Ulkolinja: USA:n kodittomat lapset

Julkaistu keskiviikkona 14.08.2013 9 92

Kymmenvuotias Kaylie katsoo ulos ikkunasta. Hänen perheensä joutuu muuttamaan pois tästäkin talosta.

Yle TV1 torstaina 22.8. kello 22.00, uusinta keskiviikkona 28.8. kello 23.05

Yle Areenassa 7 päivää.

Yhdysvallat on yksi maailman varakkaimmista yhteiskunnista. Silti noin 16 miljoonaa lasta elää köyhyysrajan alapuolella, moni heistä kodittomana.

Nälkää ja huolia

10-vuotias Kaylie kertoo, että herää joskus aamuisin huutavaan nälkään. Kaylien äidin palkka menee lähes kokonaan asumiseen eikä rahaa juuri jää ruokaan - siksi tytön pitää vain yrittää unohtaa nälkänsä ajattelemalla muita asioita. Auttaakseen äitiään Kaylie kerää tyhjiä tölkkejä panttirahan toivossa.

9-vuotias Brittany muistelee lempinallekarhuaan, jonka hän menetti perheen kodin mukana. Pienempään taloon muutettaessa suurin osa perheen tavaroista piti laittaa varastoon. Tavarat kuitenkin hävitettiin, kun vanhemmat eivät kyenneet maksamaan varastomaksuja.

Brittanyn äiti odottaa vauvaa. Yhdeksänvuotias on huolissaan siitä, miten perhe kykenee talven tullen huolehtimaan vauvasta.

Pienestä kiinni

USA:n kodittomat lapset -dokumentti kurkistaa lasten kokemusten kautta maailmaan, joka ei ole talousvaikeuksien kanssa kamppailevassa USA:ssa kaukana tavallisen ihmisen arjesta. Usein kokonaisen kodin menettämiseen tarvitaan vain potkut työpaikalta tai taantuma, joka vie yrittäjältä tulot.

Brittanyn veli Roger kertoo yllättyneensä siitä, kuinka nopeasti elämä voi muuttua hyvästä tilanteesta kodittomuuden riskirajoille.

Tuotanto: BBC, Britannia, 2012.

Suosittele92 Suosittelee

Kommentit

torstaina 22.08.2013

Suomesta halutaan tehdä myös samanlainen. Alamäki on jo hyvässä alussa. Leipäjonot kasvavat ja ihmisiä irtisanotaan oikein urakalla. Kataien ja kumppanit levittelevät käsiää ja ihmettelevät. Työministerillä ei ole mitään reseptiä työttömyyden poistoon. Valmis resepti on kyllä olemassa vaan sitä ei haluta käyttää, poistettaisiin maasta kaikki ulkomaalaiset työntekijät. Palkattaisiin niiden tilalle nuoria kyllä olisi hetkessä töitä. Ongelma on siinä että isot firmat eivät suostu, sillä ne pitävät pikkupalkalla ulkomaisia töissä ja näin heidän liikevoitto kasvaa. Tämän voi ilmaista yhdellä sanalla. AHNEUS.

torstaina 22.08.2013

ALV ja muu verotus on aivan sopivalla tasolla, suurinpiirtein samoissa kuin Saksassa ja Ruotsissa, joissa taloudella menee mainiosti. Suomen perikadon syy on ihan toinen, sama kuin USA:n romahduksessa:

Suomen talous on täysin vääristynyt, kun työssäkäyvät eivät tule enää toimeen ilman tukia. Suurin syy talouden kuolonkankeuteen on asumisen hinta. Asuntojen hintakuplaan on moni taho puhaltanut ilmaa jo kymmeniä vuosia ja edullisia asuntoja taviksille ei ole rakennettu ollenkaan 70-luvun jälkeen.

Työssäkäyvien palkat ovat niin paljon jäljessä asumisen hinnasta, että työmatkan päässä esim. Helsingistä tai muista kaupungeista ei voi enää asua ollenkaan. Näin syntyy vaikutelma "työvoimapulasta".

Mikään suomalainen tuote ei voi olla kilpailukykyinen, kun jopa Ruotsiin ja Saksaan verrattuna suomalainen duunari joutuu pulittamaan kolminkertaisen hinnan heikkolaatuisemmasta asumisesta. Tottakai palvelut kuolevat, tottakai Suomen talous romahtaa vielä rajusti. Koko kansan varat on kiinnitetty megalomaanisiin asuntolainoihin, joilla maksetaan jo purkukuntoisia kerrostalokopperoita ja homepommeja.

perjantaina 23.08.2013

Tätähän kokoomusnuoret ajavat takaa Suomeenkin, vaikka niiden laumasielut eivät sitä välttämättä ymmärräkkään.

perjantaina 23.08.2013

Katsoin ohjelman ajatuksella ja tuli mieleen , miten inhimillisesti meillä kuitenkin on asiat melko hyvin , jmikäli perhe joutuu vastaavaan ahdinkoon : täällä saa asunnon , asuntotuen , toimeentulotuen , mahdollisesti seurakunnalta ruoka-avustusta , sukulaiset ym. auttavat . Lapsi jatkaa ilman muuta koulunkäyntiä , koulussa on ruokailu , opiskelu maksutonta kuin myös lapsen terveydenhuolto ja hammashuolto oikomisineen yms.

Suomessa jokainen myös hoidetaan , vaikka katujen miehellä olisi syöpä hän saa asianmukaisen hoidon , Usassa kysytään ensin onko vakuutus ja sitten aletaan hoitamaan , jos ei ole , voi olla edessä kodin myynti tai osa jättää vaikka raajansa virheasentoihin rahan puutteessa .

Suomessa voi jokainen opiskella , liki ikään katsomatta , saa opintotukea ja puolen hinnan alennuksia , näin ei ole muualla .

Nämä asiat saivat itseni kiitolliselle mielelle tässä hyvinvointivaltiossa . Toki aina voi olla paremmin ja jotain saa ,pitää saada vielä lisää , tyytyväisyyden saavuttaminen tavallaan kulkee siinä edessäpäin , vasta kaiken menettäessään hyvät asiat huomaa .

perjantaina 23.08.2013

Olet niin oikeassa. Liian herkästi valitetaan siitä mitä ei ole. Kannattaisi ajatella ehkä toisinpäin eli että mitä kaikkea itsellä jo on. Koti, ruokaa vaatteita. Olen vähävarainen, mutta nuo kolme perusasiaa minulla on kunnossa. Ohjelman katsottuani osaan vielä enemmän arvostaa sitä mitä minulla on.

lauantaina 24.08.2013

Suomen ratkaisu ongelmaan on velka: Lakaistaan nälkä maton alle, ehkä se pysyy siellä kunnes aika itsestä jättää.

Kunnes seuraksena on seuraavan sukupolven kärsimys ja nälänhätä. Mutta vasta sitten joskus.

"Ei niitä tulevia sukupolvia kannata murehtia"
-suomalainen poliitikko

perjantaina 30.08.2013

Olen sotaorpo ja koin nälkää sotavuosina ja heti sen jälkeen. Kotona ei ollut ainoatakaan lelua lapselle, eikä aina leipääkään. Kouluun sain pari kuivaa leivänkannikkaa (ilman voita) eikä muuta. Joskus v. 1946-47 koulussa aloitettiin ruuan valmistus. Sitä - maitovelliä - tehtiin niistä maidoista, joita oppilaat olivat kaataneet keittolan puusaaviin (puolet maitopullostaan) ja jota jatkettiin vedellä. Syksyllä - marja-aikana - kun oppilaat keräsivät koululle puolukoita, tarjottiin puolukkapuuroa, perunakeittoa yms.

Tämä ohjelma herätti kuudenkymmenen vuoden takaisia muistoja köyhyydestä, huutavasta nälästä, sodan hulluudesta ja sodan kokeneitten miesten hermojen huonosta hallinnasta.

Minä en millään pysty tajuamaan sitä, miten demokraattisissa maissa voidaan sallia silmitön omaisuuden riisto ja niin suuri taloudellinen eriarvoisuus kuin Yhdysvalloissa on ja vähitellen Suomessakin. Kaikki tutkimukset osoittavat, että taloudellisesti tasa-arvoisempi yhteiskunta olisi maan kannalta parempi ratkaisu: rikollosuus, avioerot, syrjäytyminen, huumeitten käyttö yms. olisivat paljon vähäisempiä tasa-arvoisemmassa yhteiskunnassa. Miksi hallitukset ovat niin hampaattomia tämän kysymyksen edessä ???

lauantaina 31.08.2013

minä itte tulin tähän maailmaan 1956 ,ei ollu mitään odotuksia seittämään vuoteen kun menin ekalle luokalle kansakouluun.aapinen oli jotain uutta ,haisi hyvälle ja oli kovakantinen kannessa kukko karttakepin kanssa.kun oppi lukemaan sai uskontokirjan josta piti osata ensimmäinen luku äiti tietysti kuulustelemaan ,eikä sitä tietysti oppinut ulkoa eikä tajunnut.äiti kun kuulusteli ei ollut mitään hajua mitä oli lukenut.sama oli maantiedossa ei pystynyt hahmottamaan missäpäin oli tampere oulusta tai turusta puhumattomaankaan.ei ollut hedelmiä ei karkkia eikä limua ei juoksejaa vettä .paskahuussit oli tien toisella puolen .jokaisella omat koppinsa missä reikä mihin paskottiin ja pylly pyyhittiin riihimäen sanomiin kun äiti niitä aamuyöstä jako pissat tehtiin nurkan taa.onneks sillo oli paljon samanlaisia kavereita ja perunoita läskisoossia ja ruisleipää .ajat muuttuu ja nyt ekalla kilpaillaan kenellä on hienoin älypuhelin ,minä ja muut 50-60 lukulaiset ollaan muksut siihen opetettu. kyl oli muksuna kiva oikeen jette kiva saada nakkeja,appelsiineja banaajena ja mansikkaeskimon viikonloppuna kun isällä oli rahaa semmosiin ns.ei niin tarpeellisii.kummeski näitä kun miettii ja vanhenpana muistelee,niin hyvä oli olla äitin isän,siskon ja lassarin kavereiden kanssa.

maanantaina 14.10.2013

Varmasti ihan täyttä totta ja vakava asia monen kohdalla. Tuossa ohjelmassa kuitenkin pisti silmään tuon tummaihoisen äidin rakennekynnet. Miten niihin voi olla varaa jos näkee nälkää??? Ei siis ole ihan halpaa teettää niitä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä