Vuoden metalli-/hardrock-albumi

Julkaistu Pe, 02/01/2009 - 19:38

Children Of Bodom: Blooddrunk

Yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä yhtyeistä, Children Of Bodom julkaisi viime vuonna kuudennen studioalbuminsa Blooddrunk. Suomessa albumi myi kultaa jo ennen virallista julkaisupäivää. Yhdysvaltain albumilistalla levy oli parhaimmillaan sijalla 22. Suomalaisista yhtyeistä parempaan sijoitukseen on yltänyt vain HIM.
Children Of Bodom perustettiin vuonna 1993. Ensimmäisen albuminsa bändi julkaisi vuonna 1997. Children of Bodomin laulaja-kitaristi Alexi Laiho säveltää ja sanoittaa yhtyeen musiikin. Kosketinsoittaja Janne Wirman on valittu useasti maailman parhaaksi kosketinsoittajaksi japanilaisen Burrn!– lehden lukijaäänestyksessä ja kitaristi Alexi Laiho on kerännyt ykkössijoja Soundin Paras soittaja – kategoriassa, sekä ollut useaan otteeseen edustettuna korkeatasoisessa Guitar World -lehdessä.
 


Stam1na: Raja

Lemiltä ponnistava Stam1na julkaisi kolmannen albuminsa ”Raja” helmikuussa. Levy nousi suoraan virallisen albumilistan ykköseksi. Singlebiisiin ”Lääke” tehty video voitti Oulun musiikkivideofestivaalien pääpalkinnon.
Stam1nan musiikillinen linja on ollut alusta asti raskas, nopea ja teknisesti haastava metalli. Kappaleet säveltävät Pekka Olkkonen ja Antti Hyyrynen. Hyyrynen vastaa kaikista kappaleiden lyriikoista.
Yhtyeen toinen levy, Uudet Kymmenen Käskyä toivat Stam1nalle vuoden Metalliemma – palkinnon. Uudet kymmenen käskyä toi yhtyeelle myös kultalevyn. Lisäksi Antti Hyyrynen palkittiin vuoden 2006 Finnish Metal Awardseissa vuoden laulajana, ja Stam1na vuoden tulokkaana.
Stam1na on kunnostautunut myös ulkomailla. Yhtye lämmitteli Apocalypticaa yhtyeen Worlds Collide – kiertueella. Lisäksi Stam1na on esiintynyt muun muassa Saksan Wacken Open Air – festivaaleilla.

Diablo: Icaros
 
Suomen metalliketjun keskushyökkääjä Diablo nappasi vuonna 2008 julkaistulla "Icaros" levyllään virallisen albumilistan kakkossijan. Bändi on julkaissut viisi pitkäsoittoa ja neljä singleä, joilla se on saavuttanut lukuisia listasijoja - kärkipaikat mukaan lukien.
Bändin perustajajäsenet laulaja-kitaristi Rainer Nygård ja soolokitaristi Marko "Kuula" Utriainen vetivät ensimmäiset yhteiset soinnut vuonna 1995 ja tänä päivänä miehet luotsaavat yhtä maamme kärkimetalliyhtyettä.  Levytyssopimuksen Diablo solmi Poko Recordsin Gaga Goodies -labelin kanssa vuosituhannen taitteessa. Viimeisin albumi on julkaistu Suomessa Sakara Recordsin toimesta.
Diablo nähdään helmi-maaliskuussa 2009 Children of Bodomin sekä Cannibal Corpsen kanssa yhteisellä kiertueella Euroopassa. Kiertue on Diablolle ensimmäinen mittava yhtäjaksoinen ulkomaan rupeama. Tätä ennen bändi on tehnyt lukuisia Suomen vetoja loppuunmyydyille yleisöille.

Sturm und Drang: Rock’n Roll Children

Sturm und Drang julkaisi viime vuonna toisen albuminsa Rock’n Roll Children. Levy myi kultaa viikossa, ja nousi ilmestyttyään virallisen albumilistan toiselle sijalle. Singlekappaleet ”Break Away” ja ”A Million Nights” ovat soineet tiuhaan radioissa. 
Sturm und Drangin syntysanat lausuttiin syksyllä 2004, kun luokkakaverit André ja Henkka olivat kotimatkalla Judas Priestin keikalta. Keikan innoittamana pojat päättivät perustaa oman yhtyeen. Mukaan pyydettiin samaa koulua käyvät Jeppe ja Calle. Viimeisenä mukaan pyydettiin Andrén vanha ystävä Alex.
Vaasalaisviisikko on parissa vuodessa singahtanut kotimaisen rock-kentän kirkkaimpaan kärkeen. Sturm und Drangin platinamyyntiin yltänyt ensimmäinen albumi ”Learning To Rock” julkaistiin toukokuussa 2007, minkä jälkeen yhtye on mm. kiertänyt Eurooppaa Apocalyptican kanssa ja soittanut festivaaleilla ja klubeilla yli 10 maassa. Hurja määrä keikkoja ja määrätietoinen työ ovatkin hioneet teini-ikäisestä Sturm und Drangista ryhmän, jonka soittotaidot ja lava-energia eivät kalpene konkareidenkaan edessä.