Ykkösdokumentti 1993

Ensilähetykset vuonna 1993.
Sivua ei päivitetä.

Villiintynyt kaupunki
Dokumentti kaupunkilaisten luontosuhteesta ekologisen kaupunkisuunnittelun ja arkisten elämysten valossa. Elokuva on kuvattu mm. Berliinissä, Pariisissa ja Lontoossa. Ohjaus ja leikkaus Ville Suhonen. Kuvaus Kari Soveri. Tuotanto Filmikonttori Oy.
29.08.1993

Vuodenajat
Neljä matkaa Raili ja Reima Pietilän arkkitehtuuriin. Dipoli, Tampereen Kalevan kirkko, Suvikummun asuntoalue ja Suomen Delhin suurlähetystö. Reima Pietilä oli maailman arkkitehtuurin huippuja. Vuonna 1987 hänelle myönnettiin maailman arvokkain arkkitehtuuripalkinto, kansanvälisen arkkitehtiliiton UIA:n kultainen mitali. Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Anssi Blomstedt. Tuottaja: Pekka Konttori. Tuotanto: Oy Filmikonttori Ltd.
05.09.1993

Pietarin juutalaiset
Dokumentti aloittaa Itäprojektin Venäjän juutalaiset -sarjan. Tässä Grigori Manjukin ohjaamassa dokumentissa kerrotaan Pietarin juutalaisyhteisön historia. Tuotanto Letnij Sad studio.
19.09.1993

Jäähyväiset Neuvostoliitolle
Jäädäkö vai lähteä? Kiovalainen elokuvaohjaaja Aleksandr Rodnjanski ystävineen tilittää suhdettaan juutalaisuuteen Neuvostoliiton hajottua.
26.09.1993

Sanokaa, mitä näitte
Erään perheen muistin ja unohduksen historia. Aikuisten lasten muistot yhteisestä menneisyydestä ovat keskenään hyvin erilaisia, jopa koomisen vastakkaisia. Mikä logiikka piilee unohtuneissa ja muuntuneissa muistikuvissa ja mikä merkitys niillä on ihmisen elämälle? Käsikirjoitus ja ohjaus Kiti Luostarinen. Tuotanto Kinotuotanto Oy.
03.10.1993

Taistelu elämästä
Dokumentti Pietarin poliisin taistelusta järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Ohjaus Taisto Inervo. Tuotanto Avantgardfilm Oy.
17.10.1993

Luvattu maa
Dokumenttielokuva nuoren Paul Sokolin elämästä kultakentällä syvällä Papua Uuden Guinean vuoristossa; kertomus länsimaisen elämäntavan unelmasta ja äkkirikastumisen toiveesta sekä syvästä hämmennyksestä, joka syntyy länsimaisen kulttuurin ja arvostusten törmätessä paikallisen väestön perinteisiin tapoihin ja arvoihin. Ja kuka lopulta kerää hyödyn Paulin ja muiden paikallisten kaivajien löydöstä? Suunnittelu ja ohjaus Kari Happonen, tuotanto Epidem.
24.10.1993

Vierailu
Papua-Uusi-Guineassa kuvattu dokumenttielokuva kertoo vuoristokylässä elävästä Paulista, jota eräänä päivänä syytetään naapurin tytön odottaman lapsen isäksi. Elokuvan on kuvannut Jyrki Arnikari, ohjannut Kari Happonen ja tuottanut Epidem.
31.10.1993

Rajaton maisema
Elokuva kertoo skitsofreenisen maailman tunteista, kielestä ja kokemisesta. Ohjaus Heikki Tapio Partanen. Tuotanto Alppiharjun Elokuva Oy.
14.11.1993

Heiveröinen alku
(En skäv start)
Pikku Cecilien elämän alku ei ollut onnellisimpia. Äidistä tuli alkoholisti ja narkomaani 13-vuotiaana, ja hän kuoli pian lapsen syntymän jälkeen. Isästä ei tiedetä mitään. Vastasyntyneen pikkuisen fyysinen oireilu on ilmeistä. Kuitenkin oikea hoito, lämpö ja turvallisuus, antavat Cecilielle hyvät eväät elämään. Käsikirjoitus ja ohjaus Anja Dalhoff. Tuotanto Prisme Film ja Tanskan televisio.
21.11.1993

Tervetuloa kotiin, Vasili
(Fakta på lördag - Velkommen hjem, Vasili)
Hyisenä talvi-iltana vuonna 1947 löydetään Trondheimin läheltä maastossa harhaileva mies. Hän on saksalaisten vankileiriltä paennut venäläissotilas Vasili Andrejevitsh Rambovski. Mies jää yli 40 vuodeksi Norjaan, mutta haaveilee koko ajan paluustaan kotiin... Kertomus Vasilista on koskettava henkilötarina, jossa Euroopan lähihistoria, sodan kauheudet, yleinen ja yksityinen limittyvät. Tuotanto Norjan televisio.
28.11.1993

Saikkonen
Saikkonen on saanut potkut sinfoniaorkesterin fagotistin pallilta. Frakki pannaan kaappiin ja edessä näyttäisi olevan syrjäytetyn ihmisen tuiki tavallinen tarina. Soitto ja soitin kuitenkin kuljettavat miestä ja Saikkonen etsii uuden yleisön. Ohjaus Heikki Tapio Partanen. Tuotanto Alppiharjun Elokuva Oy.
19.12.1993

Lähetä linkki

Lähetystiedot

Ykkösdokumenttia esitettiin Yle TV1:llä 1993-2011
Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettiin yhteiskunnallisia asiadokumentteja, jotka kertoivat sekä nykyhetkestä että historiasta.
Tutustu Ylen nykyiseen dokumenttitarjontaan televisiossa:
> Yle dokumentit

YLE Areena

YLE Areena


Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettyjä dokumentteja uusitaan aika ajoin ja silloin ne yleensä ovat katsottavissa Yle Areenassa tv-lähetyksen jälkeen.
Kaikkiin ohjelmiin ei kuitenkaan ole internet-oikeuksia.
> Yle Areena

Elävä arkisto

Elävä arkisto

Ylen Elävästä arkistosta löytyy Ykkösdokumentteja ja otteita niistä.
> Yle Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä