Vuoden rock-albumi

Julkaistu Pe, 02/01/2009 - 20:30


Apulanta: Kuutio

Apulannan viime marraskuussa julkaistu kymmenes studiolevy oli samalla ensimmäinen yhtyeen levy kymmeneen vuoteen, joka EI mennyt Suomen virallisen albumilistan ykköseksi. Tästä hienoisesta tilastorikkeestä huolimatta levy kelpasi faneille ja sitä myytiin lyhyessä ajassa kultalevyyn oikeuttava määrä. Itse asiassa jo levyn ennakkotilaukset riittivät tuon määrän saavuttamiseksi. Kuutio (kuinka aurinko voitettiin) on tuttua Apulantaa riittävällä annoksella uusia tuulia. Vuonna 2008 Apulanta myös vietti ahkeraa keikkakesää ja marraskuun puolivälissä alkaneella levynjulkaisukiertueella oli useampikin keikka loppuunmyyty. Eli: Apulanta on edelleen yksi Suomen suosituimpia rockyhtyeitä. Apulanta voitti vuoden 2007 rock-albumi –Emman ja palkinnon kävi vastaanottamassa –ei enempää eikä vähempää- joulupukki.


Disco Ensemble: Magic Recoveries

Disco Ensemble on yksi ahkerimmin ulkomaita kiertävä suomalaisyhtye – vuoden 2008 aikana bändi kiersi Eurooppaa pariinkin otteeseen, mm. syksyllä yhdessä maanmiestensä Lapkon kanssa parinkymmenen keikan verran, käväisi Japanissa ja osallistui ensimmäisenä suomalaisyhtyeenä myös maineikkaalle Warped-kiertueelle Yhdysvalloissa. Toki kotimaan keikkailullekin löytyi aikaa! Monen mielestä Ulvilasta aikoinaan ponnistanut nelikko onkin parhaimmillaan juuri livenä. Toukokuussa 2008 julkaistu Magic Recoveries –levy osoittaa kuitenkin, että studion kätköissäkin syntyy hienoa jälkeä: kolmisen vuotta saatiin kolmatta Disco Ensemble –levyä odottaa, mutta odotus kannatti. Disco Ensemble on onnistunut luomaan tunnistettavan tyylin, jolla kelpaa valloittaa ulkomaidenkin lavoja.

Kauko Röyhkä ja Riku Mattila: Kauko Röyhkä ja Riku Mattila

Kauko Röyhkä julkaisi ensimmäisen levynsä vuonna 1980. Yli 20 studiolevyä, yli 10 kokoelmaa ja 12 kirjaa myöhemmin Röyhkä on yksi suomalaisen popin ja rokin ikoneista. Hänen Narttu-yhtyeessään kitaran varressa musisoinut Riku Mattila tunnetaan paitsi lukuisten kokoonpanojen luottokitaristina myös arvostettuna ja haluttuna tuottajana. Näiden kahden konkarin yhteistyönä syntyvä levy kuulosti jo paperilla melkoisen maukkaalta. Levyä kypsyteltiin pitkään ja hartaasti, ja lopputulos vastaanotettiin auliisti ja riemunkiljahduksin. Kauko Röyhkä on kertonut aikoneensa pikkuhiljaa vetäytyä keikkahommista, mutta on tämän levyn myötä syvemmällä musiikin tekemisessä kuin koskaan aikaisemmin – ja hyvä niin!
Riku Mattila muuten voitti ensimmäisen Emma-pystinsä jo vuonna 1986 – vuoden tuottajana. Saa nähdä tuoko Kaukon ja Rikun yhteistyö lisää Emmoja, mutta tärkeintä on, että yhteistyö jatkuu!

Von Hertzen Brothers: Love Remains the Same

Jonnen, Kien ja Mikon ensimmäinen levy oli Kokemus, toinen levy Lähestyi jo täydellisyyttä. Tuo Approach toi Von Hertzen Brothersille myös vuoden rock-albumin Emman. Veljekset muistetaan ja tunnetaan monesta muustakin mainetta niittäneestä kokoonpanosta, mutta yhdessä he luovat jotain käsittämättömän hienoa. Bändin musiikki on yleensä niputettu progressiiviseksi rokiksi; onhan se mahtipontista, paikoin hyvinkin mutkikasta ja taidokkaasti soitettua, mutta yhtä hyvin sitä voi kutsua klassiseksi rokiksi, jossa on vaikutteita psykedeliasta, maailmanmusiikista, popista, elämästä, rakkaudesta jne. jne. Joulukuussa 2008 veljekset tekivät viimeiset keikkansa pitkään aikaan: vuosi 2009 on pyhitetty omille, vielä tarkemmin nimeämättömille projekteille. Keikkoja yhtye varmasti tekee myös kuluvana vuonna, mutta seuraavaa levyä lienee turha odotella. Onneksi kultalevyn alkuvuodesta pokannut Love Remains the Same varmasti kestää kuuntelua vuoteen 2010 asti ja kauan sen jälkeenkin!

Olavi Uusivirta: Minä olen hullu

Vasta 25-vuotias monilahjakkuus on ehtinyt uransa aikana tehdä ja saavuttaa paljon. Kolmatta vuotta Teatterikorkeakoulussa opiskeleva mies muistetaan hyvin Cisse Häkkisen roolista elokuvasta Ganes (2007), mutta hänet tunnetaan ehkä kuitenkin vielä paremmin laulajana ja sooloartistina. Kaksi ensimmäistä soololevyä saivat positiivisen vastaanoton kriitikoiden keskuudessa ja lukuisat singlelohkaisut (esim. Raivo Härkä ja Ei oo helppoo olla onnellinen) soivat ahkerasti radiossa. Huhtikuussa vuonna 2008 julkaistiin Olavi Uusivirran kolmoslevy Minä Olen Hullu. Levy on aikaisempia tuotoksia persoonallisempi, monipuolisempi, ehyempi ja rokkaavampi paketti, joten Emma-ehdokkuus on enemmän kuin ansaittu.

Maija Vilkkumaa: Superpallo

Viisi soololevyä, kokoelmalevy ja livelevy yhdeksässä vuodessa on ihan kunnioitettava julkaisutahti. Jo ensimmäisellä levyllään kotimaiseen kärkeen noussut Maija on urallaan rikkonut monenmoisia ennätyksiä ja hänen levyjensä kokonaismyyntimäärä lähentelee jo 300 000 kappaletta! Vuosi 2008 kului paitsi pienen tyttölapsen myös uuden musiikin teon parissa. Riku Mattilan tuotannossa syntyi monen kuulijan mielestä yllättävän monipuolinen albumi, nimeltään Superpallo. Suojatie, Luokkakokous ja Mä tahdon naimisiin olivat levyn radiohittejä Jälkimmäisestä YLEn Jukka Haarma totesi muuten YLEn Pop-sivustolla, että
”Harvoin kuulee mitään näin samalla hauskaa ja osuvaa, samalla myötäelävää ja ironista, samalla leikittelevää ja syvällistä laulua siitä mitä joskus on kutsuttu moderniksi elämäksi”. Maija on voittanut vuoden naissolistin EMMAn jo kaksi kertaa, vuosina 2003 ja 2005. Ja Superpallo on monipuolisuudestaan huolimatta paikoitellen erittäinkin rock!