Pakomatka anoreksiasta

Julkaistu tiistaina 02.02.2010 39 158

Koskettava dokumentti seuraa vuoden ajan anorektikon ja hänen perheensä arkea.

TV1 tiistaina 2.8. klo 19.00

Miten tuoda anoreksiaa sairastavan ja hänen perheensä todellisuus käsin kosketeltavaksi?

Pakomatka anoreksiasta -dokumentti seuraa vuoden ajan koskettavasti ja kaunistelematta anorektikon ja hänen perheensä arkea - elämää jota anoreksia hallitsee.

Anoreksia on taitava riivaaja. Kyse ei ole mistään teinityttöjen leikistä, vaan tappavasta taudista. Taudista, joka on yleistynyt nopeasti. Anoreksiaan sairastuvat niin naiset, miehet kuin kaiken ikäisetkin.

Sairastuneita pallotellaan

Anorektikot katoavat nyt tilastoihin, ja tilastoja kokoavat vetoavat rahapulaan. Tautia on vaikea tunnistaa omaksi sairaudekseen. Lähetekierre, masentuneisuus ja lääkitseminen sekä lääkkeistä riippuvaiseksi tulo sekoittavat syyt ja seuraukset.

Yhteiskuntamme ei osaa toimia anorektikoiden kanssa. Kukaan ei tiedä, mistä tauti johtuu. Virallisen tutkimustiedon vähyydestä johtuen ei virallisesti hyväksyttyjä hoitomuotoja ole tarjolla.

Hoitoalan byrokratiassa ei oikein tiedetä, mitä anoreksialle pitäisi tehdä. Sosiaali- ja terveysministeriö, Kela ja hoitavat instanssit pallottelevat sairastuneita paikasta toiseen, pitkien jonojen kautta harvalukuisiin ja haparoiviin hoitoihin.

Sairaus kalvaa koko perhettä

Dokumentin päähenkilö on sairastanut anoreksiaa jo kuusi vuotta. Miten pitkään voi ruumiin temppeliä rikkoa? Miten ja miksi anoreksiaan sairastutaan? Millaisena sairautena näyttäytyy anoreksia jokapäiväisessä elämässä? Miten anorektikkoja yritetään hoitaa?

Pakomatka anoreksiasta -dokumentti vie katsojansa maailmaan, jollaista emme näe ja jollaista emme ole voineet edes kuvitella. Vuosikausia kestävä sairastaminen kalvaa ja tuhoaa sairastuneita ja heidän perheitään. Anoreksian ote on luja ja syvästi haavoittava.

Käsikirjoitus ja ohjaus Nina Stenros, kuvaaja Arto Kaivanto ja leikkaaja Petteri Kauhanen. Dokumentti on aikaisemmin esitetty 14.2.2010 ja 20.3.2011.

 

Syömishäiriöliitto - SYLI ry

Neuvontapuhelin 02-2519207 päivystää maanantaisin ja torstaisin klo 9 – 15.

www.syomishairioliitto.fi

 

Kirje Marjalta!

Marja on kirjoittanut alla olevan kirjeen ennen dokumentin ensiesitystä 14.2.2010:

 

Saanko esitellä: Elävä Ihminen!

"Kun katson tv-ruudussa kävelevää surullista hahmoa, minun on vaikea tunnistaa siitä itseäni. Vuosi dokumenttikuvausten aloittamisen jälkeen elän uutta elämää. Vuosikaudet olen tuntenut vain olevani hengissä, mutten eläväni.

Kulunut vuosi on ollut täynnä toivoa. Matka uuteen elämään on ollut hidasta ja hapuilevaa, mutta olen ottanut enemmän askeleita eteen kuin taaksepäin. En ole enää palannut sille petolliselle tielle, joka johtaa kuolemaan.

Olen päättänyt jättää taakseni kaiken sen, mikä on vuosia tuhonnut minua. Ensimmäistä kertaa vuosikausiin minulla on kaikki kymmenen varpaankynttä yhtä aikaa paikoillaan. Ensimmäistä kertaa vuosikausiin olen oivaltanut, että minä olen arvokas ja että minulla voi olla edessäni vielä kymmeniä vuosia tervettä elämää. 80-vuotissynttäreilläni lakkaan kaikki kymmenen kynttäni kirkkaanpunaisiksi ja nostan maljan menneelle elämälle, eletyille vuosille!

Joka päivä on tilaisuus tehdä toisin. Joka päivä on mahdollisuus muuttaa maailmansa. Siihen tarvitaan sisua ja sydäntä. Ja sisua jokaisella sairastuneella on, siitä ei ole epäilystäkään. Vain sisukas ihminen pystyy vuosia kiduttamaan itseään. Kun lopulta ymmärtää, ettei enää halua jättää elämäänsä elämättä, täytyy taas ottaa sisu käyttöön. Sillä paraneminen vaatii vielä enemmän sisua kuin sairauden määräyksiin mukautuminen. Myös elinvoimainen, tulevaisuudenuskoa sykkivä sydän on välttämätön voimavara sairaudesta irrottautumisessa. Epäonnistumisten ei voi antaa lannistaa ja lamaannuttaa. Voimat on koottava yhä uudestaan. On suunnattava kohti tulevaisuutta.

Läheisten rakkaus ei ehkä yksin pelasta, mutta ilman sitä olisi vaikea tarpoa eteenpäin tätä pitkää matkaa. Minulla on taistelussani paras mahdollinen tukijoukko, joka kaikesta hädästään ja tuskastaan huolimatta yhä kulkee kanssani kohti pakomatkani päätepistettä, paranemista.

Voimia jokaiselle meistä, joita syömishäiriö jollakin tavoin koskettaa. Meitä on aivan liian monta."

 

 

Suosittele158 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 05.02.2010

Hyvä toimitus!Suur kiitos ohjelmasta jota olen odottanut vuosikaudet.Toivon saavani sen kautta vinkkejä omiin kamppailuihini sekä bulimiaa että ns.BED oiretta vastaan.Olen jo "aikuinen nainen ja nuoruudesta asti syöminen on ollut ongelmallista.Koko ajan on meneillään joko "lihotus" tai laihdutuskuuri(paino vaihtelu n.20kg)Välillä pystyn normaali syömiseen ja pääsen jopa normaali painoonkin.Laihdutus vauhti 1-2kg/kk,ei siis mitään pikadiettiä.mutta sitten tulee väistämättä joku päivä hillitön ruoan himo ja sitten seuraa valtava ahmiminen kaikkea rasvaa,sokerista + muutakin ruokaa ja paljon.Alkuaikoina en oksentanut, nykyisin kyllä.Kun ikää tulee pelottaa hirveästi,että mitä tästä seuraa,elimistö ei kestä.Ahmimis päivän jälkeen illalla vuoteessa tunnen korvissa asti kuinka sydänparka jyskyttää ja sydäntautisten vanhempien lapsena infarktin pelko on hyvin aiheellinen.Kiinnostaa tietää voiko BED&bulimia häiriöstä parantua ja jos niin miten? Toinen polttava kysymys on mitä voisin silloin kun se hirvittävä ruoan himo iskee,siinä ei kyllä silloin auta "villit hevosetkaan",kun se tarve ahmia on niin valtaisa.Kuuntelen toivo rikkaana radiota sunnuntaina ja olen valtavan kiitollinen jos voisitte joitain vinkkejä heittää.M. Sallinen

sunnuntaina 07.02.2010

Tänään tulee raskas ilta kun aion katsoa dokumentin.
Olen itse sairastanut anoreksiaa jo useamman vuoden ajan, nyt olen jo hieman toipumaan päin. Kylläkin hoidon avulla. Hieman pelottaa katsoa ohjelmaa yksin, mutta täytyy yrittää silti ja soittaa vaikka tutulle jos paha olo iskee....

sunnuntaina 07.02.2010

Dokumentin tekijä kirjoitti artikkelissaan: "Eräänä kauniina päivänä täysin varoittamatta tauti saattaa asua sinun luonasi!" Tämä on niin totta! Kun sitten etsit hädissäsi tietoa taudista, niin syy saattaa olla vaikkapa välinpitämätön äiti tai ylihuolehtiva äiti. Tai sopisiko vetäytyvä isä tai tyranni-isä? Oletko sanonut jotain kohtalokasta vai onko jokin tarpeellinen jäänyt sanomatta? No miten sitten valitset tapasi edetä: läheisten tuki on korvaamattoman tärkeää, toisinaan taas tilanne korjautuu, jos läheiset lakkaavat puuttumasta. Täytyy vaan jaksaa riittävän usein muistuttaa, mutta ei missään nimessä saa jankuttaa, jne.

Onko mistään muusta taudista annettu niin paljon lausuntoja ilman luotettavia ja kattavia tutkimuksia? Kiitos ohjelmasta jo etukäteen ja kaikesta siitä keskustelusta, jota se toivottavasti herättää.

sunnuntaina 07.02.2010

Odotan tämän dokumentin näkemistä.
En ole pystynyt puhumaan anoreksiasta edes "pahimman ajan" jälkeenkään, niin jos saisin uutta tietoa ohjelman kautta. Ja myös kauan kaipaamani todisteen siitä, etten ole tässä yksin, ja ettei pakkomielteet ja "rituaalit" ole vai minun piinani.

sunnuntaina 07.02.2010

Todella rohkeaa lähteä puhumaan omasta anoreksiasta ja tilanteesta pienessä Suomen maassa. Jos Marja sinulla on noin valtavasti rohkeutta kertoa tilanteestasi suomalaisille, sinä varmasti selviät tuosta kamalasta sairaudestasi. Älä anna elämälle periksi vaan taistele anoreksiaa vastaan. Marjan äiti on myös rohkea, koska uskalsi näyttää aidot tunteensa, jota myös perheenjäsenet kohtaavat. Moni äiti ja isä olisi jo luovottanut. Ihaltavaa rohkeutta koko perheeltä. Toivon perheellenne voimia ja Marjalle paljon tsemppiä! Kyllä sinä pystyt!

sunnuntaina 07.02.2010

Hienoa että näistä asioista puhutaan. Oma tyttäreni sairastui määrittämättömään syömishäiriöön, tuska äitinä ja koko perheenä on välillä ihan hirveä. Pelko siitä mitä seuraavaksi tapahtuu tekeekö lapseni itselleen jotain koska hänellä on ollut itsetuhoisia ajatuksia. Toki on ollut hyviäkin vaiheita mutta sitten taas alkaa se helvetti. Olen miettinyt mistä tämä kaikki johtuu, syyllistänyt myös itseäni mutta se on turhaa koska sairastun itse,minun pitää jaksaa olla lapseni tukeana. Joskus mietin kun puhutaan liikkumisesta ja liikunnasta kun on näitä lajeja jossa painoa tarkkaillaan, pitää pudottaa painoa jos kilpailee määrätyssä sarjassa. Tyttäreni harrastaa nyrkkeilyä ja hän pudotti painoaan tiettyyn painorajaan, näen tässä jonkilaisen yhteyden sairastumiselle. Urheiluvalmentajien ja ohjaajien pitäisi myös nähdä missä mennään. Aina puhutaan lihavuudesta ja siihen liittyvistä sairauksista ja vaaroista. Lihavuus on syömishäiriötä siinä missä anoreksiakin mutta siitä ei vaan puhuta eikä sen vaaroista.

maanantaina 08.02.2010

Hei

Goethe-Instituutissa, Mannerheimintie 20 A, 6. kerros (Forumin vieressä), on keskiviikkoiltana 10.2. kello 18 aiheeseen liittyvä englanninkielinen keskusteluilta "About Anorexia, Art and Media", jonka juontajana toimii taidekuraattori Claire Could. Hän haastattelee Ivonne Theinia, jonka valokuvanäyttely "32 kiloa" on esillä Goethe-Instituutissa. Lisätietoja siitä:
http://www.goethe.de/ins/fi/hel/ver/fi5360963v.htm

Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Ystävällisin terveisin
Marjukka Mäkelä, tiedottaja

maanantaina 08.02.2010

Kiitos upeasta dokumentista...olen äiti jonka tytär on toipumassa anoreksiasta ja tunnistin samoja tunteita itsessäni kuin Marjan äidillä oli ja Marjan käytös oli tuttua...
Kiitos Marjalle ja hänen äidilleen kun toitte kipeän asian esille.

maanantaina 08.02.2010

Eikö taitavan lääkärin tekemä hypnoosi auttaisi? Se auttaa migreeni- ja ahdisteneisuuspotilaisiinkin. Voisi ainakin kokeilla. Jospa se helpottaisi syömistä ja ruuan haluamista?

maanantaina 08.02.2010

Mitä Marjalle kuuluu nyt?

maanantaina 08.02.2010

Moi, Mieleenpainuva ja puhutteleva dokumentti. Se herätti auttamisenhalutunteet ja siksi kysynkin, miten Marja nyt voi??

Parhain terveisin Jorma

maanantaina 08.02.2010

Kiitos hyvästä ja koskettavasta dokumentista! Olen äiti, jonka tytär on toipumisen tiellä anoreksiasta! Se sairauden kehä, mitä elimme perheenä usean vuoden ajan, palasi painajaismaisena mieleeni monessa
asiassa ohjelmaa katsoessani...niin samanlainen oli meidänkin arki!
Toivon Marjalle ja hänen perheelleen kaikkea hyvää ELÄMÄÄN!!!

tiistaina 09.02.2010

Sairastin anoreksia- bulimian nuorena. Nyt olen päälle viisikymmentä ja elänyt päällisin puolin normaalin elämän, avioliitossa ja työssäkäyvänä kolmen lapsen äitinä. Suhde ruokaan normalisoitui, mutta anorektinen luonteenkuva jäi, ja koko lailla ilmeisesti myös pysyy. Tarkoitan tällä tietynlaisia muita riippuvuuksia ja itsetunnon heikkoutta, äärimmäistä itsekritiikkiä ja - tarkkailua. Se taas johtaa riskinoton välttämiseen elämässä ja ylenmääräiseen turvallisuushakuisuuteen, myös ns. rutiineja ylläpitämällä. Seurauksena on elämän kaventuminen ja tunne siitä, että elämästä ei ole osannut (tai saanut) koskaan oikein nauttia. Myös masennus on ollut seuralaiseni. Sen nykyisellä tietämykselläni arvoisin seuraukseksi pitkään jatkuneesta aliravitsemustilasta, jolla on vaikutuksensa aivojen välittäjäaineisiin. Serotoniinilääkitys on osoittautunut ainoaksi tepsiväksi keinoksi taistella masennusta vastaan, ja syön sitä jo ilomielin, huolimatta lääkevastaisuudestani.

Nuorena saatu terapia olisi kukaties auttanut anoreksian voittamisessa. Sitäkin tärkeämpää olisi ollut koko perheen terapointi. Monen anorektikon vanhemman kannalta ikävää sanoa, mutta näin jälkikäteen ajatellen vanhempani olivat yksiselitteisesti syypäitä sairastumiseeni. Tietenkin he olivat sitä tahtomattaan ja tietämättään, mutta sairastuneen kannalta tällä "lieventävällä asianhaaralla" ei ole merkitystä. Kun anoreksiasta sanotaan, ettei tiedetä mistä se johtuu, niin ainakin omalta kohdaltani väitän tietäväni. Anorektikot pitäisi yksinkertaisesti eristää perheistään ja epäterveistä suhteista vanhempiinsa. Vanhempia pitäisi hoitaa, ja kenties vielä vanhempien parisuhdetta. Perhedynamiikka on tavalla tai toisella epäterve. Dokumenttia katsoessa kiinnitti huomiota ja laittoi miettimään se, miksi peheenpää eli isä ei osallistunut kuvauksiin vaan "jänisti". Eikö tyttären avunsaanti ollutkaan isälle yhtä tärkeää kuin äidille?

Oma anoreksiani kesti kolme neljä vuotta niin, että bulimia oli lopulta hallitseva. Olen miettinyt, että ilman bulimiavaihetta sairaus olisi voinut olla elimistölleni kohtalokkaampi. Sallin itselleni sentään ajoittain ravintoa, tietenkin syyllisyyttä tuntien, eli oksentaminen ahmimisen jälkeen oli lähes säännönmukaista. Paastoharjoitukset kestivät kolme neljäkin päivää peräkkäin. Samanaikaisesti tein hautausmaalla kesätöitä ja rajoitin jopa veden saantiani, lihomisen pelossa. En voi vieläkään olla muistelematta tuota aikaa tuntematta jonkinlaista itsesäälin sekaista surua. Surun lisäksi ehkä myös katkeruutta siitä, ettei minua kukaan sairaudessani auttanut. Selvisin itse, syynäkö sitten tuo tässäkin dokumentissa esiin tullut anorektikon kuuluisa sisu.

Tsemppiä vaan ja rohkeutta dokumentin Marjalle! Suosittelisin häntä jo jättämään ilmeisen ylihuolehtivan äitinsä ja ottamaan elämässään omat ohjat käsiinsä, terapian avulla. Varmasti hän sitä jostakin saa, luulisi tämän ohjelman tuoman julkisuuden jo siihen mahdollisuuksia antavan. Yhtä lailla äidille suosittelen ansaitusti omaa elämää, vieläpä täysin epäitsekkäästi ja sillä tervehdyttävällä asenteella, että minkäpä hän täysi-käiselle tyttärelleen edes voi.

tiistaina 09.02.2010

Hei

Ensimmäisen mielipiteen kirjoittanut henkilö kirjoitti ja kysyi " Kiinnostaa tietää voiko BED&bulimia häiriöstä parantua ja jos niin miten?". Kyllä siitä voi parantua, mutta se vaatii myös ammatti-ihmisen apua. Jonkin verran hyötyä lääkkeistä, mutta psykoterpia katsotaan olevan kuitekin toipumiseen paras keino. Näyttöön perustuvaa psykoterapiatutkimusta on tehty laajasti. Bulimiaoireisiin parhaiten tehoaa Kognitiivinen käyttäytymisterpia = Cognitive Behavioral Therapy Eating Disorders

tiistaina 09.02.2010

Koskettava ja hienosti tehty dokumentti, lajissaan harvinainen. Kiitos!

keskiviikkona 10.02.2010

Hei!
Katsoimme tyttäreni kanssa yhdessä dokumenttia kyyneleet silmissä. Tyttäreni on nyt kunnossa, mutta meilläkin on sairastettu anoreksiaa ja me molemmat tunnistimme paljon asioita viime vuosilta.
Anoreksia on todella koko perheen sairaus...
Olen viimeiset vuodet katsonut kaikki syömishäiriöistä kertoneet dokumentit ja tämä oli niistä paras.
Kaikille niille joita tämä sairaus ei ole koskettanut voin kertoa että dokumentti vain raapaisi pintaa, sairaus on todellakin niin paljon enemmän, kyse ei todellakaan ole pelkästä syömisestä. Meillä on käyty läpi hysteerinen liikunta, "tajunnan sumeneminen", raivokohtaukset, itsetuhoisuus, paniikkikohtaukset, pakko-oireet ja paljon muuta ikävää.
Luulin että anoreksiaa osattaisiin jo hoitaa, mutta ei, meillä ei ole ollut minkäänlaista apua nuorisopsykiatrianosastosta, yksin on pitänyt yrittää. Tuntuu siltä ettei siellä ymmärretä mistä puhutaan tai puhutaan kertakaikkiaan vääristä asioista, taitaa olla niin että siellä anorektikot laitetaan suoraa osastolle, mikä ei todellakaan ole paras vaihtoehto...
Jotenkin tuntuu että anoreksian hoito Suomessa on todella jäykkää ja tiettyihin ohjeistuksiin kangistunutta, jokainen tapaus on kuitenkin erilainen.
Tyttäreni ei ole ollut kertaakaan laitoshoidossa, koska laitoshoidon aikana ei vanhemmilla ole asiaa osastolle kuin vierasaikoina, kysynkin siis miksi sairastuneelta pitäisi riistää oma tukiryhmä.
Meillä on parannuttu kotihoidossa, rakkaudella, omistautumisella, E-Epalla ja Syömishäiriökeskuksen ravitsemusterapialla sekä suurimpana tyttäreni sinnikkyydellä.

torstaina 11.02.2010

Olen itse juuri äsken parantunut anoreksiasta ja elämä on ensimmäistä kertaa elämisen arvoista moneen moneen vuoteen, jopa ihanaa. Nyt odotan innolla mitenkä matka jatkuu tästä. :D

Marjalle.

Ajattele ihania asioita ja lue vaikka kirja jossa tarina on onnellinen ja aika realistinen ja kuvittele kuinka ihanaa olisi elää niin kuin se nainen kirjassa, ilman mitään pakko-oireita, ilman liika liikuntaa ja ilman sitä ahdistusta joka tulee syömisestä. ( Sairastaessa minä unohdin minkälaista tavallinen elämä on ja kirjat muistuttivat minua siitä. Sillein oli jotain jota odottaa tulevaisuudelta. )

Aloin kirjojen avulla haaveilla kuinka ihanaa olisi olla poikaystävä. Mutta minulla oli pakko-oireita vaikka kuinka ja enkä voinut edes kutsua kavereita kylään kun ne olivat vain sotkemassa aikatauluani johka kuului liikunta,liikunta ja liikunta. Sain lisää motivaatiota paranemiseen haaveiltani.

Yksi pakko-oire kerrallaan yritin jättää niitä pois. Mutta tilalle tahtoi aina tulla uusi. Lopulta se alkoi sujumaan ja niitä alkoi jäädä yksitellen pois. ( Älä ikinä luovuta ) Vaikea oli portaissa juokseminen, kävin monta kertaa hakemassa asioita yksitellen, sehän kulutti enemmän energiaa kun että hakis kaiken kerralla... Kesti kauan päästä siitä irti mutta oli suuri helpotus kun vihdoinkin pääsin sen ylitse. ( Jos muistan oikein niin sinullakin taisi olla sama ongelma ainakin vielä silloin filmatessa ) Ymmärrän että paraneminen tuntuu vaikeammalta kuin sairaudessa eläminen mutta se taistelu kannattaa jaksaa loppuun asti.

Minulle sopi paremmin asteittain paraneminen, ei mitään pakko hoitoja. Kaikki päätökset olivat omiani, muut vain auttoivat minut näkemään että ne ovat hyviä päätöksiä.

Parane pian. <3 Toivon kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi.

( En tiedä nykytilannetta joten saatan olla vähän jäljessä, en tiedä kuinka kauan sitten dokumentti filmattiin. )

- Sähköpostini on dead_rose234@hotmail.com jos jollakulla on jotain kysyttävää.

sunnuntaina 14.02.2010

Marjalle
Herra, sinä olet minut tutkinut, sinä tunnet minut. Missä olenkin, minne menenkin, sen sinä tiedät, jo kaukaa sinä näet aikeeni. Kuljen tai lepään, kaiken olet mitannut, perin pohjin sinä tunnet minun tekemiseni. Kielelläni ei ole yhtäkään sanaa, jota sinä, Herra et tuntisi. Sinä suojaat minua edestä ja takaa, sinä lasket kätesi minun päälleni. Sinä tiedät kaiken. Se on ihmeellistä, siihen ei ymmärrykseni yllä.
Minne voisin mennä sinun henkesi ulottuvilta, minne voisin paeta sinun edestäsi? Vaikka nousisin taivaaseen, sinä olet siellä, vaikka tekisin vuoteeni tuonelaan, sielläkin sinä olet. Vaikka nousisin lentoon aamuruskon siivin tai muuttaisin merten taa, sielläkin sinä minua ohjaat, talutat väkevällä kädelläsi.
Vaikka sanoisin: "Nyt olen pimeyden kätköissä, yö peittää päivän valon", sinulle ei pimeys ole pimeää, vaan yö on sinulle kuin päivänpaiste, pimeys kuin kirkas valo.
Sinä olet luonut minut sisintäni myöten, äitini kohdussa olet minut punonut. Minä olen ihme, suuri ihme ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen. Minä olen saanut hahmoni näkymättömissä, muotoni kuin syvällä maan alla, mutta sinulta ei pieninkään luuni ole salassa. Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennenkuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni joluodut.
Kuinka ylivertaisia ovatkaan sinun suunnitelmasi, Jumala, kuinka valtava onkaan niiden määrä! Jos yritän niitä laskea, niitä on enemmän kuin hiekanjyviä. Minä lopetan, mutta tiedän: sinä olet kanssani. (Psalmi 139) t. Kaisa

sunnuntaina 14.02.2010

Katsoin tuon tv-ohjelman ja luin nämä kirjoitukset täällä. Niitä leimaa pohjalla sama asia, joka on jonkunlainen veto pois tästä paikasta ja tästä hetkestä, tässä ja nyt. Yhdellä sanalla sitä voisi sanoa rauhattomuudeksi (tai himoksi).

Oppia elämään tässä ja nyt, pysähtyä, on avain ongelmiin.
Se että vierittää syyn toisen päälle on vain pakenemista, joka ei tuo apua, vaan tuomitsemalla (vaikka sitten toinen olisikin tehnyt jotain) ihminen luovuttaa oman hallintansa elämästään tuomitsemansa käsiin.

Kun hän sanoo että olen tällainen siksi koska tuo teki sitä ja tätä, hän toisin sanoen luovuttaa tällä tunnustuksella hallinnan elämästään tuon toisen hallintaan, hän tunnustaa tuon toisen vallan omaan elämäänsä suuremmaksi kuin omansa, alistuu toisen vallan alle.

Ajattele sitä vaikka kuin elokuvana. Ihminen katsoessaan elokuvaa helposti "uppoutuu" elokuvan maailmaan, kokee sen niin kauhun kuin ilonhetket todellisina, joku sitten vieressä tökkäsee kylkeen ja sinä havahdut todellisuuteen ja erotat elokuvan todellisuudesta.

Samalla tavalla arkielämässä, ihmisten tekemiset ja sanomiset ovat kuin tuo elokuva, johon sinä voit uppoutua ja ne saavat sinussa aikaan reaktion. Kuitenkin sinulla on valta "tökätä itseäsi kylkeen" koko ajan ja toisen tekemisiin ja sanomisiin tulee "välimatkaa".

Läsnäolossa on vapauttava voima, olen sen omassa elämässäni kokenut käytyäni läpi helvetin (jonka nyt näen selvästi itse saaneeni aikaan).

Jos on pakkomielteiden orja voimakkaasti voi olla että, että nämä läsnäolon hetket ovat aluksi kestoltaan lyhyitä, mutta kun ihminen alkaa huomaamaan sen vapauttavan voiman, siitä tulee kuin "huume" josta ei voi luopua, se ottaa valtaa omalla painollaan ihmisessä ja vapauttaa häntä, samalla kun vanhojen pakkomielteiden kokeminen negatiivisena kasvaa ja nekin alkavat kuin työntää pois luotaan.

Kuka ihminen haluaisi itselleen pahaa? On vain ihmisiä jotka eivät löydä ovea ulos omasta pahasta olostaan. Tässä nyt sellaista tarjoan jonka olen vuosien saatossa huomannut toimivaksi omassa elämässäni.

Tämä läsnäolo saa aikaan sen että ihminen kokee olevansa omien valintojensa herra, enää eivät pakottavat impulssit vie häntä kuin pässiä narussa, vaan hänellä on valta valita.

Itsellä ei ole ollut anorexiaoireita koskaan, mutta ylensyöminen oli yksi ongelma.

Tänään kpystyn itse hallitsemaan syömiseni, eikä kyse ole kieltämisestä ja pinnistelemisestä, vaan ihan valinnasta.

Minulla siinä eräänlainen "tekniikka", joka toimii. Suosittelen muitakin kokeilemaan:

Ole läsnä tässä hetkessä, ole tietoinen, äläkä vajoa tiedostamattomuuteen (kuin tuossa elokuva vertauksessani), tämän huomioimisessa auttaa se etä kun vaivut negatiivisten ajatustesi vrtaan, ne saavat sinussa aikaan epämielyttäviä tuntemuksia, jotka toimivat hyvänä hälytyskellona ja auttavat sinua havahtumaan takaisin tähän hetkeen.
Kun koet houkutusta ruokaan, huomioi kuinka solar plexuksessasi (kohta keskellä kehoa vatsan yläosassa heti rinnan alapuolella) tuntuu puristavaa tai vetävä tunne, sellainen jännite. Kiinnitä huomiosi siihen ja koe kuinka se vetotai puristus sulaa pois, ja huomaat että ruoanhimo on jälleen hallinnassasi. Tämä kokemus on aivan kuin sinussa olisi kaksi henkilöä sitä toistaa ohjaa himot ja toista taas ei. Aina kun tämä sinussa asuva himo nostaa päätään, tämä "toinen henkilö" sinussa, tunnet kuinka taas solar plexuksessa tuntuu vetävä tai puristava tunne (miten sen haluaa nyt sitten kuvata)aivan kuin joku olisi tulossa solar plexuksesta ulos, vetäisi sinua. Kiinnitä huomiosi siihen, älä yritä hallita sitä, vaan katso sitä ja tämä sinun läsnäolosi hetkessä saa aikaan sen että tämä "peto" aivan kuin palaisi häkkiinsä, tyyneys palaa, ja ratissa olet taas sinä.

Sori ehköä omituiset kielikuvat, mutta mielestäni ne parhaiten auttavat havainnollistamaan sen mitä sisällä tapahtuu. Testatkaa omalla kohdallanne ja uskon että ette tule pettymään, eikä painon hallinta ole enää taistelua. Tämä sama pätee ihmisen elämään kokonaisvaltaisesti. elämällä tässä hetkessä, eikä himojen orjana ihmisen elämän laatu muuttuu kuin yö ja päivä.

Muistakaa kaikki missä on vetoa pois tästä hetkestä, ei auta, vaan horjuttaa sinua. Kun elämäsi horjuu palaa takaisin. se ei ole yrittämistä sillä siinäkin on vetoa johonkin. Kysymys on olemisesta, ei tekemisestä.

Totuus tekee vapaaksi. Kaikki on OK tässä ja nyt, sinun yrittämisesi on kuin sanaton valhe, joka viestittää kaikki ei ole ok. Palaa totuuteen, eli tähän hetkeen, sillä ei ole muuta kuin tämä hetki, aina. Se on totuus ja kaiken muun tavoitteleminen on valhetta joka vie rauhan sisältäsi.

Tämä on läksy jonka jokaisen meistä on opittava elämässä.

Youtubesta löytyy asiasta esim. Eckhart Tolle, Roy Masters.

keskiviikkona 17.02.2010

Marjalle!
Katson ohjelmaasi ja alusta asti mietin, että mistä sinut tunnen, mutta kun näytettiin koulukuviasi, tajusin meidän olleen samalla vuosikurssilla lukiossa. En ollut tunnistaa sinua, mutta jokin tuttuus silmissäsi vilahti. Oli todella surullista katsoa sinua nyt, toivon että löydät otteen elämästä mahdollisimman pian. Tämä elämä on nimittäin elämisen arvoinen ja mahtava!! Toivon, että aloittamasi psykoterapia vastaa odotuksiisi ja löydät sen mitä kiivaasti etsit. Voimaa sinulle ja perheellesi, uskon että löydät oman tiesi tästä ulos, samoin perheesi, ei niin kuin joku muu sen uskoo löytyvän, vaan OMAN tien. Kaikkea hyvää ja onnea etukäteen niille 80v-syntymäpäiville, vaikka taitaa ensin tulla tämä 30v ja aikuisuus :)
T: Anu (se tyttö, joka piti puheen, kun lakit annettiin, ehkä hämärästi muistat...)

lauantaina 22.01.2011

Haluaisin tietää mistä tämän dokumentin voisi katsoa uudestaan??

maanantaina 24.01.2011

Dokumentti uusitaan maaliskuussa

Dokumentti Pakomatka anoreksiasta esitetään TV1:llä sunnuntaina 20.3.2011 klo 10.00.

Päivi Suikkanen
Verkkotoimittaja
YLE TV1

sunnuntaina 20.03.2011

Terveydenhuolto pitää tauti psyykkisenä mitä se aluksi onkin.

6-12 kk kuluttua kyseessä vain somaattinen fyysinen tauti eli aliravitsemus.

Näille tyttöraukoille tulisi antaa heti D vitamiinia 50 mikrog/vrk ja mitata D-25 OH pitoisuus kaikista ja nostaa se tasolle 100 nmol/l-samoin muut vitamiinilabrat ja tankata suoneen vimtamiinit joka päivä.

Ruotsi on monta askelta edellä.

sunnuntaina 20.03.2011

Anorektikoiden hoito tulisi keskittää yksiköihin, joissa on tietoa.

2-3 isoa keskusta Suomeen ja pikkupsykiatreilla pelleily loppuisi. Kerrataan lapsuuden tapahtumi ja haetaan syyllisiä??

Psykiatri ei tässä taudissa osaa auttaa vaan aliravitsemuksen asiantuntija.

Homma on geeneissä ja suurin osa toipuu ei puhumalla vaan syömällä.

sunnuntaina 20.03.2011

Ainakin Trendi lehti ja muut anorektikoita vuodesta vuoteen malleiksi valinneet lehdet tulisi laittaa boikottiin katsopaa tätäkin uusimman Trendi lehden kantta: kuin Maunthousenin keskitysleirin nuorivuonna 1942!
Karmeaa vuonna 2011

http://www.trendi.fi/Ajankohtaista/Muodin-uutisia1/

sunnuntaina 20.03.2011

Kiitokset Marialle ja äidille rohkeudesta osallistua dokumentin tekoon! Yhteinen taistelunne vaikeaa sairautta vastaan antaa voimia monille muille saman asian kanssa painiville. Muista Maria, että tilapäinen takapakki ja vaikeus on vain repsanhdus, ei paluu entiseen. Pienin askelin eteenpäin ja suuri sisu ja sitkeys tulevan elämän käyttöön. 80-vuotiaana on varmasti kiva lakata varpaankynsiä! Kirkkaanpunainen on minunkin suosikkivärini :)

sunnuntaina 20.03.2011

Ruusuja tsemppia ja siunausta tälle rohkealle perheelle. Minun lapseni toipui kun olin Israelissa ja laitoin sinne itkumuurin koloon kirjelapun johon pränttäsin englanniksi toivomukseni.
Siitä alkoi ja varmaan aika oli puolella. Ihmeitä tapahtuu.

MENKÄÄ LÄÄKÄRILLE JOKA HALLITSEE RAVINTOTERAPIAN JA OSAA TUTKIA ASIAT mutta KAUAKSI PSYKIATREISTA!

Nuo muortilehdet Trendit yms ovat vaarallisia ja sanoihan tämäkin TV ohjelman päähenkilö kommenttinsa muotilehtien laihoista hirvittävän näköisistä malleista.

sunnuntaina 20.03.2011

Hei!

Kiitokset koskettavasta dokumentista! Ihmettelen kovasti, miksi Kela ei tue tällaisten nuorten psykoterapiaa. Nuorten työkyvyttömyys tulee yhteiskunnalle monin verroin kalliimmaksi, kuin satsaaaminen heidän avohoitoonsa ja psykoterapiaan. Ilman ulkopuolista tukea ei taudista voi parantua ja tuskin pelkän fyysisen puolen hoito yksin auttaa. Uskomatonta, että tytär jätetään oman onnensa nojaan, jos vanhemmat eivät jaksa, miten hän ikinä voisi selvitä.

Toivon, että Kelan rahoitusta priorisoitaisiin nimenomaan nuoriin, joissa on kuitenkin kaikki toivo ja tulevaisuus!

Helena

sunnuntaina 20.03.2011

Ehdotukseni trendikkäiden muotilehtien päätoimittajille kevään numeroiden kansikuvaksi:

Täältä löytyy:
http://www.oskarschindler.com/Albums4/album.htm

Lääkärit voisivat antaa saktioita noille vastuuttomille päätoimittajille,joiden ansiosta tytöistä tulee syömishäiriöisiä!

Olipas hieno ohjelma kiitos kaikille!!

Pitäs tulla uusintana joka sunnuntai aamu.

Pitäs korvata käynnit Ruotsiin ammattilaisten pakeille-Suomessa ollaan ilmeisesti aika jäljessä???

sunnuntaina 20.03.2011

Katsoin sattumalta "Pakomatka anoreksiasta" ja jo aikuisten nuorten vanhempana ei voinut muuta kuin kyyneleet silmissä katsoa kyseistä dokumenttia.
Jokaisella meistä vanhemmista on omat pienet tai suuret "taistelumme ja sotatantereemme" kasvattaessamme lapsiamme aikuisuuden tielle, mutta anoreksia on varmaankin yksi pahimmista esimerkiksi mielen sairauteen liittyvistä "taistoista ja sotatantereista".
Päähenkilö Marja oli tietoinen (ilmeisestikin) siitä, että kyse on nimenomaan mieleen liittyvästä sairaudesta (mm. Marjan kommentit anoreksia - normaalius välisestä "mielen kamppailusta")
ja vakavista pakkomielteisyyteenkin viittaavista oireista ja teoista (mm. liikkuminen, tavaroiden siirtely, ruoan asettelu jne) ja että hänen terveen, normaalin puolensa luovutus
olisi sairauden eli pakkomielteiden voitto ja se maksaisi hänen henkensä.

Kommentoimatta ei voi olla myöskään tätä yhteiskunnallista ja erittäin suurta häpeää,
että meillä Suomessa on olemassa hoitotakuu ja se tarkoittaa sitä että hoitoa on saatava tietyssä ajassa ja kaikkialla Suomessa.
Mutta kuitenkaan hoitotakuu ei, esimerkiksi anorektikkojenkaan kohdalla,
tämänkin dokumentin pohjalta nähtynä toimi
(ja terveydenhuollon toimimattomuus/osaamattomuusasiasta voi lisää lukea myös monista yleisönosasto- ja nettikirjoituksista).
Samoin, jos tiettyä hoitoa ei voida, osata, haluta, järjestetä jne tietyn ajan sisällä,
on mahdollisuus saada myös maksusitoumus ulkomailla annettavaan hoitoon
(Ruotsissa ollaan ilmeisestikin edellä Suomea esimerkiksi juuri anorektikkojen hoidossa ja kuntoutuksessa?).
Eli meille luodaan koko ajan mielikuvaa, että terveydenhuolto on maailman huippuluokkaa
mutta kuitenkaan terveydenhuollon tilanne eri sairauksien hoidon suhteen
ei todellisuudessa eikä käytännössäkään sitä todellakaan ole!

Marjan äiti (ja hänen isänsäkin on varmaankin yhtä lailla taistelussa lapsensa terveyden ja hoidon puolesta myös vaikka hänen osuutensa jätettiinkin dokumentissa lähinnä pakkolenkkien pituuden valvojaksi...)
ei varmaankaan ole yksin näiden ajatustensa ja kamppailujensa kanssa
saadakseen riittävää, oikeanlaista, asiallista, asianmukaista apua, hoitoa, kuntoutusta
lapselleen (olkoonkin aikuinen tai ei).
Kaikkein kamalintahan näissä tilanteissa on se, että omaisesta tulee se (täysi-ikäisenkin) lapsensa, läheisensä hoidon vaatija, vahtija, terveydenhuollon "ammattilainen" jne
vaikkei hänellä siihen koulutustakaan olisi!
Tämä samanlainen roolihan on tässä yhteiskunnassa jätetty kaikille lastensa ja läheistensä sairauksien kanssa painiville vanhemmille
- vaatiminen ja jopa "räyhäävänä rakkikoiranakin" oleminen
että lapsi, läheinen saisi sitä terveydenhuoltoa, kuntoutusta, terapiaa jne
mitä sairaan lapsen, läheisen tilanne vaatisi.
Pahimmillaanhan tässä "unohdettujen terveydenhuollon ei ammattihoitajien" tilanteessa käy niin,
että koko perhe sairastuu taakkansa ja "rakkikoira" -roolinsa alle
ja terveydenhuollossa hoidettavia on yhden sijaan esimerkiksi kokonainen perhe.

Mutta voimia Marjalle ja hänen rinnallaan kulkeneelle ja kulkevalle perheelleen.
Voimia ja uskoa tulevaisuuteen, aina on toivoa.
Aina.

sunnuntaina 20.03.2011

katsoin ohjelman ja se oli ihankuin minun elämästäni tehty. koska myös minä sairastan anoreksiaa ja on minulla myös muitakin vakavia sairauksia. mieheni kannustamana hakeuduin suomi 24 sivuille, saadakseni vertaistukea, valitettavasti se oli virhe, koska kun uskaltauduin elämäni ensimmäisen kerran kertoa julkisesti sairaala kokemuksestani, sain vain yhden palautteen joka oli kaikkea muuta kuin vertaistukea ja kannustavaa rakentavaa palautetta. palautteen antaja (jajajaj) uskoi ravintotiputukseni ja letkuruokintani, mutta kun kerroin, että kun olin vuodepotilas ja en osannut tehdä alusastialle, jolloin nousin portatiiville, eli ämpärille saadakseni pissattua, minulla oli usein hätä, mikää johtui nesteytystiputushoidosta. ehdottivat yököt että kokeiltaisiin vaippaa yöksi, etten kuluttaisi vähäisiä energioitani ylös nousulla, suostuin siihen, mutten osannut kuitenkaan tehdä vaippaan, niimpä kävin usein ämpärillä. tätä palautteen antaja ei uskonut, sanoi sen päästärevityksi valheeksi ja haukkui minut joksikin peräkylän pervoksi. asun kylläkin ihan ihmisasutuksen keskellä ja sairaalakin oli keskussairaala täälä etelä suomessa. terveisin pettynyt ja entistä masentuneempi kevyt keijukainen.

sunnuntaina 20.03.2011

Kevyt Keijukainen. Elämä nettipalstoilla on todella julmaa, mutta jossain palstoilla on joskus jopa myös oikeastikin oikeita ajattelevia ihmisiä ja myös niitä samaa tilannetta eläviä tai vieressä kulkijoita, jotka tuomitsematta, irvistelemättä ja ivaamatta ottavat tämän koko elämän kirjon, myös sen irvokkuuden ja kamaluudenkin, oikeasti ja todellisesti huomioon.

Luulisi että anorektikoille olisi jo olemassa jonkinlaista vertaistukea ja -ryhmääkin tässä maassa olemassa. Jos ei ihan juuri omalla paikkakunnalla niin täällä nettiavaruudessa joillakin suljetuilla ja rekisteröinnin vaativilla palstoilla, joissa yleensä käyttäydytäänkin sitten kanssaihmisiä ja -kirjoittajia kohtaan asiaan kuuluvasti.
Olisikohan tuolla Syömishäiriöliitossa tietoa näistä vertaistukiasioista tai edes tietoa siitä,
mistä näistä asioista voisi kysellä.

Masentua ei kannate, jo itse sairaudenkin kanssa taisteleminen syö ihmisen voimat ja perusteellisesti
saati sitten jos joutuu vielää taistelemaan kaiken muun lisäksi itsensä Masennuksenkin kanssa!
Tsemppiä eloosi ja elämääsi, risukasoihinkin on tapana itsensä auringonkin paistaa,
ennemmin tai myöhemmin.

sunnuntaina 20.03.2011

Olisi kiinnostava tietää miten Marja nyt voi.

maanantaina 21.03.2011

KIITOS SULLE IHANASTA PALAUTTEESTASI, kuka olet nimimerkiltäsi? olisi kiva keskustella lisää sun kanssa :D onneksi sain tän palautteesi, luulin ettei ketään kiinosta, mitä oikeesti olen kokenut ja koen tälläkin hetkellä, eli tuo anoreksia paholainen pitää mua tiukasti otteessaan !!! palautteesi toi iloa ja lohtua elämääni, olen keskiikäinen nainen enkä todellakaan mikään pervo äijä. onneksi minulla on rakas mieheni tukemassa jaksamisessani ! kun itkeskelin pahan palautteen jälkeen, sanoi rakas mieheni, että jos jaajaaj, tai joku toinen heittää lisää kuraa päälleni, hän puuttuu asiaan ! ja se olisi sodan julistus sennoisia ihmisiä varten piste.

maanantaina 21.03.2011

Haluatteko tavoittaa toisenne?

Hei Kevyt keijukainen ja hänelle ihanasti vastannut.
Jos haluatte tavoittaa toisenne, ottakaa yhteys: paivi.suikkanen@yle.fi

Terveisin

Päivi Suikkanen
Verkkotoimittaja
YLE TV1

tiistaina 22.03.2011

Kiitos Marjalle ja Marjan perheelle tästä dokumentista. Itse en ole sairastanut anoreksiaa mutta kerrankin tunsin saavani siitä oikeanlaisen kuvan. Toivottavasti Marja olet saanut selätettyä sairauden!

tiistaina 02.08.2011

Tänään katsoin dokumentin, toivottavasti Marjalle kuuluu hyvää ja hän on parantunut!
Itsellä sairaus vei terveyden, varpaankynnetkin, mutta nyt olen parantunut ja saanut myös kynteni takaisin, kovasti yritän tällä paremmalla tiellä pysyä..

Voimia kaikille syömishäiriöisille!!!

perjantaina 05.08.2011

Marjalle!
Katselin dokumenttia enkä voi muuta kun ihailla sinun ja äitisi rohkeutta ja avoimuutta. Kiitos siitä! Mietin miten sinä nyt jaksat. Omassa elämässäni on ollut paljon erilaisia pakkoja ja niistä aiheutuvaa syyllisyyttä, ja olen myös sarastanut anoreksiaa. Kamppailin sen kourissa monta vuotta. En tiedä olenko vieläkään ihan terve, vaikka syömishäiriö onkin ainakin suurimmalta osin voitettu.
Hyvät uutiset ovat, että olen saanut tutustua Häneen, jolla on kaikki valta ja voima, siis Jeesukseen. Siihen missä ennen ei ollut mitään, Hän on tullut elämäni kasvupohjaksi ja perustaksi.
Olen pikkuhiljaa ehkä uupumisenkin kautta oppinut luopumaan uuvuttavista elämää tuhoavista taisteluista, vaatimuksista ja syytöksistä. Äänekkäiden vaatimusten äänten sijaan kuuntelen nyt Rakastavan Vapahtajan hiljaista ääntä sisimmässäni. Hän on antanut minulle uuden elämän yhteydessään, elämän, joka on kaunis puhdas ja ihana.
Kun tulee kiusaus langeta omin voimin kamppailemaan, saan luovuttaa itseni väkevämmän käsiin ja katsella, miten Hän taistelee puolestani - ja asiat saavat yllättävän käänteen. Jeesukselle olen uskaltanut avata niitäkin sisimpäni kipeitä haavoja, joista ei ole voinut kenellekään ihmiselle kertoa. Haavat, jotka ehkä omalta osaltaan ovat olleet vaikuttamassa anoreksian puhkeamiseen. Ja olen kokenut - rakkautta hyväksyntää ja paranemista.
Sydämestäni toivon sinulle ja kaikille muillekin sitä samaa.

keskiviikkona 14.11.2012

Haluaisin tietää mistä tämän dokumentin voisi vielä katsoa?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä