Vuoden klassinen Emma

Julkaistu Pe, 02/01/2009 - 08:38

Nordgren-Vasks-Eliasson: Dedications
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, joht. Juha Kanga
s

Kolme kokonaisuutta sisältävän levyn säveltäjät ovat Pehr Henrik Nordgren (Solemnity-Euphony op. 118), latvialainen Peteris Vasks (Musica appassionata) ja ruotsalainen Anders Eliasson (Sinfonia per archi). Näistä edesmennyt Nordgren oli Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin pitkäaikainen nimikkosäveltäjä. Levy on saanut klassiseen musiikkiin keskittyneessä lehdistössä lähes poikkeuksetta hyvän vastaanoton. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin taustalla on kapellimestari Juha Kankaan vuonna 1972 perustama Keski-Pohjanmaan musiikkiopiston oppilasorkesteri, josta tuli ammattiorkesteri vuonna 1989. Orkesteri on tehnyt useita kiertueita ulkomailla ja sen soittoa on kuultavissa lukuisilla levytyksillä. 

Hämeenniemi-Tiensuu-Vuori-Wennäkoski: Gamba Nova – Aikamme Musiikkia Barokkisoittimille

Mikko Luolajan-Mikkola toimii viola da gamba –soittimineen levyn kantavana voimana. Nykysäveltäjien (Eero Hämeenniemi: Valkalam ja Fantazia, Jukka Tiensuu: Musica ambigua, Harri Vuori: From Day to Dream ja Lotta Wennäkoski: Procris) 1990- ja 2000-luvuilla sävellettyä musiikkia esitetään onnistuneesti barokkisoittimilla. Säveltäjistä Jukka Tiensuu soittaa levyllä myös cembaloa, muista levyllä esiintyvistä muusikoista mainittakoon sopraano Piia Komsi ja tenori Heikki Kulo. Selloa Sibelius-akatemiassa ja viola da gambaa Hollannissa opiskellut Luolajan-Mikkola on aiemminkin kantaesittänyt suomalaista klassista nykymusiikkia viola da gamballa ja tehnyt lähes kaksikymmentä soolo- ja kamarimusiikkilevyä.

Rautavaara-Bergman-Nishimura-Whitacre-Hillborg-Trad: Hereillä/Awake. EMO Ensemble, joht. Pasi Hyökki

EMO Ensemble on nuorista musiikinopiskelijoista ja ammattilaulajista koostuva, vuonna 2000 perustettu kamarikuoro. Usein palkittua kuoroa pidetään yhtenä tämän päivän korkeatasoisimmista kuoroista maassamme. Hereillä/Awake –levy sisältää monipuolista, niin modernista kuin perinteisemmästäkin kuoromusiikista poimittua materiaalia, mm. Leevi Madetojan kansanlauluja. ”Hereillä-levyä voi jopa pitää reiluna harppauksena kohti kuoron uutta aikakautta”, kirjoitti Lena von Bonsdorff Hufvudstadsbladetissa viime kesäkuussa. Kuoron perustaja Pasi Hyökki toimii myös sen taiteellisena johtajana.

Jean Sibelius: Kullervo-sinfonia. Soile Isokoski, sopraano, Tommi Hakala, baritoni, Ylioppilaskunnan Laulajat, Helsingin Kaupunginorkesteri, joht. Leif Segerstam

Yksi kansainvälisesti tunnetuimmista kapellimestareistamme, arvostetuimmista orkestereistamme, tärkeimpiin kuuluva mieskuoromme, tähtisopraano ja ulkomailla menestynyt baritoni: Leif Segerstamin ja Helsingin kaupunginorkesterin Jean Sibeliuksen sinfonioiden kokonaislevytys on saanut jatkoa ja täydentynyt Kullervo-sinfonialla, eli Sibeliuksen uran alkuna pidetyllä teoksella. Kahdelle solistille, mieskuorolle ja orkesterille sävelletty Kullervo on viisiosainen Kalevalaan perustuva sävelruno, jonka Sibelius sävelsi valmiiksi vuonna 1892. Tämä Kullervo-levytys on saanut poikkeuksetta ylistäviä arvioita musiikkikriitikoilta ympäri maailman.