MOT: Näin Nokia tuhoutui

Julkaistu torstaina 19.04.2012 11 150

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop esitteli uusia Lumia-puhelimia lehdistölle helmikuussa Barcelonassa. Kuva: Alberto Estevez / EPA

TV 1 maanantaina 23.4. klo 20.00 - 20.30

Yle Areenassa 30 päivää

Nokiaa seuraavat kansainväliset ja kotimaiset analyytikot arvioivat MOT:ssa syitä Nokian alati pahentuvaan syöksykierteeseen.

MOT:n teettämään laajaan analyytikkokyselyyn osallistui kolmatta kymmentä koti- ja ulkomaista analyytikkoa.

 

Tyrmäys Elopille

Kyselyn tulos on tyrmäys niin Nokiaa kuin toimitusjohtaja Stephen Elopiakin kohtaan. Myös hallituksen puheenjohtajana kolmetoista vuotta toiminut Jorma Ollila saa paljon arvostelua osakseen.

Nokian omistajat kokoontuvat torstaina 3.5. yhtiökokoukseen, jossa Ollila jää sivuun pitkään hallitsemastaan yhtiöstä. Jäähyväisistä tulee katkerat – niin huonolla tolalla Nokia tällä haavaa on.

Ohjelman toimittaa Hannu Sokala.

 

Muualla netissä:

MOT: Analyytikkokyselyn tulokset

MOTin blogi

Yle Uutiset: Nokian kurssi roimassa alamäessä

Yle Uutiset: Nokian tulos odotetusti tappiolle

 

Suosittele150 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

maanantaina 23.04.2012

Miten on mahdollista, että Nokian kaltainen koneisto ei pysty kehittelemään vetäviä tuotteita, markkinoimaan ja myymään niitä? Onko tässä taas käynyt niin, että ne fiksuimmat ideat tulivat työntekijöiltä, mutta niitä ei suostuttu kuuntelemaan. Tämmöistä mokailua ei kertakaikkiaan pysty tajuamaan.

maanantaina 23.04.2012

Nykyinen malli jossa johtajille maksetaan lyhyen ajan kurssinoususta kymmeniä miljoonia euroja pitää purkaa. Nyt kun Nokia on kuralla niin vastuunkantajaa ei löydy mistään. Voikin kysyä kuinka monta loton päävoittoa yksi ihminen tarvitsee? Entä onko sen jälkeen motivaatiota tehdä mitään kun taskussa polttelee miljoonat eurot. Minä keksin heti tuhat parempaa tapaa viettää päivät kun roikkua työpaikalla vaikka olisi millainen armeija vieressä kehumassa (lue nuolemassa) kuinka loistava johtaja sinä oletkaan.

"Käsittämätön juttu" Tiedoksi kaikille jotaka eivät ole asiaan törmänneet.
Suurissa yrityksissä keskijohto tunaroi kaikki mahdolliset asiat jos se on mahdollista.
Haukkuu alaiset ja salaa asioiden todellisen laidan.

maanantaina 23.04.2012

Tuote joka ei toimi kuten kuluttaja odottaa on mahdoton myydä jos tarjolla on viimeisen päälle hiottu tuote kuten iphone. moni markkinointi johtaja tulee vielä rukkaset iskemään naulaan.

Kun ei palautetta kuunnella kuluttajilta vaan toimitaan ylimielisesti niin lopputulos näkyy kuluttajien ottaessa jalat alleen, jopa sovellus kehittäjät osana ekosysteemiä kaikkoavat sinne missä kuluttajat ovat.

Lumia hävisi akunkesto testissä niin rimanalle että hävettää nähdä kun historian aikana nokialla oli aikoinana paras akunkesto kapuloissa :http://blog.gsmarena.com/nokia-lumia-900-att-battery-life-test-is-completed-results-inside/

Motorolan Motorola DROID RAZR MAXX malli ei lumiaa ole kuin 2,9 milliä pidempi mutta 2,5 milliä ohuempi http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=4578&idPhone2=4417

Aika moni kuluttaja ymmärtää web surffailun päälle ja akun keston päälle mitä nokia insinööri ei hahmota kuluttajan tottumuksista.

Väkeävähentämällä ja osiaan(tilanteen sanelemana halvalla) myymällä nokia nälvettyy kunnes ei ole mitään innovaatista myytävää.

mikrosoft on senverran buginen ja tönkkö käyttöjärjestelmä kännykässä että jopa eloppia voi hirvittää kun rajattomalla luotollä lähti mikki kelkkaan . tällähetkelä meego on toimivampi ratkaisu.

Esim : lumialla viestiä kirjoittaessa ei voida vilkaista ohimennen vaikkapa kalenteria sillä tuolloin viesti häviää ja luultavimmin tallentuu luonnoksiin josta se täytyy lähteä availemaan erikseen jos haluaa jatkaa.

nokia julkaisi aikoinaan Invent With Nokia palvelun itse ehdotin kännykällä ohjattavaa oheiskrääsää kuten valonhimmennintä + valojen ja pistokkeiden kytkintä toimimaan joko bluethootilla taikka wlanilla.. tekisi brändistä designiä mutta ei ideat kelpaa.

maanantaina 23.04.2012

Kyllähän jokaiselle on jo viime vuosina tullut selväksi että NOKIA ei enää kestä. Ja nyt puhutaan siis niistä puhelimista. Ennen vanhaan vitsailtiin että NOKIA putoaa lattialle ja lattia hajoaa. Nykyään NOKIA hajoaa itsestään normaalikäytössä, varsinkin ne peruspuhelimet.

maanantaina 23.04.2012

Johtajuudesta, innovatiivisuudesta, rahan kanssa töppäilystä voi olla samaa mieltä, mutta mikä kumma vimma porukalla on kehua iphonea ja android ym puhelimia. Erot, jos niitä on ovat hiuksen hienoja. Nokian brändi on vain alhaalla, juuri tuosta samasta syystä mitä yllä olevat kirjoittavat tekevät.
Nokia voi halutessaan saada hienoja tuotteita edelleen - roskan puhumisen sijaan innostusta, inspiraatiota kehiin. Huonot johtajat pois, mutta samalla intoa, uskoa, Turha haukkua Nokiaa, oma Nokian kone rulettaa töysin muiden muka parempien rinnalla ja ohikin!

maanantaina 23.04.2012

Vieläkös se blackberry syö nokiaa kuten suomen osaava media meille vielä 6kk sitten kertoi ?

maanantaina 23.04.2012

Vika on suomalaisuudessa, ja tottumattomuudesta, innostuttiin rahasta liikaa, ja systeemiä pidettiin jonkinlaisena automaattina ja showna jonka sirkustirehtöörinä toimi milloin kukakin jalustalle nostettu ikoni, siihen sopii huonosti lyhtnäköinen muualta kopioitu ajattelu kvartaaleineen, ei oltu aidosti kiinnostuneita asioista vaan mentiin virran mukana kun se oli niin cool juttu. tät voisi jatkaa mutta kai tästäkin saa jo käsityksen on aika monesta pienestä asiasta koostuva... läjä....

maanantaina 23.04.2012

No menipä kauan ennenkuin tajuttiin Ollilan yliarvostus. Pääjohtasta tuli hallituksen puheenjohtaja eli se kenellä on tärkein kapistus käsissä eli nuja.

maanantaina 23.04.2012

On se kyllä käsittämätöntä kun maailman suurin (ennen) kännykkä yhtiö laittaa kaiken yhden "kortin" varaan (ohjelmisto).. Sama kuin Wolkkarilla olisi kaikissa automalleissa vain "litranen" bensakone Rellulta.. Harva ostais idean..??? On ihmeellistä että Nokia ei jatkanut oman kehittämistä ja olisi ottanut kylkeen vielä MS ja Googlen..Kyllä asiakkaat olisi lompakolla äänestänyt voittajan.. Toivoa on.. Omppu puhelin näyttänyt, yksikin känny voi räjäyttää pankin.. Ja tiedoksi, en ole Omppu IPhone fani..

tiistaina 24.04.2012

Nokia oli varsin hyvä yritys kunnes Ollila sai vallan Nokialla. Ensitöikseen hän irtisanoi n. parisataa
pääasiassa tuotekehityksen henkilöä (insinööreja ym.). Silloin oli käytäntö, että kokeneenmat
ammattilaiset saivat kenkää. Kuitenkin näiden henkilöiden avulla Nokia oli nousut suuryritykseksi.
Lisäksi Ollilan visioon kuullui poistaa kaikki muu liiketoiminta kuin kännykät. Aikanaan ennen Ollilaa
oli kehitetty verkkolaitteita, joilloin voitiin myydä koko järjestelmiä. Nyt luovuttiin verkkobisneksen kehityksestä.Joskus verkkobisnes tuotti tappiota ja kännykät voittoa, joskus päinvastoin.
Tämä politiikka ja hyväveli järjestelmä johti siihen, että Nokian sisältä kasvaneet Johtajat joutuivat lähtemään. Esim. Matti Alahuhta teke varsin kiitettävää tulosta Kone OY:llä.
Kyllä Nokialla on pitkä marssi taas johtavaksi yritykseksi, sieltä on kadonnut muihin yrityksiin juuri
niitä ihmisiä joita nyt tarvittaisiin.

Entinen Nokian Insinööri.

tiistaina 24.04.2012

Harmittaa tällaiset "tuhoutumis" uutiset. Nokia duunareiden psta harmittaa tosissaan, sillä firmassa on kuitenkin vielä jäljellä kovia työntekijöitä, jotka painavat äärirajoillaan, pitävät toiminnan käynnissä ja selkänahastaan maksavat "suurien linjanvetojen" vahingot.

"elämän koulussa oppii" ja "ahti", osuitte naulan kantaan.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä