Tuomas Enbuske ja erilaiset totuudet

Julkaistu tiistaina 08.09.2009 3 140

Tuomas Enbusken mielestä suomalaisessa mielipideilmastossa ihan kaikki ei ole paremmin kuin ennen: ”Joissakin asioissa ollaan nykyään enemmän tekopyhiä ja liian korrekteja”. Liiallisen korrektiuden vastaisessa taistelussa Enbuske on etulinjassa taas tänä syksynä, kun Epäkorrektia, Tuomas Enbuske! jatkaa asioiden ja ilmiöiden lempeän provokatiivista käsittelyä.

Ohjelma nähdään viitenätoista sunnuntaina YLE TV1:ssä, ja syksyn ensimmäiset jaksot ovatkin jo herättäneet paljon polemiikkia keskustelupalstoilla. Keskustelu tuskin hiljenee, sillä tulevissa jaksoissa lytätään hyvinvointivaltiota ja puolustetaan eutanasiaa, mutta penätään samalla takaisin hyviä käytöstapoja. Enbuske itse nostaa toiselta tuotantokaudelta esiin 15.11. nähtävän "Mielipiteelläsi ei ole mitään väliä!" –jakson.

”Pointtina on se, että ihmiset esittävät mielipiteensä nykyään liian heppoisin perustein, siis ilman perusteita. Myös mielipiteessä pysymistä kunnioitetaan ihan liikaa. Vaikka saisi kaikki maailman faktat käsiinsä, pitää muka uskoa horjumatta. Höpöhöpö. Myös kovaäänisimmät saavat aina mielipiteensä kuuluville. Se ei tarkoita että heillä olisi eniten sanottavaa.”

Esikuvat ulkomailta

Enbusken journalistiset esikuvat ovat Erno Paasilinnaa lukuunottamatta suuremmaksi osaksi ulkomaalaisia: CNN:n Richard Quest ja Anderson Cooper sekä BBC:n Tim Sebastian. Eräs ohjelman vahvuuksista onkin muusta suomalaisesta asiajournalismista eroava lähestymistapa, jossa provokatiivisuus on tietoista, muttei kuitenkaan itseisarvo. Ohjelmassa pikemminkin tuodaan yleisen mentaliteetin vastaisia ajatuksia esille hyvin perustelluin argumentein ja keskustelevaan sävyyn.

Mutta kun sarjassa julistetaan, että esim. sisäisellä kauneudella tai lukemisella ei ole mitään väliä, tulee mieleen, että ote lipeää jo kyynisyyden puolelle.

”Toivottavasti ei”, sanoo Enbuske. ”Sille en mitään voi, jos joku sen sellaisena näkee. Tärkeintä on, että itse tietää, ettei ole kyyninen.”

Pelkoa journalistisen tason tippumisesta tuskin onkaan, vaikka ensimmäinen kausi asettikin odotukset korkealle: se mm. valittiin aiemmin tänä vuonna parhaaksi asiaohjelmaksi Kultainen TV –gaalassa. Enbuske kehuukin ensimmäisestä kaudesta saamaansa palautetta erittäin hyväksi.

”En tosin lue mitään muuta kuin omalla nimellä kirjoitettua ja sellaista, jossa ei ole kirosanoja tai huutomerkkejä. Suomalaiset ovat fiksuja ihmisiä. Ja sillä en tarkoita, että palaute olisi ollut myönteistä.”

TV vai radio?

TV-töiden ohella Enbuskella on oma ohjelma YLE Radio1:ssä, jossa torstaiaamuisin keskustellaan viikon puheenaiheesta. Hän kertoo pääsevänsä käyttämään uransa alkuvaiheessa kaupallisessa radiossa oppimiaan temppuja nykyisessä radio-ohjelmassaan, mutta kysyttäessä pitääkö hän radiota nykyään televisiota luonnollisempana mediana itselleen, ei mies allekirjoita väitettä.

”Kaikki vastaavat tähän aina että ’radio’, koska siitä saa intellektuellimman ja muka epänarsistisemman kuvan. Minä tykkään molemmista.”

Enbuske kuitenkin myöntää, että suurien aiheiden käsittelyyn ei puolituntinen TV-ohjelma aina meinaa riittää. Mutta lyhyellä kestolla on ruudussa puolensakin:

“Vanha rock-tähden ohje toimii myös TV:ssä; Always leave the audience wanting more.”

 

Teksti: Ari Ihander

 

Epäkorrektia, Tuomas Enbuske! nähdään YLE TV1:ssä sunnuntaisin klo 18.45
 

Suosittele140 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 08.09.2009

Ihan asiallisia pointteja!

sunnuntaina 13.09.2009

Nyt oli kyllä löysästi tehty juttu. Radiossa tulleet ohjelmat ovat olleet onnistuneita paketteja. Kiitos niistä. Aihe hyvä,käsittely heikko.

sunnuntaina 27.09.2009

Yhden jakson aiheena voisi olla "Lihavuus on itse hankittu elintasosairaus!". Miksi laihalta saa suoraan kysyä, että syötköhän nyt tarpeeksi mutta lihavan läsnäollessa kiloista ei puhuta? Miksi lihavuus nähdään usein omasta toiminnasta riippumattomana ominaisuutena vaikka kaikki tietävät että jos syö enemmän kuin kuluttaa lihoo? Miksi lihavuuden seurauksena aiheutuneista sairauksista ei puhuta?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä