Muisti: Takkeja rajan taa

Julkaistu tiistaina 10.12.2013 0 4

Turon tehtaalta lähti idänkaupan huimina vuosina pari tuhatta pukua päivittäin. Raimo Kinnunen (vas.) kaavoitti ja Esa Meriläinen oli myyntimies.

TV1 sunnuntaina 15.12.2013 klo 18.45 - 19.15, uusinta tiistaina 17.12. klo 15.50 ja keskiviikkona 18.12. klo 9.30

Yle Areenassa 30 päivää

Idänkaupan hurjimpina vuosina Turon tehtaalta lähti päivässä 2000 pukua kohti Leningradia.

Presidentti Urho Kekkosta pidettiin tasavallan myyntitykkinä, mutta clearing-kauppaa pyörittäneet muistavat monta muutakin tarinaa.

Tehtaan kauppamies Esa Meriläinen muistaa myyneensä kerran kymmenessä minuutissa 74 000 pukua. Päälle juotiin teetä ja vodkaa. Vaikka rahakin liikkui, tavaraa vaihdettiin myös tavaraan. Takkeja vastaan tuli esimerkiksi 200 junavaunullista pitsiverhoja.

 

Naapurit ymmärsivät toisiaan

Irina Santto kuuli korkeantason kaupantekoa läheltä. Hän toimi esimerkiksi talouskomission puheenjohtajan, Ahti Karjalaisen tulkkina.

Kari Ketola puolestaan oli mukana idänkaupassa neljällä vuosikymmenellä. Aluksi hän oli tulkki, myöhemmin suuryritysten Venäjän kaupan johtaja.

Ohjelmassa idänkaupan käytännön toteuttajat kertovat hauskoja muistoja kaupanteosta, mutta myös siitä, miksi me tulimme neuvostoliittolaisten kanssa toimeen.

Kuinka selvästi mukana olleet näkivät, että kauppa tulee romahtamaan? Suomi ja Neuvostoliitto sulkivat yhteisen tilinsä vuoden 1991 alussa.

 

Muualla verkossa

Muisti

 

Suosittele4 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä