Henri Pulkkinen: Sosiaalinen media ei kannusta kriittiseen musiikkikeskusteluun

Henri Pulkkinen: Sosiaalinen media ei kannusta kriittiseen musiikkikeskusteluun

25.02.2014

Sosiaalisessa mediassa käytävä musiikkikeskustelu muistuttaa harmillisen usein urheilukulttuuria, jossa oman suosikin kannustaminen ja puolustaminen nousee itseisarvoksi, Henri Pulkkinen kirjoittaa.

Vanha sanonta "makuasioista ei sovi kiistellä" ei pidä paikkaansa, vaikka moni sitä tuntuukin orjallisesti noudattavan. Erilaisten ja täysin päinvastaisten mielipiteiden kuuleminen ja sisäistäminen ruokkii taidekokemusta.

Internet on oiva paikka debaatille, mutta sosiaalisessa mediassa käytävä musiikkikeskustelu muistuttaa harmillisen usein urheilukulttuuria, jossa oman suosikin kannustaminen ja puolustaminen nousee itseisarvoksi. Omasta lempiartistista eriävän mielipiteen omaava kuitataan usein mustavalkoisesti "vihaajaksi", eikä oikeaa keskustelua näin synny.

Onkin ironista, että sosiaalisessa mediassa jaettuja mielipiteitä harvoin edes tarkoitetaan keskustelunavauksiksi. Twiitit ja Facebookin statukset ovat monelle vain yksipuolisia julistuksia. Minä kerron mitä mieltä minä olen, muiden rooli on kuunnella. Tykkäykset ja komppaukset pönkittävät egoani, mutta vastakkaiset mielipiteet koen uhkana auktoriteetilleni. Pahimmillaan eriävät mielipiteet tuntuvat henkilökohtaisilta loukkauksilta.

On tietenkin täysin ymmärrettävää, ettei kukaan ajatuksiaan jakaessaan halua joutua ns. trollauksen kohteeksi. Epäsuositut ja yleisestä normista eroavat mielipiteet eivät kuitenkaan automaattisesti ole pahamaineisia ja pelättyjä trolleja. Trolli on tarkoituksellisesti vihamielinen ja provosoiva kirjoittaja, joka ei yritä käydä keskustelua, vaan pikemminkin lopettaa sen. Myöskään trolli- tai vihaajakorttia muille helposti jakava keskustelija ei ole halukas avoimeen mielipiteidenvaihtoon.

Pelkäämmekö konflikteja niin paljon, että kulttuurissamme ei ole tilaa kriittiselle keskustelulle? Onko mielipideasioista puhuminen nykyilmapiiriin liian avointa ja henkilökohtaista? Kiinnostaako ihmisiä enää ylipäätänsä keskustella musiikista? Ehkä musiikin kuluttamisen kertakäyttöistyminen on tehnyt myös musiikkikeskustelusta vähempiarvoista. Vai onko musiikki monelle kuitenkin niin henkilökohtainen asia, että siitä on vaikea puhua loukkaantumatta ja kiihtymättä?

Sosiaalinen media on loistava paikka mielipiteiden vaihdolle ja mieltä avartavalle keskustelulle. Olisi sääli antaa sen mennä hukkaan. Se on vain musiikkia. Keskustelkaa!

HENRI PULKKINEN
Kirjoittaja on helsinkiläinen rap-artisti ja DJ.

Kommentit (3)

Toisen mieltymykset tuskin keskustelemalla tai väittelemällä muuttuvat. Tosiasioista taas on hyvä keskustella, ainakin siltä osin mikä on totta ja mikä ei, sekä mikä se totuus onkaan? Jos joku sanoo ettei tosiasioista kannata kiistellä kai tietää jo itse kaikki tosiasiat.

>Anonyymi Su 18.5.2014, klo 21.11

Totta joka sana!

>Anonyymi Su 18.5.2014, klo 12.06

"Makuasioista ei sovi kiistellä" on muutenkin varsin pölhö sanonta. Tosiasioista ei kannata kiistellä, makuasiat nimen omaan on niitä asioista mistä on joku tolkku keskustella ja väitellä.

>Anonyymi La 17.5.2014, klo 23.27

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä