A-talk: Anoreksian hoito retuperällä?

Julkaistu keskiviikkona 10.02.2010 1 233

Osataanko Suomessa hoitaa anoreksiaa, kysyy A-talk.

TV1 torstaina 11.2. klo 21.05

Onko anoreksian hoito Suomessa täysin retuperällä?

Anorektikot kokevat, että Suomessa ei osata hoitaa sairautta eikä hoitopaikkoja ole riittävästi. Suomesta puuttuvat lähes täysin syömishäiriöihin erikoistuneet hoitoyksiköt.

Miksi yhteiskunta ei ymmärrä anoreksiaa?

A-talkin lähetykseen saapuvat torstaina keskustelemaan aiheesta peruspalveluministeri Paula Risikko, anoreksiasta väitöskirjatutkimuksen tehnyt Marika Savukoski sekä Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja, psykologi Pia Charpentier.

TV1:llä sunnuntaina 7.2. nähty Ykkösdokumentti Pakomatka anoreksiasta seurasi vuoden ajan anorektikon ja hänen perheensä arkea. Ohjelman jälkeen keskustelu syömishäiriöistä jatkui YLE Puheessa asiantuntijoiden johdolla.

Myös internetin keskustelupalstoilla on käyty vilkasta keskustelua syömishäiriöstä ja niiden hoidosta Suomessa.

 

Hoitoon pääsy vaikeaa

Paula Risikko on kokoomuslainen peruspalveluministeri. Hänen mielestään kouluterveydenhuolto on avainasemassa, kun lapset ja nuoret tarvitsevat apua. Nuorten on myös saatava hoitoa lähellä kotiaan, normaalissa elinympäristössään.

Marika Savukoski sairasti anoreksiaa nuoruudessaan. Nyt hän työskentelee rehtorina Lohjalla ja on tehnyt väitöskirjan anorektikkojen kokemuksista. Anoreksian sairastaneet kokevat, etteivät he saa kunnon hoitoa Suomesta. Savukosken kokemus Pohjois-Suomesta on se, että terveydenhoitajalle riittää lupaus syödä enemmän.

Veli-Matti Tainio on psykiatri ja vastaa Helsingin nuorten syömishäiriöyksiköstä. Se on Suomen ainut julkinen syömishäiriöihin erikoistunut nuorten hoitopaikka. Tainio myöntää, että hoitoon pääsy voi olla joskus vaikeaa Suomessa ja hoidossa on alueellisia eroja. Helsingissä ja Uudellamaalla kuitenkin lähes jokainen vaikeaa anoreksiaa sairastava on hoidossa.

Pia Charpentier on psykologi ja psykoterapeutti. Hän työskentelee yksityisessä syömishäiriökeskuksessa, jossa on anorektikoille oma vuodeosastonsa. Hänen mielestään Suomeen tarvitaan lisää syömishäiriöiden hoitoon erikoistuneita yksiköitä. Hänen tietoonsa tulee päivittäin esimerkkejä siitä, kuinka huonosti julkinen terveydenhuolto hoitaa anorektikkoja.

Lähetyksen juontaa Jan Andersson.

 

A-talk uusitaan perjantaina 12.2. klo 13.45

 

Ykkösdokumentti Pakomatka anoreksiasta

A-talk

 

Suosittele233 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 12.02.2010

A-Talk 11.2.10

Pia Charpentier
Eikö syömishäiriöisen henkilön koti ja perhe ole se ensisijainen paikka jossa asia pitäisi esnimmäisenä havannoida ja auttaa ja puuttua ja ohjata henkilö avun piiriin.
Aina
Kun puhutaan kouluikäisen ihmisen mistä tahansa ongelmasta niin ongelma ulkoistetaan poikkeuksetta kodin ja vanhempien ja perheen ulkopuolelle.
Vastuu siirtyy jostain käsittämättömästä syystä aina joko koulun opettajille tai kouluterveydenhuolle.

Eikö kouluikäisen henkilön läheisimmät ihmiset ole kotona ja eikö kouluikäinen henkilö kuitenkin vietä enimmänosan ajastaan kotona perheen parissa , kodissa jossa Hän syö ja nukkuu ja elää yhteistä elämää ja jossa kukin tuntee toisensa paremmin kuin missään muualla.

Koululainen on koulutyössään noin 7 tuntia vrk:ssa koulussa jossa Hän tapaa päivän aikana muutaman tunnin kutakin opettajaa.
Kuinka on mahdollista että opettaja voi havannoida isosta oppilasryhmästä kunkin oppilaaan mahdollisen ongelman.
Eikö koti ole pienmpi yksikkö jossa perheenjäsenen mahdolliset ongelmat on vähän helpommin havaittavissa .
Jotenkin asenteet on nykyisin niin omituiset ikäänkuin nuori olisi jo varhaisessa iässä jotenkin ulkoistettu ikäänkuin kotia ja vanhempia ei olisi lainkaan olemassa. Mielestäni se on äärimmäisen tuhoisaa ja näkyy myös jälkikasvussa lukemattomina pahoinvointeina mm.koulukiusaamisena.
Voisikohan olla mahdollista että käännetään kelloa ja rohjetaan antaa ja ottaa vastuu sinne minne se ihan enaisijaisesti kuuluu ja tehdään yhdessä työtä lasten ja nuorten paremman ja tasapainoisemman elämän puolesta.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä