Vuoden miessolisti

Julkaistu Pe, 02/01/2009 - 23:00

Ismo Alanko

Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä Ismo Alanko on yksi Suomirockin ikoneista ja peruskivistä, jonka uraan mahtuu lukuisia merkittäviä kokoonpanoja ja valtava määrä omaperäistä ja omaleimaista musiikkia sisältäviä levyjä. Hassisen Koneen ja Sielun Veljien merkitystä ja Ismon monipuolisen soolouran vaikutusta suomalaiseen rockmusiikkiin ei voi kiistää kukaan; uusi Ismo Alanko –albumi on aina merkkitapaus. Vuonna 2008 kokoonpanon nimi on Ismo Alanko Teholla, jossa Ismon rinnalla musisoi lyömäsoittaja Teho Majamäki. Kaksikon viime vuoden helmikuussa julkaistu levy Blanco Spirituals nousi ilmestyttyään suoraan Suomen virallisen albumilistan kärkeen. Levyn tuottajana toimi muuten PMMP:n taustalta tuttu Jori Sjöroos. Uutta verta haettiin myös levyn julkaisupuolelle: lähes 30 vuoden Poko Records –rupeaman jälkeen Ismo Alanko siirtyi nuoremman levy-yhtiön, Fullsteam Recordsin talliin. Emma-palkintojakin on ehtinyt jo kertyä: Ismo Alanko on palkittu paitsi kahdella Vuoden Miessolisti-Emmalla, myös Erikois-Emmalla (vuonna 2001).


Olavi Uusivirta

Olavi Uusivirta on tämän vuoden miessolisti-ehdokkaista nuorin. Vasta 25-vuotias monilahjakkuus on kuitenkin ehtinyt jo tehdä ja saavuttaa paljon. Kolmatta vuotta Teatterikorkeakoulussa opiskeleva mies muistetaan hyvin Cisse Häkkisen roolista elokuvasta Ganes (2007), mutta hänet tunnetaan ehkä kuitenkin vielä paremmin laulajana ja sooloartistina. Kaksi ensimmäistä soololevyä saivat positiivisen vastaanoton kriitikoiden keskuudessa ja lukuisat singlelohkaisut (esim. Raivo Härkä ja Ei oo helppoo olla onnellinen) soivat ahkerasti radiossa. Huhtikuussa vuonna 2008 julkaistiin Olavi Uusivirran kolmoslevy Minä Olen Hullu. Levy entistä persoonallisempi, monipuolisempi ja ehyempi paketti, joten Emma-ehdokkuus on enemmän kuin ansaittu.

Vesa-Matti Loiri

Vuonna 2008 täydentyi Vesa-Matti Loirin Lappi-trilogia. Kasari-levy sai edeltäjiensä (Ivalo ja Inari) tavoin lähes hurmioituneen vastaanoton sekä kriitikoilta että ostavalta yleisöltä. Kasari-levyllä Loiri tulkitsee jälleen omaan karuun ja tunnistettavaan tyyliinsä suomalaisen pop- ja rockmusiikin helmiä menneiltä vuosikymmeniltä. Levyn julkaisun yhteydessä Loiri väläytteli mahdollisuutta uran päätöksestä; vaikka miehellä onkin takana pitkä ja menestyksellinen rupeama musiikin parissa, toivovat ihailijat varmasti uran vielä jatkuvan pitkään. Kasari vietti ilmestymisensä jälkeen kolme viikkoa Suomen Virallisen Albumilistan kärjessä ja palasi kärkeen taas vuoden 2008 päätteeksi. Emma-palkintoja on Loirille kertynyt jo useita; viimeksi vuosi takaperin, jolloin hänet palkittiin vuoden miessolistina. 

Juha Tapio

Viime syksynä 10-vuotista uraansa kiertueen merkeissä juhlinut Juha Tapio on kasvattanut suosiotaan tasaisen varmasti. Vuonna 2006 julkaistua Kaunis Ihminen –levyä on myyty jo reilusti yli 40 000 kappaletta ja platinarajan on rikkonut myös Juhan viime syksynä julkaistu Suurenmoinen Elämä. Gospelin parissa uransa aloittanut muusikko tekee pohdiskelevaa popin ja iskelmän välimaastossa taidokkaasti tasapainoilevaa musiikkia ja esiintyy luontevasti niin lavoilla kuin kirkoissakin. Suurenmoinen elämä valittiin Suomen paikallisradioiden toimesta vuoden 2008 levyksi. ”Hartaasti ja sydämellä tätä on tehty, toivottavasti aukeaa”, totesi Juha Tapio viime syksynä nettipäiväkirjassaan. Ilmeisesti on auennut aika monelle.