MOT: Valion liiga

Julkaistu torstaina 08.04.2010 26 161

Maitoyhtiö Valio korostaa suomalaisuutta ja kotimaisia työpaikkoja.

TV1 maanantaina 12.4. klo 20.00

Suomen maitomarkkinoita hallitseva Valio Oy on käynyt viime aikoina näyttävää isänmaallista mainoskampanjaa.

Sinivalkoisten pakkausten kyljessä on korostettu Valion tuotteiden suomalaisuutta ja sitä, että ne turvaavat kotimaisia työpaikkoja.

Valio yrittää isänmaallisen kampanjansa avulla säilyttää asemansa ja estää pienempiä kilpailijoitaan kuten Arla Ingman Oy:tä valtaamasta markkinaosuuksia.

Arla Ingmanin suomalainen maito vaikuttaa Valion sinivalkoiseksi julistetun maidon rinnalla epäilyttävältä, koska Arla tuo myös jonkin verran maitoa Ruotsista.

 

Ulkomaankauppaa

Valio syyttää kilpailijoitaan ruotsalaisen maidon ja juuston sekä tanskalaisten ja saksalaisten juustojen polkumyynnistä eli dumppauksesta.

MOT selvitti syytösten todenmukaisuutta tullitilastoista ja yllättyi: Valio harjoittaa itse ulkomaankauppaa myymällä tuotteitaan hyvin edullisesti.

Suomalaiset kuluttajat ovat puolestaan valmiita maksamaan esimerkiksi Keski-Euroopasta tuoduista maitotuotteista korkeampaa hintaa kuin kotimaisista. Jostain syystä Valio on kuitenkin huolissaan vain ruotsalaisesta maidosta ja juustosta.

 

Tukea huipulta asti

Valio on onnistunut saamaan tukea valtakunnan huipulta asti.

Pääministeri Matti Vanhanen ilmoitti maaliskuun alussa ryhtyvänsä boikotoimaan kotikylänsä kauppaa, jossa Arla Ingmanin kotimainen maito oli tänä vuonna syrjäyttänyt hintakilpailun perusteella Valion sinivalkoisen maidon.

Vanhanen selitti boikotin syyksi protestin yhden tuotteen valikoimaa vastaan. Jostain syystä hän ei ollut protestoinut asiasta aiemmin, vaikka kyseisessä kaupassa on viime vuosina ollut koko ajan vain yhden firman maitoa. Luuliko Vanhanen, että Arlan maito on ruotsalaista? MOT otti asiasta selvää.

Valio hallitsee kotimaisuuden hyväksikäytön muutenkin kuin maitomarkkinoilla. Kun Valio myy mansikkakeittoa, jonka "alkuperämaa" ja "valmistusmaa" on Suomi, niin mistä mansikat mahtavat olla peräisin?

MOT:n toimittaja Magnus Berglund selvitti myös tämän arvoituksen.

 

MOT

 

Suosittele161 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

lauantaina 10.04.2010

Muistakaa että sen ulkomaankaupan avulla Valio maksaa Suomen tuottajille parempaa tuottajahintaa.

lauantaina 10.04.2010

Ei Ingmaninkaan tuottajat hurraa ruotsin maidolle, ja heillä ei ole yhtiössä sananvaltaa toisin kuin Valion tuottajilla on.

http://www.talouselama.fi/uutiset/article386304.ece

lauantaina 10.04.2010

Toimittaja jutussa on Magnus Berglund http://ohjelmat.yle.fi/mot/toimitus/magnus_berglund

Onko oikein että Ruotsalainen toimittaja tekee jutun oman maan yhtiön hyväksi????

lauantaina 10.04.2010

Arla inkun omistaa arla tuottajilla ei ole mitään sanan valtaa,Ruotsissahan arla kyykyttää tuottajiaan tosissaan koska kaikki päätökset tehdään tanskassa kannattaisi tutkia noita arlan toimia toiminta ei varmasti ole puhtoista ja pulmuista,Mitä tulee tanskan maidontuotantoon niin joka kolmannella maitotilalla on salmonellaa (lähde maatilan pellervon viimeisin numero) mitä tulee valion halpavientiin niin valion on pakko viedä silloinkin kun katteet ovat pienet jos dumpataan kaikki tölkkimaitona kotimarkkinoille niin silloin vasta pikku meijerit olisivat hädässä.

sunnuntaina 11.04.2010

Suomalaisesta kuluttajasta on tahtomattaan tehty kepulaisen politiikan maksumies.

Maamme maidontuotantoa on viimevuosien maatalouspolitiikalla, yhä kiihtyvämmällä vauhdilla, ajettu pois kuluttajien läheisyydestä, kepun synkeimmille kannatusalueille. Alueille, joissa tuotantopanosten kuljetuskustannukset ja maidon keräilyn kustannukset kohoavat koko ajan.

Kotimainen kuluttaja maksaa ylisuurena ja tähän asti ilman kilpailua korkealla säilyneen maidonhinnan avulla, myöskin Venäjän uusrikkaiden maitolaskua, valion tuloskuntoa hyvänä pitämällä ja samalla mahdollistaen kannattavuudeltaan heikon ulkomaan viennin säilymisen ja lisäyspyrkimykset.

Jos jokainen maidontuottaja, osuuskunta periaatteella, saa maidostaan saman hinnan, vaikka maidon rahallisesta arvosta kuluisi yksittäisen tilan maidon keräilyyn merkittävä osa, on kyse enemmän elämäntavasta, kuin pyrkimyksestä tehokkaaseen ja taloudelliseen liiketoimintaan.

sunnuntaina 11.04.2010

Pellervo on osa valion tiedotusosastoa, yllätys, siellä ei ole kilpailijoista ja niiden tehokkuudesta kertovia juttuja. Vain että tilastollisesti joka kolmannella matilalla on salmonellaa. Joka kolmannella maitotilalla EI OLE SALMONELLAA

sunnuntaina 11.04.2010

Vai SUURI Valio ja PIENI Arla? Toimittaja on kuuro-sokea,mutta kirjoitustaitoinen,jos ei osaa verrata yrityksiä euroopan mittakaavassa..Valion taistelu on Daavidin räpistelyä Goljatin kynsissä,ja useampi suomalainen työpaikka on nyt liipasimella.

sunnuntaina 11.04.2010

Haloo toimittaja, viennin avulla Valio juuri maksaakin yli 10 senttiä parempaa tuottajahintaa litralta suomalaisille tuottajille, kun arla naapurimaissa tekee. Arlassa ei tuottajilla ole sananvaltaa.

sunnuntaina 11.04.2010

Toimittajalta on nyt tainnut unohtua että Valio on 100% suomalainen maidontuottajien omistama yritys. Mitä välio silloin mansikoiden alkuperällä on.

Arla 3,5 kertaa valion kokoinen jätti joka kyykyttää tuottajaa.

Mutta mitä muuta voi odottaa kun toimittaja näyttää olevan Ruotsinsuomalainen.

sunnuntaina 11.04.2010

Mistä maasta mansikat ovat 100% suomalaisessa yrityksessä on pientä tämän rinnalla

http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2008/09/arla_mukana_kiinan_maitojauheskandaalissa_319932.html

sunnuntaina 11.04.2010

Puolijauhoinen äijä Mikkelistä terska kirjoittelee aikansa kuluksi aivan mitä vaan.

maanantaina 12.04.2010

Miten niin arla ingman pienempi kuin valio? No eipä ole salmonellaa suomalaisilla maitotiloilla. Nykyisin tuskin yhdelläkään.
Maidontuotantoa ei ole SIIRRETTY pohjoiseen. se on vain vähentynyt etelästä pohjoista nopeammin.
Osuuskunnan periaate on tasa-arvo tilan sijainnista ja koosta riippumatta. Meijerit on nykyisin tosi harvassa, joten jos alettaisiin maksamaan meijerin lähellä oleville enempi, koko valio hajoaisi, koska vahvimmilla tuotantoalueilla Pohjois-Savossa ja Keski-Pohjanmaalla jalostuskapasiteettia on aika vähän maitomäärään nähden. He perustaisivat uudet meijjerit.
Ja suomenruotsalaisten vahvin maitoalue Pohjanmaalla on tukevasti valio-leirissä. Arlalle taas maitoa tuottavat lähinnä Koillismaan ja Itäsuomen osuusmeijjeriläiset. Sekä ingmannin "omat"tuottajat.

maanantaina 12.04.2010

Paljonko Arla maksoi SuomenRuotsalaiselle tuomittajalle jutusta?

Ehkä MOT:n kannattaisi tutkia sitä.

maanantaina 12.04.2010

Kannattaisi mot tutkia kilpailutuslainsäädäntöä lähde maaseudun tulevaisuus 12.4.2010 sivu.7 miksi kilpailuvirasto sortaa suomalaista elintarvike tuotanto esim valiota koskee tiukat kilpailuviraston säädökset kun taas monikansallinen meiljeri jätti saa huseerata markkinoilla mielensä mukaan,Tekisitte siellä motissa edes joskus työnne kunnolla.

maanantaina 12.04.2010

En osta periaatteessa monopolituotetta, joilla saadaan kuluttajille korkeammat hinnat. Kilpailu tekee hyvää, myös kepuleille.MOT

maanantaina 12.04.2010

Arla on monopoli pohjoismaissa, 3,5 kertaa Valion kokoinen. Siihen on pyrkimys Suomessakin Arlalla.

maanantaina 12.04.2010

Arlan ruotsalaista maitoa myydään suomalaisissa kaupoissa halvemmalla kuin Ruotsissa. Jos se ei ole dumppausta, niin mikä sitten?

maanantaina 12.04.2010

Vaikka yksi anonyymi muuta väittikin, niin ohjelmassa selviää, että Ingman maksaa suomlaisille tuottajille paremman tuottajahinnan kuin Valio omilleen. Eli Valio vain yrittää siirtää omien tuottajien huomion pois siitä, että itse joutuu tiputamaan tuottajahintoja pärjätäkseen ei-monopoli-tilanteessa.

maanantaina 12.04.2010

Vai on Matti-poika ostanut 25 vuotta Valion maitoa samasta kaupasta? Mitenkäs se on mahdollista, kun Valion maitoa on kyseisestä kaupasta saanut yhden vuoden ajan viimeisen kahdeksan vuoden aikana? Minusta tuo kuulosti ihan valheelta tai sitten maksetulta mainokselta.

maanantaina 12.04.2010

haloo, se 10 senttiä vähemmän tuottajahintaa on Tanskassa ja Ruotsissa, opettele ymmärtämään. Tuo 3 senttiä tällä hetkellä enemmän on vain kikkailua mielikuvilla, kautta aikojen Valiossa on maksettu paremmin. 2v sitten vielä 47 senttiä,se oli ennenkun Ingman liittyi Arlaan ja alkoi polkea hintoja Ruotsin maidolla.
Ja ei tavallinen tallaaja ja toimittaja ymmärrä tätä dumppausasiaa, Laaksonen joutui rautalangasta vääntämään sitä toimittajalle ja sittenkään ei tyhmä tajunnut.

Mihin yle unohtui maininta Arlan myrkkymaitoskandaalista, lapsia kuoli siinä. Ai niin, mansikoiden alkuperä on tarkeämpi.

tiistaina 13.04.2010

Taitaa vain olla tämä ARLA-inkun maksama korkeampi tuottaja hinta olla 0.03c/l 60 lehmän karjassa tämä tekee 1800€/vuosi

tiistaina 13.04.2010

jaa, eipä tarvii ostaa enää valiota..

tiistaina 13.04.2010

Minä en äänestänyt eu-puolesta ja hävisin, mutta oliko puhe että tuet loppuvat vai mustanko niin väärin. Jokainen maatalouden ala saa hetikun itkevät teolisuuden ja valtion äänellä ilmaista mainontaa ja myös valion kampanjat. (NO VANHASEN OPPI OLI HERÄTTÄVÄ TAJUSIN VOIN OSTAA HÄMEENLINNASSA TUOREEMPAA INGMANNIN LÄHIMAITOA, ENKÄ LASTEN TAPPAJA NESTLEN JÄÄTELÖÄ (VALIONNIMELLÄ)

tiistaina 13.04.2010

Yle hoi, mihin unohtui tämä maininta Arlan lapsentappajamaitojauheesta.

http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2008/09/17/arla-mukana-kiinan-myrkkymaitoskandaalissa/200824211/12?offset=10

Mihin unohtui myös maininta siitä että tuottajilla ei ole sananvaltaa Arlassa. Valion tuottajat sentään omistavat oman firman.

Mihin unohtui maininta siitä että vuosia Valio on maksanut parempaa tuottajahintaa. Nyt tuo 0,03 sentin ero on otettu ihan tätä ohjelmaa varten. Ovelaa kansan harhauttamista.

Miksi Ruotsalainen toimittaja tekee jutun jossa yritetään mustamaalata Tanskalais/Ruotsalaisen firman kilpailijaa.

Mihin unohtui maininta siitä, että Arlan tulon jälkeen Ruotsi ei ole enää omavarainen maidon suhteen ja tuottajahinta on romahtanut.

Mihin unohtui ohjelman alussa maininta siitä että Arla on 3,5 kertaa Valion kokoinen jätti ja Arla-Ingman sen tytäryhtiö.

Eli kertokaa nyt ihan suoraan että toimituksen tuttuja on Arlalla töissä ja kentien hyvät lahjukset otettu.

torstaina 15.04.2010

Mot ohjelmassa paljon virheita jotka olisivat muuttaneet Arla myonteisen propagandan.

Esim.

mihin unohtui tämä maininta Arlan lapsentappajamaitojauheesta?
Vai onko mansikoiden alkuperä kuoleita lapsia tärkeämpi?

http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2008/09/17/arla-mukana-kiinan-myrkkymaitoskandaalissa/200824211/12?offset=10

http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2008/09/arla_mukana_kiinan_maitojauheskandaalissa_319932.html

Eipä olleet MOTtilaiset katsoneet saman kanavan Kuningaskuluttajaa, jossa tovi sitten oli kuluttajakysymyksenä tuo että, miksi mansikat eivät ole suomalaisia.
Vastaus oli että kun ei suomesta saa niitä niin paljon kuin on tarvetta, eli kysyntää on enemmän kuin tarjontaa.

Miksi ei kerrottu mista mansikoista muiden tuotteet ovat.

Mihin unohtui myös maininta siitä että tuottajilla ei ole mitään päätösvaltaa Arlassa. Valion tuottajat omistavat Valion 100%

Mihin unohtui maininta siitä että vuosia Valio on maksanut parempaa tuottajahintaa. 2v sitten vielä 47 senttiä/ l, Arlan ostettua Ingmanin tuottajahinta on romahtanut kun hintoja on poljettu.

Nyt tuo 0,03 sentin ero on otettu ihan julkisuuskikkailua varten että päästään sanomaan paremmasta hinnasta.

Valion tuottajat tietävät tuon vaivaisen eron, tekee 60 lehmän tilalla 1800e/vuosi. Vaivautukaa edes lukemaan Agronettiä
Mutta toimittaja väitti että sitä muka piilotellaan.

Ovelaa kansan harhauttamista johon ylekin lankesi.

Mihin unohtui maininta Valion tuottajien jälkitilistä?

Miksi Ruotsalainen toimittaja tekee jutun jossa yritetään mustamaalata Tanskalais/Ruotsalaisen firman kilpailijaa.

Mihin unohtui maininta siitä, että Arlan Ruotsiin tulon jälkeen Ruotsi ei ole enää omavarainen maidon suhteen ja tuottajahinta on siellä romahtanut.

Mihin unohtui maininta siitä että Arla käytti samoja keinoja Ruotsin valloituksessa kun nyt on täällä käynnissä.

Mihin unohtui ohjelman alussa maininta siitä että Arla on 3,5 kertaa Valion kokoinen jätti ja Arla-Ingman sen tytäryhtiö, myöhemmin sitten kaaviossa korjattiin.

Mot voisi tutkia Magnus toimittajan suhteen Arlaan.

maanantaina 29.07.2013

Jonkin verran ruotsalaista maitoa. Ei siinä kyllä ihan pikkulitroista ole kyse. Kaikkiin muihin arlan maitotuotteisiin - paitsi hyvää suomesta perusmaitoon, sekoitetaan ruotsimaitoa.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä