You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

MOT: Helsingin vihreä painajainen

Julkaistu perjantaina 19.03.2010 3 143

Helsingistä tulee puulla lämmitettävä metropoli.

TV1 maanantaina 22.3. klo 20.00

Helsingin Energia on jauhanut pääkaupungin asukkaille kivihiilestä sähköä sekä lämpöä tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin kuin mikään muu kunnallinen energialaitos maailmassa.

Mutta jo vuonna 2020 Helsinkiä lämmitetään metsistä kerätyillä risuilla ja oksilla. Siihen johtaa Helsingin kaupunginvaltuuston vaatimus, että 20 prosenttia Helsingin tuottamasta energiasta on otettava uusiutuvista polttoaineista.

Ilman tätä vaatimusta Helsinki olisi voinut ongelmitta täyttää toisen sille asetetun ehdon: 20 prosenttia energiasta on tuotettava ilman hiilidioksidipäästöjä. Tuo päästötön viidennes olisi voitu ottaa varsin helposti esim. ydinvoimasta, kaasusta tai lopettamalla hiililauhdevoimaa.

Mutta vaatimus 20 prosentin uusiutuvasta energiasta on jäykkä ja ehdoton. Sen saavuttamiseen on vain harvoja vaihtoehtoja: puun poltto, tuulivoima, vesivoima tai aurinko. Ja Suomessa järkevin niistä on sittenkin polttopuu.

 

Metropoli-kummajainen

Puulla lämmitettävä metropoli on maailmassa kummajainen. Vaikka puun osuus polttoaineesta onkin vain 40 prosenttia, johtaa se siihen, että Helsingin keskustaan jyristelee 250 raskasta puuhakerekkaa vuorokaudessa.

Polttolaitosten savupiiput varustetaan parhailla mahdollisilla sähköisillä suodattimilla, mutta niidenkin läpi tupruaa helsinkiläisten hengitysilmaan 250 tonnia keuhkoille vaarallisia pienhiukkasia vuodessa. Ne aiheuttavat 10 ylimääräistä kuolemaa vuodessa, 10 vuodessa sata kuolemaa.

Helsingin muuttuminen biolämpökaupungiksi romahduttaa Helsingin Energian talouden ja johtaa siihen, että energialaitos menettää kykynsä tuottaa kaupungin budjettiin satoja miljoonia euroja, joilla kaupungin verorasitus on pidetty aisoissa. Energian hinta kuluttajille nousee 40-50 prosenttia.

Siis likaista, meluisaa, haisevaa ja kallista energiaa.

Puunpoltolle olisi kuitenkin siisti, vaivaton ja päästötön vaihtoehto. Kaukolämpö voitaisiin johtaa putkella koko pääkaupunkiseudulle Loviisaan rakennettavasta uudesta ydinvoimalaitoksesta.

Mutta tämä vaihtoehto ei käy Helsingin johdolle eikä sen energialaitokselle. Miksi ei?

Ohjelman toimittaa Martti Backman.

 

MOT

 

Suosittele143 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

maanantaina 22.03.2010

Tämä on sitä, kun ympäristövillitys nousee uskonnollisiin mittasuhteisiin. Miksi ei asioita voi hoitaa järjestyksessä ja johdonmukaisesti?

maanantaina 22.03.2010

Tuota, ei sitä kiivihiiltäkään tuoda rekoilla vaan laivalla, miksei sitten biopolttoaineita?

Loviisan kaukulömpöputki taas maksaa luokkaa miljardin, sähköntuotanto vähenee vastaavasti ydinvoimalasta niin paljon että samalla määrällä sähköä tuottaisi tarvittavan lämmön vaikka lämpöpumpuilla, Fortumila olisi käytännössä monopoli kaukolämpöön, ja niin edelleen. Kuten Helsingin Energia aiheesta toteaa. Ei Helsingissä tietääkseni juuri kukaan vastusta ydinvoimalan hukkalämmön hyötykäyttöä periaatteessa, käytännössä tuo ei vaan oikein toimi.

Muutenkin ohjelma tuntuu olevan tuttua MOT-tasoa.

perjantaina 26.03.2010

Katsokaanyt hyvät helsinkiläiset, linkki, keljonlahdenvoimalaitos parasta aikaa käynnistellään saatte pyörimään videon ja paljon muuta tietoa .On muuten samankokoinen 250 rekkakuormaa vuorokaudessa pa:tarve.Kuin sinne Hellsinkihn kaavaletta. Eikä maksa miljarejeja .Voi hyvät hyssykättätä tuota tieron paljoutta . No näistä hiukkas päästöistä. Minä olen lähtenyt armeijaan savusaunasta . Muistan kun lämmitin 6,vanhana savusaunaa yksinäni kannoinvedet järvestä vedet ja tein valkean pesään menin tupaan, vanhemmat sano pitääs mennä saunaa lämmittämään ninä sanoin että sauna on lämpiämäs. Ainahan sinne muksut komennettihin pesähän puita lisäämähän.Oli sitten vähän muutakin kuin pien hiukkasia.Jos ne pien hiukkaset on niin vaarallisia ,eikö Suomalaisten olisi pitäny kuolla sukupuuttoon jo aikoja sitten. Sentään asuttu kai pari kolme tuhatta V.savupirtiis.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä