Kotikatsomo: Täällä Pohjantähden alla

Julkaistu torstaina 13.12.2012 42 135

Jussi Koskela (Risto Tuorila) on saanut mitalin. Mitalia ihailevat Alma (Ritva Jalonen) ja pojat Aku, Akseli ja Aleksi (Jori Luukko, Mikael Salonen ja Jaro Luukko).

TV1 sunnuntaisin 23.12.2012 - 10.2.2013 klo 21.05 - 21.55

Jakso uusitaan maanantaisin, jolloin siihen on valittavissa suomenkielinen tekstitys.

Yle Areenassa 7 päivää

Yle Teema: Pohjantähti (12)

Kotikatsomo esittää Timo Koivusalon ohjaaman 8-osaisen sarjan Väinö Linnan rakastetusta klassikkotrilogiasta Täällä Pohjantähden alla (12). Suomalaisen kirjallisuuden tärkeimpiin teoksiin pohjautuva sarja herättää henkiin värikkään ja väkevän aikakauden historiassamme aina 1800-luvun lopulta 1950-luvulle.

Täällä Pohjantähden alla on realistinen ja humaani tarina niistä suunnattomista ja epäinhimillisistä uhrauksista, joita pienet ihmiset ja tavalliset perheet joutuivat tekemään jäädessään historian rattaiden alle.

 

Unelma oikeudesta omaan maahan

Akseli Koskela (Ilkka Koivula) on pappilan torpparin Jussi Koskelan (Risto Tuorila) poika, joka ei vartuttuaan suostu enää sopeutumaan vanhakantaisen yhteiskunnan määräämään nöyrän alamaisen rooliin. Uuden ajan mieltä kuohuttavat aatteet saavat Akselin haaveilemaan vapaudesta ja oikeudesta omaan maahan.

 

Akseli (Ilkka Koivula) haaveilee vapaudesta ja oikeudesta omaan maahan. 

 

Yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut Akseli liittyy työväenyhdistykseen, jonka johtohahmona kylässä toimii räätäli Aadolf Halme (Heikki Nousiainen). Tämän maltilliseen ja pasifistiseen veljeys- ja tasa-arvouskoon kyllästynyt Akseli liittyy kuitenkin punakaartiin, jonka tarkoitus on ottaa väkivalloin se, mitä työväelle ei sovinnolla anneta: oikeus oman työn tuloksiin.

 

Kahtia jaettu kansa

Suomen vuoden 1918 katkera sisällissota jakaa kansan verisesti kahtia. Määrätietoinen ja voimakastahtoinen Akseli ylenee punaisten joukoissa komppanianpäälliköksi.

 

Koskelan pojat, Aleksi (Tuukka Huttunen, vas.), Akseli (Ilkka Koivula) ja Aku (Mikko Nousiainen), osallistuvat vallankumoukseen. 

 

Punaisten tappioon päättyneen sodan jälkeen valtavilla vankileireillä viruu, kuolee nälkään ja tapetaan tuhat määrin punaisten joukkoihin kuuluneita, mukaan lukien Akselin molemmat veljet Aleksi (Tuukka Huttunen) ja Aku (Mikko Nousiainen), räätäli Halme ja suurin osa Akselin punakaartiin kuuluneista ystävistä.

Akseli välttää itse teloituksen kuin kohtalon oikusta, ja saa neljän vankileirillä vietetyn vuoden jälkeen armahduksen.

Itseään säästämättä Akseli alkaa tehdä työtä lastensa tulevaisuuden eteen, ja hänen vaimonsa Elina yrittää keventää miehensä raskasta taakkaa jaksaen katkeamatta tämän rinnalla.

 

Verisestä taistosta toiseen

Kun vihdoin koittaa päivä, jolloin Akseli saa lunastaa torpan maat omakseen, hän kuvittelee kaiken kääntyvän lopultakin hyväksi. Kohtalo on kuitenkin päättänyt toisin.

 

Akseli (Ilkka Koivula) ja tytär Kaarina (Anna Lipponen).

 

Myös Neuvostoliittoa vastaan taisteltu talvisota kaappaa Akselin perheen mukaansa. Kansalaissodan kahtia repimä kansa seisoo kuitenkin nyt yhtenä rintamana vihollista vastassa.

Taistelun hinta on kuitenkin maalle kallis, ja samoin Akselille. Hänen kaksi nuorinta poikaansa kaatuvat sodassa, ja kolmas poika päättää Akselin järkytykseksi lähteä kotitilan viljelemisen sijasta sotilasuralle.

 

Mitä jää jäljelle?

Akselin pahat aavistuksen toteutuvat ja vanhin poikakin kuolee rintamalla aivan jatkosodan viimeisinä hetkinä. Maa säilyttää itsenäisyytensä, niin myös Akseli, joka on nyt itsellinen talollinen, mutta onko kaikki ollut sen arvoista.

Akselin omin sanoin: "Mitä varten kaikki jos mitään ei jää jäljelle? Mitä varten koko Koskela, isän ensimmäisestä lapionpistosta saakka, koko elämän kestänyt ja rehkiminen ja sitten vaan tyhjää…"

 

23.12. osa 1.

Akseli Koskela syntyy vanhempiensa raa'asta suosta raivaamaan torppaan. Vartuttuaan hän alkaa haaveilla vapaudesta ja oikeudesta oman työn tuloksiin. Elämän epävarmuus käy kuitenkin selväksi, kun pappila vaatii suuren osan maista itselleen.

 

30.12. osa 2.

Kun Laurilan perhe häädetään torpastaan lumihankeen, nousee Pentinkulman väki vastarintaan räätäli Halmeen johdolla. Kaiken kuohunnan keskellä Akseli ja Elina rakastuvat ja pian uutuuttaan hohtavalla työväentalolla tanssitaan häitä.

 

6.1. osa 3.

Kansakunta jakautuu kahtia: punaisiin ja valkoisiin. Vallankumous alkaa, eikä järkyttävää murhenäytelmää voi enää kukaan estää. Akseli johtaa pentinkulmalaiset taisteluun.

 

13.1. osa 4.

Järjetön sota kulkee vääjäämättä kohti katkeraa loppuaan. Akseli saa toivottoman tehtävän, hänen pitäisi johtaa valtava pakolaiskolonna rajan yli pakoon voittajien armotonta kostoa.

 

20.1. osa 5.

Käsittämätön murhenäytelmä jatkuu valtavilla vankileireillä. Kuin ihmeen kaupalla Akseli selviytyy hengissä ja palaa vuosien jälkeen kotiin. Elämän asettuminen uomiinsa ei kuitenkaan ole helppoa rikki revityssä maassa.

 

27.1. osa 6.

Suomi yrittää toipua katkeran kuilun synnyttäneestä sodasta. Akseli tekee tiliä menneisyytensä kanssa, mutta omiin oloihinsa vetäytyminen ei ole helppoa äärioikeistolasten aatteiden nostaessaan päätään Pentinkulmallakin.

 

3.2. osa7.

Joidenkin mielestä vuoden 1918 puhdistukset jäivät kesken ja nyt autot kyyditsevät miehiä muilutettavaksi. Mäntsälässä noustaan kapinaan. Kun tulevaisuus vihdoinkin alkaa näyttää valoisalta, nousee idästä uusi uhka.

 

10.2. osa 8.

Talvisota syttyy ja yhteinen vihollinen yhdistää lopulta kansan. Pian jatkosota vyöryy yli maan ja Koskelassakin jokainen sukupolvi joutuu antamaan oman uhrinsa hiekanmurusina historian rattaissa.

 

Rooleissa:

Ilkka Koivula (Akseli Koskela), Vera Kiiskinen (Elina Koskela), Risto Tuorila (Jussi Koskela), Ritva Jalonen (Alma Koskela), Tuukka Huttunen (Aleksi Koskela), Mikko Nousiainen (August ”Aku” Koskela), Sampo Sarkola (Vilho Koskela), Hannu-Pekka Björkman (kirkkoherra Lauri Salpakari), Jonna Järnefelt (Ellen Salpakari), Antti Luusuaniemi (Ilmari Salpakari), Esko Roine (Otto Kivivuori), Sara Paavolainen (Anna Kivivuori), Tapani Kalliomäki (Janne Kivivuori), Niko Saarela (Oskari ”Osku” Kivivuori), Heikki Nousiainen (räätäli Aadolf Halme), Seela Sella (Halmeen vaimo Emma), Sulevi Peltola (Preeti Leppänen), Tuula Väänänen (Henna Leppänen), Miia Selin (Aune Leppänen), Kari Ketonen (Valenti Leppänen), Tomi Salmela (Anttoo Laurila), Eija Vilpas (Aliina Laurila), Tom Petäjä (Antti Laurila), Arttu Kapulainen (Arvi Laurila), Risto Korhonen (Uuno Laurila), Elena Leeve (Elma Laurila), Göran Schauman (paroni), Eija Nousiainen (paronitar), Oiva Lohtander (Mellolan patruuna), Pekka Huotari (Lauri ”Late” Kivioja), Risto Salmi (Vihtori ”Vikki” Kivioja), Juhani Niemelä (Töyryn isäntä), Leena Suomu (Töyryn emäntä) ja Janne Hyytiäinen (Arvo Töyry).

Ohjaus ja käsikirjoitus: Timo Koivusalo, tuotanto: Artista Filmi Oy.

 

Muualla netissä:

Elävä arkisto: Täällä Pohjantähden alla

Elävä arkisto: Väinö Linna

 

Suosittele135 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 23.12.2012

Jaahas,se on taas perse käsivarsilla tolla meirän plikalla..Hyvä oli tämä Koivusalon versiokin ja Ilkka Koivula sopii kuin valettu Punapäällikkö Akseliksi..Koivusalo paneutuu klassikkoon varmasti ja tuo lisää ulottuvuuksia ja henkilöhahmoja kuvaan rikkomatta alkuperäistä punaista lankaa..

maanantaina 24.12.2012

Ensimmäisessä jaksossa oli useampi kohtaus jota ei elokuvasta löydy. Paljonkohan tätä lisämateriaalia kertyy yhteensä sarjan aikana?

maanantaina 24.12.2012

Itseänikin olisi jo ETUKÄTEEN kiinnostanut tietää, että onko tämä vain elokuvista pätkitty sarja vai onko tässä jotain lisäkohtauksia.

maanantaina 24.12.2012

Mieleen jäi kappale, jota Ellen Salpakari (kirkkoherran vaimo) lauloi ensimmäisessä jaksossa pianon äärellä. Mikähän mahtaa olla kappaleen nimi?

perjantaina 27.09.2013

Ellen-rouva lauloi laulusta "Soi vienosti murheeni soitto" yhden säkeistön.

tiistaina 25.12.2012

Pohjantähti olisi ansainnut kunnollisen elokuvatoteutuksen. Nyt meillä on vai Laineen pökkelömäinen teatteritaltiointi ja tämä onneton Koivusalon tapahtumaluettelo.

Lienee mahdotonta ainakaan moneen vuosikymmeneen tehdä sitä siedettävää elokuvaversiota. Vaatisi myös vähän eri luokan satsausta, nioin rahallista kuin lahjakkuuksellistakin.

Kummankin näyttelijät menettelevät mutta ohjaus on Laineella tunkkaista ja Koivusalon kohdalla luokatonta.

lauantaina 29.12.2012

Yllättävän hyvä, täytyy sanoa. Näyttelijöistä ykköskaarti ja ohjaus pelittää.

sunnuntaina 30.12.2012

Mihin hävisi englantilainen pitkäkaulainen parivaljakko typistettyine häntineen, kirjassa ne vielä vetelivät rovasti Wallenia Jussin ohjastamana?

tiistaina 01.01.2013

Hieno Pohjantähti-versio tämäkin, uusia tuulia. Vähän liian modernisti ja tuohon aikaan kuulumattomasti henkilöt osittain käyttäytyivät, ehkä tarkoituksella? Mahtavia roolisuorituksia kyllä myös oli. Seuraan aina jännityksellä, täsmääkö elokuvissa ajankuva vai onko lipsahduksia - harrastus sekin... Hämeessä puhuttiin ennen paljon, paljon hitaammin! Naurettavilta näyttivät hattu- ja lakkipäät kokouksissa - ennen vanhaan miehet ottivat sisätiloihin tullessaan päähineen pois päästä, muutkin kuin herrasväki. Tyttöjen lettinauhat punottiin jonkin matkaa hiusten kanssa, elokuvan systeemillä ne aukeavat. Kokemusta on. Tarkkailu jatkuu...

tiistaina 01.01.2013

!900-ajan alussa käytettyjä elämän- ja työtapoja olisi ollut syytä harjoitella, koska niiden taltioiminen olisi ollut historiallisesti arvokasta. 1940- luvulla eläneiden avulla asiat olisi korjaantuneet. Hyvä, että elokuvaan löytyy kai suomalainen tekstitys huonokuuloisille. ( Muuten suomenkielinen teksti saisi olla sekä vanhoissa että uusissa suomalaisissa kuvissa, sillä vuorosanat ovat usein epäselviä.)

tiistaina 01.01.2013

Mielestäni Ilkka Koivula on kuitenkin hieman liian varttunut näyttelijä nimenomaan nuoren Akselin rooliin. Rippipukuakin (?) soviteltiin aikuiselle miehelle... Sama näytelijä esitti aikoinaan Irwin-leffassa nuorta Vexi Salmea, joka lähti nuorena poikana Irwinin kanssa Saksaan - ja silloinkin hän jo tuntui vähän liian vanhalta rooliinsa.Tuosta on nyt aikaa kuulunut jo vuosia. Kaikki kunnia kuitenkin osaavalle js kokeneelle näyttelijälle. Punapäälikön rooliin sopii hyvin..

tiistaina 01.01.2013

Alku- ja lopputeksteissä huomioni kiinnittyi nimeen TOPI SALMELA (Anttoo Laurila). Kai hän on Tomi? Wikipediassa oli tosin artikkelin alussa Tomi "Topi" Salmela.

Olihan Kotikatsomon Alamaailman rooleissakin mm. Leena Outila ja Panu Vahkonen! Eihän tunnettujen näyttelijöiden nimiä voi mitenkään kirjoittaa oikein!

maanantaina 07.01.2013

Onko tämä filmattu ainakin osaksi Urjalassa vai ei? Oliko kirkko Urjalan kirkko? Muistaisin että sisältä olisi Urjalan kirkko ollut tuon näköinen, mutta kirkonpenkkien väritys on kai vihreä eikä kaksivärinen kuten tuossa oli?

keskiviikkona 09.01.2013

Kuvattu Ahlaisten kirkossa

Täällä Pohjantähden alla -sarjan kolmannessa osassa näkyvä kirkko on Ahlaisten kirkko Porista. Kirkko näkyy sekä sisä- että ulkokuvissa. Sarjaa on kuvattu myös Urjalan lähellä, mutta ei kirkossa.

Päivi
verkkotoimittaja

maanantaina 07.01.2013

Katsoin v. 2010 elokuvateatterissa ensimmäisen nelituntisen elokuvaversion aivan hievahtamatta ja olisin jaksanut vielä toisetkin neljä tuntia! Ikinä en ole mitään muuta filmiä niin intensiivisesti jaksanut katsoa. Hyvin vaikuttava ja mukaansatempaava nimenomaan kokonaisena elokuvana jolloin jaksoihin pätkiminen ei katkaise tunnelmaa. Todella hieno teos Timo Koivusalolta. Elokuvassa on sama vakava ja tosi henki kuin Linnan tekstissäkin. Olisi hienoa että elokuvaversiot näytettäisiin myös tv:ssä.

maanantaina 14.01.2013

Minä ihmettelen kuinka joku voi osata näytellä sitä Laurilan Uunoa joka erittäin vaikeasti kehitysvammainen,sitä siis näyttelee Risto Korhonen???Minua aina itkettää kun näen "Uunon".En käsitä miten joku voi osata näytellä tuollaista.Montakohan ottoa on tarvinnut ottaa uusintana.

maanantaina 04.02.2013

Laurilan kehitysvammainen poika ei ollut Uuno, vaan Antti.

maanantaina 14.01.2013

Korjaan edellisen kirjoitukseni...Uuno Laurilaa siis näyttelee Tom Petäjä,eikä R.Korhonen kuten virheellisesti ensin kirjoitin.Anteeksi.

maanantaina 14.01.2013

Monia oikein hyviä näyttelijävalintoja ja roolisuorituksia, mutta alusta lähtien näyttelijöiden "yli-ikäisyys" häiritsee: kuusikymppinen Koskelan Jussiko rupesi perhettä perustamaan=) Myös nuoria Akselia ja Elinaa esittämään olisi voinut toiset näyttelijät pestata. No, eihän pelkkä ulkoinen olemus roolia tee.

maanantaina 14.01.2013

Parhaat näyttelijävalinnat tehty mielestäni Halmeen, papinrouvan, Laurilan Anttoon ja sen Sulevi Peltolan esittämän hahmon kohdalla.

tiistaina 15.01.2013

Hieno työ ja hyviä suorituksia. Koivusalo on onnistunut kaivamaan hyvän tulkinnan tekstistä ja saa ihmiset elämään kummallakin puolella. Tätä tukee hyvät näyttelijäsuoritukset. Onhan tuo Linnan teksti mahtava, vaikka poliittisesti hyvin yksipuolinen kuvaus yhteiskunnasta ja sen rakentumisesta. Olisikohan aika nyt kypsä jo vihdoin tehdä sellainen teos, joka ei ole korostetun punainen tai valkoinen, vaan suomalainen kertomus itsenäistyisestä ja kasvusta kansaksi?

tiistaina 15.01.2013

Linnan kirja ja elokuva on pelkkää fiktiota. Todellisuuden kanssa ei ole näillä teoksilla ole mitään tekemistä. Esimerkkejä:
- missä ovat venäläiset, joita oli Suomessa kymmeniä tuhansia ja sotatoimiinkin osallistui 8.000
- missä ovat ne punapäälliköt, jotka johtivat alaiset sotimaan ja pötkivät pakoon sotasaalis mukanaan Pietariin
- suurin osa punaisista oli tehdastyölaisiä, mistä niitä löytää esim. kirjasta
- tilastojen mukaan torppareista suurin osa oli valkoisten riveissä, missä ne valkoiset torpparit ovat
- kuinka osataan aina kuvaamaan punaiset miellyttäväksi, rehdeiksi, oikeudenmukaisiksi ja kauniiksi ihmisiksi (Kivivuori, Koskelat); valkoiset taas ovat tylyjä, ahneita, ylimielisiä, huonosti kansaa ymmärtäviä, verenhimoisia, kostonhenkisiä ja kaikilla tapaa epämiellyttäviä (kartanon väki, oikeuden jäsenet)
- kirjassa onnistutaan häivyttämään punaisten syyllisyys valtion- ja maanpetokseen
- valkoisten oikeudenkäyttöön liittyy jonkinlainen pyrkimys lailliseen oikeudenkäyntiin; jos rikoksiin syylliset olisi pidätetty laillisessa muodossa pidettäviin oikeudekäynteihin asti vankiloissa, leireillä, venäläisten kasarmeissa, Viaporissa ym. olisi suurin osa menehtynyt säilytyksen aikana sairauksiin ja nälkään; punaisten määräykset esim. takavarikoista laittomia
- koston kierre alkoi Suinulan verilöylystä, josta levisi tieto valkoisten puolelle punaisten tavasta ampua vankeja
-tiedonvälitys oli punaisten alueella punaisten lehtien varassa, jotka antoivat vääristynyttä tietoa sotatoimista
Suomalaisille jää yksipuolinen käsitys vuoden 1918 tapahtumista, jos Linnan teoksia pidetään historiallisena totuutena. Linnan nimittäminen akateemikoksi oli käsittämätön, koska hän ei ollut tiedemies.

sunnuntaina 27.01.2013

Hohhoijaa - akateemikoiksi ei nyt aina nimitetä vaan pelkästään "tiedemiehiä", vaan jopa taiteilijoita. Onpa kovin sivistymätöntä uhoa. Koivsalon teos kuvaa erittäin hyvin myös valkoisten kokemuksia ja tekoja ja lähtökohtahan on Linnan tulkinta. Kirjoittakoon joku sitten lisää ja filmatisoikoon Koivusalo siitä lisää!

sunnuntaina 20.01.2013

Onko tämä 8-osainen sarja laajempi versio Timo Koivusalon samannimisesta elokuvasta? Hrmittaa tosi paljon, että en tajunnut että tätä sarjaa esitetään ennen kuin nyt ja nyt olen sitten menettänyt puolet sarjan jaksoista. Onko tätä sarjaa katsottavissa missään edes maksusta (videovuokraamossa, Elisa viihteelle tms?

maanantaina 21.01.2013

Lisättyjä kohtauksia löytyi ainakin parista ensimmäisestä jaksosta.

sunnuntaina 20.01.2013

Linnan kirjan luin joskus nuorena ihan mielelläni. Elokuva on todella huono. Lukekaa Waltarin "Isästä poikaan" niin saatte paljon paremman yhteenvedon asioista.

maanantaina 21.01.2013

Aikamoista historian tulkintaa,kun Väinö Linnan TARINAA vielä kuvataan totuutena Punakapinasta.

sunnuntaina 27.01.2013

Suomessa näyttää ainakin näiden mielipiteiden muaakn muodostuneen uusjako taas näihin valkosiiin totuudentorviin ja sorrettuihin punikkeihin.

maanantaina 21.01.2013

Kyyneleet silmissähän tätä joutuu katteleen, itsekin punane.

torstaina 24.01.2013

Olen katsonut tämän sarjan jaksot tv:stä ja vielä YleAreenasta uusintana. Koivusalo on ylittänyt itsensä. Ainoastaan tökeröt lapsinäyttelijät häiritsevät ja pääosanäytteljöiden yli-ikäisyys .

sunnuntaina 27.01.2013

Nimenomaan näyttelijäsuoritukset häikäisevät - lapset ja aikuisetkin - niin sydäntäriipaisevan totta ja vahvaa tulkintaa, jaksot on pitänyt ja halunnut ja jaksanut katsoa moneen kertaan. Toivottavasti tämän saa jostain tallenteena: haluan sen oman elokuvakirjaston parhaimmistoon! Näyttelijäsuosituksista ei löydy moitteen sanaa! Parasta mitä olen nähnyt viiteenkymmeneen vuoteeni.

maanantaina 28.01.2013

Luin kirjan "Täällä pohjan tähden alla" ensimmäisen kerran 15v. ikäisenä ja uudelleen aikuisena. Hienosti on Koivusalo tavoittanut kirjan hengen. Hienoa maisemakuvaa ja kauniita kuvakulmia niin kuin maaseutu ennen oli. Loistavat näyttelijäsuoitukset niin aikuisilla kuin lapsillakin. Sellaisia lapset siihen aikaan olivat, hiljaisia ja ajattelevia.

maanantaina 04.02.2013

Luin myös kirjat ehkä 14-15 -vuotiaana pohjalaisena yrittäjäperheen lapsena. Kirjoista aukeni toisenlainen tietoisuus, joka osui kohdallani 60-70 -luvun teinivuosiin. Sitten kauppaopistossa taas tuli uutta tietoa erinäisisitä talouden lainalaisuuksista. 'Radikaalisuuteni' sai kovan kolauksen . TPA auttaa kuitenkin ymmärtämään, että emme olisi tässäkään ilman tuota historiaa, mutta toisinkin "voittajat" olisivat voineet toimia, surullista se oli...

tiistaina 29.01.2013

Isäni 1930-luvulta olevassa koulukuvassa poseeraa hyvin pelokkaan näköinen totinen lapsikatras ja opettajat ovat aivan samannäköiset kuin Koivusalon filmissä. Isojen talojen isot pojat ovat olevinaan oloisia, pienet arat esiliinaan puetut tytöt eturivissä melkein itkevät.Vaatetuksesta huomaa luokkaeron.

maanantaina 04.02.2013

Tässä nyt sarjaksi pätkityssä Koivusalon elokuvassa mennään liian nopeasti ajasta toiseen.
En muista elokuvaa tarkasti kokonaisuudessaan.Silti tuntuu siltä, kuin tätä elokuvaa olisi pätkitty?Sarjana katseltuna, tuntuu kummalliselta.Kun samassa jaksossa esim.Kaarina on pieni lettipäinen tyttö ja tuo eväitä isälleen ja veljilleen ja pian hän taluttaakin pyöräänsä kylän raitilla jo ainakin 18 vuotiaana.Etenikö elokuva tosiaan loppupuolella tälläistä vauhtia ajasta toiseen?
Se mikä minua myös vaivaa Koivusalon elokuvassa.On jotkut roolivalinnat.
Esim.Kiviojan Vikki ja hänen poikansa ja pojanpoikansa.He olisivat voineet olla tummempia,
kuten olivat Edwin Laineen versiossakin.Miia Selin ei myöskään lainkaan sopinut Leppäsen Aunen rooliin.Eija Vilpas olisi ollut siihen parempi, tai vaikkapa Ulla Tapaninen.
Se täytyy kyllä sanoa, että tässä versiossa parhaiten onnistui Esko Roine Otto Kivivuoren roolissa.
Kiitos kuitenkin tästä.Mukavaa, että tämä valittiin kotikatsomoon.
Silti odotan hartaasti myös Edwin Laineen versiota uusintana.
Näihin ei kyllästy, näitä jaksaa katsoa.

tiistaina 05.02.2013

Tämä on parempi kuin Laineen versio, tietysti, kun on tehty tämän päivän tekniikalla. Näyttelijät molemmissa parasta laatua. Yläasteen historianopetukseen olisi oiva lisä. Valottaa molempien puolien näkökohtia ja auttaa ymmärtämään, millainen maailma silloin oli. Tällaista on siis joskus Suomessa tapahtunut 'oikeesti'.

sunnuntaina 10.02.2013

Ehdottomasti parasta mitä Koivusalo on koskaan tehnyt. Suurtyö, joka tekee kunniaa Linnan kirjalliselle suurtyölle ja Suomen kansan historialle. Kiitos Timo Koivusalolle ja hyville näyttelijävalinnoille.

tiistaina 12.02.2013

Ilkka Koivula todella ON Akseli Koskela tässä toteutuksessa.

tiistaina 12.02.2013

Kuka näytteli Eero Koskelaa???

keskiviikkona 13.02.2013

Täytyy myöntää, että ennen katsomista oli vahva ennakkoluulo sarjaa kohtaan. Pelkäsin myötähäpeää ja ikonin pilaamista.

Mutta tämä oli aivan loistava veto Koivusalolta! Jäntevää ja sydäntä riipovaa kerrontaa. Lavastus näytti hyvältä ja näyttelijät pääsääntöisesti naulan kantaan. Tuleva klassikko!

lauantaina 16.02.2013

Loistava suoritus Koivusalolta. Resurssit on pakosti olleet rajalliset, joten esimerkiksi roolihenkilöiden rajat ymmärtää (iän suhteen vaikkapa).

Koivusalo on vaan saanut tästä niin pirusti irti; itse tykkäsin ja olen lukenut Täällä Pohjantähden Alla trilogian 14 kertaa läpi. sommalla budjetilla irtoaisi enemmän, kuten useampi näyttelijä samaan rooliin ja niin edelleen. Näyttelijät tekivät loistavaa työtä, aivan uskomatonta suorastaan monin paikoin.

Erikoismainintoja;
- Kankaanpään Elias 10+, aivan kuin kirjassa :) Hienoa!
- Akseli Koskela, loistavaa
- Kivivuoren Otto, aivan käsittämättömän hienoa työtä
- Laurilan Elma 10+
- Työryt 10+
- Yllö, loistavaa työtä!

Monta muutakin hyvää oli, mutta erikoisesti nämä jäi mieleen. Niin ja Koskelan Vilhoksi sopi kuvaan loistavasti, kylmän rauhallisena sällinä.

lauantaina 02.03.2013

Täällä Pohjantähden alla kirjassa rovasti tuo suruviestin Voitosta Akselille, mutta molemmissa elokuvissa rovasti tuokin suruviestin Eerosta Akselin kuormatessa maitokyytiä. Tietääkö kukaan miksi pojat vaihtuivat?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä