A-studio: Talk – Sekaisin D-vitamiinista

Julkaistu torstaina 01.11.2012 10 59

D-vitamiinivalmisteiden sisältöön etsitään yhä totuutta.

TV1 torstaina 1.11. klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Kohu D-vitamiinivalmisteiden ympärillä kiihtyy. Kaikki sai alkunsa, kun TV1:n Akuutti-ohjelma esitteli viime viikolla Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen, jonka mukaan osa D-vitamiinivalmisteista sisältää selkeästi vähemmän D-vitamiinia kuin pakkauksessa ilmoitetaan. Muutamasta valmisteesta vitamiinia ei löytynyt lainkaan.

Kuluttajat raivostuivat, ja vitamiinivalmistajat ovat saaneet jopa tappouhkauksia. Apteekkariliitto reagoi nopeasti yliopiston väitteisiin ja veti D-vitamiinivalmisteita pois myynnistä.

 

Keneen voi luottaa?

Nyt vitamiinivalmistajat ovat toimittaneet liitolle selvityksiä tuotteistansa ja osa D-vitamiinivalmisteista on vapautunut Apteekkariliiton pannasta takaisin myyntiin.

Vitamiinivalmistajat vannovat tuotteidensa aitoutta ja yliopiston tutkijat vakuuttavat tehneensä tieteellisen tutkimuksen, jonka tulosten takana he seisovat. Kenen sanaan D-vitamiinia ostava suomalainen voi luottaa?

 

Onko pitoisuutta vaikea laskea?

A-studio: Talkissa D-vitamiinijupakasta keskustelee neljä vierasta.

Itä-Suomen yliopiston biokemisti Tarja Nurmi vakuuttaa, että heidän D-vitamiinitutkimuksensa on tieteellinen tutkimus. "Totta kai valmistajilla on väitteitä, ettei meidän tutkimuksemme ole validi, koska on kyse heidän bisneksestään", sanoo Nurmi. Hän kuitenkin toteaa, että he tekevät vielä lisää testejä.

Nutraceuticalsin toimitusjohtaja Anssi Manninen sanoo, että D-vitamiiniarvoa on vaikea laskea. "Tarja Nurmi on tottunut erottamaan sen verestä tai virtsasta, mutta on ihan eri asia tutkia tabletin D-vitamiinipitoisuuksia", painottaa Manninen. Hän toivoo omankin oikeusturvansa kannalta, että asia selvitetään.

 

"Apteekkariliitto hätäillyt"

Apteekkariliiton varapuheenjohtaja Risto Kanerva painottaa, että apteekissa myytäviin tuotteisiin pitää voida luottaa. "Tämän takia Apteekkariliitto otti asiassa tiukan kannan ja veti yliopiston listalla olleet vitamiinit pois myynnistä", kertoo Kanerva.

Vitabalanssin laboratoriopäällikkö Pasi Tapanainen moittii Apteekkariliittoa hätäilystä. "Olisivat odottaneet testien valmistumiseen asti, tämmöinen hätäily ei anna hyvää kuvaa alasta. Lääketeollisuudella on eri tutkimusmenetelmät kuin biotieteissä, Tarja Nurmi meni nyt biotieteiden puolelle", moittii Tapainen.

 

Suosittele59 Suosittelee

Kommentit

torstaina 01.11.2012

Oy Chemeda Ab Itäsuomen Yliopistolle:

Vaadimme Itä-Suomen Yliopistoa viipymättä korjaamaan uutisointinsa tai erittelemään yksilöidysti miksi heidän käyttämänsä uusi analysointimenetelmä mitätöisi viranomaisten hyväksymän akkreditoidun vitamiinilaboratorion tulokset.

Vaadimme myös Itä-Suomen Yliopistoa selventämään miksi tutkija Nurmen virheellisiksi osoittautuneita tuloksia levitettiin iltapäivälehtiin ilman että niitä olisi ensin alistettu normaaliin tieteelliseen vertaisarviointiin.
Kysymme myös miksei etukäteen tiedusteltu valmistajien teettämien analyysien menetelmiä tai tuloksia.

Ellei hyväksyttävää selvitystä tästä yksittäistapauksesta saada, vahingoittaa tämä kohu mielestämme paitsi Itä-Suomen Yliopiston, myös koko tiedeyhteisön uskottavuutta.

torstaina 01.11.2012

Olisi odottanut, että viranomaistaho Evirakin olisi saatu mukaan keskusteluun vaikka Apteekkariliiton sijasta, koska kysehän ei ole lääkkeistä vaan ravintolisistä.

torstaina 01.11.2012

Miksi ihmeessä virallinen yliopisto olisi halunnut tieten tahtoen johtaa harhaan ja antaa vääriä tuloksia? Tälläiseen harhauttamiseen sillä ei ole ollut mitään syytä. Päinvastoin tutkimus on tehty nimenomaan kuluttajien etua ajatellen. Nyt on hyvä selvittää, miksi tulokset eroavat niin paljon toisistaan. On hienoa, että Yle on nostanut asian esille. Kyllä ravintolisiä pitää valvoa tarkemmin.

torstaina 01.11.2012

Haukutaan väärää puuta.
D-vitamiini ongelma on Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan heikossa asiantuntemuksessa ja mediassa ravintotutkija Lamberg puhuu aivan höpöjä 7,5 mikrog annoksista.
Tiedotuskielto THL:lle ja Ravitsemustoimikunnalla ja asiantuntijat ääneen!
Kansa tarttee 25-50 mikrog/vrk.
Pillereissä on aika reilusti ja jos epäile niin napsi kotimaisia öljypohjaisia 25 tai 50 mikrog kapseleita.

torstaina 01.11.2012

Onkohan koko D-vitamiinikeskustelu saanut kohtuuttomat mittasuhteet? Yliopistotaho teki tieteellisen tutkimuksen, jonka tulos ei miellytä kaikkia. Eikö se ole normaalia, että eri tahot voivat ja saavat olla eri mieltä ja jokaisella on oikeus puolustella kantaansa? Miksi toimittaja selkeästi hyökkää yliopiston edustajaa vastaan ja syyttää vaikeista sanoista? Lopetetaan jo ja tehkööt jokainen omat päätöksensä mitä syövät. Suurin osa ravintolisistä ja laihdutusvalmisteista ovat nyt humpuukia kuitenkin.

torstaina 01.11.2012

Vaadimme, että tupakkatuotteiden myrkkypitoisuudet ja viinapullojen alkoholipitoisuudet tarkistetaan.
Onko MARLBOROSSA TAI NORTH STATES savukkeissa luvatut 60 syöpää aiheuttavaa karsinogeenia!

Onko kossussa taatusti 30 % etylalkoholia??

Joku kohtuu keskusteluun kun ongelma on D-suosituksissa eikä valmisteissa.

torstaina 01.11.2012

Itä-Suomen liopisto tekee ammattitaitoista työtä. He ovat tahtomattaan nostaneet esille yleiset ongelmat näytteenottoon ja analytiikkaan liittyen. Puhuttiin lääkkeistä, ravintolisistä, saastuneista maista, jätteiden haitta-aineista jne, niin aina pitäisi kysyä miten näyte on otettu ja mitä analytiikkaa on käytetty. Mikä on tulosten luottamustaso ja suhteellinen virhe?

Sitten sellainen vinkki, että jos jonkun puheessa tai tekstissä esiintyy paljon suberlatiivejä voi olla varma, että kyseessä on mainostaja tai taho joka ajaa omia etujaan. Esim: "Omavalvontamme on erittäin tarkkaa ja meillä on huippulaboratorion tutkimustuloksia bla bla..."

Suomen lainsäädäntö sopeutettiin EU-lainsäädäntöön jolloin ravintolisät menettivät lääkestatuksensa ja sitä kautta niiden valvonta lopahti. Kiitos EU:n jälleen kerran!

torstaina 01.11.2012

Täällä sitä hyväuskoisesti ostetaan mitä kaupassa myydään uskoen siihen, ettei meillä Suomessa voi harhaanjohtavia tuotteita myydä. Valmistajat ja kauppiaat älähtävät tietenkin eniten, kun oma business kyseessä.
-Nimimerkillä: hyllyssä purkki D-vitamiinia 125 mikrogrammaa/kapseli jossa tulosten mukaan todellisuudessa 0 mg. Onhan tää oikeesti uskomatonta, että onnistuu Suomessa!

torstaina 01.11.2012

Saahan sitä tutkia vaikka mitä. Voi jopa tuloksiaan julkistaakin. Eri asia on se, että onko tulokset oikeasti luotettavia. Kyllä yliopiston olisi pitänyt ensin julkistaa tuloksensa Eviraan joka olisi laittanut selvityspynnön valmistajille. Valmistajat olisivat vastanneet ja ne joiden tuote ei oikeasti ole kunnossa, olisi joutuneet vasaran alle. Koko kohu on turha ja asiaton. Kuluttajaa on huijattu mutta ei D-vitamiinin myyjien toimesta vaan yliopiston toimesta.

perjantaina 02.11.2012

keskustelisivat ennemmin vaikka yrittäjyyden kannattamisesta Suomessa, (ts. siten myös työttömyyden vähentämisestä?), rakkaasta rahareiästä nimeltä Kreikka ja mahdollisesta euron hajoamisesta tai kuntaliitoksista kuin jostai D-vitamiinin milligrammoista purkin kyljessä.

Katoin kyseistä ohjelmaa ensimmäiset 20minuuttia ja minua alkoi ärsyttää ensinnäkin kyseisen "ongelman" tärkeys ja toiseksi haastattelijan yliaggressiivinen, puskeva ja ärsyttävän piikittelevä käyttäytyminen. Olen huomannut saman piirteen kyseisessä haastattelijassa ohjelmaa katsoessa aikasemminkin.

D-vitamiinia saa myös hedelmistä, itse en luota teollisesti valmistettuihin pillereihin (en sitä väitä ettei ne olisivat yhtä hyvä d-vitamiinin lähteitä). Tiedän sen olevan tärkeä ravinne/ainesosa ihmiselle pitkällä tähtäimellä. Samaa keskustelua voitaisiin käydä varmaan raudan, sinkin, kalsiumin yms. ravinteen saannista. Ei tuhlata liikaa resurssejamme kohtalaisen pieneen ongelmaan. Älkää tehkö tyhjästä ongelmaa ja syökää hedelmiä, jookoos kookos?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä