Vuoden naissolisti

Julkaistu Pe, 02/01/2009 - 23:14


Anna Abreu

Viime vuonna Vuoden naissolisti –Emman voittanut Anna Abreu on kahdella levyllään noussut raketin lailla maamme poptaivaalle. Helmikuussa 19 vuotta täyttävän neidon debyyttilevy oli vuoden 2007 suosituin pop-levy, jota on myyty jo 85 000 kappaletta. Viime vuonna julkaistu Now –levy näyttää jatkavan edeltäjänsä viitoittamalla tiellä: se oli viime vuoden myydyin kotimainen levy –yli 50 000 myytyä kappaletta levyn lokakuisen julkaisun jälkeen- ja singlelohkaisut, kuten Vinegar ja Silent Despair ovat soineet ahkerasti radioissa. Now voitti YleX:n Tuorein-äänestyksessä Vuoden Tuoreimman albumin palkinnon; samassa äänestyksessä Anna itse pokkasi Vuoden Tuoreimman Artistin pystin. Vuoden 2006 Idols-finalistin suosio ja lahjakkuus toivat Annalle myös kutsun Linnan juhliin viime itsenäisyyspäivänä. Alkanut vuosi pitää Anna Abreun takuulla kiireisenä usealla rintamalla.

Vuokko Hovatta

Laulava näyttelijätär vai näyttelevä laulajatar? Suuri yleisö muistaa Vuokko Hovatan yhtenä Ultra Bra –vokalisteista, mutta UB:n hajoamisen jälkeen Vuokon uralla on tapahtunut paljon: teatterin lavalla viihtyvä Vuokko muistetaan mm. Helsingin Kaupunginteatterin Evitasta. Näyttelijäntyö on vienyt hänet myös televisioon ja valkokankaalle. Musiikki on kuitenkin aina ollut tärkeä osa Vuokko Hovatan uraa. Kuluvan vuosikymmenen puolivälissä toiminut Tekniikan Ihmelapset –yhtye jäi ilmeisen lyhytkestoiseksi projektiksi, mutta viime vuonna ilmestyneen Lempieläimiä-soololevyn saama huomio viittaa pitkään uraan laulajattarena ja siihen, että ensilevy saa vielä useita seuraajia. Levyn hovisäveltäjien Kerkko Koskisen ja Tuure Kilpeläisen lisäksi levyllä on edesmenneen Aki Sirkesalon aiemmin levyttämätön sävellys. Vuonna 2008 Vuokko Hovatta osallistui myös Suomen Euroviisukarsintoihin levyltä löytyvällä Virginia-kappaleella.


Maija Vilkkumaa

Viisi soololevyä, kokoelmalevy ja livelevy yhdeksässä vuodessa on ihan kunnioitettava julkaisutahti. Jo ensimmäisellä levyllään kotimaiseen kärkeen noussut Maija on urallaan rikkonut monenmoisia ennätyksiä ja hänen levyjensä kokonaismyyntimäärä lähentelee jo 300 000 kappaletta! Vuosi 2008 kului paitsi pienen tyttölapsen myös uuden musiikin teon parissa. Riku Mattilan tuotannossa syntyi monen kuulijan mielestä yllättävän monipuolinen albumi, nimeltään Superpallo. Suojatie, Luokkakokous ja Mä tahdon naimisiin olivat levyn radiohittejä Jälkimmäisestä Yleisradion Jukka Haarma totesi muuten YLE:n Pop-sivustolla, että
”Harvoin kuulee mitään näin samalla hauskaa ja osuvaa, samalla myötäelävää ja ironista, samalla leikittelevää ja syvällistä laulua siitä mitä joskus on kutsuttu moderniksi elämäksi”. Maija on voittanut vuoden naissolistin EMMA-palkinnon jo kaksi kertaa, vuosina 2003 ja 2005.

Jippu
 
Vuonna 2008 Jippu menetti rockfestivaalineitsyytensä! Tämä tapahtui Provinssirockin X-Stagen lavalla viime kesäkuussa, jota ennen Jippu ei ollut omien sanojensa mukaan koskaan edes käynyt festareilla. Herkkää, pohtivaa ja sävyltään usein melankolista popmusiikkia tekevä laulajattaren läpimurtovuosi oli 2006, jolloin julkaistu debyyttilevy Salaisuuksia, Joita Yksinäiset Huutaa Unissaan voitti seuraavan vuoden tammikuussa vuoden debyyttialbumi-EMMAn.. Jipun avoimuutta ja henkisyyttä on suuren yleisön ja lehdistön toimesta milloin ihasteltu, milloin ihmetelty. Jipun eli Meri-Tuuli Elorinteen musiikki kuitenkin kiinnostaa: Viime vuoden huhtikuussa julkaistua Kuka Teki Minusta Tän Naisen –levyä on myyty jo kultalevyyn oikeuttava määrä. Myös Jippu osallistui vuonna 2008 Suomen Euroviisukarsintoihin.