Ulkolinja: Kuollut mies tuomiolla

Julkaistu keskiviikkona 03.04.2013 0 60

Sergei Magnitski paljasti miljardihuijauksen ja joutuu tuomiolle – kuolemansa jälkeen.

TV1 torstaina 11.4. klo 22.00 - 22.55

Yle Areenassa 30 päivää

Moskovalainen kirjanpitäjä Sergei Magnitski teki kohtalokkaan virheen, kun hän paljasti valtavan veropetoksen vuonna 2007.

Veropetoksen tekijöinä olivat Magnitskin mukaan muutamat Venäjän verohallinnon ja sisäministeriön virkamiehet ja upseerit.

Pian Magnitski vangittiin, ja hänen työantajansa yhdysvaltalainen investointipankkiiri Bill Browder evakuoi koko toimistonsa väen Lontooseen.

 

Tapaus Magnitski – mielivallan symboli

Magnitskia ei saatu vapaaksi, ja hän kuoli epäselvissä olosuhteissa moskovalaisessa Matrosskaja Tishinan tutkintavankilassa.

Venäjän presidentin alaisen ihmisoikeuskomission mukaan Magnitskilta evättiin lääkärinhoito, ja häntä pidettiin kidutusta vastaavissa oloissa.

Magnitskin tapauksesta on tullut Venäjällä viranomaisten mielivallan symboli. Mutta traagisella kuolemalla on ollut myös kauaskantoisia seurauksia.

 

Länsimaat vastatoimiin

Länsimaat ovat ryhtyneet koviin vastatoimiin, koska Venäjän viranomaiset eivät ole olleet yhteistyöhaluisia tapauksen selvittämisessä.

Yhdysvalloissa hyväksyttiin vastikään niin sanottu Magnitski-laki, joka evää viisumin noin 60:ltä Magnitskin kuolemaan tavalla tai toisella osallisena pidetyltä virkamieheltä.

Listalle joutuneiden amerikkalaiset pankkitilit on jäädytetty.

Venäjä on viisumikiellosta raivostunut. Vastatoimena Venäjä kielsi kaikki lasten adoptoinnit Yhdysvaltoihin.

 

Miten käy viisumien?

Novaja Gazeta -lehden varapäätoimittaja Sergei Sokolov sanoo, että kyse ei ole vain Magnitskista, vaan syvälle Venäjän hallintoon juurtuneesta järjestelmällisestä korruptiosta.

Sokolovin mukaan Venäjän johto pelkää EU-maiden seuraavan viisumikielloissa Yhdysvaltain esimerkkiä.

”He pelkäävät Schengen-viisumiensa puolesta. Heille sen menettäminen olisi karmea isku. He taistelevat Rivieran huviloistaan ja mahdollisuudesta lähettää lapsensa Lontooseen opiskelemaan.”

 

Veropetosten jäljillä

Magnitskin paljastaman veropetoksen jälkiä on ryhdytty etsimään länsimaisista pankeista, ja tutkinnat ovat levinneet jo ainakin Itävaltaan, Sveitsiin, Moldovaan sekä Baltian maihin. Verovirkailijoiden hankkimia kiinteistöjä on löydetty muun muassa Dubaista.

Virallinen Venäjä ei ole tutkintaan osallistunut ja pitää ainoana syyllisenä koko tapauksen paljastanutta Magnitskia.

Tämän sinetöimiseksi Venäjän syyttäjäviranomaiset ovat lähteneet voimakkaaseen hyökkäykseen. Moskovalaisessa alioikeudessa käydään oikeutta Sergei Magnitskia vastaan, mutta syytetyn tuoli on tyhjä.

Edes Venäjällä ei ole aikaisemmin tuomittu kuollutta ihmistä.

Ulkolinja kertoi vuonna 2011 Sergei Magnitskin kohtalosta ohjemassa Viiden miljardin painajainen. Nyt esitettävä dokumentti perustuu osittain samaan kuvamateriaaliin.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Marko Lönnqvist, Yle 2013.

 

Muualla netissä

Ulkolinja

 

Suosittele60 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä