A-talk: Lisää D-vitamiinia

Julkaistu torstaina 20.01.2011 6 145

Tärkein D-vitamiinin lähde on aurinko.

TV1 torstaina 20.1. klo 21.05

Suomalaisten on vaikea saada tarpeeksi D-vitamiinia varsinkin näin talvella. Tärkein D-vitamiinin lähde on aurinko. Moni ei saa välttämätöntä vitamiinia ruuastakaan viranomaisten suosittelemaa määrää. Esimerkiksi lastenlääkärit ovat olleet asiasta huolissaan.

Uudet ohjeistukset D-vitamiinivalmisteiden käytöstä annettiin viime viikolla. Kaikkien alaikäisten ja vanhusten tulisi syödä D-vitamiinia purkista, kehottavat ravitsemustutkijat.

Viralliset suositukset eivät riitä, väittävät monet lääkärit. He määräisivät jokaiselle suomalaisille D-vitamiinipurkin kouraan ja nostaisivat annoksen moninkertaiseksi. Nyt virallinen aikuisten saantisuositus on 7,5 mikrogramma vuorokaudessa.

D-vitamiinin tiedetään vaikuttavat luuston kehitykseen, ehkäisevän riisitautia ja hidastavan osteoporoosia. Siihen varma tieto loppuukin. Kukaan ei tunnut tietävän, mikä olisi oikea määrä D-vitamiinia ja estääkö se todella esimerkiksi syövän syntyä.

 

”Pillereitä kaikille”

Ilari Paakkari on lääkäri ja farmakologian professori. Hän määräisi kaikille suomalaisille D-vitamiinipillereitä. Nyt vain alle kaksivuotiaat saavat tarpeeksi D-vitamiinia, jos vanhemmat noudattavat virallisia suosituksia. Viranomaiset ovat liian arkoja ja pelottelevat suomalaisia liikaa D-vitamiinin yliannostuksilla.

Suvi Virtanen on tutkijaprofessori Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta. Lääkäri ja ravitsemustieteilijä Virtanen kuului viranomaisten ryhmään, joka antoi viime viikolla uudet D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositukset. Hän varoittaa, että D-vitamiini ei ole mikään vaaraton valmiste, jota voi popsia suuria annoksia. Tosin liikasaanti ei ole suurin ongelma vaan se, että suomalaiset eivät nauti D-vitamiinia ruuasta ja vitamiinivalmisteista suositusten mukaisesti.

Erkki Antila on työterveyslääkäri ja biologi. Antilan mielestä suositusten mukaiset D-vitamiiniannokset eivät riitä. Ihmeellistä, ettei kansanterveydestä olla tämän kiinnostuneempia. Suuremmat määrät D-vitamiinia torjuisivat valtaosan suomalaisista kansantaudeista. D-vitamiini estää esimerkiksi reumatauteja, lapsuusajan diabetestä ja MS-tautia. Nykysuosituksilla pystytään torjumaan vain riisitauti.

Christel Lamberg-Allardt on ravitsemustieteen dosentti. Hänen mielestään kaikkien ei tarvitse syödä D-vitamiinia erikseen. Tarvittavan määrän saa kalasta ja maitotuotteista, joihin vitamiinia on lisätty. Tutkimukset eivät todista suurista D-vitamiinimääristä olevan hyötyä. Kuolleisuutta ne sen sijaan voivat lisätä.

A-talkin juontaa Susanne Päivärinta.

 

Suosittele145 Suosittelee

Kommentit

torstaina 20.01.2011

Olisi hyvä saada ohjeita D-vitamiinin turvallisista rajoista. Nyt tuntuu, että kansalainen on itse oma lääkärinsä.
Yksi Aamu-tv:n tohtoreista sanoi, että vasta yli sadan mikrogramman vuorokausiannokset ovat terveydelle haitallisia. Siispä minä popsin päivittäin 40 mikrogrammaa. Jotenkin olo tuntuu virkeämmältä vai kuvittelenko vain?

torstaina 20.01.2011

Suomalaisesta ruuasta ei voi saada ainakaan talvella mitään vitamiineja. Vihannekset kumia ja hedelmät ties mistä maailmanääristä raakana roudatut.

torstaina 20.01.2011

On se ihmeellistä,että näyttöön perustuvaa tietoa tulisi olla ja tieteellistä näyttöä terveyssuositusten perusteella, Laki perusteita tähän löytyy paljon meiltäkin.
Sitten kun sitä on, virkamiehet vain väittävät suositusten olevan oikeassa eikä tutkitun tiedon tai verikokeiden. Paljonko näille virkamiehille maksetaan, jotta ihmiset sairastuvat ja lääkefirmat voivat sitten näihin sairauksiin lääkkeitä myydä, siitä taitaa olla d-vitamiini keskustelussa kyse. Muuten ei oikein ymmärrä edes ammatti-ihmisenä tätä tiedon pimitystä, millä pidetään vanhoista suosituksista ja ohjeista kiinni kynsin hampain, vaikka tietoakin löytyy asioista.

Terkun hoitaja, joka osaa hakea tietoa myös ulkomailta ja katsoa suositusten tekijät.

torstaina 20.01.2011

Onko sellaisen lehmän maito luonnostaan D-vitamiinipitoista, joka on ollut ulkona kaiket päivät kuten Keski-Euroopassa?

torstaina 20.01.2011

En ole 30 vuoteen maitoa juonut - ja sen kyllä huomaa! Kyllä huomaa senkin kuka tienaa purkkien myynnillä. Uskomatonta että pillerien syöntiä voi perustella luonnollisella auringonvalolla??? Ensin sanotaan että kaikille pitää suositella 10 yg ja seuraavassa lauseessa jokaisen suomalaisen pitäis mennä mittauttamaan arvonsa ??? Halpaa lystiä yhteiskunnallekin. Ammattilaisia vai pillerinmyyjiä?

keskiviikkona 16.02.2011

Kyllä oli kova myötähäpeän tunne kun kuunteli toimittajan puhetta. Taustatyötä ei oltu tehty ollenkaan, taktiikka näytti olevan asiantuntijoiden ahdisteleminen ja vastaan väittäminen. Todella epäammattimaista ja noloa toimintaa.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä