Avara luonto: Elävä planeetta

Julkaistu tiistaina 12.01.2010 11 277

Maltti on valttia, kun kameleontti väijyy.

TV1 lauantaisin 9.6. -  11.8. klo 18.45 - 19.35

YLE Areenassa 7 päivää

BBC:n kymmenosainen suursarja Elävä planeetta (Life) esittelee David Attenboroughin opastamana eläinten ihmeellisiä tapoja ja keinoja selvitä luonnossa.

 

Miten saada ruokaa?

Maapallollamme elää yli 30 miljoonaa eri eläin- ja kasvilajia. Jokainen joutuu kohtaamaan omat haasteensa, jotta elämä jatkuisi seuraavalle sukupolvelle.

Synnyttyään jokaisen olennon maan päällä täytyy ensin oppia, miten saada tarpeeksi ruokaa.

Keniassa kolme gepardiveljestä on keksinyt, että yhdessä he voivat saalistaa strutseja sen sijaan, että kukin metsästäisi yksinään pienriistaa. Mutta varovaisuus on tarpeen, sillä strutsin potku saattaisi käydä kalliiksi pienille gepardinpoikasille.

 

Delfiinit saalistava laumoissa

Floridan lahdella uivat pullonokkadelfiinit saalistavat laumoissa. Yksi delfiini ui ympyrää ja läiskyttää pyrstöään niin, että pohjamuta pöllyää.

Kun muta nousee renkaaksi veden pinnalle, kalaparvi jää hetkeksi kiikkiin. Kalan koettavat hypätä veden pinnalle, ja silloin ne jäävät nälkäisinä odottavien delfiinien saaliiksi.

Mutta kaikki eläinvanhemmat eivät ole joka hetki vahtimassa ja opettamassa poikasiaan. Kun myssypingviinin poikanen lähtee pesästään, kukaan ei opeta sitä varomaan ulkopuolella odottavia vaaroja.

Vaisto vetää ne mereen etsimään ruokaa, vaikka poikaset osaavat hädin tuskin uida. Moni jää säälimättömän mutta uljaan merileopardin saaliiksi.

Avaran luonnon dokumentteihin on saatavana suomenkielinen tekstitys. Tuotanto: BBC, 2009.

Sarja on esitetty aikaisemmin TV1:llä vuonna 2010 ja vuodenvaihteessa 2011-2012.

 

Muualla netissä:

Life (englanninkieliset sivut)

Avara luonto

 

Sarjan jaksot:

9.6. Elämän haasteet

Suursarjan avausjaksossa tutustutaan niihin erikoisiin tapoihin, joilla eläimet mm. saalistavat ja hoivaavat poikasiaan. Yhteistyö ja nokkeluus ovat hyviä avuja ravintoa hankittaessa.

 

16.6. Matelijat ja sammakkoeläimet

Taitavien saalistajien ja liukkaasti liikkuvien matelijoiden ja sammakkoeläinten taidot ovat hioutuneet vuosimiljoonien kuluessa. Ja maltti on valttia, kun komodonvaraani väijyy.

 

23.6. Nisäkkäät

Älykkyys, tasalämpöisyys ja vankat perhesiteet ovat nisäkkäiden menestystarinan taustavoimia. Kuinka weddelinhylje hoivaa poikastaan ja millaisia vaelluksia porot ja hedelmälepakot tekevät?

 

30.6. Kalat

Millaisiin nopeuksiin purjekalat ja lentokalat yltävät? Läntisen Tyynenmeren ravintorikkaat vedet kuhisevat elämää, taistelu elintilasta on kuitenkin kovaa ja piilopaikoilla on kysyntää.

 

7.7. Linnut

Millainen on paratiisikolibrin soidintanssi? Entä kuinka vaivatta partakorppikotkat liitelevät saalista etsiessään? Lintujen maailmassa on myös erikoisia pesänrakentajia ja höyhenillään koreilijoita.

 

14.7. Hyönteiset

Suurin osa tunnetuista eliölajeista on hyönteisiä ja ne ovat sopeutuneet elämään mitä erilaisimmissa oloissa. Kuinka ne puolustautuvat vihollisia vastaan ja millainen on muurahaisten sienifarmi?

 

21.7. Saaliita ja saalistajia

Lihaa syövät nisäkkäät oppivat jo pieninä leikeissään saalistuksen alkeet, mutta eivät aiotut saaliitkaan taistelutta antaudu. Kuinka tähtikuonokontiainen saaliinsa havaitsee?

 

28.7. Syvyyksien elämää

Merten syvyyksissä asustaa joukko maapallon eriskummallisimpia eläimiä kalmareista meritähtiin. Muiden emojen tapaan mustekala on valmis tekemään kaikkensa poikastensa suojelemiseksi.

 

4.8. Kasvit

Paljain silmin on vaikea nähdä kasvimaailmassa käytäviä taisteluita. Kuinka lihansyöjäkasvit saalistavat ja miten rottinkipalmut pyrkivät valoon? Eräät siemenet lähtevät ilmaan kuin tykin suusta.

 

11.8. Kädelliset

Älykkyys, pitkäikäisyys ja kiinteä sosiaalinen verkosto ovat kädellisten menestyksen avaimia. Gorillojen ja rapuja etsivien karhupaviaanin lisäksi sukulaisistamme esittäytyy erikoinen uakari.

 

Suosittele277 Suosittelee

Kommentit

torstaina 14.01.2010

Kuvassanne on kameleontti, ei komodonvaraani.

lauantaina 16.01.2010

Miksi ihmeessä sarjan nimi Life on käännetty Eläväksi planeetaksi, varsinkin kun kyseisellä nimellä tunnetaan jo aiempi BBC:n tuotanto The Living Planet?

lauantaina 16.01.2010

Sarjan käännösnimi on todellakin harhaanjohtava. Tässä David Attenborough'n tv- ja radiosarjat (kummastuttaa miksi Lifeä ei lueta Life-sarjojen joukkoon, lähde: Wikipedia)

The Life series
Life on Earth (1979) · The Living Planet (1984) · The Trials of Life (1990) · Life in the Freezer (1993) · The Private Life of Plants (1995) · The Life of Birds (1998) · The Life of Mammals (2002) · Life in the Undergrowth (2005) · Life in Cold Blood (2008)

Other TV series
Zoo Quest (1954–1963) · The People of Paradise (1960) · The Miracle of Bali (1969) · The Tribal Eye (1975) · Wildlife on One (1977) · The First Eden (1987) · Lost Worlds Vanished Lives (1989) · BBC Wildlife Specials (1995–present) · State of the Planet (2000) · The Blue Planet (2001) · Planet Earth (2006) · Are We Changing Planet Earth? (2006) · Nature's Great Events (2009) · Life (2009)

maanantaina 18.01.2010

Miksi elävää planeettaa ei löydy Areenan haulla eikä Areenasta muutenkaan?

keskiviikkona 20.01.2010

Elävä planeetta -sarjan ensimmäinen osa on nähtävissä YLE Areenassa osoitteessa:
http://areena.yle.fi/video/691880

Ohjelman alkuperäinen tallenne oli viallinen tv-lähetyksessä tapahtuneen häiriön vuoksi. Korvaava taltio saatiin julkaistua Areenassa pienen viiveen jälkeen.

Päivi Suikkanen
Verkkotoimittaja
YLE TV1

keskiviikkona 20.01.2010

Elävä planeetta -sarjan nimestä

Kun ryhdyimme kääntämään Life-sarjaa, totesimme, että ainakaan suora käännös ”Elämä” ei olisi kuvannut riittävän monipuolisesti sarjaa.
Kyseessä on upea sarja planeettamme monimuotoisesta luonnosta. Päädyimme nimeen Elävä planeetta.

Avaraa luontoa on esitetty jo 25 vuoden ajan. Yhdenlainen luonnonlaki lienee se, että tietyt sanat sarjojen nimissä väistämättä toistuvat aika ajoin.

Kiintoisia hetkiä näyttävän sarjan parissa!

Johanna Salmela
Ohjelmahankkija
YLE Kansainvälinen Hankinta

lauantaina 13.02.2010

Äsken tuli telkkarista Avara Luonto. Mutta koko ohjelmaa ei löydy Areenasta ilmeisesti sen takia, että kyseessä oli uusinta. Naurettava tuo 7 päivän katseluaika. Eikö koko Areenan tarkoitus ole mahdollistaa ohjelmien katsominen muulloinkin kuin silloin kun ne tulevat tv:stä?

Melkein siis käytin Areenaa ensimmäistä kertaa, mutta jäi (taas) yritykseksi.

sunnuntaina 28.02.2010

>Avaraa luontoa on esitetty jo 25 vuoden ajan. Yhdenlainen luonnonlaki lienee se, että tietyt sanat >sarjojen nimissä väistämättä toistuvat aika ajoin.

Selitys ei kerta kaikkiaan kelpaa. Suomennos on auttamatta kömmähdys, ja kyvyttömyys myöntää virhettä ja korjata tilannetta hämmästyttää.

Kun kyseessä on vielä yhden ja saman miehen, David Attenboroughin teoksista, ja vielä yhden ja saman televisioyhtilön BBC:n tuotannosta ja sen suomenkielisen version esittämisestä yhden js saman yhtiön YLEn kanavalla, ei saman nimen käyttöä voi mitenkään perustella.

Se johtuu pelkästään ammattitaidottomuudesta, historiaa tuntemattoman kääntäjän/ohjelmanhankkijan välinpitämättömyydestä (tekijöillä oli hyvä syy nimetä sarja pelkäksi "Lifeksi" -- se, että se erottuu tekijän muista sarjoista). Niinpä jos nimeä ei korjata, Attenboroughin suomenkeilisessä filmografiassa esiintyy hamaan ikuisuuteen asti YLE-kukkasena kaksi "Elävä planeetta" -nimistä sarjaa.

sunnuntaina 14.03.2010

Ajattelin kiittää 13.3 näytetystä Avara Luonto jaksosta Kasvit.
Olen kasviharrastaja ja katsoisin mieluusti enemmänkin kasviaiheisia luonto-ohjelmia.Vaikka uusintojakin.

Myös kivet ja mineraalit kiinnostaisivat luonto-ohjelmissa.

Tuosta Elävä Planeetta nimestä kyllä antaisin kritiikkiä,
eivät kai nyt sanat ja synonyymit suomenkielestä lopu.Minä ainakin odotan Yleltä
hyvää laatua ja huolellisuutta, myös käännöksissä.

Samantapainen juttu puutarhaohjelmien nimissä on tämä "unelma" sanan toisto; Puutarhaunelmia, Unelmien puutarha, Kasvihuoneunelmia.
Vähän niinkuin eivät olisi oikein asiaa.

keskiviikkona 24.03.2010

Avara luonto - elävä planeetta oli todella mielenkiintoinen sarja!! Löytyisiköhän sitä DVD:nä, suomekielisenä?

perjantaina 06.01.2012

David Attenboroughin leikkelee vanhaa materiaalia aina uuteen muotoon vaan ja eri nimillä, toivotaan jotta yle huomioi sen myös hinnoissa

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä