A-talk: Aktivistit sikalassa

Julkaistu keskiviikkona 09.12.2009 6 196

Sikojen olosuhteissa maatiloilla on yhä toivomisen varaa. Kuva: Oikeutta eläimille -yhdistys.

TV1 torstaina 10.12. klo 21.05

Eläinaktivistit ovat kuvanneet jälleen järkyttäviä kuvia tuotantoeläimistä. Kuvissa sikaloiden olot ovat ahtaat ja kuolleet eläimet jäävät elävien jalkoihin.
Vakavat laiminlyönnit ovat lisääntyneet sikaloissa myös Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tarkastusten perusteella.

A-talk -ohjelmassa kysytään, kuinka suomalaiset possut voivat nyt?

Ohjelmassa ovat vieraina:

Sirkka-Liisa Anttila on maa- ja metsätalousministeri sekä entinen sikatilallinen. Hänen mielestään vakavat laiminlyönnit sikatiloilla johtuvat farmareiden uupumisesta. Kokonaisuudessaan tilanne on kuitenkin parantunut viime vuosina. Eläinlääkärit tarkastavat lähes kaikkien sikojen kunnon kuusi kertaa vuodessa.

Anne Nieminen on Oikeutta elämille -yhdistyksen mediavastaava. Hän väittää, että ministeriö ei ole saanut mitään aikaa kahdessa vuodessa. Eläinlääkärin käynnit tilalla eivät muuta miksikään sitä tosiasiaa, että laki sallii aivan liian huonon kohtelun eläimille.

Salla Tuomivaara on eläinsuojelujärjestö Animalian toiminnanjohtaja. Tuomivaara sanoo, että ministeri Anttila lakaisee sikatalouden ongelmia maton alle. Animalia jäsenet ovat nähneet, että puutteita on ja eläimen elämä on karua.

Hannu Koivisto on sikatilallinen Kurikasta. Koivisto sanoo, että aktivistit eivät tiedä, mistä puhuvat. Heidän luvattomat vierailunsa tiloille ovat vaarallisia elämille. Isot sikatilat takaavat eläimille paremmat oltavat kuin pienet. Isoilla tiloilla paikat ovat puhtaita ja lattiat sorkille sopivia.

A-studiossa videomateriaalia

Eläinaktivistit kertovat iskeneensä syksyn aikana kymmeniin sikaloihin useilla paikkakunnilla. Aktivistit halusivat selvittää, millaiset olot eläimillä on nykyään.

Eläinaktivistit tunkeutuivat sikaloihin ilman lupaa ja pyrkivät selvittämään, ovatko eläinten olot parantuneet kahden vuoden takaisen kohun jälkeen.

A-studiossa esitettiin keskiviikkona 9.12. eläinaktivistien suomalaisilta tiloilta kuvaamaa videomateriaalia, joita ohjelmassa kommentoi myös maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

A-tuubi

Aktivistit antavat kohusikaloiden tiedot Eviralle

Eläinaktivistit iskivät sikatiloille

 

Suosittele196 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 09.12.2009

Oksettaa! Ohjelman nähtyä ei ollut kuin yksi vaihtoehto: joulukinkku on nyt lopullisesti historiaa meidän perheessä. Sivuhuomautuksena lisäisin vielä, että Suomen maaseutu kohtelee ihmistä nykyään myös sikamaisesti. Se ilmenee rakennuskulttuurin ja kaavoittamisen täydellisenä rappiotilana.

keskiviikkona 09.12.2009

Miksi eläinaktivistit eivät vie aineistoaan paikallisille viranomaisille? Heidän kauttaan asiattomuudet korjaantuisivat varmimmin. Materiaalin kärkevällä esittämisellä televisiossa on tarkoituksena koko kotieläintuotannon mustamaalaaminen Suomessa. Pienen väsyneen joukon valitettavilla laiminlyönneillä ei pitäisi syyllistää kaikkia, kuten ohjelmassa annettiin ymmärtää.

keskiviikkona 09.12.2009

Kyllä ministeri Anttila on laskettava pahimpien eläinrääkkääjien suojelusenkeliksi. Kaksi vuotta on kulunut pelkissä selityksissä ja syyllisten suojelussa.
Suomalainen kinkku on pahimman eläinrääkkäyksen tulos. Anttilan mielestä 15 % sikaloista saa käyttää pahempia olosuhteita kuin Hitler Ausvizissä. Jos ministerit ei saa lakeja korjattua , pannaan heidät sikalaan.
Hylkään kyllä suomalaisen joulukinkun, kalaa tilalle.

torstaina 10.12.2009

Olin luomusiantuottaja vuoteen -97 asti. Meillä oli emakoita jotka joutilaina pääsi ulos pahnojen joukkoon jos halusi, osa halusi vaikka pakkasta oli 20 astetta.
Porsaille on tarjottava turvaa että emakko ei kääntyessään makaa porsaita, siksi pitää olla ainakin väli-aita porsaiden ja emakon välillä.
Kuivikkeita ja tongittavaa on mahdollista järjestää jos voimia riittää, oli ritilälattia tai ei. Niitä häntiä voidaan miettiä, mutta vaikka meillä oli luonnon laitumilla (10kpl 1ha) lihasikoja niin joskus niin vain kävi.
Emakot oli metsätarhoissa ja nähtävyys jo sinänsä. Lampaat pääsi myös ulos talvella ja eläinsuojeluvaltuutettu kävi paikalla poliisien kanssa. Joskus eläimet päättävät eritavalla kuin me eläinten hyvinvoinnista huolehtivat ihmiset, jotka kaupungista, mitään olosuhteista ja lajinomaisuudesta tietämättömät luulemme
Kuluttajat valitsevat tuotantomenetelmät.

Jos ostat lihasi kaupasta ja teet siitä ruokaa perheellesi ja kaikille maistuu ok. Jos haluat miettiä jotain syvempää kysy tiskiltä, pojat osaa kyllä vastata ja viesti menee heti myytävää tilaaville ihmisille.

Kaupunkilainen joka tietää myös mistä on kysymys

torstaina 10.12.2009

Lidlin pakastealtaasta löytyy hyviä ulkomaisia vaihtoehtoja joulupöytään!

t. Sika

perjantaina 11.12.2009

Hei Eläinaktevistit,
Hienoa, että teette työtä eläinten puolesta.

Näin TV-ohjelman, jossa S-L Anttila katsoi videon sikatilalta. Enkä voi mitenkään ymmärtää hänen kommentejaan saatika reaktiota ko.sikatilan videosta!

Olen itse kasvanut maatilalla, ja isälläni oli mm.ravi-hevosia. Minut opetetiin jo pienestä pitäen, että eläimet hoidettiin aina ensin hyvin,ja se tarkoitti,,,että Hyvin! Ja sitten vasta ajateltiin omaa hyvinvointia (kuten aamiaista ym.mahdollista)Näin asian tulee mielestäni olla.

Siksikin, ihmetyttää suuresti S-L Anttilan välinpitämättömyys
kun hän itsekin ihmetteli videon nähtyään siasta joka makasi selvästi henkihieverissä maassa että,= " Onkohan edes enään hengissä!

Niinköhän on tämänkin ko.ministerin inhimillisyyden tajun ym. sokaissut "ruhtinas raha ja taas raha, et valta??!"
Hyi ....tekee pahaa!

Hienoa että te olette olemassa ja puolustatte eläimiä! Kiitos siitä!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä