A-studio: Talk – Sota Gazasta

Julkaistu torstaina 22.11.2012 13 81

Yli 20 ihmistä loukkaantui keskiviikkona linja-autoon tehdyssä pommi-iskussa Israelin Tel Avivissa. Kuva: EPA/Gideo Markowicz

TV1 torstaina 22.11. klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Israel ja islamistinen Hamas-järjestö sopivat keskiviikkona 21.11. tulitauosta Gazassa. Asiantuntijoiden mukaan lähipäivinä selviää, toimiiko tulitauko todenteolla.

Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti leimahti sodaksi, kun Israel iski Gazaan kostaakseen Hamasin raketti-iskut.

Valtataistelu palestiinalaisten ja israelilaisten välillä on jatkunut tällaisena yli 60 vuotta. YK teki ensimmäisen esityksen alueen jakamisesta kahden kansan kesken vuonna 1947. Osapuolet eivät hyväksyneet sitä, ja sama peruskysymys on edelleen ratkaisematta.

 

"Minun passini"

A-studio: Talkin vieras Sadek Elwan on asunut koko ikänsä Suomessa, mutta käteen on tatuoitu Palestiinan lippu. "Se on minun passini, jonka kautta Palestiinan kansalaisuus pysyy ikuisesti".

Jos Elwan saisi äänestää, hän antaisi äänensä Hamasille. Fatah on hänen mukaansa korruptoitunut ja kykenemätön ajamaan gazalaisten etua. "Olemme turhautuneita. Israelia ei sanktioida sopimusrikkomuksista, Elwan sanoo.

Verkkolehti Politikan päätoimittaja, suomenjuutalainen Dennis Mitzner on asunut ja työskennellyt Israelissa neljä vuotta ja valmistunut Tel Avivin yliopistosta. Mitznerin mukaan Hamas on ennen kaikkiea juutalaisvastainen järjestö, ja Gazan pommittaminen oli tässä tilanteessa ainoa vaihtoehto.

"Tämä konflikti ei alkanut mitenkään yllättäen, onhan Hamas ampunut raketteja Etelä-Israeliin päivittäin vuosikausia. Hamas pitää eliminoida aseellisesti, sitä ei voi pitää neuvottelukumppanina rauhanneuvotteluissa".

 

"Ongelmana sisäinen jako"

Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo on ollut Israelin ystävä lapsesta asti ja on tehnyt kandintyön Israelin itsenäisyyssodasta 1948. Hänen hänen siskonsa perheineen asuu Pohjois-Israelissa.

Elon mukaan Israel ei ole riidankylväjä vaan valtio pesisi kätensä koko selkkauksesta, jos vain voisi.

"Sekä Israelin että palestiinalaisten puolella ongelmana on sisäinen kahtiajako ja uskonnolliset ääriliikkeet: molemmilla puolilla maalliset voimat ovat ahtaalla".

Bruno Jäntti on palestiinalaisten talojen jälleenrakennusjärjestön ICAHDin (Israeli Committee Against Housing Demolition) puheenjohtaja Suomessa.

Jäntti on käynyt Länsirannalla viimeksi tänä kesänä rakentamassa uudelleen kaksi Israelin maahan jyräämää taloa. Jäntin mukaan palestiinalaisten talojen tuhoamisen tarkoitus on viedä elintila palestiinalaisilta Länsirannalla niin kuin siirtokuntien rakentamisessakin.

"Minun vastarintaani on rakentaa nämä perheiden talot uudelleen joka kerta kun Israel ne jyrää."

 

Suosittele81 Suosittelee

Kommentit

torstaina 22.11.2012

Niin monesta maasta ovat ihmiset joutuneet lähtemään pakolaisiksi. On käsittämätöntä miksi palestiinalaiset pidetään poliittisista syistä Gazassakin vuosikymmeniä alkeellisissa oloissa, eivätkö he halua parempaa elämää edes lapsilleen? Jopa libanonilaiset lähtivät joukoittain maastaan 70-luvulla sisällissodan aikana ympäri maailmaa ja ovat aloittaneet uuden elämän muualla. On uskomatonta, miten uusia vihassa kasvavia sukupolvia kasvatetaan edelleen. Niin kauan kun ympärillä olevat maat ja niiden johtajat eivät hyväksy Israelin olemassaoloakaan ei rauhasta kannata unelmoidakaan.

torstaina 22.11.2012

Miten voi olla mahdollista, että tätä asiaa ei ole kyetty ratkaisemaan 60 vuoden aikana? Todella järkyttävää! Tällä planeetalla ei varmasti ole toista kiistaa, jota olisi vatkattu näin kauan. Olisi hyvä paljastaa ne todelliset motiivit, jotka tämän kriisin taustalla ovat. Sukupolvi toisensa jälkeen pitää tätä tilannetta normaalina. Ihmiskunnalle hirvittävä yhteinen häpeä!

torstaina 22.11.2012

YLE 1- Pikkusotilaat keskustelevat Gaza-ISRAEL konfliktista. Dennis M. POLITIKA-lehden päätoimittaja toistaa Ruben Moshe "Die"anin käsityksiä." Israelin armeija on maailman paras armeija . Jos ne haluisivat aidosti kostaa, hyökkäisivät Saksaan!

torstaina 22.11.2012

Kyseessä on kuitenkin uskonnoista. Niinkuin Raamatussa kerrotaan
tulevat muslimit valtaamaan enemmän tilaa itselleen. Toisekseen kuka
Ihminen tai valtio kannattaa terrorismiä? Hamas on terroristijärjestö.
Mitä tapahtui heti kun rauhansopimus oli taas sovittu. Terroristi isku
bussiin Israelissa.
Palestiinalaispojasta kyllä huomaa sen fanaattisuuden minkä vuoksi
tätäkin sotaa käydään.

torstaina 22.11.2012

Kiitos A-studiolle kun tuollainen ohjelma esitettiin jossa myös juutalainen pääsi sanomaan oman kantansa... sikäli kun arabipuhuja antoi siihen mahdollisuutta.. Välillä ei oikein tiennyt kuka johti keskustelua, sen verran hyökkäävä oli arabin ote.
Syvällisempää pureutumista myös historiaan kaivataan. Joskus tuntuu että alueen historiaa on alettu kirjoittamaan vasta 1967 lähtien, unohtaen mitä tapahtui sitä ennen.

torstaina 22.11.2012

Säälittävää kuulla Suomessa syntyneen nuoren miehen Sadek Elwanin sanovan lopussa että on "kunnia kuolla israelilaiseen luotiin" eli tällaisella asenteella elämään tai kuolemaanko ei voi edellyttää mitään, hän jatkaa varmaan samaa vihaa omiin lapsiinsa, vaikka täällä Suomen onnelassa kasvaisi.

torstaina 22.11.2012

Koko keskustelun alkupuoli meni aiika pipariksi - kun toimittaja ei ollut tehnyt sääntöjä etukäteen selväksi, ja yhden ihmisen annettiin puhua jatkuvasti toisten päälle! Alkuvalmistelu oli tainnut jäädä muutenkin hieman vähemmälle huomiolle, joten parantamista jäi.

Mitä tulee itse keskusteluun, niin Elo (kun vihdoin viimein lopulta ääneen pääsi!) ja Mitzner toivat esille paljon hyviä faktoja Israelin ja Lähi-idän ongelmallisesta tilanteesta.

Vastapuoli ei suostunut millään näkemään palestiinalaisosapuolen tiettyjä, aivan selviäkin ongelmia - esim. Hamasin hallinnon väkivaltaisuutta vähäteltiin! Etenkin Jäntin asenne tässä kohtaa kummastutti kovasti.

Palestiinalaisosapuolen edustajille oli ilmeisesti hieman epäselvää esim. se, että on olemassa myös ns. Israelin arabeja, kuten toki muitakin vähemmistöjä, joilla on Israelin kansalaisuus. Sitten ovat erikseen nämä ns. palestiinalaisalueilla, kuten Gazassa ja Länsirannalla, asuvat palestiinalaiset arabit. Osalla tosin saattaa olla myös muiden arabimaiden kansalaisuuksia, johtuen alueiden omistajuuksien tiheästä vaihtumisesta. Mitzner tästä jotain mainiksikin, mutta hänet vaiennettiin kesken puheen.

Ja mitä tulee siirtokuntiin - Gazassa, kuten monella muullakin nykyisin palestiinalaisten hallussa olevalla alueella, oli ja on ollut myös historiallista juutalaisasutusta! - eikä vain näitä tuoreita siirtokuntia. Ja onko sitten niin, että jos palestiinalaisvaltio ns. kahden valtion mallissa perustetaan - tulee siitä sitten automaattisesti "Judenfrein"?

Toimituksen tekemä insertti jätti huomiomatta kokonaan arabimaista karkoitetut juutalaispakolaiset - joiden määrä on samaa luokkaa kuin palestiinalaispakolaisten; palestiinalaisilla tosin tämä pakolaistatus periytyy YK:n päätöksen nojalla, toisin kuin juutalaisilla.

torstaina 22.11.2012

Kun kerran em. ohjelmassa mainittiin gazalaisten puolesta järjestetty mielenosoitus ja osallistujatkin pääsivät TV-ssä ääneen useamman ihmisen voimin - niin mainittakoon, että myös toiselta puolelta on ilmeisesti tulossa vastaava tukimielenilmaus maanantaina. Netistä löytyy lisää tietoa.

Israelilla on oikeus puolustaa omia kansalaisiaan terrorilta - ja näihin kansalaisiin muuten kuuluu muitakin kuin juutalaisia!

torstaina 22.11.2012

Ohjelmassa kävivät keskustelua myös Länsirannan ( hist. Juudean ja Samarian alue) asuttamisesta ja sen oikeutuksesta. Tuolle alueelle Kansainliitto on taannut juutalaisille asutusoikeuden.

YK:n peruskirjan artikla 80 tunnustaa Kansainliitolta periytyneiden mandaattien jatkuvan voimassaolon ja sen, että niissä ihmisille myönnetyt oikeudet (siis myös. asutusoikeus) ovat kumoamattomia.

Länsiranta ja Gaza ovat kiisteltyjä alueita joiden status voidaan määritellä vain neuvotteluilla. Miehitetyt alueet sen sijaan ovat alueita, jotka on sodassa vallattu niiden tunnustetulta hallitukselta. Koska Länsiranta ja Gaza eivät olleet minkään valtion laillisessa ja tunnustetussa omistuksessa ennen Kuuden päivän sotaa v. 1967, niitä ei voi juridisesti pitää miehitettyinä alueina. Ne olivat mandaattialueita, eikä niiden status muuttunut myöskään vuoden 1967 sodassa.

Kiisteltäköön alueesta miten vaan, on juutalaisilla oikeus pystyttää asutuksia siellä.

perjantaina 23.11.2012

Arabien koulutustaso ja sen tuoma kulttuuri on kaukana analyyttisestä. Mennään tunteella mukana.

Israelista taas ei huomaa koulutustasoa, niin primitiivisesti reagoivat ja niin julmasti lahtaavat arabeja alueella.

Ongelma syntyi kun länsimaat menivät asuttamaan aluetta maailmansodan jälkeen ja ryöstivät alueet. Nyt voitaisiin aluemyönnytyksillä yrittää tehdä sovinto.

Mutta israelilaiset hamuavat ahneesti uutta maata. Länsirannalta ja jopa koko Gazaa yrittämällä tehdä sen asumiskelvottomaksi kiduttamista muistuttavin toimenpitein.

Juutalaisten kanta ilmeni keskustelun lopussa kun kysyttiin kumpi kahdesta vaihtoehdosta on parempi. Alkoi tippua merkillisiä lisävaatumuksia arabien kulttuurista jne.. Eli rauhan ehdoista ei haluta päästä edes keskustelemaan, vaikka toisin teeskentelevät. Israelin järkyttävän julmalla, suorastaan narsistisella kaiken monenkertaisella kostamisella ei ole mitään tekemistä sivistysvaltion kanssa.

Israel ei olisi elinvoimainen valtio millään tavalla ellei amerikan juutalaiset sitä pitäisi keinotekoisesti hengissä.

Israelin valtion perustaminen ja sen ylläpito on länsimainen häpeä.

perjantaina 23.11.2012

Melkoisen tunteellista löperöä ja tosiasioihin perustumatonta huttua laskettelee #11 eli "Arabien koulutustaso ja sen... " - lauseella juttunsa aloittava kommentoija...

Juutalais- ja Israel -viha haiskahtaa vähän nyt kyllä - tai oikeastaan aika pahasti...

perjantaina 23.11.2012

Aamulehti 19.11.2012
"Mitä arabivaltiot ovat voittaneet sillä, etteivät ne tunnustaneet Israelin valtiota vuonna 1948, vaan ottivat sen päävihollisekseen, jonka halusivat halusivat hävittää maan päältä?

Arabikevään vapaiden tuulten innoittamana tuo itsekriittinen ja vaikea kysymys on jo esitetty arabilehdistössäkin.

Arabivaltiot ovat hukuttaneet satoja miljardeja sotimiseen Israelia vastaan.

Entä jos ne olisivatkin tunnustaneet Israelin olemassaolon ja käyttäneet sotimisesta säästyneet varat väestön koulutukseen, terveyden-
huoltoon ja infrastruktuurin rakentamiseen?

Arab News -sanomalehdessä kirjoittava Abdullateef al-Mulhim rohkenee epäillä, ettei Israel ehkä olekaan arabimaailman ja arabikansojen todellinen vihollinen.

Omat hallitsijat ovat kirjoittajan mukaan aiheuttaneet julmuuksillaan arabikansoille enemmän tuhoa ja kärsimystä kuin Israelin armeija. Esimerkkeinä hän mainitsee Syyrian, Irakin, Tunisian, Jemenin ja Libanonin.

Arabikansojen todellisia vihollisia ovat korruptio, puutteellinen koulutus, terveydenhuollon huono taso sekä vapauden ja ihmiselämän kunnioituksen puute, kirjoittaja päättelee.

Niinpä arabimaailma on rikkauksistaan huolimatta sekasorrossa. Israel sen sijaan on kukoistava ja demokraattinen valtio edistyneine tiedelaitoksineen, huippuyliopistoineen ja infrastruktuureineen.

Israelissa asuvien palestiinalaistenkin olot ovat useimmiten paremmat kuin heidän arabiveljillään arabimaissa: he elävät vanhemmiksi, heillä on paljon suuremmat poliittiset ja sosiaaliset vapaudet."

perjantaina 23.11.2012

Tää on ihan potaskaa vapaamuurarit hallitsee koko Suomen kirjoitin eilen varmaan tunnin verran meille suomalaisille miten asiat on enkä kirjoittanut mitään asiatonta vaan totuutta niin..-->poistettu demokratia sanan vapaus valehtelevat pellet!!!!!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä