You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

A-plus: Kaivosteollisuuden kuumin nimi

Julkaistu keskiviikkona 20.10.2010 2 141

Talvivaaran kaivosyhtiön tytäryhtiö on hakenut lupaa uraanin talteenoton aloittamiselle kaivostoiminnan sivutuotteena. 

TV1 keskiviikkona 20.10. klo 21.40

Suomi on kaivosteollisuuden kuuma nimi, ehkä jopa kuumin maailmassa tällä hetkellä.

Maaperä on rikas, infrastruktuuri toimii ja mikä tärkeintä: metallien hinnat ovat nousussa. Moni haluaa saada osansa tästä kakusta, myös Suomen valtio ainakin elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen puheissa.

Kaivokset ovat tällä hetkellä Outokummun Kemin kromikaivosta ja Talvivaaraa lukuun ottamatta ulkomaisissa käsissä. Mistä löytyy kotimaista pääomaa, uskallusta ja kärsivällisyyttä lähteä etsimään maan aarteita? Kaivannaisteollisuus pelkää, että uusi kaivoslaki karkottaa pienet kotimaiset yrittäjät.

Ketkä saavat osansa kaivosbuumista? Miten uusi kaivoslaki siihen vaikuttaa? Pitääkö valtion lähteä mukaan bisnekseen?

A-plussan vieraana Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä.

 

Lähetyksen juontaa Heikki Ali-Hokka.

 

Suosittele141 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 20.10.2010

Miksi Ylen toimittaja ei hehkuta kaivosteollisuuden puolesta positiivisesti?

Katsottuanai Perälän haastattelun A-studiossa, ihmettelen, miksi Suomen menestymiseksi ei enempää hehkuteta kaivosteollisuuden mahdollisuutta parantaa taloudellista hyvinvointiamme. Kaivokset työllistävät suomalaisia Suomessa. Suomessa sijaitsevan kaivoksen malmia ei voi louhia Kiinassa tai Chilessä. Suomalainen kaivos työllistää suomalaisia ja verotkin maksetaan ainakin näiltä osin Suomeen. Palkatkin ovat suomalaisen työehtosopimiksen mukaisia.

Ovatko toimittajat ymmärtämättömiä, vai ovatko he niin helsinkiläistyneet, että eivät soisi muun Suomen menestyvän taloudellisesti? Onhan maakuntien menestys Helsingin kasvua hidastavaa, jos työpaikkoja syntyy Lappiin tai muualle Suomeen!! Tällöin nuorten ihmisten Helsinkiin muutolle tulee vaihtoehtoja ja ihmiset voivat työllistyä kaivosten läheisyygessä Helsingin asemasta.

Tietenkin Helsinkiin muuton hidastuminen on sinne asuntonsa ja muut varansa sijoittaneen kannalta hidastamassa Helsinkiläisten sijoitusomaisuuden arvonnousua, eli rikastuminen asunnon arvonnousuna ei olekaan itsestään selvyys edes Helsingissä.

Tästäkö johtuu helsinkiläisten vihreiden, toimittajien, ja muiden vain Helsinkiin kiintyneiden vaikuttajien muun Suomen kehittämisen kyseenalaistaminen Suomessa? Jos muuhun Suomeen kiintyneet eivät voi työllistyä kotiensa lähellä tai lähellä Suomen mahtavaa luontoa, niin vaarantaako se helsinkiläisten elämää? Voisiko muualta Suomesta manipuloimaton aluedemokratia toimia kaivosten sijoittumisen poliittisen päätökseteon pohjana?

Nyt Ylenkin toimittaja kasvattaa epäluuloa mm. Talvivaaran kaivoksen ja sen työllistämismahdollisuuksia vastustamaan. Vastustajat muodostuvat muista kuin lähellä asuvista ja suoraan tai välillisesti työllistyvistä. Tasapolisuutta toimittajan taholta jään kaipaamaan tuleviin Ylen ohjelmiin. Toki Perälä oli hyvä vastaamaan ja perustelemaan asiaansa.

perjantaina 18.02.2011

asuivat kanadassa näin viimeksi ikaalisissa40v sitten, molemmat kuolleet. lyyli tai lyydia oli äitini vanhin sisko siis tätini. että terv tampereelta

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä