Arkkitehti Heikki Kukkonen: Rakennusperintö uhrattu polttopuiksi

Julkaistu tiistaina 16.06.2009 12 216

Mikä sivistysvaltio se sellainen on, joka on haaskannut puurakentamisen perintönsä.

Suomessa on perinteisesti kaikki rakennettu puusta. Puutalojen valtaamiin kirkonkyliin ilmestyivät ennen toista maailmansotaa ensimmäiset tiilirakennukset – meijeri ja pankki.

Nyt puutalot on purettu ja tiilitaloista vain toinen on jäljellä.

”Kunnissa pelin henki on ollut ja on osin edelleenkin, että vanha pois ja uutta tilalle”, kuvailee arkkitehti, tekniikan tohtori Heikki Kukkonen.

Kukkonen puhuu rakennusperinnön asiantuntijana TV1:n ohjelmasarjassa Ruma Suomi. Kukkosen valtakuntaa ovat suomalaiset kirkonkylät. Hän on käynyt niissä jokaisessa. Yhteensä niitä on noin 400.

 

Asfalttia, laatikoita

Suomessa kirkonkylät on tuhottu valtiojohtoisesti.

Valtio lahjoitti 60-luvulla jokaiselle kunnalle rakennuskaavan, jonka perusteella vanhat kylänraitit saivat uuden, modernin ulkoasun.

”Ennen raitit oli suunniteltu siten, että niillä mahtui kohtaamaan kaksi hevospeliä. Talojen edessä oli tilaa hevoselle. Sitten tuli kehitys, autojen aika, lentokentän kokoiset parkkipaikat ja laatikkomarketit.”

”Tuo kaava oli jälkikäteen ajateltuna kirkonkylien tuho”, Kukkonen tuumaa.

Kirkonkylissä puutaloperinne kukoisti 50-luvulla. Nyt isossa osassa kirkonkyliä kaikki vanha on purettu pois.

”Muutamat pelastuneet puutalokatkelmat ovat luonnonoikkuja. Sopusuhtaisia, yhtenäisiä puutaloalueita ei ole enää jäljellä.”

 

Arvotonta hommaa

Rakennusperinteen vaalimiseen Suomessa herättiin häpeällisen myöhään.

”Oikeastaan vasta 70-luvun lopulla ryhdyttiin miettimään, miten vanhaa puutalokantaa voitaisiin kunnostaa. Siihen asti oli ainoa ajatus, että puutalo lahoaa. Parempi purkaa pois.”

”Meiltä on puuttunut myös hyvä tapa yhdistellä vanhaa ja uutta rakennuskulttuuria.”

Maallikko ehättää ajattelemaan: Miksi arkkitehdit eivät nyt suunnittele vanhan näköisiä puutaloja?

”Arkkitehtien mielestä vanhan talon kopioiminen on arvotonta hommaa. Ajatustavalla on sadan vuoden perinteet”, Kukkonen lausuu.

Kukkonen ei säästele arkkitehtien ammattikuntaa. Suurimpana syntinä hän pitää sitä, että kollegat ovat suunnitelleet taloja ilman harjakattoa, räystäitä ja kivijalkaa. Lopputuloksena on hometalo.

”Tiedän arkkitehtien vastaväitteen: Rautakauppiaat myyvät vääriä raaka-aineita.”

 

Kohta tulee sateenvarjosta

Kuka anoisi oppikoulun opettajille Pro Finlandia -mitalit? Näiden sitkeiden naisten ansiosta vanhoja puutaloja on vielä joitain jäljellä. Sateenvarjon heiluttelu kunnallispoliitikolle on tuottanut tulosta.

”Valitettavasti kunnallispoliitikot ovat lyhytnäköisiä ja lyhytjänteisiä kustannustehokkuuksineen”, Kukkonen sanoo.

Hieman irvokkaalta tuntuu se, että ensin pannaan puutalot matalaksi ja sitten muutamasta jäljelle jääneestä tehdään matkailuvaltti.

Suomessa on kisattu jo parinkymmenen vuoden ajan kauneimman kirkonkylän tittelistä. Rakennusperinteen kanssa kisalla ei ole tekemistä.

”Traaginen juttu. Esimerkiksi tittelin voittanut Ruovesi on rakennettu aikanaan kauniille paikalle. Ankeasta keskustasta on vain hienot näkymät. Eipä muuta.”

 

Toimintaa, kansalaiset!

Ihminen pakenee rumaa ympäristöä. Mistä muustakaan kertoo se, että suomalaiset edelleen rakentavat vuosittain 5000 kesämökkiä. Tiet tukkeentuvat viikonloppuisin virkistyjistä.

Puutaloperinteen hukkaamisesta huolimatta Kukkonen näkee tulevaisuuden valoisana.

”Kunhan emme päästä EU:ta huseeraamaan. Ei niin pientä määräystä, jota eivät suomalaiset toteuttaisi kymmenkertaisella voimalla.”

”Meillä on tietynlaista vapautta, vapaat kansalaiset vapaassa suhteessa luontoon. Sen vastavoimana on yhtenäisyyden ja toistuvuuden periaate.”

Heikki Kukkonen itse on kansalaisaktivisti. Hän toimii Suomen Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtajana.

Matkalla kesämökille voisi itse kukin miettiä sitä, mitä on ympäristössään valmis puolustamaan, ettei hulluus toteutuisi.

Teksti: Päivi Suikkanen

 

Ruma Suomi

Suomen Kotiseutuliitto

 

Kukkonen suosittelee

Suomea matkaava pääsee aistimaan muruja puurakentamisen perinnöstä. Arkkitehti Heikki Kukkonen suosittelee seuraavia kohteita:

Lapinjärvi: Eri aikakausien taloja. Maistiaisia siitä, miltä kirkonkylä voisi näyttää jos rakennuksia olisi enemmälti säästetty.

Puu-Juuka: Juuan vanha kirkonkylän keskusta. Vanhimmat alueella säilyneet rakennukset ovat 1800-luvun loppupuolelta ja tämän vuosikymmenen alkukymmeniltä, nuorimmat 1960-luvulta.
Ilomantsi: Vanha kylänraitin pätkä

Porin lähellä Pomarkku: Pätkä vanhaa kylänraittia ja koskenrantaa

Turun ja Ahvenanmaan saaristo: Harvoja paikkoja, joissa rakennusperintöä säästynyt

Kangasniemi: Ei yhtään mainittavaa taloa, mutta rakentamisen ja maiseman suhdetta voi ihailla.

Björköby, Raippaluoton entinen naapuri: Kukkosen oma suosikki. Seesteinen saaristokirkonkylä, jossa luonto ja perinteinen saaristoasuminen kietoutuvat yhteen.

Ii, Hamina: Vanhaa ja tiivistä puutaloasumista.

Liminka: Pieni raitinpätkä.

Kivijärvi, Keski-Suomi: Kaunis sijainti järvien välissä.

Hauho: Hieno keskusraitinpätkä keskiaikaisen kirkon kupeessa ja maalauksellinen katkelma vanhaa mökkiläisten rinneasutusta.

 

Suosittele216 Suosittelee

Kommentit

torstaina 09.07.2009

Kälviällä on pelastettu puutalo kulttuuria tosi ansiokkaasti, Toivonen on siirtänyt museokyläänsä 50 museorakennusta ja kunnostanut ne käyttöön ihmisten katseltaviksi. Tutustukaa netissä os. www.elainpuisto.fi

tiistaina 21.07.2009

Olen aivan samaa mieltä Heikki Kukkosen kanssa.
Vanhat ja kauniit kirkonkylät ovat Suomesta hävinneet.

torstaina 04.02.2010

Suomen taloudellinen kehitys viimeisen sadan vuoden aikana on ollut kiistatta upea menestystarina. Kuitenkin kulttuuri- ja rakennushistorialliselta kannalta suomalaiset ovat saaneet materiaalisen vaurautensa aivan liian nopeasti. Emme ehtineet oppia arvostamaan vanhaa, ja tyylitajumme jäi jotenkin kehittymättä. Se on paha yhdistelmä: on rahaa, mutta ei tyylitajua. Se näkyy päivittäin kaikkialla rakennetussa ympäristössämme. Oma lukunsa on pientalorakentajat: sen lisäksi, että tuhotaan vanhaa, niin rakennetaan tilalle talotehtaiden rakennuspiirtäjien cad-ohjelmillaan suoltamia bulkkilaatikoita. Mikseivät koulutetut arkkitehdit käy laajaa ja jatkuvaa keskustelua rakentamisen katastrofaalisesta tasosta (niin laadullisesta kuin esteettisestä tasosta)? Missä te olette arkkitehdit, ja miksi te annatte kaiken tämän tapahtua?!

torstaina 04.02.2010

Upea puheenvuoro Kukkoselta vanhan puutaloarkkitehtuurin puolesta.
Puurakentamisen voimakas lisääminen auttaisi meitä nyt täyttämään ilmastovelvoitteemme.
Uuden arkkitehtuurin ohessa voisi kauneimpia vanhoja rakennuksia palauttaa kylämaisemiin vaikkapa tukien avulla.

torstaina 04.02.2010

Aivan oikein, Kukkonen. Moniko meistä haluaa rakentaa kesämökkinsä tiilestä tai betonista?

@ Jouni Haapala: Ehkä tuohon arkkitehtien käyttämättömyyteen ovat heidän taksansa? Harvat arkkitehditkään ymmärtävät oikeasta puurakentamisesta paljoa. Useimmilla heistä tuntuu olevan tarve saada jotain mahdollisimman yksilöllistä näkyville käytännöllisyyden kustannuksella. Lienetkö itse arkkitehti..?

torstaina 04.02.2010

olen samaa mieltä. on hukattu suurin osa suomalaisesta perinteisestä rakentamisesta ja tulokset näkyvät kaikkialla. malli lienee otettu tallinnan lasnamäestä.

maanantaina 28.06.2010

Ilmeisesti 1900-luvun alkupuolella vielä kisälliperinne vaikutti suunnittelussa, sillä 60-70 -luvulta lähtien rakennuskulttuuri vaikuttaa siltä, että valmistuneet arkkitehdit ovat olleet liian ylpeitä oppiakseen perustaitoja edellisiltä polvilta. Samalla on hukattu hirvittävä määrä hiljaista tietoa ja kehittymisen mahdollisuus.

Tämän päivän suunnittelukoulutuksen virhe on kauttaaltaan se, että jo opiskelijoille iskostetaan päähän että arvokasta työtä on vain keksiä jotain ennennäkemätöntä. Tämä ei koske vain rakennusten suunnittelijoita, vaan kulttuurialaa yleisesti.

Matkimista ja perustaitojen opiskelua väheksytään. Siksi aina lähdetään pisteestä nolla, ja edetään korkeintaan pisteeseen yksi. Mestariluomuksia ei kehity, kun aina pitää aloittaa alusta.

Opettajat, mikä teitä vaivaa? Opiskelijat, älkää välittäkö arvosanoista vaan uskaltakaa rohkeasti tehdä sitä mikä on järkevintä. Vaikka todistukseen sitten pukkaisikin "luovuuden puutteesta" kakkosta. Se on oikeasti tulevaisuuden töiden kannalta sen väärtti.

Todellisuudessa luovuus pääsee kukkaan vasta sitten, kun suunnittelija hallitsee jonkin alan perusasiat erittäin hyvin. Kun jotain on tehty ja testattu kauan. Poimittu hyvät ja hylätty huonot ratkaisut. Eli kehitetty uutta todellisten (käyttäjä)tarpeiden mukaan - eikä vain uutuuden tekemisen vuoksi.

Milloinhan joku arkkitehti keksisi alkaa suunnittelemaan 1900-luvun alkupuolen puutaloja vanhan perinteen mukaisesti ilman yhtäkään uusvanhaa visuaalista elementtiä? Luovuutta voisi käyttää vaikka siinä, että ottaisi kehittyneen rakennustekniikan ja materiaalit käyttöön soveltuvilta osin. Energiatehokkuudesta saa lisäpisteitä, kestävistä ja toimivista materiaaleista myös. Kustannuspuolen kohtuullisena pysymisen eteen myös kannattaa innovoida.

torstaina 13.09.2012

Lisäisin suosituslistaan ainakin Puu-Nurmeksen. Se on säilynyt siksi, että marketeille tehtiin oma erillinen keskustansa, Porokylä. Oli siellä ennestään yksi hieno funkkistalo. Nyt Nurmes on kaksinapainen nauhakaupunki, jossa julkinen bussiliikenne olisi mahdollinen taloudellisestikin. Mutta eihän paikkakunnan isäntiä kiinnosta.
Seppo

tiistaina 18.09.2012

Hienoa, etta on heratty puutalotietoisuuteen! Lisaa voimia teille tekijoille ja suunnittelijoille!
Olen vuosia surenut kahden entisen, minulle niin rakkaiden pitajien kohtaloa; Saarijarven Keski-Suomessa ja Haapaveden Pohjanmaalla!
Saarijarvella oli ihana enimmakseen mahtavien koivujen reunustama kylaraitti. Ensin koivut rupesivat haviamaan ja vahitellen kauniit puurakennukset. Asfalttia levennettiin ja betonilaatikoita rakennettiin. Koivuja ei enaa istutettu vaan vieraat lehmukset koristavat katujen reunuksia siella taalla. Onneksi vanhat kunnankirjasto ja toimistorakennuksia on saastetty ja otettu uuteen tarkoitukseen.
Haapavedelta muistan ihanan kyla-idyllin vanhoine taloineen. Muistoissa viela monta nimetonta mahtavaa puutaloa seka, apteekki, kirkko( joka tuhopoltettiin), puiset koulurakennukset ja kunnanlaakarin asuintalo.
En muista homeesta puhuttavankaan. Mieleen tulee aidoista kivista tehdyt kivijalat 'ilmareikineen'.
Kymmenen hurraa-huutoa Heikki Kukkoselle! Jospa han talla keskustelulla herattaa nuoria arkkitehtejakin kultuuri-aarteidemme ja puurakennusperinteemme arvostamiseen ja jatkamiseen!
Leena I-A

keskiviikkona 19.06.2013

Myöhäistä rypistellä, kun on paskat housussa.

perjantaina 21.06.2013

Lahdessa 70-luvulla purettiin upea keski-lahden puukirkko. Tilalle rakennettiin Aallon suunnittelema ristin kirkko. Puukirkko olisi pitänyt ehdottomasti säilyttää paikallaan ja ristin kirkon olisi voinut rakentaa muualle lahteen. .

keskiviikkona 26.06.2013

Vaikka olen vasta räkänokkaisen opiskelijan iässä, olen lapsuudesta asti haaveillut nätistä puu/hirsitalosta, ja siitä lähtien kun länsirannikon kaupungeissa piipahdin pääsykokeiden aikana olen itkeskellyt samanlaisen nätin puutalomaiseman perään, jota ei kotona Pohjois-Savon kaupunkien/kylien keskustoissa kovin näe yhtikäs missään (ehkä jotkut harvat maaseudun talot ja kaupunkien lähiöiden puiset omakotitalot modernien betonihirmujen välissä). Ihan hävettää katsoa niin rumia rakennuksia, joiden katsomiselta ei voi välttyä kylän/"kaupungin" kaupalla käydessä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä