Sormenjäljet

Julkaistu tiistaina 15.12.2009 8 164

Ali on juuri palautettu Suomesta Italiaan. Hän on eksyksissä Firenzessä.

TV1 ti 5.10. klo 19.00

Ali on tullut Italiasta Suomeen keväällä 2008. Sitä ennen hän on jättänyt perheensä Somaliaan, kulkenut Saharan halki, ylittänyt Välimeren itse kyhätyssä veneessä ja päätynyt Italiaan. Siellä on otettu hänen sormenjälkensä.

Mohammad ja Diya ovat paenneet sukulaisten kostoa Irakista Ruotsiin. Ruotsi ei anna heille turvapaikkaa. He jatkavat pakoaan Suomeen keväällä 2008, Diyan ollessa viimeisillään raskaana. Sormenjäljet Ruotsissa sinetöivät heidän kohtalonsa.

Kati Juuruksen vaikuttavassa dokumentissa Sormenjäljet seurataan päähenkilöiden vaiheita Suomessa ja Euroopassa puolentoista vuoden ajan.

Sormenjäljistä kiinni

Näiden turvapaikanhakijoiden arki on välillä kafkamaista pyörimistä pohjoismaisen byrokratian rattaissa, välillä elämää eurooppalaisen yhteiskunnan ulkopuolella eläimellisissä oloissa.

Somalialainen Ali sekä irakilaiset Diya, Muhammed ja poikansa Sahand ovat ihmisiä, joista Eurooppa yrittää turhaan pyristellä eroon: kun yksi maa hylkää heidät, he hakevat turvapaikkaa toisesta.

Uudestaan ja uudestaan, niin kuin kymmenet tuhannet muut. Viranomaisten mielestä he ovat turvapaikkashoppaajia. Omasta näkökulmastaan he yrittävät vain selviytyä.

Dokumentin nimi viittaa käytäntöön, jonka mukaan Eurooppaan saapuvalta turvapaikanhakijalta rekisteröidään sormenjäljet. Niiden avulla turvapaikanhakijan liikkeitä voidaan seurata maasta toiseen. Niiden ansiosta hänet voidaan aina palauttaa takaisin lähtöruutuun - maahan, josta hän on ensiksi hakenut turvapaikkaa.

Dokumentin yhdessä avainkohtauksessa Ali ja joukko muita somalialaisia turvapaikanhakijoita pohtivat, kuinka päästä sormenjäljistään eroon: polttamalla, happoa käyttämällä, leikkaamalla?

Sormenjälkien vuoksi heidät palautetaan aina takaisin Italiaan, jossa ulkomaalaisia on jo valmiiksi aivan liikaa.

Piinaa ja toivoa

Mohammadin ja Diyan kautta dokumentti tarkastelee, mitä epävarma elämäntilanne tekee psyykelle ja parisuhteelle. Kaiken keskellä Sahand-vauva kasvaa puolitoistavuotiaaksi, jolla ei ole kotimaata eikä ohjelman päättyessä enää isääkään.

Ulkomaalaiskeskustelun velloessa puolesta ja vastaan Sormenjäljet katsoo turvapaikanhakijoita lähietäisyydeltä.

Dokumentin päähenkilöiden arki näyttää välillä piinaavan karulta. He elävät maailmassa, jonka sääntöjä ja kieltä he eivät ymmärrä, ja jonka vauraudesta heille ei tunnu tihkuvan juuri mitään.

Toisaalta dokumentti kertoo ihmisen hämmentävästä optimismista ja joustavuudesta: yhä uudelleen päähenkilöt heräävät toivomaan, että tällä kertaa heille kävisi hyvin.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Kati Juurus.
Tuotanto: YLE Asiaohjelmat 2009

 

Suosittele164 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 20.12.2009

Ali voi muuttaa takaisin perheensä luokse Somaliaan niin ei tarvitse kärsiä Italiassa.

sunnuntaina 20.12.2009

Oli todella hyvä dokkari jälleeen. Mainiota Kati Juurus jatka samaan malliin ja tahtiin!

sunnuntaina 20.12.2009

Toivottavasti SUOMEN POLIITIKOT katsoitte turvapaikkaturismiohjelman kuinka meitä
veronmaksajia vedätetään.Ensin keksitty nyyhkytarina sitten kun ei tarinaan uskota aletaan uhkailemaan.Pyörtymiset, rintakivut ja uhkailu tulevat
seuraavina .Tänne tullaan hyötymistarkoituksessa kuten
somalimies toimittajalle asian ilmaisi.MITÄ MINÄ TÄSTÄ
OHJELMASTA HYÖDYN!SUURKIITOS REALISESTI AJATTELEVILLE
TÄYTÄNTÖÖNPANO VIRANOMAISILLE OIKEISTA PÄÄTÖKSISTÄ.

sunnuntaina 20.12.2009

Kaikki vaan Pohjolan lihapatojen äärelle, kyllä meillä on varaa! Kuka maksaa meidän vanhuutemme, kun jo näihin turvapaikkaturisteihin, saati kansalaisuuden saaneisiin, uppoaa valtavia rahoja? Aikuiset miehet jättävät perheensä lähtiessään sosiaaliturvan avulla makoilemaan - mitä vätyksiä! Miten olisi Suomelle käynyt, jos täältä olisi lähdetty 1939 Ruotsiin paapomista ja kämppää vaatimaan?

Poliitikomme ovat seinähulluja, kun antavat tämän mielettömyyden jatkua. Media on seinähullu, kun vielä puolustaa moista hulluutta.

Kaikkien maailman kansojen on ratkaistava lopultakin itse ongelmansa. Niitä ei voi, eikä saa siirtää muualle. Suomi ei ole Afrikalle tai Irakille pennin killinkiäkään velkaa.

sunnuntaina 20.12.2009

Värivammasilta rajat kiinni!

maanantaina 21.12.2009

Pistäkääpä itse itsenne turvapaikan hakijoiden asemaan. Samalla pallolla tässä eletään. Ensisijaisesti pitäisi auttaa ihmisiä omassa kotimaassaan, mutta ennenkuin näin tapahtuu - silloin autamme täällä. Meillä oli auttajia sota-aikana ulkomailta, ehkä näin voimme maksaa velkaa. Hyvät joulut kaikille!

tiistaina 22.12.2009

"Pistäkääpä itse itsenne turvapaikan hakijoiden asemaan."

Noilla turvapaikan hakijoilla on reilusti enemmän rahaa kuin itselläni, kun pystytään maksamaan kymmeniä tuhansia euroja tuosta vaan. Lisäksi kyseinen Ali on ilmiselvä huijari, väittäessään esim. kävelleensä Saharan yli... Veneen rakentaminenkin onnistui, mutta silti on pakko päästä johonkin jossa rahaa jaetaan käteen vaikka turvapaikkakin oli jo saatu Italiassa. Ei näin.

lauantaina 05.03.2011

"Somalialainen Ali sekä irakilaiset Diya, Muhammed ja poikansa Sahand ovat ihmisiä, joista Eurooppa yrittää turhaan pyristellä eroon: kun yksi maa hylkää heidät, he hakevat turvapaikkaa toisesta.

Uudestaan ja uudestaan, niin kuin kymmenet tuhannet muut. Viranomaisten mielestä he ovat turvapaikkashoppaajia. Omasta näkökulmastaan he yrittävät vain selviytyä."

Tietenkin he yrittävät vain hankkia itselleen paremman elämän. Kysymys onkin siitä, että miksi eurooppalaisten veronmaksajien pitäisi kustantaa muualta tuleville kieli- ja ammattitaidottomille siirtolaisille heidän parempi elämänsä? Käytännössä tämä ei olisi edes mahdollista kuin suhteellisen pienelle joukolle tulijoita, sillä maailmalla on satoja miljoonia puuttellisissa oloissa eläviä, joten tulijat eivät lopu koskaan.

Esim. Alin tapauksessa turvapaikkashoppailija-nimike osuu täysin kohdalleen; mieshän elättää itsensä kiertelemällä Eurooppaa turvapaikkoja uudelleen ja uudelleen hakien, ja eurooppalaisten verorahoilla elämäsä rahoittaen. Vaimo ja lapset näkevät nälkää Somaliassa kun perheen viimeinenkin elättäjä samoilee Euroopassa vailla mitään työllistymisen toiveita.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä