A-studio: Talk – Lihat tiskiin

Julkaistu torstaina 21.02.2013 9 63

Kuluttajan pitäisi saada tietää nykyistä paremmin elintarvikkeiden sisältö. Arkistokuva / Yle

TV1 torstaina 21.2. klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Miljoonia hampurilaispihvejä vedettiin markkinoilta tammikuun puolessa välissä Briteissä ja Irlannissa, kun niistä löydettiin hevosen dna:ta.

Tämän jälkeen ruokajätti Finduksen naudanlihalasagnesta löytyi hevosta ja tuote vedettiin Britannian lisäksi pois markkinoilta muun muassa Ranskassa ja Ruotsissa.

Kun lihan alkuperää alettiin selvittää, jäljet veivät Ranskan ja Kyproksen kautta Romaniaan. Ranskalaisyrityksen epäillään vaihtaneen lihojen merkinnät.

 

Kohu laajeni Suomeen

Hevosenlihaskandaalin taustalla olevan petoksen uhreiksi ovat joutuneet nyt myös suomalaiset. Ensin Lidl-kauppaketju poisti myynnistä nautagulassin ja raviolit, joista löytyi tuoteselosteen vastaisesti hevosta.

Elintarvikkeiden turvallisuutta valvovan Eviran mukaan Suomeen on tuotu noin 9000 hevosta sisältävää pakastehampurilaista, vaikka pakkausselosteessa luvattiin nautaa.

Evira uskoo, että tapauksia saattaa löytyä vielä lisää. Myös Kuluttajaliitto väittää, että elintarvikehuijaukset ovat lisääntymässä.

 

Mitä tuote oikeasti sisältää?

Vaikkei nautana myydystä hevosesta olekaan todettu olevan terveyshaittoja, ei kuluttajia saa huijata ostamaan hevosta nautana.

Miten kuluttaja voi ylipäätänsä tietää, mitä hänen ostamansa valmistuotteet sisältävät? Raakalihassa pitää ilmoittaa valmistusmaa, mutta valmisruuissa tilanne on monimutkaisempi. Entä kuka on vastuussa siitä, että kuluttaja saa oikeat tiedot?

A-studio: Talkissa lihakohusta keskustelevat Syötäväksi kasvatetut -kirjastaan Tieto-Finlandia palkittu toimittaja Elina Lappalainen, K-kauppias Pauli Jaakola Espoosta, HK Ruokatalon kaupallinen johtaja Markus Gotthard ja tutkijatohtori Markus Vinnari. Hän on mukana Itä-Suomen yliopiston projektissa, jossa selvitetään miten saataisiin eurooppalaiset vähentämään lihan kulutusta.

 

Suosittele63 Suosittelee

Kommentit

torstaina 21.02.2013

Selittelyä, selittelyä!
Ruuan alkuperästä ei voi olla varma, miksi?
Etiketissä tulisi merkitä sekä raaka-aineen että valmistusmaan merkinnät, tämän lisäksi tulisi merkitä myös raaka-aineiden lähteet, esim. mistä eläimestä ja mistä eläimen kohdasta ruoka on valmistettu. Miksi esim. paistijauheliha on tehty muusta osasta kuin paistista!

Halvalla kun tehdään tulee tällaista, mutta kaupasta joutuu ostamaan täydellä hinnalla.

torstaina 21.02.2013

Ovatko jotkut ohjelman haastateltavat ylimielisiä, tai ymmärtämättömiä. Näköjään ihmisille siis voi syöttää mitä tahansa lihaa, kun sen saa halvalla. Paketissa voi siis olla kissaa, koiraa, rottaa, myrkkyjä, ihmistä...mitä tahansa. Aivan järkyttävää. Koko eurooppalainen kansa saadaan syömään samaa roskaruokaa. Hevonen on aivan erinomaista lihaa, ongelma on vaan siinä, että sitä ei ole mainittu hevoseksi, ja onko se siis edes hevosta.

torstaina 21.02.2013

Miksi tuottajien edustajaa ei nähty ohjelmassa?

torstaina 21.02.2013

Mielelläänhän sitä söisi ns. eettistä lähiruokaa! Se on vaan valitettavasti niin, että kun kuukaudessa n. 200e ruokaan, hinta ratkaisee! Jauhelihaa ja broilerin koipia, viimeksi "kunnon" lihaa jouluna (4 kg mini kinkku)!
Mielellään söisin vaikka heppaa, jos sitä halvalla saisin, vaan eipä lähikaupasta löydy. Valmisruokia en syö, eikä olisi varaakaan, itse pakko valmistaa, mutta ei varaa kiinnittää muuhun huomiota kun raaka-aineiden hintaan.

torstaina 21.02.2013

Meistä alkutuottajista tuntuu pahalta tehdä niska limassa töitä nälkäpalkalla jotta suomalainen ruoka olisi puhdasta ja turvallista ja kohtalaisen eettisesti tuotettua kun samaan aikaan lihan alkuperällä ei ole mitään väliä kunhan vaan halvalla saa.
Me emme saa tuotteista yhtään parempaa hintaa kuin keski-eurooppalaiset kolleegamme vaikka meidän luonnonolosuhteet ovat paljon ankarammat ja me yritämme noudattaa lukemattomia eläinsuojelu ja ympäristönsuojeluvaatimuksia. Puhumattakaan työvoimakustannuksista.
Uskallan väittää että suomen eläinsuojelu ja ympäristönsuojeluvaatimukset ovat Euroopan tiukimpia.
Naudanlihantuotannon kannattavuus Suomessa on niin huonoa koska lihatalot eivät halua maksaa tuottajalle lihasta sitä mitä kuuluisi. Lihatalot tuovat mieluummin lihaa ulkomailta ja näköjään hevostakin nautana.
Kyllä suomalaista naudanlihaa saataisi tuotettua jos tästä työstä jäisi käteen muutakin kuin sonnat.

torstaina 21.02.2013

On kyse sitten mistä eläimen lihasta tahansa, vaikuttaa lihan laatuun kasvatus ja kuljetukset.Euroopassa saatetaan eläviä eläimiä kuljettaa epäinhimillisiä matkoja teurastettavaksi.Hevosia kuljetetaan tuhansia kilometrejä ilman lepotaukoja ja juottamista. Samoin sikoja. Seurauksena taatusti stressi lihaa. Porsailta typistetään, leikataan saparot i l m a n !!!!puudutusta! se on luuta, joten porsaaalle jää elinikäinen pelko ja stressi, mitä sen selän takana tapahtuu.Lisäksi annetaan antibiootteja ennaltaehkäisevästi. Mm. edellä mainituilla tavoilla tuotettua tuorettakin lihaa tuodaan enenevässä määrin. suurin osa suomalaisesta tuotannosta on vielä inhimillistä ja eläimiä arvostavaa.

torstaina 21.02.2013

HUOM! Kyllä suomalaisia maataloustuotteita voidaan tuottaa vaikka kuinka eettisesti(taivas rajana),jos lihatalot,kauppa ja kuluttajat sitä haluaa,mutta ei todellakaan näillä hinnoilla!

torstaina 21.02.2013

Onko sitä lihaa pakko syödä? ONKO?

perjantaina 22.02.2013

Mitä virkaa on muutenkaan tuoteselosteilla, jos niihin valmistaja voi kirjoittaa mitä vaan ja kukaan ei valvo. Pistokokeita nyt vaan kaikista lisäaineista ja muistakin skeidoista, mitä valmisruoat mahdollisesti sisältävät.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä