Dokumenttiprojekti: Virtuaalinen vapaus

Julkaistu keskiviikkona 23.01.2013 5 86

Nykyisin teknologia on arkipäivää jo lapsesta asti.

TV1 maanantaina 28.1. klo 21.30 - 22.30

Yle Areenassa 7 päivää

Internet on avannut ihmiselle mahdollisuuksia, jotka aiemmin tuntuivat utopioilta: virtuaalinen matkailu, reaaliaikainen yhteydenpito ihmisten kanssa ympäri maailmaa "milloin tahansa, missä tahansa" ja tunne siitä, että kaikki tapahtuu tässä ja nyt.

Vaikka elämä fyysisesti käy yhä helpommaksi, ihmismieli on tietoyhteiskunnassa jatkuvassa informaatio- ja stimulaatiovyörytyksessä.

 

Koko maailma kämmenellä

Kaikki tieto, koko maailma ja kaikki ihmiset mahtuvat kämmentietokoneeseen ja taskuun. Teknologia kulkee mukanamme, kuljettaa meitä, pelastaa ihmishenkiä ja tarjoaa meille yhä enemmän mahdollisuuksia olla läsnä useammassa paikassa yhtä aikaa.

Pystymme suoriutumaan töistämme ja päivittäisistä tehtävistämme yhä nopeammin. Teknologian myötä on vapautunut runsaasti vapaa-aikaa, mutta tilalle on tullut uusia vaatimuksia, uudenlaisia tehtäviä ja haasteita.

 

Miten langattomuus muuttaa ihmistä?

Ohjaaja Sonja Lindén on tutkinut aiemmissa dokumenteissaan vapauden käsitettä, ja sama teema nousee esiin hänen uudessa ohjauksessaan.

Miten ihminen säilyttää oman rytminsä yhä nopeatahtisemmaksi käyvässä maailmassa? Muuttuuko ihmisyys maailman muuttuessa ympärillä?

Kaikkialle leviävä langattomuus muuttaa vääjäämättä tapaamme olla muiden ihmisten kanssa ja tapaamme olla ihmisiä.

Muutos, joka ympärillämme on jo tapahtumassa, koskettaa koko yhteiskuntaa, meitä kaikkia.

Ohjaus: Sonja Lindén. Tuotanto: Avanton Productions.

Dokumentti uusitaan lauantaina 2.2. klo 12.50 - 13.50.

 

Muualla netissä:

Dokumenttiprojekti

 

Suosittele86 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 27.01.2013

Vapaus on riippumattomuutta. Näin ollen "kaikkialle levinnyt langattomuus" on enemmänkin vapautta rajoittavaa kuin sitä lisäävää. Eivähän lankapuhelimet tai pöytämikrotkaan kahlinneet ihmisiä toimistoihin ja töihin vaan pikemminkin vapauttivat ihmisen kommunikaatiovälineiden käytöstä näiden paikkojen ulkopuolella.

maanantaina 28.01.2013

Olen Jannen kanssa samaa mieltä. Virtuaalisuus ei ole vapauttanut ihmistä, vaan tehnyt hänestä orjan. Riippuvaisen. Virtuaalinarkomaanin. Kammottavat seuraukset - myös fyysiset sellaiset - alkavat näkyä pikemmin kuin arvaammekaan.

sunnuntaina 27.01.2013

"Miten ihminen säilyttää oman rytminsä yhä nopeatahtisemmaksi käyvässä maailmassa? Muuttuuko ihmisyys maailman muuttuessa ympärillä?"

Niin, huomasin kysymyksen globaalista angstista jo Ingmar Bergmanin 1950-luvun elokuvassa Talven valoa, esiin nousi jotain uutta, joka vaati käsittelyä, ja siinä se jäi vain pappien puheiden tasolle.
Ja tulee mieleen, 1980-luvun Eva Dahlgren, joka harvinaisen kauniissa lyriikassa pohti paikkaansa maailmassa.

“Ge mej en plats på jorden
Inte nödvändigtvis i solen
Men ett eget fönster mot gatan (suhde maailmaan, på finska)
Jag kan öppna och stänga som jag behagar.

Det är det enda
som mitt hjärta kräver
Att jag hittar någonstans
där jag kan välja mellan lugn och ro.”

En tiedä varmasti mutta Suomessa taide, ainakin elokuva ja kirjallisuus, on tainnut keskittyä omintakeisiin teemoihinsa: pussikaljan kittaamiseen, tappeluihin, parisuhderistiriitoihin, syrjähyppyihin. .. Ai, että kun ahistaa, näkeehän sen, mutta harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta (mm. A. Louhimiehen Paha maa) ei liene päästy pintarevittelyä syvemmälle.
Teknologian huima kehitys on jättänyt jalkoihinsa ihmis- ja maailmankäsityksen - ihmisen eettisenä, tietoisena ja tiedostavana olentona – tämä epäbalanssi oli suuri jo 100 vuotta sitten, kun tohtori Rudolf Steiner huomioi asiatilan. Itse ajattelen, että ilman toimivaa, kokonaisuuden ymmärtävää tietoisuutta informaatio maailman tapahtumista atomistisiin tiedeuutisiin, kaiketi vain lisää kosmista angstia:
keitä, mistä ja miksi me olemme?

maanantaina 28.01.2013

Miksi johdannossa puhutaan 'kämmentietokoneesta'? Se vie lähes kaiken uskottavuuden itse ohjelmalta.

tiistaina 29.01.2013

Tylsä ohjelma, liian jahkaava ja hampaaton, tuo esiin itsestäänselvyyksiä. Pitäisi kyseenalaistaa enemmän ja syvällisemmin.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä