Vuoden biisi

Julkaistu Pe, 02/01/2009 - 12:38

Cheek: Liekeissä

Lahtelainen Cheek julkaisi viime vuonna neljännen albuminsa ”Kuka sä oot”. Albumi on ollut Cheekin parhaiten menestynyt noustuaan Suomen virallisella listalla viidennelle sijalle, kun edellinen ennätys oli ”Käännän sivuu” -albumin 17. sija. Suosion pohjana on ollut albumin ensimmäinen single, Liekeissä, joka nousi sekä Suomen virallisen single- että latauslistan kärkipaikalle ja voitti myös The Voicen järjestämän äänestyksen vuoden 2008 kesähitistä. Launeen yläasteella rapmusiikista kiinnostunut Cheek aloitti riimien kirjoittamisen vuonna 1998. Vuonna 2000 hän liittyi lahtelaiseen rap-ryhmään 5th Elementiin ja on nyt sen tunnetuin jäsen. Cheekin ensimmäisillä levyillä, omakustanteina julkaistuilla ”Human & Beastilla” ja ”50/50”lla, suuri osa kappaleista oli englanninkielisiä. Nykyään Cheek tekee kappaleitaan vain suomeksi. Cheek on ollut ryhmänsä Herrasmiesliigan kanssa useana vuonna eniten Suomessa keikkaileva hip hop ryhmä.

 

 

Sara: Rauhan aika

Viime vuonna julkaistu ”Veden äärelle” on Saran viides pitkäsoitto. Kehutun albumin teemoissa heijastuu tarve ankkuroitua ja katsoa taakseen, kun edellisellä levyllään yhtye pyrki vapautumaan menneestä. ”Veden äärelle” vei Saran musiikillisesti aimo harppauksen eteenpäin. Tuottaja Jyrki Tuovisen avulla yhtye saavutti jälleen monipuolisemman ilmaisutavan. Albumi meni ilmestyessään Suomen Virallisen albumilistan sijalle kahdeksan. Yhtyeen perustivat laulaja-kitaristi Joa Korhonen, kitaristit Antti Tuomivirta ja Tommi Koivikko, sekä basisti Kristian Udd vuonna 1995. Rumpaliksi saatiin Eetu Uusitalo vuonna 1997. Sara voitti Ääni ja vimma -kilpailun vuonna 1999. Pian sen jälkeen yhtye sai levytyssopimuksen Klamydia-yhtyeen ylläpitämältä Kråklund Recordsilta ja keväällä 2000 ilmestyi debyyttialbumi ”Narupatsaat” Tammikuussa Sara teki muutaman konsertin yhdessä Joensuun kaupunginorkesterin kanssa.

Juha Tapio: Kaksi puuta

 Viime syksynä 10-vuotista uraansa kiertueen merkeissä juhlinut Juha Tapio on kasvattanut suosiotaan tasaisen varmasti. Vuonna 2006 julkaistua Kaunis Ihminen –levyä on myyty jo reilusti yli 40 000 kappaletta ja platinarajan on rikkonut myös Juhan viime syksynä julkaistu Suurenmoinen Elämä. Gospelin parissa uransa aloittanut muusikko tekee pohdiskelevaa popin ja iskelmän välimaastossa taidokkaasti tasapainoilevaa musiikkia ja esiintyy luontevasti niin lavoilla kuin kirkoissakin. Suurenmoinen elämä valittiin Suomen paikallisradioiden toimesta vuoden 2008 levyksi. ”Hartaasti ja sydämellä tätä on tehty, toivottavasti aukeaa”, totesi Juha Tapio viime syksynä nettipäiväkirjassaan. Ilmeisesti on auennut aika monelle.

 

Chisu: Mun koti ei oo täällä

Chisun, eli Christel Sundbergin ensimmäinen soolosingle ”Mun koti ei oo täällä” nousi heti ilmestyttyään alkuvuodesta 2008 sekä Suomen singlelistan, että latauslistan kärkeen. Kappale löytyi myös elokuvan Sooloilua soundtrackilta. Myös toinen single ”Muut” sai runsaasti radiosoittoa.
Lahjakas laulaja sävelsi, sanoitti, sovitti, tuotti ja miksasi kaikki debyyttilevynsä ”Alkovi” kappaleet itse.
Chisu on aloittanut musiikillisen uransa säveltämällä musiikin Tampereen Särkänniemen Kummitusjunaan. Chisun kotona on syntynyt musiikkia niin Antti Tuiskulle, Tarja Turuselle, Jipulle, Kristiina Braskille kuin Kristiina Wheelerillekin. Chisu hyväksyttiin arvostettuun äänittäjäkouluun Englantiin (LIPA), mutta tyttö pisti oman soolouransa koulun edelle.
Chisu on ehdolla myös vuoden tuottajaksi.

 

Anna Abreu: Vinegar

Viime vuonna Vuoden naissolisti –Emman voittanut Anna Abreu on kahdella levyllään noussut raketin lailla maamme poptaivaalle. Helmikuussa 19 vuotta täyttävän neidon debyyttilevy oli vuoden 2007 suosituin pop-levy, jota on myyty jo 85 000 kappaletta. Viime vuonna julkaistu Now –levy näyttää jatkavan edeltäjänsä viitoittamalla tiellä: se oli viime vuoden myydyin kotimainen levy –yli 50 000 myytyä kappaletta levyn lokakuisen julkaisun jälkeen- ja singlelohkaisut, kuten Vinegar ja Silent Despair ovat soineet ahkerasti radioissa. Now voitti YleX:n Tuorein-äänestyksessä Vuoden Tuoreimman albumin palkinnon; samassa äänestyksessä Anna itse pokkasi Vuoden Tuoreimman Artistin pystin. Vuoden 2006 Idols-finalistin suosio ja lahjakkuus toivat Annalle myös kutsun Linnan juhliin viime itsenäisyyspäivänä. Alkanut vuosi pitää Anna Abreun takuulla kiireisenä usealla rintamall

 

Apulanta: Paha ihminen

Apulannan viime marraskuussa julkaistu kymmenes studiolevy oli samalla ensimmäinen yhtyeen levy kymmeneen vuoteen, joka EI mennyt Suomen virallisen albumilistan ykköseksi. Tästä hienoisesta tilastorikkeestä huolimatta levy kelpasi faneille ja sitä myytiin lyhyessä ajassa kultalevyyn oikeuttava määrä. Itse asiassa jo levyn ennakkotilaukset riittivät tuon määrän saavuttamiseksi. Kuutio (kuinka aurinko voitettiin) on tuttua Apulantaa riittävällä annoksella uusia tuulia. Vuonna 2008 Apulanta myös vietti ahkeraa keikkakesää ja marraskuun puolivälissä alkaneella levynjulkaisukiertueella oli useampikin keikka loppuunmyyty. Eli: Apulanta on edelleen yksi Suomen suosituimpia rockyhtyeitä. Apulanta voitti vuoden 2007 rock-albumi –Emman (Eikä vielä ole edes ilta –albumista) ja palkinnon kävi vastaanottamassa –ei enempää eikä vähempää kuin itse joulupukki.