MOT: Edunvalvonnan armoilla

Julkaistu perjantaina 10.01.2014 3 7

Suuri osa edunvalvonnan asiakkaista eli päämiehistä on vanhuksia.

TV1 maanantaina 13.1.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta tiistaina 14.1. klo 9.30 ja keskiviikkona 15.1. klo 11.35

Yle Areenassa 30 päivää

Eduskunnan oikeusasiamies antaa lähikuukausina lausunnon viitisen vuotta sitten aloitetun edunvalvonnan yksityistämisestä Suomessa.

Oikeusasiamies havaitsi runsas vuosi sitten yksityisessä edunvalvonnassa vakavia ongelmia.

 

Vaarantaako yksityistäminen kansalaisen oikeudet?

Selvityksen kohteena on muun muassa se, vaarantaako yleisen edunvalvonnan siirtyminen yksityisen yrityksen vastuulle päämiesten eli useimmiten vanhusten etujen toteutumisen ja loukkaako yksityistäminen kansalaisten yhdenvertaisuutta.

Julkista edunvalvontaa hoitivat aikoinaan kunnat, joilta se siirtyi valtion vastuulle vuonna 2009. Valtio aloitti yksityistämisen, jonka piirissä on jo noin 4000 vanhusta tai muuta henkilöä, jotka eivät kykene huolehtimaan asioistaan.

 

Ongelmia Pirkanmaalla ja Satakunnassa

Useimmissa tapauksissa yksityistäminen on toiminut moitteettomasti, mutta Pirkanmaalla ja Satakunnassa paljastui viime vuonna yksityisen edunvalvontayrityksen toiminnassa vakavia laiminlyöntejä.

Suomen tähän mennessä suurin edunvalvontapalveluita tuottanut yritys, Sastamalan edunvalvonta Oy, jätti useiden päämiesten vuokria ja muita asumiskuluja maksamatta.

Pahimmillaan maksurästit johtivat asukkaiden häätöön. Myös lääkelaskuja jäi hoitamatta ja päämiehille kuuluvia sosiaalietuuksia hakematta. Lisäksi yritys laiminlöi lakisääteisten vuositilien tekemiset.

 

Kilpailutuksia keskeytetty

Pirkanmaan käräjäoikeus päättikin viime lokakuussa siirtää päämiehet pois Sastamalan edunvalvonta Oy:ltä, ja heidän asioitaan hoitaa nyt Pirkanmaan oikeusaputoimisto.

Satakunnassa oli tehty vastaava päätös jo kesällä 2013. Edunvalvottavia näissä tapauksissa on yhteensä viitisensataa. Oikeusministeriö on nyt muuttanut linjaansa ja kilpailutuksia on pantu jäihin.

Siviilioikeuden professori Urpo Kangas (kuvassa) katsoo, että Sastamalan tapaus paljastaa isoja puutteita myös valvonnassa.

"Tämä on itse asiassa äärimmäisen surullinen esimerkki siitä, että mitä vaaroja tämmöisessä amatöörimäisessä yksityistämisessä on", professori Kangas sanoo.

Ohjelman toimittaa Tiina Lundell.

 

Muualla verkossa

MOT

 

Suosittele7 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 13.01.2014

Siis jumalauta on pakko todeta tähän, miten voi olla noin törkeetä ja järkyttävää toimintaa??
Olen ollut jollain tapaa tietoinen, että edunvalvonta on ollut "harmaata aluetta" mutta että noin pahaa...
Nyt olisi tarve uudistaa ja laittaa valvonta kuntoon. Miten tuon ko. firman työntekijät kehtaavat tulla vielä esille haastatteluun?? Uskomatonta!!

tiistaina 14.01.2014

Tämä oli varmaankin sellainen Kataisen peräänkuuluttama ja haaveilema positiivinen illuusio, missä yrittäjäkin saa epäonnistua, ja vieläpä valvovien viranomaisten suosiollisella "avustuksella".

tiistaina 14.01.2014

Eduskunnan oikeusasiamiehen on syytä tutkia edunvalvonnan yksityistämisen perustuslaillisuus. Minusta nykyinen menettely on perustuslain esim. 124 § vastainen.Edunvalvonnassa on kyse päämiehen taloudellisten ja sosiaalisten etujen ajamisesta, etujen saamisesta tai menettämisestä laajassa mittakaavassa. Kysessä on yksittäiseen ihmiseen kohdistuvasta vallankäytöstä ja perustuslain mukaan tehtävä kuuluu hoidettavaksi julkisen viranhaltijan toimesta. Näin oli kun tehtävä olivat kunnan ja valtion virkamisesten vastuulla.
Toinen huomioimatta jäänyt kysymys kuulu, mikä on riittävä ammattillinen koulutus eduvalvonnan tehtäviin. Ohjelmassa haastateltu itse velkajärjestelyssä oleva piti itseään kyseisellä perustalla pätevänä edunvalvojana. Pöyristyttävän naivi näkemys.
Pidän 30v kokemukseni perusteella sosionomi Amk tutkintoa sopivana väylänä edunvalvojan tehtäviin, kunhan koulutus tuottaa riittävän laajan sosiaaliturvalainsäädännön, taloudellisten ongelmien ja niiden ratkaisukeskeisen opetussiällän sekä riittävät ihmissuhdetaidot kohdata vaikeissa elämänolosuhteissa olevia päämiehiä.
Kannatan edunvalvonnan tehtävien siirtoa takisin ammattimaisesti hoidettavaksi kunnille, joilla on laaja ammattiosaaminen sosiaalityön eri osa-alueilta, joihin kansalaisten edunvalvontakin kuuluu. Kunnissa on riittävä ammattitaito (sosiaalityöntekijöitä, sosiaaliohjaajia ja etuuskäsittelijöitä) ja tietojärjestelmällinen ( tai hankittavissa) osaaminen hoitaa tehtävät, jotka edunvalvojalle kuuluu. Nytkin kynnissa on "eduvalvottavia", joita hoidetaan ns. välitystiliasiakkuuksissa. Sosiaalityöntekijöiden ammattipätevyyteen kuuluu tehdä arvio edunvalvonnan tarpeesta ja kunnnissa on pitkä historia hoitaa toimeetulotuen tarpeessa olevien ihmisten taloudellisia ja sosiaalisia etuja. Oli virhe aikanaan siirtää edunvalvonnan tehtävät kunnilta valtiolle ja nyt yksityisille, joilla ei ole riittävää kokonaisvaltaista ammatillista osaamista tehtävän menestykselliseen hoitamiseen.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä