Ulkolinja: Paha suklaabisnes

Julkaistu keskiviikkona 22.05.2013 3 67

Suklaateollisuus väittää käyttävänsä miljoonia dollareita lasten olojen parantamiseen maissa, joissa suklaan raaka-aine tuotetaan. Totuus päätuotantoalueilla, Norsunluurannikolla ja Ghanassa on kuitenkin toinen.

TV1 torstaina 30.5.2013 klo 22.00 - 22.45, uusinta keskiviikkona 5.6. klo 23.10 - 23.55

Yle Areenassa 30 päivän ajan

Suklaateollisuuden kasvot näyttävät ulospäin kauniilta.

Yritykset kertovat, että ne toimivat lapsityövoimaa vastaan. Ne lupaavat, että kaupasta ostamaamme suklaata ei enää tuoteta lapsityövoimalla.

Mikä on totuus näiden väitteiden takana?

 

Totuus lupausten takana

Suklaateollisuus ja yritykset kuten Nestlé ja Mars käyttävät vuosittain miljoonia markkinointiin todistaakseen, että ne tekevät kaikkensa kitkeäkseen kaakaonviljelijöiden yleisesti hyödyntämän lapsityövoiman käytön.

Ne kertovat rahoittavansa mittavan määrän projekteja, jotka takaavat Länsi-Afrikan kaakaotuottajamaiden lapsille esimerkiksi koulutuksen ja sairaanhoitoa.

Palkittu tanskalaisjournalisti Miki Mistrati ei usko pelkkiin raportteihin ja lupauksiin, vaan lähtee paikan päälle maailman suurimpiin kaakaontuottajamaihin, Ghanaan ja Norsunluurannikolle, selvittämään, minkälainen on totuus suklaateollisuuden väitteiden takana.

Tälläkään kertaa tulokset eivät ole suklaateollisuuden kannalta järin mairittelevia.

Dokumentissaan (The Shady Chocolate Business) Mistrati ja hänen paikallinen toimittajakollegansa haastattelevat kaakaonviljelijöitä, kaakaontuotantoa organisoivia tahoja, paikallisia lapsia ja niitä harvoja suklaa-alan yrityksiä, jotka hänen haastatteluunsa suostuvat.

 

Lapsityövoiman kohtalo

Edellisen kerran Mistrati osoitti suuryritysten käyttävän laitonta lapsityövoimaa vuonna 2010 valmistuneessa, ja 28.5.2013 TV1:llä uusittavassa dokumentissa Kitkerä totuus suklaasta (The Dark Side Of Chocolate).

Suklaateollisuuden suuryritykset allekirjoittivat vuonna 2001 sopimuksen, jossa ne lupasivat työskennellä lapsityövoiman käyttöä vastaan.

Sopimuksen tavoitteena oli, että lapsityövoimaa ei käytettäisi kaakaoteollisuudessa enää vuoden 2008 jälkeen. Mistratin ohjaamien dokumenttien perusteella totuus suklaabisneksestä on yhä edelleen täysin toinen.

Tuotanto: Made in Copenhagen, Tanska 2012.

 

Muualla netissä

Ulkolinja: Kitkerä totuus suklaasta

The Shady Chocolate Business

 

Palkittu tanskalaisjournalisti Miki Mistrati otti selvää suklaateollisuuden todellisuudesta Ghanassa ja Norsunluurannikolla.

 

Suosittele67 Suosittelee

Kommentit

torstaina 30.05.2013

Tuossa oli vähän kaunisteltu asiaa. Lapsia ostetaan n. 200 e:lla naapurimaista orjiksi.

torstaina 30.05.2013

Hyvät suomalaiset! Eiköhän lopeteta suklaan ostaminen ja syöminen kunnes Miki Mistrati tekee dokkarin, jossa todetaan, että lapsiorjien käyttö kaakaoviljelmillä on lopetettu. Itse lopetan suklaan syömisen NYT!

torstaina 30.05.2013

En ole koskaan onneksi pitänyt Mars-suklaista, ja Nestleen tuotteita tekee nyt meli kyllä kaihtaa. Ei tämä maailma muutu jos yksilötasolla ei aleta myöskin tehdä muutoksia omissa kulutustottumuksissa, etenkin jos on saanut tämänkaltaista, luotettavaa informaatiota kuten tästä dokkarista. Onneksi on tahoja ja ihmisiä, kuten Miki Mistrati, joka tuo tällaisia tietoja ulottuvillemme.
Eihän tämä maailma yhdessä yössä hyväksi muutu, mutta pieni teon murunenkin hyvään suuntaan on aina plussaa.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä