MOT: Veren, hien ja kyynelten kisat

Julkaistu perjantaina 07.02.2014 2 12

Sotshin talviolympialaiset ovat historian kalleimmat, mutta tuhannet työmiehet ovat jääneet ilman palkkoja.

TV1 maanantaina 10.2.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 12.2. klo 9.30

Yle Areenassa 30 päivää

Venäläinen ihmisoikeusjärjestö Memorial arvioi, että Sotshin olympiakylää rakentaneista työläisistä jopa kymmenet tuhannet ovat jääneet ilman palkkojaan. Osaa on myös kohdeltu julmasti.

Vuosi sitten Sotshissa oli virallisten tietojen mukaan 70 000 naapurimaista tullutta siirtotyöläistä.

Historian kalleimpiin talviolympialaisiin on pumpattu ennätysmäiset 50 miljardia dollaria, mutta silti rahaa ei ole riittänyt työmiehille. Suuri osa summasta on mennyt kaupungin rakentamiseen, mutta myös itse urheilupaikkoihin on käytetty rahaa moninkertaisesti aiempiin kisoihin verrattuna.

Ylen MOT käsittelee kisojen kulissien takaisia tapahtumia yhteistyössä Ruotsin television kanssa.

 

Sähkömiehen painajainen

Julman kohtalon koki muun muassa venäläinen sähkömies Mardiros Demirtjan. Hän oli töissä Sotshin rakennustyömailla, ja saikin palkkaa ensimmäiseltä kuukaudelta. Pitkät työpäivät jatkuivat, mutta palkan maksu tyrehtyi.

Kun Demirtjan vaati palkkaansa, työnantaja kutsui poliisit paikalle. Siitä alkoi painajainen. Poliisit pahoinpitelivät Demirtjanin sairaalakuntoon. Hän on siitä saakka ollut työkyvytön. Demirtjan on yrittänyt saada oikeutta, mutta venäläinen syyttäjä ja tuomioistuin ovat jättäneet esitutkinnan kesken.

 

Suomalaiset jäivät rannalle

Suurimman osan rakennusurakoista saivat presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvat miljardöörit. Suomalaiset alan yrittäjät tarjosivat myös palvelujaan, mutta tulokset jäivät vähäisiksi.

”Venäläiset yritykset ja heidän keskieurooppalaiset yhteistyökumppanit tulivat hyvin voimakkaasti mukaan ja se asetelma oli vähän erilainen kuin mitä me ajattelimme Suomessa”, sanoo hyppyrimäen tekniikkaa Sotshiin toimittanut C E Lindgrenin toimitusjohtaja Heikki Kaukinen.

Ohjelman toimittaa Minna Knus-Galán.

 

Muualla verkossa

Yle Urheilu: Sotshin talviolympialaiset

MOT

 

Suuri osa rahoista on mennyt Sotshin kaupungin rakentamiseen, mutta myös itse urheilupaikkoihin on käytetty rahaa moninkertaisesti aiempiin olympialaisiin verrattuna.

 

Suosittele12 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 10.02.2014

Kyllä reilu tarjouskilpailu on Venäjällä yhtä harvinaista kuin Sammenmäti duuarin lusikassa.Silmäätekevien maasutus(lahjonta)on ylyisempää mitä annetaan ymmärtää,kaikki portaat
pitää hoitaa Venäläisessä yrityskultuurissa raha on dollareita tai euroja ei ruplia.70 luvulla tein kylmäeristys urakointia Huurteen aliurakoitsijana isolla työmaalla meijeri kombinaatissa Leningradin ulkopuuolella joka päivä valvoja kävi ruinaamassa rahaa ja savukkeita,annoin aluksi mutta pyynnöt kun ne kävi vain röyhkemmäksi niin lopetin antamisen.Neljäntenä päivänä tuli soitto Suomesta, työt loppuvat seitemän päivänpäästä.

maanantaina 10.02.2014

Eipä ole ohjelma kovin hyvää mainosta Olympian kisoja järjestäneille "tahoille". Tunnustus ruotsalaisille, että ovat rohjenneet hankkia "poikkeavaa" tietoa kisojen kulissien takaisesta elämästä. Tällainen lienee Olympian Kisojen aikana ankaran rangaistuksen uhalla kielletty.

Olympiakomitean suomalainen jäsen on yllättynyt kuullessaan että korruptiota Olympian kisoihin liittyisi ja epäilee että päteviä todistajia voitaisiin komitealle esittää. Kansainvälinen Olympiakomitea on jo joutunut mitätöimään sveitsiläisen jäsenensä antamat tiedot koska presidentti on sanonut että ne eivät pidä paikkaansa.

Että poliisi olisi Olympiaprojektin työnantajan kehoituksesta palkansaantivaatimusta esittäneen peräaukkoon työntänyt rautakangen ja siten aiheuttanut pitkäaikaisen työkyvyttömyyden aiheuttaisi Olympiakomitean jäsenellekin pahaa mieltä edellyttäen että näin olisi tapahtunut.
Että tällaisia palkansaantivaatimuksia olisivat esittäneet tuhannet muut työntekijät kuullostaa Suomen ammatiyhdistysten mielestä myös yllättävältä.

Olympia-aate on pyhä ja se edistää maailman urheiluväen (kaikki ihmiset ovat) hyviä ja rauhanomaisia suhteita. Olisikin senvuoksi sopivaa järjestää seuraavat kisat vaikkapa aikaisemmin erinomaisista miekoistaan tunnetussa pääkaupungissa, jolloin saisimme taas
rakentavia ja edistyksellisiä Olympiakomitean uutisia.

Voi vain ihmetellä

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä