Lupaus: Viisi viikkoa ilman viinaa

Julkaistu maanantaina 11.01.2010 22 216

Päihdelääkäri Juha Kemppinen (vas.) sai houkuteltua Iston kokeilemaan elämää ilman alkoholia.

TV1 arkisin 20. - 27.6. klo 18.30

Alkoholi on näkyvä osa suomalaista tapakulttuuria ja kuuluu moniin sosiaalisiin tilanteisiin.

Alkoholia käytetään rentoutumiseen, nautiskeluun ja nollaamiseen. Monet juovat yksinäisyyteen ja muihin elämän pulmiin.

Alkoholista on usein hankala keskustella ilman erityisiä tunne- tai arvolatauksia. Usein alkoholista ja sen käytöstä puhutaan huumorin sävyttämällä otteella, toisinaan rehvastellen ja toisinaan häpeillen.

 

Ilman alkoholia

Lupaus on YLE TV1:n ja Century Filmsin tuottama, dokumentaaria ja realityä yhdistelevä sarja, jossa käsitellään suomalaisten suhdetta alkoholiin.

Sarjassa seurataan kuinka neljä tavallista suomalaista jättää alkoholin pois ”ruokavaliostaan” viideksi viikoksi.

Ohjelma seuraa kuinka osallistujien henkinen ja fyysinen vointi muuttuu kuvausjakson aikana. Näemme miten osallistujat pärjäävät ilman alkoholin suomaa rentoutusta ja kuinka he keksivät vaihtoehtoisia toimintoja itselleen.

Välittömästä ja ennakkoluulottomasta asenteesta huolimatta ohjelma tarttuu myös lääketieteellisiin faktoihin ja näkökulmiin. Asiantuntijana ja tarinan kuljettajana ohjelmassa toimii päihdelääkäri Juha Kemppinen.

 

Suhde alkoholiin

Sarjaan on valikoitu nuoria aikuisia, jotka eivät ole ongelmakäyttäjiä, vaan käyttävät alkoholia kuten suurin osa ikäisistään suomalaisista: sosiaalisissa tilanteissa, saunan jälkeen, ruuan kanssa, pikkujouluissa, vappuna.

Osallistujat lupaavat jättää "ruokavaliostaan" alkoholin kokonaan pois viideksi viikoksi. Tässä ajassa elimistön hormonijärjestelmä palautuu täysin normaalille tasolle alkoholin käytön jälkeen. Fyysisiä muutoksia mitataankin verikokeilla sarjan alussa ja lopussa.

Osallistujat joutuvat pärjäämään ilman alkoholin suomaa rentoutusta, mikä saa heidät pohtimaan omaa alkoholin käyttöä ja keksimään muuta tekemistä alkoholin tilalle.

Päähenkilöille annetaan erilaisia haasteita viikoittain, kuten kavereiden lobbaaminen mukaan alkoholittomaan ajanjaksoon tai uusien harrastusten aloittaminen ja vanhojen elvyttäminen.

Päähenkilöt on etsitty ohjelmaan haastattelemalla ihmisiä kadulla ja tiedustelemalla heidän alkoholinkäyttöään.

Sarja esitettiin TV1:llä edellisen kerran vuonna 2010.

 

Lupaus-ohjelma

Olotila: Onko viinankäyttösi hanskassa?

 

 

Suosittele216 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 14.01.2010

ylikäyttäj koetan pysyuä mukana

perjantaina 15.01.2010

tämäpä on fiksu kokeilu. minäkin pienestä asti ilman alkoholia olleena olen iloinen tällaisesta.
toisten kännäilyt, juonnit ei haittaa mutta on se kiva kuulla jos joku vähentää/lopettaa juomisen.

perjantaina 15.01.2010

Eipä uutta ! Surullista sinänsä, että YLE on myös mennyt ohjelmien teossa kaupallisten kanavien alatyyliseen tirkistelyyn perustuvaan katsojien kosiskeluun. Monet perheet, missä alkoholin käytön seuraukset on pelon ja kärsimyksen muodossa mittavat, varmaan hurraavat näille "sankareille", jotka urotyönään ovat selvinpäin hetken. Kuinka alas voi mennä ennenkuin uppoaa ?

perjantaina 15.01.2010

Erittäin hieno aihe ohjelmalle.

Suomi on surullisen kuuluisa maa alkoholin kulutuksen suhteen.

Itse kullekin tekee hyvää katsoa peiliin juomisensa suhteen.

Media syytää uutisia viinilasillisen terveellisyydestä, mutta kuka mittaa lasin koon?
Pikkulasillinen voi lirvahtaa puoleen pulloon hyvinkin helposti.

Terveydenhuollossa työskennellessäni törmään päivittäin kuningas alkoholin aiheuttamiin potilaiden terveysongelmiin. Rahaa palaa hoitoihin sievoinen summa.

Odotan mielenkiinnolla sarjaa.
HIENOA YLE!

perjantaina 15.01.2010

"Alkoholi on olennainen osa suomalaista tapakulttuuria ja kuuluu muun muassa moniin sosiaalisiin tilanteisiin niin arjessa kuin juhlassa."

Toivottavasti absolutistin ei tarvitsisi tuntea enää nyky-Suomessa latistavansa sosiaalisten tilanteiden tunnelmaa, mihin alkoholi kuuluu "olennaisena osana".

perjantaina 15.01.2010

Hyvä ohjelman aihe! Katsoin eka osan ja lupaava alku!

Itse olen pitänyt vuosikausia tipattomaa tammikuuta - ja joskus se on venähtänyt paljon pitemmäksikin - vaikeuksitta. Ja kumma kyllä, joka kerta kun on tehnyt päätöksen pitää tipattoman, alkoholin jättäminen pois on ollut helppoa! Se on vain päätöksestä kiinni. Joka kerta se on todistus itselle että jos vain haluan, voin jättää sen kokonaankin pois. Samalla lailla olen jättänyt kertalaakista tupakan ja kahvin. - Mutta en ole vielä päätynyt siihen että jättäisin alkoholin - se on kuitenkin mukavakin nautinto elämässä - tosin sitä voisi hieman vähentää. Vanhemmiten alkoholi vaikutaa yhä enemmän unen laatuun ja mielialaan, joten sen vuoksi kannattaisi miettiä miten paljon juo ja mihin aikaan vuorokaudesta.

perjantaina 15.01.2010

Mitä haastellista on olla 5 viikkoa juomatta? Ei mitään.

Typerää, että joka tilanteessa pitää perustella, miksi ei ota.
Toisinpäinhän asian pitäisi olla.

maanantaina 18.01.2010

Hienoa! Olen mummuikäinen, pidän oluesta. Kaksi tölkkiä on tavallisin päiväannos, ei enempää eikä ihan joka päivä. Koska nivelissä on jäykkyyttä ja kolotusta, eikä mielikään toimi kuin nuorena, olen juuri jättänyt oluet joksikin aikaa pois. Minusta on tosi mielenkiintoista seurata, miten tauko vaikuttaa työikäisiin ja vaikuttaako tämä minun vointiini mitenkään.

keskiviikkona 20.01.2010

Tätä aion seurata! Vietän ensimmäistä kertaa tipatonta tammikuuta ja tuntuu kuin kaverina olisi nämä ohjelmassa esiintyvät henkilöt!
Pari viikkoa meni hiukan vaikeasti, olut oli mielessä työpäivän jälkeen ja melkein jo haksahdin, mutta en ottanut ja nyt tuntuu jo paremmalta. Vissyä vaan saunaan, vesi maistuu yllättävän hyvältä, samalla tiedostat, että et juuri tänä iltana myrkyttänytkään sisuskalujasi alkoholilla.

Naiset: pysykää kohtuudessa, alkoholi nimittäin vaikuttaa hormonitasapainoon, tämä on fakta! Ennen tätä tipatonta kiertoni oli sekaisin ja olin varma, että nyt iski vaihdevuodet, mutta nyt kun en ole alkoholia käyttänyt niin kaikki tapahtuu ajallaan ja tunnen olevani Nainen! (tämä jos mikä kannustaa jaksamaan eteenpäin)

Olen huolestunut meidän omista nuoristamme, kouluissa saisi kiertää omakohtaisia kertomuksia kertovia rohkeita ihmisiä, jotka ovat todella saaneet kärsiä alkoholin aiheuttamista vakavista peruuttamattomista vaurioista aivoihin, sydämeen, maksaan ja alkoholin aiheuttamista syövistä. Sen pitäisi olla todellinen shokkiherätys aikuisuuden kynnyksellä oleville nuorille, että ymmärtäisivät rajun kertajuomisen ja jatkuvan alkoholinkäytön vakavat vaarat ja toivottavasti alkaisi näiden uusien sukupolvien kautta vähentää tätä meidän suomalaisten harrastamaa humalahakuisen alkoholin käytön ihannointia.
Nuorille illanviettopaikkoja joissa musa soi ja voi pitää hauskaa ilman päihteitä!
Tämä kuulostaa varmasti paasaamiselta, mutta olen oikeasti huolissani ja surullinen jos emme yritä näitä nuoriamme auttaa ja opastaa, eihän kukaan halua nuoren (tytön tai pojan)ja heidän tulevien lastensa kärsivän joskus samojen virheiden takia kuin me itse olemme joutuneet kärsimään.

torstaina 21.01.2010

Eihän tässä ohjelmassa ole ideana se, että pystyykö olemaan viisi viikkoa ilman alkoholia, vaan se muuttuuko elämän laatu parempaan ilman "ilolientä"...?

Ja ohjelmahan nimenomaan kannustaa siihen, että muutkin lähtisivät kokeilemaan tipatonta tammikuuta, kyllähän se hyvää varmasti kaikille tekisi, vai mitä?

Sarja on hauskasti tehty ja neljä pää henkilöä, jotka sarjassa esiintyy vaikuttaa ihan tuiki tavallisilta tyypeiltä, eli heihin on hauska samaistua, tälläsiä ohjelmia lissee...:)

perjantaina 22.01.2010

No jaa....aika kevyttä ja pinnallista on touhu, ei oikein tosissaan ainakaan vielä näy
se mitä se viinasta irtiotto voi oikeasti olla, eli hirvittävää tuskaa ja taistelua.
Itse piti olla pahimpina päivinä edetä 15 min pätkiä ja niistä koostaa selvä päivä, tyyliin "odotan vielä 15 minuuttia ennenkuin lähden Alkoon"..ja onnistuin.

Nyt olen ollut 6 vuotta tipattomalla.....enkä yksinkertaisesti uskalla ottaa pisaraakaan

perjantaina 29.01.2010

Hyvä aloite. Kannustaisin katsojia elämään haasteen mukana epävirallisesti! Toivon, että ohjelma kannustaa niitä, jotka ovat päättäneet lopettaa juomisen. Suomi on saatava selväksi. Kenenkään ei pidä karata todellisuutta ja omia ajatuksiaan alkoholiin. Kevättalvella ulkoileminen on niin paljon parempaa kuin mikään juominen. Ohjelman mukana eläen ja siinä pysyen voi samalla kasvaa aikuisuuteen, vaikka olisikin jo muuten aikuinen.

lauantaina 30.01.2010

Joku taho saisi järjestää ryhmiä ns. tavallisille alkoholinkäyttäjille (kuten ohjelmassa).
Nythän on niin, että AA-kerho on suunnattu alkoholisteille ja A-klinikkakin kalskahtaa aika lailla ongelmakäyttäjien puolelle. Suomessa leimautuu hyvin helposti alkoholistiksi vaikkei sitä oikeasti olisikaan!
Olen sitä mieltä, että on hyvin helppoa juoda vain seuran vuoksi, kun muutkin ottavat niin minäkin otan -mentaliteetilla, vaikkei sen tarvitsisi olla niin. Minusta oli mahtavaa, kun ohjelmassa olevat viettivät iltaa ilman viinaa ja hauskaa oli. Turhan usein sellainen mielletään absolutistien, uskovaisten tai raitistuneiden alkoholistien jutuksi. On nimittäin niin, että selvinpäin esim. kapakassa humalaisten seurassa ei välttämättä ole kovin mieltä ylentävää, tämän varmaan moni on omakohtaisesti kokenut. Tipaton tammikuu on itselläni vielä menossa eikä mitään hinkua juomiseen ole vielä tullut.

lauantaina 30.01.2010

Tunnen Juha Kemppisen henkilökohtaisesti, hänen suhtautumisensa alkoholiin on äärimmäisen radikaalia. Ihmettelenkin miksi hän tuollaisen tyhjänpäisen ohjelmakonseptin on edes keksinyt. Taitaa ikä ruveta painamaan ja aivosolut rapistumaan, 2-DG projekti (Lapeenrannassa) oli hänen mestarisuorituksiaan alkoholismin sekä psyykeen tutkimisessa. Jokuinen ihminen jopa sai elämänsä kuntoon tuolla konseptilla, mutta että lähes jokaiseen suomalaiseen kotitalouteen lähetetään ilman alustavia ja erityisesti kattavaa informaatiota alkoholismista/mielenterveydellisistä ongelmista ja sen syistä tutkimalla vain miten "päähenkilöiden" elämä muuttuu viidessä viikossa. Se kuka saa alkoholistin viidessä viikossa aisoihin..hmm, ei ole keksittykään. Ajattele Juha mitä teet (myöskin parisuhdeterapiakurssisi ohella, joka on todella haastava haara osa mielenterveyden eri kiemuroista..)Mantrasi on "jätä alkoholi pois elämästäsi niin olet terve"

-Kurssejasi käynyt

maanantaina 01.02.2010

Näin mainospätkän tästä, ja siinä päähenkilöillä ja heidän ystävillään näytti olevan vaikeaa pysyä erossa viinasta viittä viikkoa.

Eikös riippuvuus ole sitä, ettei pysty olemaan ilman ainetta, vaikka haluaisikin? Jos päähenkilöt eivät pysty olemaan juomatta vaikka niin päättäisivät, silloinhan he ovat kaikki alkoholiriippuvaisia eivätkä mitään kohtuukäyttäjiä!

Vai onko päähenkilöitä käsketty repsahtelemaan ja näyttelemään että on vaikeaa, jotta saataisiin hyvä show?

Kyllä normaalin ihmisen pitäisi helpostikin pystyä elämään ilman viinaa, jos haluaa!

perjantaina 05.02.2010

Kannattaa varmaan katsoa ohjelmaa, eikä pelkän mainoksen perusteella laittaa kommenttia. Päähenkilöt ovat ainakin tähän asti pystyneet olemaan ilman viinaa. (yksi päähenkilöistä) teki toisessa jaksossa aprilli- pilan kaljan juonnista, ei siis juonnut oikeesti kuin vettä.

lauantaina 06.02.2010

ykösel pyörii se tavistenJuomasten märyshow little juomis brother ei ota kunno sarjaa vaik perheestä ni ilmootasin meiät siihe ois aikas sairatta viihdettä t.liedesten hamppi's family :,(

tiistaina 09.02.2010

Kiinnostava ohjelmakonsepti. Olisin toivonut enemmän asiaa, esim miten alkoholin poisjättäminen oikeasti siis lääketieteellisesti katsoen vaikuttaa psyykeen ja fysiikkaan; hormonitoimintaan, aivotoimintaan ym. Otettiinhan ne veriarvot alussa, ja vertailuarvot otetaan lopussa. Olisi ollut motivoivaa tietää enemmän niistä vaikutuksista myös tässä matkan varrella, eli faktaa enemmän.

perjantaina 19.02.2010

Varokaa juomaputkia! Itse olen monesti juonut monta päivää ja sitten tulee ne unet. Kääpiöt jälestää, kadut täynnä paloiteltuja ihmisiä ja verokarhu on oikeasti karhu!

Eli kyllä se mielenterveyttä syö. Noh, pari päivää ja taas mennään. Miksi? Ehkä tämä ohjelma vastaa siihen...?

terveisin

Päätä Seinään Hakkaava

perjantaina 19.02.2010

Ei voida kyllä puhua mistään uroteosta ja terveysintoilusta, jos alkoholi jätetään pois viideksi viikoksi. Kerralla esim. kolme kuukautta, niin voi olla jo hatun noston arvoinen suoritus. Enpä aio seurata kyseistä ohjelmaa.

perjantaina 19.02.2010

Seuraavaksi voisitte tehdä ohjelman äideistä, jotka ovat koko raskausajan ilman viina ja vielä päälle imetysajan. Äitien alkoholittomuutta pidetään niin normaalina, ettei se taida olla mielenkiintoista, eikä tutkimuksen arvoista.

maanantaina 30.01.2012

Viisi viikkoa ei ole aika eikä mikään ilman alkoholia.. Viisi kuukautta olisi jo ohjelman arvoinen aihe.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä