MOT: Rettigin palatsin arvoitus

Julkaistu perjantaina 25.04.2014 0 3

Kuvassa Matti Koivurinnan säätiön Aboa Vetus Ars Nova -museo.

TV1 maanantaina 28.4.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 30.4. klo 9.30

Yle Areenassa 30 päivää

Poliisi on ryhtynyt tutkimaan uudelleen turkulaisen Matti Koivurinnan säätiön toimintaa. Keskusrikospoliisi ehti viime syksynä aloittaa tutkimukset, mutta ne lopetettiin joulukuussa kun KRP:n tutkinnanjohtaja katsoi syyteoikeuden vanhentuneen.

Valtakunnansyyttäjänvirasto kuitenkin päätti, että säätiön asioissa on niin paljon epäselvyyksiä, että tutkinta on aloitettava uudelleen puhtaalta pöydältä. Syyttäjä vaatii myös asian viemistä tutkintaa pidemmälle eli oikeuteen asti.

 

Säätiöllä tilejä ympäri maailmaa

MOT-ohjelma on perehtynyt KRP:n asiasta tekemään päätökseen olla tutkimatta asiaa, ja on sen pohjalta löytänyt uusia omituisuuksia säätiön ympäriltä.

MOT kertoi Koivurinnan säätiön sisäisistä riidoista ja säätiössä paljastuneista erikoisista taloudellisista operaatioista jo syyskuussa 2013. Säätiön rahoja oli esimerkiksi sijoitettu monacolaiseen pyramidihuijaukseen. Kirjanpidon ulkopuolella paljastui pankkitilejä ympäri maailmaa.

 

Salattua varallisuutta?

Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan säätiön asioita pitää nyt tutkia muun muassa törkeänä kirjanpitorikoksena, joka ei ole vanhentunut.

Tutkinta kohdistunee erityisesti säätiön perustajan, Matti Koivurinnan ja hänen veljenpoikansa Juha Koivurinnan toimintaan yli kahdenkymmenen vuoden aikana. Molemmat ovat säätiön hallituksen jäseniä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen allekirjoittamassa määräyksessä todetaan että, ”tässä tapauksessa olennaista on, että kirjanpitoon liittyvillä puutteilla on mahdollisesti haluttu salata varallisuuseriä säätiön hallitukselta”.

 

Säätiölakiin tiukennuksia

Matti Koivurinnan säätiössä ja kauniaislaisessa Bensowin lastenkotisäätiössä paljastuneet väärinkäytökset ovat heijastuneet uudisteilla olevaan säätiölakiin, josta on tulossa tiukempi kuin vielä joitakin kuukausia sitten uskottiin.

MOT avasi Bensowin lastenkotisäätiössä vuosikymmeniä jatkuneita olosuhteita helmikuussa ja huhtikuussa 2013 esitetyissä ohjelmissa.

Ohjelman toimittaa Magnus Berglund.

 

Lue myös:

MOT

MOT: Kasinopeliä säätiön rahoilla

 

Suosittele3 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä