Ulkolinja: Kitkerä totuus suklaasta

Julkaistu torstaina 08.07.2010 36 179

Nuori poika Norsunluurannikolta haravoi kaakaopapuja.

TV1 tiistaina 28.5.2013 klo 22.00 - 22.50

Ohjelmalla ei ole nettikatseluoikeuksia.

TV1 torstaina 30.5.2013 klo 22.00 - 22.45 Ulkolinja: Paha suklaabisnes

Suklaan raaka-aineen hinta on romahtanut. Yhä useammin kaakaopapuja poimivat lapset.

Dokumentti Kitkerä totuus suklaasta (The Dark Side Of Chocolate) näyttää, mitä orjuus on nyt ja miten tunnettuja merkkituotteita valmistetaan.

 

Lapsiorjat kaakaomailla

Malissa salaa kuvattu kuvamateriaali paljastaa, että lapsia viedään laittomasti naapurimaahan Norsunluurannikolle. Nuorimmillaan seitsenvuotiaat lapset työskentelevät kaakaoplantaaseilla vaarallisessa työssä ja kantavat raskaita kuormia.

Länsi-Afrikassa sijaitseva Norsunluurannikko on maailman suurin kaakaon tuottajamaa, joka tuottaa 40 prosenttia maailman kaakaosta. Kaakao viedään Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, jossa sitä käytetään monenlaisten elintarvikkeiden, pääasiassa suklaan, valmistukseen.

 

Sopimuksista viis

Palkittu tanskalaisjournalisti Miki Mistrati haastattelee työstä vapautettuja lapsia, paikallisaktivisteja ja viranomaisia ja paljastaa kitkerän tarinan makeiden herkkujen taustalta.

Suuryritykset, kuten Nestlé ja Mars, allekirjoittivat vuonna 2001 sopimuksen, jossa lupasivat työskennellä lapsityövoiman käyttöä vastaan, jotta lapsityövoimaa ei käytettäisi kaakaoteollisuudessa enää vuoden 2008 jälkeen.

Kaksi vuotta sopimusajan päättymisen jälkeen, dokumentti paljastaa, että lapset raatavat edelleen kaakaoplantaaseilla.

Tuotanto: DR, Tanska.

Dokumentti on esitetty edellisen kerran vuonna 2011.

 

Muualla netissä

The Dark Side Of Chocolate

 

Suosittele179 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 14.07.2010

Siirtomaat takaisin 1950-luvun malliin niin päästäisiin orjuudesta ja muutenkin Afrikka pystyisi nousemaan jaloille. Ehkä uusi yritys itsenäisyydestä 100 vuoden päästä...

keskiviikkona 14.07.2010

Suuryritykset ovat tunnettuja moraalin puutteesta. Nestlé varsinkin on siitä surullisenkuuluisa. Afrikan lapsien hyväksikäyttö pitäisi tuomita myös poliittisella tasolla ja pakottaa muutokset voimaan koska muuten niitä ei tapahdu.

keskiviikkona 14.07.2010

Ainoa tapa, jolla yritykset saadaan noudattamaan sopimuksia on se, ettei osteta niiden tuotteita ja suositellaan kaikille tutuillekin ostoboikottia. Lapsien on saatava olla lapsia

keskiviikkona 14.07.2010

Naiset kuluttavat ainakin Suomessa melkoisen määrän suklaata. Nyt he voisivat katsoa vähän tarkemmin, kenen suklaata syövät. Ei ainakaan lapsityövoimalla tehtyä.

On jännää, miten valikoivaa tämä ekologisuus ja kuluttajatietoisuus on. Kyllä käytetään ruskeaa suodatin- ja leivinpaperia, uusio-sitä ja uusio-tätä, mutta suklaasta ei puhuta halaistua sanaakaan.

Toivottavasti tämä ohjelma aukaisee mahdollisimman monen, suklaata syövän silmät. Ja mikä tärkeintä: muuttaa kulutuskäyttäytymistä!

keskiviikkona 14.07.2010

Miten ihmeessä sinä joku nimetön kuvittelet, että siirtomaavalta poistaisi orjuuden?
Sieltähän se on lähtenytkin, eikä loppua näy.
Siksi, koska maahan tulleet ylikansalliset yritykset käyttävät hyväkseen kaikkea, mistä voi saada voittoa.
Tässä ei ole kyse afrikkalaisten kyvystä olla itsenäisiä valtioita, vaan länsimaisten yritysten ja ihmisten ahneudesta ja välinpitämättömyydestä.
Jo aiemmin olen harrastanut boikotteja, ja nyt nämä yritykset ovat kyllä kaikkine tuotteineen pannassa.
Pitänee kysellä muiden suklaavalmistajien kaakaon alkuperää tai ostaa vain reilun kaupan tuotteita.

keskiviikkona 14.07.2010

Minttukarkille ja Anonyymille.

Myös useampi tutkija sekä jokunen Nobelin rauhanpalkinnon voittanut henkilö on avoimesti uskaltanut puolustaa vanhaa siirtomaa-järjestelmää. Siinä on se hyvä puoli, että vastuuseen voidaan asettaa rikas isäntämaa, eikä epämääräistä lakeja kiertävää monikansallista yritystä.

Jos vaikka Somaliasta tulisi Suomen siirtomaa, niin silloin kun Somaliassa olisi sisällissota, se tarkoittaisi että rauhasta vastaisivat kansainvälisessä oikeudessa Suomen presidentti ja pääministeri, yhtä lailla kuin Somalian edustaja. Johan alkaisi suomalaistenkin asenteet muuttumaan ja poliitikkojen olisi pakko tehdä jotain.

Siirtomaaratkaisu joissain tapauksissa saattaisi toimia. Tietenkin sanasta "siirtomaa" tulisi nykyään luopua. Siirtomaan kansalaisilla olisi laajemmat oikeudet - mutta ei omaa, asekaupalla valtaan päässyttä diktaattoria, kuten nykyään on tapana.

keskiviikkona 14.07.2010

Mä ostan vain ja ainoastaan sitä kaakaota joka on tehty lapsityövoimalla. Kannatan tätä kautta siis afrikan työllistymistä.

keskiviikkona 14.07.2010

Opiskelija: Nobelin rauhanpalkinnon on saanut myös sotarikollisia kuten esim. Kissinger, joten siihen on turha vedota. Siirtomaiden ottamisen tarkoitus on niiden riistäminen, eikä asia olisi erilainen nykypäivänäkään. Sen osoittaa se että jonkinlainen hyväksikäyttö jatkuu vieläkin.

keskiviikkona 14.07.2010

on se valkone ihmine NIIN IHANA JA SIVISTYNY

keskiviikkona 14.07.2010

Tottakai sieltä ostetaan mistä halvalla saadaan, jos joku myy liian halvalla pitääkö siitä syyllistää meitä asiakkaita? Afrikan väkiluku on tuhat miljoonaa himistä, sen takia onkin tärkeää syyllistää viiden miljoonan suomalaisen kansaa maksamaan entistä enemmän apua mm. 500 miljoonaa euroa vuodessa päästö"oikeuksista" noille pienemmille vähemmistökansoille. Koko EUn väkilikukin on puolet afrikan väkiluvusta. Intiassa on miljardi ja Kiinassa myös miljardi ihmistä, kyllä Suomi heidätkin nostaa jaloilleen jotta pääsevät lisääntymään ja tuhoamaan maapallon.

keskiviikkona 14.07.2010

Suklaassa maistuu lasten hiki ja kyyneleet!
Vain reilun kaupan suklaata tästä lähtien. Jos ostamme "edullisesti" valmistettua suklaata, varmistamme lapsityövoiman käytön jatkumisen, koska ahneus menee ihmisoikeuksien ohi.

keskiviikkona 14.07.2010

Voi pyhä yksinkertaisuus ja itsekkyyden määrä joka ei näköjään ole enää edes mitattavissa. Minä-minä-minä-minä-minä, fuck the children. Mulle halvalla kaikkee, sikavoitot jättifirmoille ja muutamille niitä johtaville. Mitä yksistä neekerilapsista.

Afrikkalaisia on riistetty vuosisatojen ajan, monet rikkaatkin valtiot on ryöstetty tyhjiin, luonnonvarat ja niistä saatavat tulot menevät kaikille muille paitsi heille ja heidän hyvinvointiin. Lisäksi saavat vielä työskennellä orjina kammottavissa olosuhteissa näille ahneille ja moraalittomille corporaatioille. Teidän kaalinne ei näytä mahtuvan että mitään kehitysapuja ei tarvitsisi Afrikalle edes maksaa jos tilanne ei olisi se mikä se nyt on.

Suomipojat ja -tytöt täällä vain tokaisee että mitäs myytte halvalla, ei kuulu mulle.

HÄVETKÄÄ! Empatiakyky ja toisten ihmisten huomioonottaminen taisi jäädä kotikasvatuksesta. Toivottavasti osuu joskus omalle kohdalle joku vastaava tilanne, ehkä ne silmät siitä aukenevat.

keskiviikkona 14.07.2010

Syy tähän kaikkeen on se ,että afrikan valtiot ovat kehitysmaita siellä on aivan erillainen käsitys mm.ihmisoikeuksista. Ihmisoikeuksia siellä ei ole juuri ollenkaan. Paras tapa olisi opettaa ihmisiä lukemaan ja kirjoittamaan ja näin heidän sivistystaso nousisi. Mutta ikävä kyllä tämä ei tule onnistumaan niin kauan kuin monien Afrikan valtioiden hallitukset ovat täysin korruptuneita.

keskiviikkona 14.07.2010

Suklaa on hyvää on sen sitten poiminut "neekeri" tai "valkonaama"

keskiviikkona 14.07.2010

Meilläpä osataan lukea ja kirjoittaa mutta joistakin edellä olevista kommenteista päätelle sivistystaso ei päätä huimaa.

keskiviikkona 14.07.2010

hehe! ihme että me eurooppalaiset pidämme itseämme edelleen niin tärkeinä afrikassa... lähi-idän, intian, kiinan jne. kehittyvien maiden johtajat ja kansalaiset haistattavat huilut lännen ihmisarvoille... ja ostaisivat vaikka sylivauvojen helteessä poimimia konvehteja! afrikan rahat tulee nykyään kaupasta itään ei pohjoisesta. hyvät ihmiset!

tiistaina 28.05.2013

Olet aivan oikeassa! Suomen kansalaiset ovat kokonaan "yleisesti" pimennossa mitä tulee kehittyviin uusiin maailman mahteihin ja niiden tuntemukseen ja näitten maitten ja maanosien vaikutuksesta pieneen Suomeemme lähitulevaisuudessa. Muutama hereillä ollut kansalainen/yrittäjä sentään löytyy. Kysymys kuuluukin miksi Suomen eduskunnassa, yrityksissä tai vaikka edes TV:ssä ei julkisesti, eri yhteyksissä keskustella maailman valtapiirin nousevista uusista maailmanmahdeista? Miksi ei lähetetä dokumentteja arkielämästä näissä maissa? Tai vaikka jotain paikallista saippuasarjaa (vrt. Kauniit ja Rohkeat) ? Kertovat hämmästyttävän paljon ihmisten toimista. Työnskentelystä, avioiitosta, yleisestä yhteiskuntajärjestyksestä. Kovin pahasti olemme tiedossa jäljessä. Näiden maiden (mm. Intia, Kiina, Malesia jne) kulttuuri, perinteet, elämäntavat jne ovat täysin tuntemattomia keskiverto suomolaiselle. On erittäin tärkeää saattaa nämä maat tietoisuuteemme aivan samoin kuin USA aikoinaan. Taikka naapurimaamme Venäjä. Ajat muuttuvat, mutta täällä ei olla lainkaan ajan rattaiden kyydissä...

- ikiuni

torstaina 15.07.2010

Ohjelma oli erittäin koskettava ja toi ensi kertaa tietoisuuteeni kaakaoplantaaseihin liittyvän lapsiorjuuden ja -kaupan. Moista emme halua tukea! Kuusihenkinen perheemme siirtyy nyt reilun kaupan kaakaoon ja suklaaseen!

torstaina 15.07.2010

Todella sydäntäsärkevää oli katsoa seitsemän vuotiaita lapsia vieraassa maassa. Ohjelman päätyttyä laitoin Nestlelle ym. suuryrityksille kysymyksen, kuinka he varmistavat, että lapsityövoimaa ei käytetä. Meidän perhe myös siirtyi välittömästi käyttämään reilun kaupan tuotteita.

torstaina 15.07.2010

Suklaabisneksessä ei oikeastaan voi puhua lapsityövoiman käytöstä ja afrikkalaisten työllistymisestä.

Kysymys on orjuudesta.

Kuten dokumentista selvisi, kaakaoplantaaseille kaapatuille lapsille ei makseta palkkaa. He ovat orjia.

Toivon, että kaikki te jotka haluatte edistää orjuutta, jatkatte suklaan syömistä - ilman kitkerää sivumakua.

torstaina 15.07.2010

Oli se kamalaa katsottavaa, kun lapset eivät saa tehdä muuta kuin orjan työtä nälkäpalkalla. Tosiasiana on se kylmä totuus, että raha ratkaisee nykyisin kaiken, eikä vastuuta oteta jos vaan mahdollista

Itse en usein ostele suklaata, mutta tämän ohjelman jälkeen laitan suklaan syömiseni kokonaan boikottiin.

torstaina 15.07.2010

Jos katsoitte ohjelman tarkasti: Lapset eivät saaneet palkkaa!!! Siis kyse ei ollut edes nälkäpalkasta.

torstaina 15.07.2010

Katsokaapas tämä - ihan yksinkertaisetkin ihmiset saattavat tämän piirretyn avulla ymmärtää asioita, tämä koskee myös kaakaota muista luonnonvaroista puhumattakaan:

http://www.youtube.com/watch?v=37Dvt2EqXF4&feature=player_embedded

torstaina 15.07.2010

Tämän ohjelman jälkeen suosin reilun kaupan suklaata ja vältän esim. Nestlen suklaatuotteita. Muitakin merkkejä niitä oli, mutta ei ole tullut tähän asti tutkittua, millä herkuttelee.

torstaina 15.07.2010

Ette kai te hyvät ihmiset kuvittele, että alle 2€ maksava suklaalevy voisi olla kovin reilusti tuotettua? Tai 1€/kg banaanit tai mikä tahansa vastaava tuote?

Suomalainen tomaatti maksaa talvella 7,5€/kg vs. Perulainen mango 1€/kg. Paljonko veikkaatte että mangofarmari saa tuotteestaan/kilo?

No ei sillä väliä, köyhä ostaa mitä halvalla saa. Elintarvike teollisuus maksaa oletettavasti huomattavasti pienempiä kilohintoja, mitä vähittäiskaupan kassalla.

torstaina 15.07.2010

Oletteko ihmiset muuten selvittäneet, mistähän ovat peräisin suomalaisen suklaaikonin kaakaopavut?
Kannattaa muistaa, että jos kuluttaja ei osta orjasuklaata, niin jotakin alkaa jossain tapahtua. Kuluttajalla on valtaa. Käyttäkää sitä.

torstaina 15.07.2010

no sepä se onkin, että yleensä sitä ei tiedä, mistä suklaan raaka-aine tulee. Mutta reilun kaupan suklaassa tämä on - ainakin toivottavasti- yritetty varmistaa. Ja näyttää olevan erikseen mainittu, ettei lapsityövoimaa ole käytetty, JOS se nyt tässä tapauksessa pitää paikkansa.

torstaina 15.07.2010

Suomalaisten tunnetuin suklaavalmistaja ei tiedä, mistä heidän käyttämänsä kaakaopavut tulevat. Elleivät valmistajat kiinnitä asiaan huomiota, riistokapitalismi menestyy... Koko Euroopan kaakaopavut rahdataan Hollantiin, mistä ne myydään eri maihin, ja siinä vaiheessa papujen alkuperää on lähes mahdoton selvittää. Me kuluttajat voimme saada muutoksen, sillä firmojen on pakko huomioida asiakkaansa....
Miksi maapallon toiselta puolelta kotoisin olevan herkun pitäisi olla puoli-ilmaista? Maksan mieluummin vähän enemmän ja ostan suklaata harvemmin!
Suosin Reilun Kaupan tai luomusuklaata, ne on valmistettu ihmistä ja ympäristöä kunnioittaen (ainakin toivon...)...!

perjantaina 16.07.2010

Ohjelmahan tulee uusintana ma 19.7 klo 23:11 TV1:ltä. Olis varmaan ihan hyvä lähettää postia suklaavalmistajille ja kysellä kaakaopapujen alkuperästä sekä siitä mitä ko valmistaja on tehnyt sen eteen ettei lapsiorjia alalla enää käytettäisi. Kuluttaja voi aina äänestää rahoillaan. Tosin Néstle'ä olen boikotoinut jo n. 20 vuotta muutenkin.
Ohjelman englanninkielisen nimen googlamalla saa kaakaopapu asiasta lisätietoa: The Dark Side of Chocolate. Dokarilla on myös omat nettisivut: www.thedarksideofchocolate.org

tiistaina 20.07.2010

Katsoin eilen ohjelman uusinnan ja järkytyin myös suklaan mustasta puolesta. Etsin netistä tietoa eri suklaanvalmistajien kuten sen tunnetuimman suomalaisen merkin yritysvastuuraporteista. Petyin suuresti, kun huomasin, että vastuu rajoittui vain ympäristö- ja henkilöstövastuuseen. Sosiaalisesta vastuusta ei puhuttu mitään! Sitten löysin Kuluttaja.fi sivujen artikkelin vuodelta 2005, joka kertoo Suomessa myytävän suklaan eettisyydestä. Kannattaa lukea. Tiivistettynä vain Reilun kaupan suklaa todettiin reiluksi. Se oli ainoa yritys, joka pystyi selvittämään, mistä sen käyttämät suklaapavut tulevat ja varmistamaan, ettei lapsityövoimaa käytetä. Nestle on onnistunut raportoimaan sosiaalisesta vastuustaan kauniisti paperilla, mutta todelliset näytöt konkreettisista teoista puuttuvat edelleen. Nyt vasta ymmärsin Reilun kaupan suklaan merkityksen!

torstaina 22.07.2010

Ohjelma toi hyvin esiin eettisen puolen ja lasten surkean aseman. Valitettavasti jo ohjelmatiedoissa esitetty väite siitä että "suklaa raaka-aineen hinta on romahtanut" ei pidä paikkaansa ainakaan raaka-ainepörsseissä. Suklaapapujen hinta on noussut viime aikoina voimakkaasti ja on korkeimmillaan yli 33 vuoteen. Valmistautukaa siis suklaan kallistumiseen. Toivottavasti siitä edes joku osa päätyy poimijoiden taskuun.

http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=cocoa-beans&months=300
http://www.independent.co.uk/news/business/news/cocoa-price-hike-not-abusive-behaviour-2032126.html

tiistaina 15.02.2011

Mielestäni Kraft Foodsin kommentti asiaan on mielenkiintoinen:

"Ei ole epäilystäkään siitä, että me Kraft Foodsilla olemme orja- ja lapsityövoimaa vastaan kaikilla tavoin."
(http://www.kraftfoodsnordic.com/kraft/page?siteid=kraft-prd&locale=fifi1&PagecRef=2572&Mid=)

Eli Kraft Foods ei siis millään tapaan vastusta orja- ja lapsityövoimaa. Tarkoituksena oli varmaan sanoa ".., ettemmekö olisi orja- ja lapsityövoimaa vastaan .."

keskiviikkona 13.07.2011

Voimme vaikuttaa lapsien orjuuttamiseen ostamalla EHDOTTOMASTI VAIN JA AINOASTAAN REILUN KAUPAN SUKLAATA TÄSTÄ LÄHIN!!!

Emme enää voisi edes niellä muuta suklaata, jotta ei tarttuisi ilkeästi kurkkuun!

perjantaina 15.07.2011

Työturvallisuus saatiin kuntoon kun tuli lait joilla firman toimitusjohtaja oli vastuussa työtapaturmista. Rupes kypärä pysymään päässä työmailla ja muutkin työturvallisuusasiat olemaan kunnossa eikä vain näennäisesti, kun muutama tuomittiin oikeudessa laiminlyönnistä sakkoihin/ehdolliseen.

elintarviketuotannosta voisi aloittaa tekemällä lain, että tuotteen valmistaja on vastuussa raaka-aineensa tuotannon laillisuudesta. Kyllä rupee tuotantoketjussa tapahtumaan.

Selvää tietenkin on, ettei minkään maan parlamentti tuollaista lakia hyväksy ja aina löytyy valtio, jossa moista lakia ei tunneta ja tuotanto voidaan siirtää sinne. Totuus vain on, että ilman todellista vastuuta ei mitään vastuuta todellisuudessa ole.

Yksi kevyempi, mutta toimiva tapa on luoda kansainvälinen ns. kolmannen osapuolen tutkiva ja auditoiva yhdistys, joka myöntää tuotteille jonkinlaista "vapaa lapsityöstä"-sertifikaattia. Tällainenhan tavallaan Reilu kauppakin on, vaikka onkin oma tuotemerkki. Voisiko Karl Fazerkin lunastaa tuotteidensa kylkeen Reilun kaupan logon?

perjantaina 15.07.2011

Voit katsoa, jos et jaksa odottaa YLE:n uusintaa, ja äänestä dokumenttielokuvaa Online-filmifestareilla: http://bit.ly/e1zmO8

perjantaina 15.07.2011

Kitkerä totuus uusitaan 18.7.

Kiinnostava dokumentti Kitkerä totuus suklaasta uusitaan maanantaina 18.7. klo 23.20. Tekstitettynä, tälläkin kertaa.

Päivi
Verkkotoimittaja

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä