Sosiaalisessa mediassa käytävä musiikkikeskustelu muistuttaa harmillisen usein urheilukulttuuria, jossa oman suosikin kannustaminen ja puolustaminen nousee itseisarvoksi, Henri Pulkkinen kirjoittaa.
Vanha sanonta "makuasioista ei sovi kiistellä" ei pidä paikkaansa, vaikka moni sitä tuntuukin orjallisesti noudattavan. Erilaisten ja täysin päinvastaisten mielipiteiden kuuleminen ja sisäistäminen ruokkii taidekokemusta.
Internet on oiva paikka debaatille, mutta sosiaalisessa mediassa käytävä musiikkikeskustelu muistuttaa harmillisen usein urheilukulttuuria, jossa oman suosikin kannustaminen ja puolustaminen nousee itseisarvoksi. Omasta lempiartistista eriävän mielipiteen omaava kuitataan usein mustavalkoisesti "vihaajaksi", eikä oikeaa keskustelua näin synny.
Onkin ironista, että sosiaalisessa mediassa jaettuja mielipiteitä harvoin edes tarkoitetaan keskustelunavauksiksi. Twiitit ja Facebookin statukset ovat monelle vain yksipuolisia julistuksia. Minä kerron mitä mieltä minä olen, muiden rooli on kuunnella. Tykkäykset ja komppaukset pönkittävät egoani, mutta vastakkaiset mielipiteet koen uhkana auktoriteetilleni. Pahimmillaan eriävät mielipiteet tuntuvat henkilökohtaisilta loukkauksilta.
On tietenkin täysin ymmärrettävää, ettei kukaan ajatuksiaan jakaessaan halua joutua ns. trollauksen kohteeksi. Epäsuositut ja yleisestä normista eroavat mielipiteet eivät kuitenkaan automaattisesti ole pahamaineisia ja pelättyjä trolleja. Trolli on tarkoituksellisesti vihamielinen ja provosoiva kirjoittaja, joka ei yritä käydä keskustelua, vaan pikemminkin lopettaa sen. Myöskään trolli- tai vihaajakorttia muille helposti jakava keskustelija ei ole halukas avoimeen mielipiteidenvaihtoon.
Pelkäämmekö konflikteja niin paljon, että kulttuurissamme ei ole tilaa kriittiselle keskustelulle? Onko mielipideasioista puhuminen nykyilmapiiriin liian avointa ja henkilökohtaista? Kiinnostaako ihmisiä enää ylipäätänsä keskustella musiikista? Ehkä musiikin kuluttamisen kertakäyttöistyminen on tehnyt myös musiikkikeskustelusta vähempiarvoista. Vai onko musiikki monelle kuitenkin niin henkilökohtainen asia, että siitä on vaikea puhua loukkaantumatta ja kiihtymättä?
Sosiaalinen media on loistava paikka mielipiteiden vaihdolle ja mieltä avartavalle keskustelulle. Olisi sääli antaa sen mennä hukkaan. Se on vain musiikkia. Keskustelkaa!
HENRI PULKKINEN
Kirjoittaja on helsinkiläinen rap-artisti ja DJ.
Toisen mieltymykset tuskin keskustelemalla tai väittelemällä muuttuvat. Tosiasioista taas on hyvä keskustella, ainakin siltä osin mikä on totta ja mikä ei, sekä mikä se totuus onkaan? Jos joku sanoo ettei tosiasioista kannata kiistellä kai tietää jo itse kaikki tosiasiat.
Totta joka sana!
"Makuasioista ei sovi kiistellä" on muutenkin varsin pölhö sanonta. Tosiasioista ei kannata kiistellä, makuasiat nimen omaan on niitä asioista mistä on joku tolkku keskustella ja väitellä.