YLE Teema

 

Hullut mestarit (K15)

Julkaistu keskiviikkona 26.05.2010 0 kommenttia 229 suositusta

maanantai 26.9. klo 22.55

Jean Rouch: Hullut mestarit (Les Maitres Fous), 1954

 

”Tämä hulluuden teatteri on minulle aina merkinnyt ihmeiden ihmettä. Sen tekijä oli Afrikkaan erikoistunut kansatieteilijä, jolla oli instrumenttinaan pieni 16 mm:n mykkäkamera.

Hauka-heimon possessiomenoja käsittelevä elokuva on sisällöltään puhdasta antropologiaa ja ilmiasultaan kuin mikä vain turistielokuva. Ja sitten lopputulos onkin uskomaton ja syvällinen pila siirtomaavallasta ja kuin sivutuotteena yksi modernin elokuvan suuria – Ranskan uuden aallon tekijät, ennen kaikkea Godard, pitivät Rouchia tärkeänä kummisetänään.

Elokuvassa rinnastuvat ihmisten arki ja juhla, jolloin he päästävät käytöksensä ja sielunelämänsä vapaalle: kätketyt totuudet alkavat vyöryä esiin.

Meille tämä afrikkalainen näytelmä voi ehkä olla eksotiikkaa, mutta kaikessa on riipaisevan paljon samaa kuin tavassa, jolla tavallinen suomalainen kaveri tempaa juhannuksena päähänsä puoli pulloa Koskenkorvaa ja menee loppu pullo povitaskussa viikonlopputansseihin. Afrikkalaisen yhteisöllisyyden vastakohtana mieleen tulee helposti hiukan ahdistava mielikuva omasta juhlastamme, jota hallitsee yksinäisyys.

Meillä on oppimista afrikkalaisten selviämisstrategiasta.”

Peter von Bagh

 

Jean Rouchin hurja, monesti kielletty elokuva kuvaa Ghanan lähiöissä harjoitettuja Hauka-riittejä, joissa kolonialismi vääntyy siirtomaaherrojen irvokkaiksi karikatyyreiksi.

 

Peter von Bagh esittelee elokuvan: katso video alla.

Videot

Suosittele229 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Minä, musta mies

Jean Rouchin dokumenttielokuva kuvaa yhteiskunnan muutosta Norsunluurannikolla nuorten joutilaiden miesten arjen ja fantasioiden kautta, sepitettä hyväksi käyttäen. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

Granada, Granada, Granada

Suuren sotakuvaajan Roman Karmenin dokumenttielokuva Espanjan sisällissodasta yhdistää vuosien 1937–38 ainutlaatuista materiaalia uusiin kuviin. Tulos on yhtä aikaa maailmanhistoriaa ja henkilökohtaista historiaa. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook