A-talk: Ammattikorkeat liipaisimella

Julkaistu keskiviikkona 19.10.2011 1 185

Opetusministeri Jukka Gustafssonin mielestä nuorten kannalta ei ole reilua, että heitä koulutetaan nykyisin joillekin aloille työttömiksi.

TV1 torstaina 20.10. – 21.05 – 21.50

YLE Areenassa 30 päivää

Ammattikorkeakouluista katoaa 2200 opiskelijapaikkaa parissa vuodessa. Opetusministeri Jukka Gustafsson aikoo vähentää etenkin kulttuuri- ja viestintäalan koulutusta.

Ympäri maakuntia sijoitetuissa ammattikorkeakouluissa ministerin suunnitelmat ovat kylmänneet niin opiskelijoiden kuin opettajienkin mieliä.

Etenkin Kemi-Tornion ammattikorkea puolustaa kuuluvasti itseään. Opiskelijat suunnittelevat mielenilmausta ensi viikolle. Rehtori taas kertoo koulunsa saavutuksista mediassa.

Tällä viikolla kaikkien 27 ammattikorkeakoulun rehtorit tapasivat ministeri Gustafssonin Helsingissä. He saivat kuulla, että tavoitteista ei karsita – 2200 opiskelijapaikkaa lähtee. Samoin katoaa 2000 korkeakoulujen työpaikkaa.

 

Ikäluokat pienenevät

A-talkissa ammattikorkeakoulujen tulevaisuudesta keskustelee neljä vierasta.

Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) perustelee ammattikorkeakoulujen supistamista ikäluokkien pienentymisellä. Hänen mielestään nuorten kannalta ei ole reilua, että heitä koulutetaan nykyisin joillekin aloille työttömiksi. Gustafsson haluaa parantaa uudistuksillaan myös opetuksen laatua.

Rehtori Reijo Tolppi Kemi-Torniosta sanoo ministerin ajamien leikkausten vaikuttavan dramaattisesti omassa koulussa. Kuvataiteen koulutus loppuisi kokonaan ja tekniikan opiskelijoista vähenisi kaksi viidestä. Rehtori väittää ministeriön tekevän päätöksiään väärin tietojen pohjalta.

Viestinnän opiskelija Jaakko Karhu kannattaa koulutuspaikkojen karsimista. Media-alan työntekijöitä koulitaan alalle niin paljon liikaa, että epätoivoiset nuoret tekevät töitä alan yrityksille jopa ilmaiseksi. Karhu on myös pettynyt koulutuksen laatuun. Opetus on hänen mielestään kikkailua.

Kansanedustaja Tuomo Puumala (kesk.) ei ymmärrä ollenkaan, miksi esimerkiksi Kemi-Tornio on ministeriön säästölistalle. Hän sanoo koulun asioiden olevan hyvin ja ministeriön toimivan tietämättömänä.

Lähetyksen juontaa Jan Andersson.

 

Suosittele185 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 20.10.2011

Olisi ollut parempi, jos ohjelmaan olisi otettu entisiä jo eläkkellä olevia opettajia kuin rehtori ja kansanedustaja, koska silloin olisi saatu jotakin realistista kuvaa ammattikorkeakoulujen sisältä.

Koko ammattikorkeakoulu on suuri kupla. Rehtori puhui käytännöstä, mutta käytäntöä osaavat opettajat on ajettu ammattikorkeakouluista ulos jo aikoja sitten. Kaiken lisäksi ammattikorkeakouluihin on luotu järjettömän kokoinen hallintokoneisto. Käytännön tasolla opettajakunta ja ammattikorkeakoulujen keskushallinto eivät ole edes eräissä tapauksissa mahtuneet samoihin joulujuhliin.

Oletettavasti jokainen rehtori puolustaa omaa ammattikorkeaansa ja jokainen kunta haluaisi pitää oman ammattikorkeansa. Tosiasiallisesti opiskelijalle on aivan sama millä paikkakunnalla hän tutkintonsa suorittaa, sillä loppujen lopuksi harva opiskelija jää opiskelupaikkakunnallensa.

Jokainen opiskelu on valtiolle investointi. Opiskeluajan ja määrät pitäisi olla sellaisia, että jokainen ilmaisen tutkinnon saanut kykenee elämänsä aikana maksamaan tuon investoinnin takaisin.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä