Tehokkuusjumala pitää kyseenalaistaa

Julkaistu perjantaina 21.08.2009 1 152

TV1:n Ruma Suomi -ohjelmasarja aloitti kesällä keskustelun suomalaisen rakennusperinnön tuhoamisesta. Nyt syksyllä TV1:n Perinnemestari kertoo mitä konkreettisia toimia rakennusperinnön säilyttämiseksi voi tehdä. Ohjelma näyttää miten vanhaa tulisi kunnioittaa.

Perinnemestarin juontajalla Jarkko Purolla on selvä näkökanta Ruman Suomen aiheuttamaan keskusteluun.

”Suomalainen rakennuskulttuuri on ohut ja lyhyt”, hän lataa. ”Vanhaa ja kaunista on todella vähän ja markkinavoimien ehdoilla rakennettu massa valtaa jatkuvasti itselleen lisää tilaa vanhan kustannuksella. Siksi olisi aika alkaa toimia vanhan arvon kartoittamiseksi ja säilyttämiseksi.”

Rakennusperinnön säilyttämiseen ei kannusta pelkästään esteettiset arvot, vaan myös ekologiset tekijät; miksi kuluttaa energiaa uuden rakentamiseen, kun vanhaa kunnostamalla saadaan yhtä hyvä lopputulos. Tärkeintä Puron mielestä on, että vanhan säilyttämiseen tulisi saada mukaan koko yhteiskunta.

”Talkoisiin vaaditaan mukaan yksittäistä rakennuksen omistajaa, valtiovaltaa ja oppilaitoksia. Vanhan talon remontoimisen ohjeistusta ja lainsäädäntöä tulisi parantaa ja tuoda vahvemmin julki. Nyt uudisrakennuksiin ja perinnerakennuksiin pätevät periaatteessa samat säännöt.”

”Syvän laman ja runsaan työttömyyden aikana kannattaisi astua askel taaksepäin käsityövaltaisempaan kulttuuriin. Tehokkuudenjumalan kumartaminen tulisi kyseenalaistaa vahvasti.”

Perinteiset materiaalit kunniaan

Jarkko Puro tietää mistä puhuu, sillä hän on ammatiltaan arkkitehti, jolta löytyy myös tutkinto teollisesta muotoilusta. Konkreettisia näyttöjäkin perinnerakentamisesta löytyy, sillä mies on kunnostanut vanhan hirsitalon kodikseen. Kaikki eivät valitettavasti osaa kunnioittaa vanhojen rakennusten henkeä. Uudelle ohjelmalle on tilausta, sillä vanhojen rakennusten remontoinnissa tehdään edelleen virheitä.

”Korjauksessa kannattaa käyttää aitoja ja alkuperäisen mallin mukaisia materiaaleja ja ratkaisuja. Nykyajan uudet tuotteet ja tekniikat eivät oikein istu vanhaan rakennukseen.”

”Materiaalijäljitelmät ja keinomateriaalit tulisi hylätä kokonaan vanhaa taloa korjatessa.”

Materiaaleista tinkiminen ei loppujen lopuksi ehkä olekaan halvempi ja helpompi ratkaisu.

”Nykyään luotetaan ns. huoltovapaisiin materiaaleihin. Huoltovapaudelle löytyy suomenkielessä synonyymi, joka on 'korjauskelvoton' – tuote, jota ei edes ole tarkoitettu korjattavaksi. Ennemmin pitäisi käyttää helposti huollettavia materiaaleja.”

Onko edes pakko korjata?

Vaikka vanhan suojelemiseen ollaan sitten 60- ja 70-lukujen havahduttu, on suomalaisilla silti liikaa korjausintoa, josta saattaa todellisuudessa olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Puro näkee tämän perustavanlaatuisena uhkana vanhoille rakennuksille.

”Yleisin virhe on rynnätä suinpäin korjaamaan ja uudistamaan vanhaa. Usein vanha rakennus remontoidaan kuoliaaksi ennen kuin sille annettaan mahdollisuus kertoa missä todellista vikaa on jos missään.”

”Vanhan rakennuksen ylläpito on jatkuva prosessi ja pysyvä olotila, ei hetkellinen suuren mittakaavan saneeraus.”

Teksti: Ari Ihander


Perinnemestari esitetään torstaisin klo 18.30 (uusinta perjantaisin klo 10.15), jonka lisäksi jaksot ovat myös viikon ajan katsottavissa YLE Areenassa. Enemmän tietoa perinnerakentamisesta löytyy osoitteesta perinnemestari.fi

 

Suosittele152 Suosittelee

Kommentit

torstaina 27.08.2009

Kyllähän tossa yläolevassa jutussa on paljon järkee. Viranomaiset on kyllä ainakin siin ihan hukassa kun itsekin tossa purin ja siirsin satavuotiaan talon niin sitä käsitellään uudisrakenuksena se mua hymyilytti et täytyy tehdä rakennekuvat kaikkine mahdolisin detalein. Kysyin et eiks se riitä kun se seissy samalla paikalla sata vuotta eikä oo hajonnu, niin ei kuulema riitä "ku pykälät sanoo niin". Katsoin sen jakson 27.8 ku kaveri duunas suikun keskelle hirsitaloo, ei ku onee vaan. Kyl se on jämpti et nois talohommissa tiedetään vast 50 v kultua mikä oli hyvä ratkaisu ja mikä huono. Mä teen ainakin erillisen saunarakenuksen ja sit kun sinne ei jaksa kävellä on aika siirtyä "vaivaistentaloon".

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä