Kotikatsomo: Tauno Tukevan sota

Julkaistu maanantaina 29.11.2010 38 291

Venäläisen vyöryvät yli Kannaksen. Tauno Tukeva (Jaakko Saariluoma) kulkee töpinän mukana rintaman tuntumassa ja taistelut osuvat häneenkin.

TV1 perjantaisin 30.5. - 13.6.2014 klo 22.00 - 22.50

Yle Areenassa 30 päivää

Tauno Tukevan sota on korpisoturin selviytymistarina. Kolmiosainen sarja sijoittuu jatkosodan loppuun, kevääseen ja kesään 1944 Karjalan kannakselle.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa rakuuna Tauno Tukeva (Jaakko Saariluoma) on rintamalla loman odotuksen tunnelmissa.

Perheen kolmas lapsi on pian syntymässä. Taunolta puuttuu hevonen, jonka hän voittaa itselleen korttipelissä. Töpinän porukkaan liittynyt Tauno tapaa ylioppilas Jaakko Lindin (Eero Ritala). Heidän kahden ystävyys lujittuu taistelujen myötä.

 

Osa 2 Neuvostoliiton suurhyökkäys

Tauno Tukevan sota -sarjan toisessa osassa alkaa Neuvostoliiton suurhyökkäys.

Tauno on muuttunut mies, mutta taas rintamalla. Hän suree vaimoaan (Elisa Salo) ja on väsynyt asemasotaan. Pieni tytär Hilkka (Erika Eronen) suree kotonaan ja mummo (Kristiina Elstelä) lohduttaa.

Kesäkuun alussa 1944 venäläisten suurhyökkäys muuttaa sodan luonteen. Tauno ja koko töpinän porukka kulkee rintaman tuntumassa ja ruokkii miehiä. Kotiväki lähtee evakkoon ja Lempi aikoo viedä Olavin.

 

Osa 3 Sota tulee yhä lähemmäksi

Sarjan kolmannessa osassa venäläisen vyöryvät yli Kannaksen.

Tauno Tukeva kulkee töpinän mukana rintaman tuntumassa ja taistelut osuvat häneenkin. Tukevan lapset ovat turvassa Sulo-enon luona, mutta Hilkka ei toivu järkytyksestään. Lapsi on muuttunut, vihainen koko sodalle. Draamasarjan koskettava päätösjakso, jossa selviää, miten Tauno Tukevan käy.

  

Rakastettava hahmo

Laila Hirvisaaren ja Eve Hietamiehen kirjoittama Tauno Tukevan sota kertoo rintamalla ruokaa laittavista miehistä, töpinän porukasta. Näiden miesten sankaruus ei kumpua suoraan taisteluista, silti sota osuu myös heihin.

Tauno Tukevan sota kertoo yhden suomalaisen perheen vaiheista sodan jaloissa. Tukevan vaimo Ida on viimeisillään raskaana, ja lapset ovat vielä pieniä. Sarjan toiseksi päähenkilöksi nouseekin 10-vuotias Hilkka, jonka kautta avautuu lapsen kokemus sodasta.

Laila Hirvisaari on kuvannut Tauno Tukevan vaiheita seitsemässä romaanissaan. Televisiosarja ei suoraan perustu yhteenkään niistä, vaan se on itsenäinen teos.

"Tauno on niin optimistinen, lämmin ja ymmärtäväinen, että kuinka kukaan voi olla rakastumatta tähän suomalaiseen mieheen", Hirvisaari kuvailee.

 

Vankka tekijätiimi

Käsikirjoitus Laila Hirvisaari ja Eve Hietamies, ohjaus Heidi Köngäs, tuotanto YLE Draama, Anneli Pallas.

Pääosissa Töpinän porukka: Rakuuna Tauno Tukeva (Jaakko Saariluoma), ryhmänjohtaja Jaakko Lind (Eero Ritala), sotamies Reino Paavilainen (Marc Gassot), sotamies Alpi Issakainen (Antti Holma), sotamies Alarik Pälli (Toni Kamula), sotamies Aarne Hirvelä (Taisto Reimaluoto), sotamies Paavo Suokas (Jarkko Tiainen), sotamies Kaino Jurvanen (Jussi Vatanen). Muissa rooleissa Taunon vaimo Ida (Elisa Salo), Taunon äiti Sylvi (Kristiina Elstelä), Taunon tytär Hilkka (Erika Eronen), Taunon poika Olavi (Toni Huuska), Idan sisar Lempi (Annika Poijärvi).

Kuvaus Hannu Kettunen, lavastus Leena Tiihonen, pukusuunnittelu Leila Jäntti, tuotantojärjestäjät Karina Savolainen ja Harri Simolin, naamiointi Ari Sundell, äänisuunnittelu Ari-Pekka Heikkinen, leikkaus Inga Bergström-Rausku.

Kuvattu seuraavissa paikoissa: Ilomantsi, Mäntsälä, Liesjärvi, Oitbackan kartano, Dragsvik, Parola, Upinniemi, Vihti, Porvoo ja Pasilan studiot.

Tauno Tukevan sota- sarjaan on saatavana kuvailutulkkaus. Kuvailutulkkauksen saa kuuluviin valitsemalla digiboksin kieleksi hollannin. Sarja on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2010.

 

Lue myös:

Ohjaaja Heidi Köngäs: Teimme harjoituksissa ruokaa

Näin tehtiin Tauno Tukevan sota

Laila Hirvisaari ja Eve Hietamies: Naisten tekemä sarja

 

 

Sodan kokeneet muistelevat: 

Teuvo Ruohonen: Korpraali pyysi anteeksi

Aune Rahola: Komentaja läksytti sieniretkestä

Pekka Tiilikainen: Ensimmäinen kaatui jo lähtiessä

Eeva Tapio: Pesimme viimeisellä Karjalan vedellä 

 

Suosittele291 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 10.12.2010

kotimaiset sotaelokuvat ovat mielestäni erittäin tasoikkaita ja huumori pitoisia

perjantaina 10.12.2010

Kyseisen kirjailijan kirjat luettuani käsitykseni Tauno Tukevan rooliin valittu näyttelijä ei ole siihen sopiva. Sopivin olisi ollut mielestäni Kari Hietalahti. Näiden esittelypätkienkin perusteella.

maanantaina 13.12.2010

Tauno Tukeva on optimistinen, lämmin ja ymmärtäväinen. Voiko suomalaisen miehen noista pulleista laatusanoista löytää tai onko siinä samaistumiskohdetta, onkin jo eri juttu. Päähenkilön nimessä on tahatonta komiikkaa, tulee mieleen Musta Pekka pelikorttihahmot. Elokuva voi silti olla hyvä, nautitaan siitä!

maanantaina 13.12.2010

Samaa mieltä EK:n kanssa. Roolitusta valittaessa pitäisi AINA valita näyttelijä, joka puhuu tiettyä murretta edes sinneppäin, muuten touhu kuulostaa naurettavalta. Hivenen myöskin hirvittää, tuleeko tästä liiankin siirappinen sarja, kun nämä äiti ja tytär...

maanantaina 13.12.2010

Heinäpaalain oli näemmä olemassa jo jatkosodan aikoihin...

maanantaina 13.12.2010

"Laila Hirvisaaren ja Eve Hietamiehen kirjoittama Tauno Tukevan sota kertoo rintamalla ruokaa laittavista miehistä, töpinän porukasta. Näiden miesten sankaruus ei kumpua suoraan taisteluista, silti sota osuu myös heihin"

Tämä on ehkä noin sadastuhannes suomalainen jatkosotaan sijoittuva sarja, jossa seikkaillaan hevosmiesten huoltokomppaniassa, selustassa ja kakarat kiljuvat taustalla. Nämä on nähty jo, ja moneen kertaan.

KOSKA näemme TV1:ssä oikean suomalaisen sotiin sijoittuvan sarjan, jossa keskitytään rintamakuvauksiin? Esikuviahan löytyy - Lauri Törni, Simo Häyhä, Ilmari Juutilainen, jne.

maanantaina 13.12.2010

Elokuvassa kuulisi mielellään oikeata karjalanmurretta - nykysuomeen verrattuna melkein eri kielihän se jo on. Nyt kuuluu aina "kato" ja "ite" ja "tullee" ja "mennee" ja "kaeken aekaa" ja "kolome" ja "hölömö" ja "siun aikas" ja "siun sitäs ja siun tätäs", sun muuta sellaista.
Olisi mukava, jos näyttelijät ja käsikirjoittajat opettelisivat vielä vähän paremmin kielen, niin kuulostaisi aina vaan mukavammalta.
Johan jopa wikipediassa on karjlanmurteen esittely, nimellä "kaakkoismurteet".

maanantaina 13.12.2010

miksi ihmeessä näitä pitää tehdä yksi toisensa jälkeen? jos muita hauskoja hahmoja kuin "antti rokka" ei osata kirjoittaa, niin olisko parempi jättää käsikirjoitus ihan vaan paperille? tänään nähty ensimmäinen jakso oli totaalista potaskaa, en ymmärrä miksi tätä huttua on ikinä lähdetty keittämään yle:ssä kasaan. kallis kotimainen tuotanto - ja ihan ilman aihetta, hävettää olla edes katsojana/maksajana tässä höpötyksessä.

maanantaina 13.12.2010

Voitteko auttaa kun en omin keinoin löydä: Mikä surullinen kappale soi sarjan alussa - ja kuka säveltäjä?

maanantaina 13.12.2010

Heinät oli paaleissa ja hevoset vetivät kumipyöräisiä kärryjä! Kannattaisi kiinnittää vähän enemmän huomiota, lavastukseen, silloin ei varmasti ollut vielä paalaimia.

tiistaina 14.12.2010

Sarja sai minut jäämään television ääreen. Koomikkona tunnettu Jaakko Saariluomakin tekee hienon roolityön. Minulla oli ennakkoluulona se, että ei häntä voi ottaa vakavasti. Hän onkin hyvä. Helposti lähestyttävä ja kansanomainen. Kerrankin tulee sarja joka pureutuu siihen kuinka lapset ja perhe sodan kokivat niin ja miehetkin. Sarja on realistinen kuvaus. Omassa suvussa setäni kaatui sodassa. Eikä siitä ole paljon suvussa keskusteltu. Tulen seuraamaan sarjaa.

tiistaina 14.12.2010

Katsoin avausjakson.MUTTA ei oikein murre saanut minua syttymään,väliin puhuttiin murteella ja taasen joissain oli murre jäänyt pois.Jos kerran tehdään muteella teos niin pitäisi murre sanat olla jatkuvasti käytössä.Asun itse Meän kielen murrealueella,joten sekin saattaa jotenkin "potkia" vastaan.En saanut selville mitä murretta teos käyttää?Pitäisi olla puhtaalla Suomi kielellä niin olisi parempi kuunella.En tiedä kuinka olen väärässä arvostelemaan ko teosta,mutta voi olla että toinen osa aukaisee näkemykseni.Pitää katsoa vieläYle Areenalta oikein ajan kanssa.

tiistaina 14.12.2010

Jo vuosituhannen alusta asti suomessa on käytetty käsikäyttöisiä heinäpaalaimia. Heinä paanu/paali oli suunnilleen saman kokoinen kun sarjassa nähty, sillä erolla, että paanu on sidottu rautalangoilla ja päässä on ollut pahvilappu, johon on merkitty paanun paino. (n.30-40 kg).Kansallismuseon kuva-arkistosta löytyy kuvia, jossa hevoset sodassa seisovat heinäpaalejen keskellä. Heinät on paremmin kulkeneet sota-aikana mukana näin. Toki myös irtoheinää on ollut ja niitä on käyty myös varastamassa talojen pelloilta heinäsuovista. Esim. Eurajoen museosta löytyy käsikäyttöinen heinäpaalain. Käykää tutustumassa. T-Fordi on lanseerattu 1908 ja siinä on ollut jo kumipyörät. Autot kun rantautuivat suomeen, niin siitä asti on myös ollut hevoskärryissä kumipyöriä. Ja meidän oma Nokia on perustettu1904 ja v.-32 on aloitettu henkilöautonrenkaiden valmistus.Myös nokian Paavo-pyörät on nimenomaan heinäkärryihin ja muihin hevoskärryihin tehtyjä kumipyöriä ja nokia selvittelee minulle tällä hetkellä sitä koska niiden valmistus on aloitettu. Sen tiedän, että jo 20-30 luvulla valmistettuja valurautaisia akseleita ja vanteita joihin rengas on kiinnitetty, niin näitä akseleita pyörineen on käytetty paljon hevosvetoisissa kärryissä. Toki sodassa oli myös paljon puupyöräsiä hevoskärryjä, ja näistä kaikista löytyy myös kuvia museoista ja kirjoista.

tiistaina 14.12.2010

Armas Järnefeltin Kehtolaulu

Musiikki, joka Tauno Tukevan sodassa soi tunnistettavana on Armas Järnefeltin Kehtolaulu. Sen esittää sellisti Lea Pekkala, joka on myös sen sovittanut.

Anneli Pallas
Tuottaja
YLE Draama

tiistaina 14.12.2010

Hyvin kirjailija on Rokkansa lukenut...

Luin Lehmusten kaupunkia kuvaavasta (nimikin on teennnäinen)sarjasta pari kirjaa, niistä ainakin itselleni syntyi hieman tyttökirja-fiilis eli henkilöt ovat aika yksiulotteisia. Enempää en jaksanut lukea.
Ensimmäisen tv-osan perusteella sarjasta tulee vähän samanlainen olo. Muistelen Donnerin ohjaaman silloisen Hietamiehen tekstiin perustuvan elokuvan olleen moniulotteisempi.

keskiviikkona 15.12.2010

Tauno Tukevan sota oli minulle ensimmäisen jakson perusteella positiivinen yllätys.

Näytteleminen oli luontevaa ja pääosaan löydetty Jaakko Saariluoma istuu roolihahmoonsa hyvin. Minua eivät kiusaa heinäpaalit tai kumipyörät eikä taida enää nykypäivänä olla helppo löytää eri murteita puhuvia muuten rooleihinsa istuvia nuoria näyttelijöitäkään, paljon tärkeämpää on minulle kokonaisuus. Tietenkin ykstyiskohtiin on kiinnitettävä huomiota, mutta ratkaisevaa näin laajassa draamassa on kuitenkin kokonaisuus ja minulle se Tauno Tukevan sodassa toimi hyvin. Teos on kaikilta osin taiten tehty, kuten YLE halutessaan osaa, ja oivaltavasti leikattu.

Pitipä Laila Hietamies/Hirvisaaren kirjoista tai ei on minusta tässä teoksessa löydetty hyvä näkökulma sotien aikaan - miksi pitäisi tehdä Tuntematon sotilas uudestaan, kun se on jo aikanaan hyvin tehty.

Tauno Tukevan sota on juuri sellaista draamaa mitä minä odotan julkisen palvelun TV-kanavalta, tosi-TV:t, mitä mielikuvituksellisimmat pudotuspelit ja tuisinasarjat täyttävät kaupallisten TV-kanavien ohjelmatarjonnan. Minä puolestani odotan YLE:ltä lisää Tauno Tukevan sodan kaltaista hyvin tehtyä suomalaista draamaa.

keskiviikkona 15.12.2010

Olen pitkin vuotta lukenut Lehmusten kaupunki-sarjaa, siksi yllätyin iloisesti, että siitä on kuvattu sarja.
Maanantaisen aloituksen perusteella olen ihan tyytyväinen kuvaukseen. Pääosan esittäjä osaa ilmaista mielestäni hyvin Tukevan persoonaa ja perheen jäsenten välinen suhde on tuotu hyvin esille.
Koskettavaa minusta on juuri se, että sarjassa tulee sodan raastavuuden lisäksi esille sen vaikutus perheeseen. Siinä ei vain kerrota rintamalla olosta vaan pureudutaan isään ja lapsiin, jotka ovat toisistaan erossa. Ainakin kirjassa pystyin samaistumaan Taunoon hyvin, hän ei ollut vain jermu vaan myös isä ja tunteva ihminen, siksi inhimillinen.

keskiviikkona 15.12.2010

Hienoa kotimaista draamaa. Odotan malttamattomana seuraavia jaksoja.
Kuvailutulkkaus oli erittäin onnistunut!

torstaina 16.12.2010

Ala-arvoinen käsikirjoitus ja roolisuoritukset, jos on nähnyt alkuperäisen Tuntemattoman sotilaan ymmärtää mitä tarkoitan. Kirjailija apinoi ko. teosta täysin miksi ei keksisi jotain omaa EIKÖS. Minkä takia pääosaan piti laittaa uusi "ROKKA", .....voi sanonko mitä. Laila Hirvisaaren ( ent. Hietamies) arvostus laski täysin ....nollaan.

torstaina 16.12.2010

olisihan siinä ollut aineita elokuvaan, mutta päähenkilö aivan luokaton. sopii örveltäjäx piip pojax. epäaito ja avuton, ei ole luonnollinen yrittää olla, yrittää olla mutta uskottavuus puuttuu.

maanantaina 20.12.2010

Näytelmän murteista päätellen, länsi-suomalaisia ei sitten sodassa ollut.

tiistaina 21.12.2010

Eilisessä jaksossa, jonka nyt pinnistelin katsellen. ma20.12. nuori sotapoika sanoi V-alkuisen sanan..?!!!!
Olen melkein varma, ettei siihen aikaan noita sanoja sanottu!! Pilaa tuollaiset epäaidot
lipsaukset tunnelmaa heti.

maanantaina 27.12.2010

Kesällä kuoritaan jäisiä pottuja .Joku sotilas mainitsee ruokana makaronin,onko makaronia ollut jo sota aikana kenttäkeittiöissä?tulee mieleen että on liian paljon samanlaisuuksia tuntemattoman sotilaan kanssa.Ei kaikki sotilaat puhu samaa murretta.Mies mainitsee olevansa suurperheen isä,kaksi lasta on pieni perhe tuohon aikaan.

tiistaina 28.12.2010

Sarjan ajankuva on onnistunut, mutta taistelukohtauksien kuvaus ontuu. Näkee, että käsikirjoittakilta ja ohjaajalta puuttuu "sotilaallinen" ajattelu. Esim. ensimmäisesen osan desanttien tuhominen on epäuskottava. Miksi desantit olisivat koonneet radalle esteen eivätkä olisi miinoittaneet kiskoja tai olleet väijyksissä esteen kohdalla ampumavalmiina? Sarjan kolmannessa osassa alikersantti ampuu panssarinyrkillä tankkia lähes Tauno Tukevan edestä. Todellisuudessa "nyrkin" takana ollut Tukeva olisi kärventynyt sen perästä tulevista lieskoista.

tiistaina 28.12.2010

Aivan mahtava ja tunteikas kuvaus, tippa tuli linssiin monessa kohtaa. Kiitos tekijöille!
Onkohan tämä mahdollisesti tulossa dvd:lle?

keskiviikkona 29.12.2010

Sarjan henkilöt on kuin nykyhetkestä kaapattuja hahmoja, jotka on vain siirretty suoraan lavasteiden sekaan. Minulle riitti kuin näin ensimmäistä jaksoa vartin verran, sen jälkeen laitoin tv:n kiinni, koska tuohon olisi voinut satsata hiukan enemmän esim. näyttelijöihin ja siihen mitenkä he esiintyvät. Onneksi ei kukaan puhunut, sentään stadin slangia tennarit jalassa.

keskiviikkona 29.12.2010

Itse asiassa käsikäyttöisiä heinäpaalaimia oli jo ennen sota-aikaa, 1900-luvun alusta saakka.

lauantaina 01.01.2011

aivan järkyttävää ripulia oli...

sunnuntaina 02.01.2011

Onko tästä sarjasta tulossa dvd-versiota?

maanantaina 03.01.2011

Tämä sarja oli positiivinen yllätys. Pidin siitä todella paljon. Maisemat, näyttelijät (jopa lapset) olivat todella hyviä!

maanantaina 17.01.2011

Tauno Tukevasta tulossa DVD

Tauno Tukevan sodasta on tulossa DVD ensi vuoden puolella.
DVD-versiota suunnitellaan muistakin Heidi Köngäksen ohjauksista kuten Kirje isältä ja Liian paksu perhoseksi.

Päivi Suikkanen
Verkkotoimittaja
YLE TV1

tiistaina 18.01.2011

Eipä ollu hääppönen esitys, en tykänny. On parempiakin nähty

tiistaina 18.01.2011

Kyllähän ruoka on ollu tiukassa sota-aikana, paleltuneita pottuja ja makaroonia syöty. Mutta kyllähän sianpääkin on paistettu ja syöty tarkkaan, ei niitä ole kyllä haudattu. Aika heikko esitys kokonaisuudessaan, eiköhän näitä sotatarinoita ole jo nähty tarpeeksi. Toivoisin yleltä enemmän draamaa ja komediaa.

sunnuntaina 17.04.2011

nii onko mitää varmempaa päivää kuukautta millon toi dvd on tulossa ja minne tulossa ????

lauantaina 28.05.2011

Milloin DVD ostettavissa? Erittäin hyvä sarja!

sunnuntaina 24.07.2011

hienoa että sotilaskeittäjistäkin on vihdoinkin tehty sotakuvaus.armeija marssii vatsallaan.

sunnuntaina 27.11.2011

Tunteikas tarina ja niin toden tuntuinen. Tunnistin isäni kertomia sotatarinoita tekisi mieleni sanoa piirun tarkkuudella. Hän haavottui ja toimi hevosmiehenä myöhemmin. 2. Luokan vapaudenristin kunniataulu on huoneeni seinällä. Hieno näkökulma hevosten käytöstä ja huolehtimisesta. Tukevan nättelijä jopa muistutti olemukseltaan ja ulkonäöltään isääni. Toivattavasti saadaan DVD.

lauantaina 05.05.2012

Onko Tauno Tukevan sota - DVD ilmestynyt ja jos on niin mistä sen voisi ostaa?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä