Kriitkoiden valinta

Julkaistu Pe, 02/01/2009 - 00:18

Asa: Loppuasukas

Vuonna 2005 julkaistu Leijonaa metsästän –albumi toi yleisön tietoisuuteen hiphop-artistin, jolla oli oikeasti painavaa sanottavaa ja joka näytti etäisesti eräältä toiselta, muutamaa vuotta aiemmin ihan toisella nimellä levyn julkaisseelta räbäyttäjältä…
Kolmas Asa-levy, viime keväänä julkaistu Loppuasukas toi tekijöilleen paitsi mainetta myös rahaa: levyn tekijätiimille ojennettiin loppuvuodesta 2008 arvostettu Teosto-palkinto. Ihmiskunnan ja sivilisaation murheellista tilaa käsittelevä levy herättää ajatuksia. Sanoituksiltaan Asa on alansa huippua, runonlaulajaksikin tituleerattu. Levy ei enää ole musiikillisesti helposti määriteltävä paketti. Puhdasta hiphopia tai rappia Asa ei ole ollut aikoihin, vaan mm. kansanmusiikista ja folkista tulleet vaikutteet ovat synnyttäneet uusia termejä –kuten slaavilainen rap- ja miestä itseään on helppo kutsua myös tämän päivän folk-artistiksi. Myös elävänä Asa on Jätkäjätkät-kokoonpanoineen unohtumaton ja riemastuttava elämys.

 

 

 The Five Corners Quintet: Hot Corner

Alun perin studiokokoonpanoksi perustettu, sittemmin myös keikoille päätynyt helsinkiläinen The Five Corners Quintet on kahdella levyllään löytänyt paljon ystäviä myös perinteisen jazzdiggaripiirin ulkopuolelta. Vuonna 2005 julkaistu Chasin’ the Jazz Gone by –levy herätti huomiota niin Suomessa kuin ulkomaillakin, ja seuraavina vuosina yhtyeen keikkaileva muoto löysi itsensä niin Iso-Britanniasta, Keski-Euroopasta kuin Japanistakin. Viime marraskuussa julkaistulla Hot Corner –levyllä kvintetin viileää modernia jazzia maustetaan mm. soul- ja popvaikutteilla. The Five Corners Quintetin primus motor, tuottaja Tuomas Kallio on vihjannut, että Hot Corner merkitsisi myös yhtyeen uran päättymistä nykyisessä muodossaan – toivotaan, että levyn mainio vastaanotto muuttaisi Tuomaksen mielen.

 

 Joensuu 1685: Joensuu 1685

 Veljesten Mikko ja Markus Joensuun sekä Risto Joensuun (ei sukua) muodostama Joensuu 1685 on ollut olemassa vuoden 2007 alkupuolelta ja julkaisi debyyttilevynsä viime syyskuussa. Levyn yhtenä tuottajana toimi 22-Pistepirkkojen Asko Keränen ja se julkaistiin Pistepirkkojen pyörittämän levy-yhtiön toimesta. Maamme musiikkikriitikoilta tulleen vastaanoton perusteella kyseessä on ehdottomasti yksi viime vuoden merkittävimmistä kotimaisista indie-julkaisuista. Rumba-lehden kriitikot valitsivatkin levyn vuoden 2008 kotimaiseksi albumiksi. Englanninkielistä ja brittivaikutteista tinkimätöntä ja paikoitellen kiehtovaa säröhäröilyä tekevä ryhmä keikkailee keväällä 2009 keikat myös Tukholmassa ja Lontoossa.

 

 Kauko Röyhkä ja Riku Mattila: Kauko Röyhkä ja Riku Mattila

Kauko Röyhkä julkaisi ensimmäisen levynsä vuonna 1980. Yli 20 studiolevyä, yli 10 kokoelmaa ja 12 kirjaa myöhemmin Röyhkä on yksi suomalaisen popin ja rokin ikoneista. Hänen Narttu-yhtyeessään kitaran varressa musisoinut Riku Mattila tunnetaan paitsi lukuisten kokoonpanojen luottokitaristina myös arvostettuna ja haluttuna tuottajana. Näiden kahden konkarin yhteistyönä syntyvä levy kuulosti jo paperilla melkoisen maukkaalta. Levyä kypsyteltiin pitkään ja hartaasti, ja lopputulos vastaanotettiin auliisti ja riemunkiljahduksin. Kauko Röyhkä on kertonut aikoneensa pikkuhiljaa vetäytyä keikkahommista, mutta on tämän levyn myötä syvemmällä musiikin tekemisessä kuin koskaan aikaisemmin – ja hyvä niin!

Riku Mattila muuten voitti ensimmäisen Emma-pystinsä jo vuonna 1986 – vuoden tuottajana. Saa nähdä tuoko Kaukon ja Rikun yhteistyö lisää Emmoja, mutta tärkeintä on, että yhteistyö jatkuu!