Tuomas Enbuske - Sivistyksen käsikirja

Julkaistu maanantaina 20.12.2010 14 153

Yleissivistykseen kuuluu ehdottomasti klassisen musiikin lyhyt oppimäärä, tähdentää Tuomas Enbuske.

TV1 sunnuntaisin 10.6. - 2.9. klo 14.00 - 14.30

Yle Areenassa 7 päivää

Tuomas Enbuske - Sivistyksen käsikirja kertoo, mitä sivistyneen ihmisen pitää maailmasta tietää.

Sarjan katsottuasi osaat keskustella ihan mistä vaan; taloudesta, kulttuurista, taiteesta ja jopa urheilusta. Mitkä taulut ovat merkittäviä? Miten talous toimii? Miksi Suomi itsenäistyi?

Tuomas Enbuske tapaa ihmisiä, jotka kertovat persoonallisella tavallaan siitä, mitä kutsutaan länsimaiseksi kulttuuriksi. Tärkeintä ei ole sanoa kaikesta kaikkea, vaan se olennainen ja muutama hauska anekdootti päälle.

Sivistyksen aakkosia etsitään aina Louvren taidemuseosta Antwerpenin satamaan ja Lahden mäkimonttuun.

 

Keitä me oikein olemme?

Sarjan aluksi perehdymme Suomen historiaan. Viimeisen sadan vuoden aikana maamme on noussut köyhästä takapajulasta maailman rikkaimpien maiden joukkoon. Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme halua. Mitä me sitten olemme?

Miksi Suomi on itsenäinen kristitty maa, jossa puhutaan suomea ja ruotsia? Ketkä historian henkilöt ja maailmanpolitiikan tapahtumat tähän vaikuttivat?

Historian tutkija Tuomas Heikkilä analysoi myyttiä Lallista, joka on ensimmäinen tarina Suomesta ja suomalaisista. Oliko koko heppua edes olemassa, ja mistä suomalaisuus sitten sai alkunsa?

Anu Lahtinen vie meidät keskiaikaiseen Turkuun, jolloin elettiin osana Ruotsia. Millaiset kuninkaat meillä silloin oli ja millaista oli perusarki, kun eläimet paskoivat suoraan kadulle ja puhdasjuomavesi oli tiukoilla?

Tuotanto: Van Der Media Oy.

Sarja on esitetty edellisen kerran TV1:llä vuonna 2011.

 

Muualla netissä:

Tuomas Enbuske – Sivistyksen käsikirja

 

Suosittele153 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 07.01.2011

Onkohan Enbusken mielestä vähintäänkin tärkeätä tietää Länsimaisen klassisen musiikin historia ja lyhyt oppimäärä, vai globaalin klassisen musiikin lyhyt oppimäärä?

Olisi mielenkiintoisempaa, jos hän esimerkiksi ottaisi mukaan ohjelmaan keskustelun aiheiksi Aasian, Lähi-Idän, Afrikan ja Etelä-Amerikan klassiset kulttuurit ja heidän klassinen musiikki olisi tarkasteltavana. Toivottavasti globaalia aihetta ei vain ohiteta perinsuomalaisella "no sielläpäin varmaan on semmosta musiikkia" kommenteilla.

Olisi esimerkiksi mielenkiintoista tietää, miten Esimerkiksi erittäin korkea tasoinen klassinen musiikki Japanista käsitellään. Mutta kuten niin monissa muissakin ohjelmissa, niin tässäkin varmaan pureudutaan sellaiseen lokaaliin baarikeskustelu tasoon, eikä globaaliin historiaan aiheessa. No siten tietysti saa paljon katsojia ja rahaa, mutta älykkäistä ohjelmista pitävät taitaa jäädä suoraan Teemalle.

perjantaina 07.01.2011

Kiitokset hienosta ohjelmasta! Tietyt keskeiset ns. länsimaisen musiikin kivijalat tulivat lyhyesti ja asianmukaisesti esitellyiksi - ihme kyllä, myös kattavasti siinä määrin, mikä on pienessä ajassa mahdollista. Voiko enempää pyytää alle puolen tunnin reaaliajan formaatilta? - Ei jää epäilystäkään siitä, etteikö Enbuskella olisi kykyä oivaltaa eurooppalaislähtöisen lisäksi klassisen musiikin käsitteen viittavan muuhunkin. Globaalinäkökulmasta klassisia musiikkeja on kymmenittäin, minkä viisas toimittaja varmasti tulee taustoittaneeksi, mikäli tämän aihepiirin avaukselle saadaan jatkoa.

Lokaali ja Globaali - saman olevaisuuden näkökulmia

lauantaina 08.01.2011

Onko aivan pakko tunkea globalisaatiota joka paikkaan? Asioita on ihan hyvä erotella toisistaan omiksi kokonaisuuksiksiin, muuten lopputulos saattaa alkaa muistuttaa kaatopaikkaa. Katsoessani televisiosta ohjelmia kaukomaitten kulttuureista, ei mieleeni ole koskaan tullut, että niitten pitäisi samalla globalisaation nimissä käsitellä myös meidän länsimaista sivistystämmee. Ohjelma oli tehty meille suomalaisille, ei globaaleille markkinoille. Mitä jatko-osissa seuraa emme tiedä, mutta sen me jo tiedämmekin, että sivistystä on muissakin maanosissa kuin Euroopassa, kiitos television. Yhteen ohjelmaan ei ole viisasta eikä katsojan kannalta kohtuullistakaan ängetä mukaan koko maailmaa. Sivistyksen käsikirja on oivallinen ohjelma. Toivottavasti Enbuske on ohjelmanteossaan jatkossakin omaperäinen ja omapäinen.

sunnuntaina 09.01.2011

Länsimaisen taidemusiikin top 3 säveltäjät ovat Bach, Mozart ja Beethoven. Näistä vain Beethoven oli "uudistaja". Bachia väitettiin ohjelmassa "taitavaksi" säveltäjäksi ja "mestarilliseksi" urkuriksi. Eikö pikemminkin toisin päin?

sunnuntaina 09.01.2011

Enbuske on loistava toimittaja...kehittynyt valtavasti iän myötä.

maanantaina 10.01.2011

Kun ohjelma väittää olevansa sivistyksen asialla, kannattaisi ehkä ulottaa sivistyksen käsite kattamaan myös siinä näytettävien tekstiplanssien kirjoitusasun huolittelua. Musiikkiaiheisessa ohjelmassa esim. seuraavat olivat menneet metsään (ei tyhjentävä listaus): renesanssi, Johan Sebastian Bach ja Eisenacht.

perjantaina 14.01.2011

Osa2
Vaikka en ole ammattilainen, olen ilmeisesti liian perehtynyt kuvataiteisiin koska ohjelma asiantuntijoineen tuntui todella nololta. Niin paljon hävetti, että melkein lopetin katsomisen kesken.

lauantaina 15.01.2011

Enbuske ei ole tv-kasvoista suosikkini, mutta minulle suositeltiin tuota ohjelmaa oikeasti, koska kansanperinne kuuluu vakituiseen työhöni. Välillä tuli mieleeni Kiasma tai kierrätyskeskus, jotka molemmat ovat tuttuja mestoja.

lauantaina 15.01.2011

Hienoa kansansivistystyötä. Sekä minä että teini-ikäiset tyttäremme liimaudumme televsion ääreen, kun ohimenne vilkaisemme ohjelmaa. Näin on käynyt jo kahtena viikkona.

Yksi parannusehdotus: ruudussa näkyvien infotekstien kestoa kannattaiai lisätä. Nyt ne ehtii lukea vain nopeasti (erityisnopeasti), eikä sisältöä ehdi sisäistää. Kerrointa lisää se, että samaan aikaan ruudussa käydään haastattelua. Hitaammin, hitaammin.

torstaina 20.01.2011

Raivostuttavan nopeasti nuo teksti poistuvat ruudulta, ja ovat liian pienellä fontilla.
Useampikin tuttu on kommentoinut asiaa.

lauantaina 22.01.2011

Jos Enbuske itse on supernopea lukija, kuten eräässä haastattelussa kerrottiin, niin siitä huolimatta tv-toimittajan tulee ymmärtää laajaa yleisöä. Tekstit vilahtavat niin nopeasti, että parempi olisi olla kiusaamatta yleisöä moisella briljeeraamisella. Jos yrittää valistaa niin tehköön sen kunnolla. HIDASTAKAA TEKSTIT NORMAALIKANSALAISILLE SOPIVIKSI tai kokonaan pois ja puhuen sen sijaan.

lauantaina 05.03.2011

Enbuske toistaa itseään. Onpa teema mikä tahansa näkökulma on aina ennakoitavissa ja siksi niin tylsää.

tiistaina 12.06.2012

Sotakorvauksista hyötyäkö. Joo, kai sen voi niin sanoa jos oma maa pistettiin maksamaan 300m. (!) USdollarin edesta kultaa ..jo vuonna 1950.
Vaan paljon tärkeämpi on henkinen paino. Tän paino, siis; meillä on oma identiteetti hakusessa. Tästä syystä piänkin kaikesta 30-luvulla tuotetusta kun näkee miten olimme vapaa, ennen kun meihin oli kajottu , psyykettämme kopeloitu.

Niin; miten sai maa jota vastaan oltiin viel' taisteltu niin kovan otteen?
Esim. virolaiset ovat paljon meistä henkisesti edellä. Mitä tarkoitetaan suomettumisella? henkistä lamaantumista

perjantaina 25.10.2013

Arvoisa toimittaja,

[Lisäys: en löytänyt työsähköpostiosoitettasi, joten toivon että vastaanotat kommenttini tätä kautta, olen joutunut sensuroimaan viestiäni hieman]

Olen Michael Laakasuo, tuskin minua muistat, mutta haastattelit minua kerran pasifismin vastaiseen dokumenttiisi. Siitä lähtien olen kursorisesti seurannut uraasi ja julkista esiintymistäsi, luen kolumnejasi säännöllisesti ja joskus katson YouTube'sta talk show'tasi. Lyhyesti sanottuna, pidän työstäsi. Kolumnisi ovat hyvin usein ajatuksia herättäviä ja ajoittain pilkallinen ja itseivallinen tyylisi on nokkelaa ja saa hymyilemään.

Viimeinen kolumnisi kanasantaloudellisen tuottavuuden ja koulutuksen välisestä yhteydestä oli hyvä. Se herätti uteliaisuuteni lyhyen jatkokeskustelun mahdollisuudesta sähköpostitse, olettaen ettet ole aivan massiivisen kiireinen. Mikäli sinulla on kiireitä, niin skippaa e-maili ja jätä vastaamatta, tämä ei ole mitenkään mahdottoman tärkeää.

Kolumnisi on mielestäni juuri sellaista tuottavuutta joka mahdollistuu koulutuksen myötä. Kolumnisi on juuri sellainen teoreettinen tuote joiden lukemisesta minä ainakin koen arvostusta Suomalaista yliopistojärjestelmää kohtaan (ja jos minut muistat osaat varmasti olettaa ja ymmärtää että PerSut eivät ole äänestyslistani kärjessä). Tämä sama pätee niinä hetkinä kun luen Helsingin Sanomien poliittisia analyyseja tai katson YLEn toimittamia dokumentteja.

Tämä sama asia pätee niinä hetkinä kun luen Jani Kaaron (joka ei ole yliopistokoulutettu) kolumneja. Jani Kaaron kolumnien suosio perustuu siihen että maan yleinen koulutustaso on korkea. Jani Kaaron kaltaisten ihmisten koulutuksesta ovat vastanneet toiset erinomaisen koulutetut henkilöt. Suomen peruskoulu- ja lukiojärjestelmä on niin hyvä kuin se on, koska suomalainen aineopettaja on koulutetumpi kuin amerikkalainen lääkäri tai suomalainen diplomi-insinööri (pääaine, kaksi pitkää sivuainetta ja pedagogiset opinnot, helposti puhutaan vanhoissa opintoviikoissa mitatuna yli 200:sta)

Suomen ja Sveitsin vertaaminen kolumnissasi on melkoisen hankala seikka. Sveitsin rikkaus ei perustu pelkästään siihen että siellä on vähemmän korkeakoulutusta. Jared Diamondin Tykit taudit ja teräs selittää aika näpsäkästi sen, miten nimenomaan Keski-Eurooppa nousi maantieteellisten seikkojen takia maailmaa dominoivaksi alueeksi. Sveitsi on huomattavasti tiheämmin asutettu kuin Suomi, sillä on paljon pidempi kulttuurihistoria ja historia itsenäisenä maa-alueena sen väkiluku on korkeampi ja se ei ole osallistunut sotiin hyvin pitkiin aikoihin, jne. Kaikki seikat liittyvät taloudelliseen tehokkuuteen/vakauteen.

Suomen talouden vetureiksi tällä hetkellä näyttävät olevan nousemassa erilaiset kännykkäpelit ja mahdollisesti Jollan kaltaiset yritykset. En usko että on sattumaan että Suomi on ollut maailman ensimmäisiä maita jotka ovat perustaneet yliopisto- ja ammattikorkeakoulutasoisia koulutusohjelmia tietokonepelien tekemistä varten. Ottaen huomioon sen, miten talouden rakenne on nytkin muuttumassa siten, että aineellinen kulutus on muuttumassa informaatiopohjaiseksi kulutukseksi, niin herääkin seuraava kysymys. Miten muuten Suomen kaltainen maa voisi pärjätä kuin kouluttamalla insinöörien ja humanistien kombinaatioita? Nykyään ei riitä että osaa vääntää koodia, pitää olla perusymmärrys narratiiveista ja sisällöntuotannosta ja markkinoista. Pitää osata teknologiaa, yhteiskuntatiedettä ja humanismia. Teknologian automatisoituminen tekee monista manuaalisista duuneista obsoleetteja

Kolumnisi hyökkää voimakkaasti myös akateemisia horisijoita kohtaan. Tämä on ironista siinä mielessä että oma kolumnisi on akateemista horinaa, joka on kirjoitettu akateemisesti koulutetulle Suomelle akateemisen Suomen kouluttamilla taidoilla. Tämä on melkein verrannollista siihen, että antiikin kreikan sofisti valittaisi siitä, että muut sofistit ottavat rahaa pelveluistaan. (Tosin nyt menee toisin päin siinä, että valitat siitä miten muut sofistit eivät ota riittävästi rahaa myymästään informaatiovirrasta, eikös se BKT näin mitata?).

En asu itse tällä hetkellä Suomessa. Asun Hollannissa (ja olen asunut vuodesta 2010) ja täällä kohtaan säännöllisesti eri kansakuntien edustajia joiden kanssa pääsen asioimaan jatkuvasti. Kun vertaa suomalaisia yhdysvaltalaisiin ja hollantilaisiin ja britteihin, huomaa muutamia seikkoja. Suomalaisten kanssa voi keskustella laajasti yleissivistävistä asioista. Suomalainen saattaa ymmärtää taloutta, sosiologiaa, kulttuurihistoriaa ja evoluutiota. Suomalaisten kanssa voi puhua syvällisistä asioista juurta jaksaen ja perusteellisesti varsin helpostikin. Amerikkalaisten ja hollantilaisten kanssa tämä ei onnistu ja kyse ei ole pelkästään kielimuurista, vaan siitä, että heidän yliopistokoulutuksensa ei rohkaise laaja-alaisuuteen. Hollantilainen psykologian tohtori ei edes tiedä mitä hyve-etiikka on tai menee tuppisuuksi kun puhutaan perusohjelmointitaitojen ymmärtämisestä. Suomalainen sen sijaan kommentoi kummastakin aiheesta pelkän maisterikoulutuksen pohjalta.

Mitä tulee akateemiseen tuottavuuteen laajemmin, niin haluaisin kommentoida, että tutkimuksen tekeminen on kovaa työtä. On melkeinpä tuskallinen prosessi synnyttää luova idea, joka on yhtä aikaa tieteellisesti ajankohtainen ja tieteellisesti järkevä. Sen lisäksi datan keruuprosessi on tuskallista pikkutarkkuutta ja huolellisuutta vaativa vaihe, johon tarvitaan melkeinpä omaa (käytännöllisen) älykkyyden muotoaan. Datan keruun jälkeen alkaakin analyysivaihe jossa pitää osata olla matemaattisesti tarkka ja huolellinen ja pohtia samalla tutkimuseettisia asioita kuten, että onko oikein tiputtaa out-lier'eita analyysista. Kun analyysi on valmis alkaa artikkelin kirjoittaminen TAI uuden aineiston keruu. Kirjoittamisen jälkeen saakin tapella sitten julkaisuprosessin kanssa. Artikkelista riippuen, tieteellisen julkaisun matka ideasta HS:n webbisiville voi helposti kestää kolmekin vuotta, enemmänkin. Miten tällaisessa tilanteessa nyt sitten mitataan tuottavuuttaa? Tiede ei pompsahda tyhjästä ilman kyyneliä, hamamielisyyttä ja hikeä. Taloudelliset voitot tieteellisistä löydöistä kuitenkin leviävät pop-tiedekirjoihin, sanomalehtiin ja tv-ohjelmiin ja ties minne -- käytännössä ilmaiseksi.

Suomi on tuottanut muutamia todella kovi tiedenimiä. Otetaan esimerkiksi MJ (kaksi tohtorintutkintoa) joka on ollut mainittuna tutkimustensa johdosta HS:n sivuilla monet kerrat. Hän on 33-vuotias ja hänen julkaisuluettelonsa on jo nyt 100 artikkelia pitkä. MJ:n
taustoista en halua sen enempää itse sanoa mitään, mutta on ilmiselvää että jos hän olisi syntynyt Yhdysvaltoihin sen älyttömän kalliin koulutusjärjestelmän kanssa, jossa vain pieni osa kantaväestöstä suorittaa maisterin tutkinnon, ei hän olisi koskaan kyennyt pääsemään näin pitkälle. MJ:n tutkimusten erityispiirre on siinä, ettei kukaan muu maailmassa pysty tekemään sitä mitä hän tekee: hän yhdistää sosiologiaa, biokemiaa, psykologiaa ja tilastotiedettä. Hänellä on kaksi maisterintutkintoa ja todella laajat sivuaineopinnot. Amerikkalainen ei voisi olla MJ ja tässä piileekin Suomalaisen "yli"-kouluttautumisen juju.

Parhain terveisin,

--Michael Laakasuo

p.s. pahoittelen kirjoitusvirheitä yms, olen lukihäiriöinen, eikä Suomi ole äidinkieleni.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä