Vuoden Jazz-Emma

Julkaistu Pe, 02/01/2009 - 11:38

Hot Corner – The Five Corners Quintet

Alun perin studiokokoonpanoksi perustettu, sittemmin myös keikoille päätynyt helsinkiläinen The Five Corners Quintet on kahdella levyllään löytänyt paljon ystäviä myös perinteisen jazzdiggaripiirin ulkopuolelta. Vuonna 2005 julkaistu Chasin’ the Jazz Gone by –levy herätti huomiota niin Suomessa kuin ulkomaillakin, ja seuraavina vuosina yhtyeen keikkaileva muoto löysi itsensä niin Iso-Britanniasta, Keski-Euroopasta kuin Japanistakin. Viime marraskuussa julkaistulla Hot Corner –levyllä kvintetin viileää modernia jazzia maustetaan mm. soul- ja popvaikutteilla. The Five Corners Quintetin primus motor, tuottaja Tuomas Kallio on vihjannut, että Hot Corner merkitsisi myös yhtyeen uran päättymistä nykyisessä muodossaan – toivotaan, että levyn mainio vastaanotto muuttaisi Tuomaksen mielen.

Lauluja Rakkaudesta ja Vähän Muustakin – Sami Pitkämö & UMO Jazz Orchestra

Suurelle yleisölle Sami Pitkämö lienee tutuin Tanssii tähtien kanssa –ohjelman kapellimestarina, tai kaikkien aikojen ensimmäisenä Linnan juhlien laulajana. Tai ehkä joku muistaa hänet Jean S. –yhtyeestä tai Earth, Wind & Firen musiikkia kierrättävästä Suo, Kuokka ja Jussi –ryhmästä, mutta viimeistään tämän levyn myötä Sami näyttää kykynsä itsenäisenä artistina. Kyseessä on lahjakas laulaja ja multi-instrumentalisti, joka toimii myös tämän ensimmäisen levynsä tuottajana, säveltäjänä ja legendaarisen UMO Jazz Orchestran kapellimestarina. Toukokuussa 2008 julkaistu levy Lauluja Rakkaudesta ja Vähän Muustakin sisältää mm. swingiä ja bossanovaa ison orkesterin voimin ja tyylillä esitettynä. Sami Pitkämö valittiin myös viime vuonna Pori Jazzin vuoden taiteilijaksi.

Maan Korvessa – Jukka Perko, Severi Pyysalo & Teemu Viinikainen

Herrat Perko ja Pyysalo ovat tuttuja nimiä muillekin kuin pelkkää jazzia harrastaville kansalaisille, sen verran kauan ja moninaisissa yhtyeissä ja yhteyksissä ovat nämä nuorena pinnalle nousseet lahjakkuudet olleet esillä. Kitaristi Teemu Viinikainen on hieman tuoreempi tuttavuus, vaikka hänenkin meriittilistaltaan löytyvät mm. helsinkiläinen U-Street All Stars ja yhteistyötä useiden ulkomaisten ja kotimaisten jazz-legendojen kanssa. Maan Korvessa on kolmikon toinen yhteinen levy ja sisältää soitinyhdistelmältään ainutlaatuisen ryhmän omaleimaisesti ja taitavasti soitettuja näkemyksiä virsistä ja hengellisistä lauluista.

Trane Ear – Jaska Lukkarinen Trio

Kolme nuorta muusikkoa ovat luoneet levyn, joka onnistuu kumartamaan perinteitä ja samalla luomaan uutta ja omaperäistä. Tämä viesti toistuu viime vuonna julkaistun Trane Ear –levyn lukuisissa arvosteluissa. Rumpali Jaska Lukkarinen, saksofonisti Jussi Kannaste ja basisti Antti Lötjönen ovat kukin vielä nuoria muusikoita, mutta taustalta löytyy useita tuttujakin kokoonpanoja (mm. Honey B & T-Bones, Jere & The Universe, The Five Corners Quintet). Viime keväänä Sonyn Jazzpalkinnon voittanut Jaska Lukkarinen opiskelee sekä Sibelius-akatemian jazz-osastolla että New Yorkin Manhattan School of Musicissa. Trane Ear on kolmikon ensimmäinen yhteinen levytys.

Traveller – Mikko Hassinen

Traveller on kymmenkunta vuotta suomalaisen jazzin eturivissä (mm. Pepa Päivisen yhtye) soittaneen rumpali Mikko Hassisen soolodebyytti, jolla Hassisen sävellyksiä soittaa suomalaisen jazzin kerma mm. UMO Jazz Orchestran voimin: Sonny Heinilä, Pepa Päivinen, Kirmo Lintinen, Timo Kämäräinen, Yrjänä Sauros ja monet muut alansa huiput tekivät Travellerista yhden vuoden 2008 kiitetyimmistä levyistä. Kanttaan myöten tyylikkäällä levyllä vuorottelevat onnistuneesti pienen kokoonpanon ja isomman yhtyeen ilmaisut, ja soolotilaa saavat erityisesti Heinilä ja Päivinen.