10 kirjaa vallasta

Julkaistu maanantaina 21.05.2012 19 239

Anna Kortelainen ja Timo Harakka ovat vallan ytimessä.

TV1 torstaisin 31.5. - 5.7.2012 ja 19.7. - 16.8.2012 klo 21.05 - 21.35

Yle Areenassa 30 päivää

Yle Areenassa kolme erikoispitkää jaksoa (Hautala, Uusikylä, Sailas)

Lisää: 10 kirjaa vallasta

Tänä kesänä 10 kirjaa -sarjassa puhutaan vallasta. Kymmenen tunnettua suomalaista jakaa lukukokemuksensa kirjoista, jotka paljastavat vallankäytön salaisuudet.

Kirjojen saloja raottamassa ovat jälleen myös Timo Harakka ja Anna Kortelainen.

 

Katsojien ehdottamia kirjoja

Kymmenen vierasta tarttuu kymmeneen televisiokatsojan ehdottamaan valtakirjaan. Mitä siitä seuraa?

Komissaari selvittää Oikeusjutun, oopperalaulajatar kohtaa Nöyrimmän palvelijanne, ministeri uhmaa Kärpästen herraa, muusikko nauraa Veitikalle sekä kuusi muuta hämmästyttävää tulosta, joista tulee kesän puheenaiheita.

 

Valtaa uusin silmin

Valta on valloillaan silloin kun on tilanne ja sesonki päällä, mutta kesälomillaan vallanpitäjät ottavat rennosti, lukevat riippumatossa ja puhuvat sitten mielellään lukemastaan.

Vallankäyttäjät lukevat yötä myöten ja kertovat sitten omin sanoin. Vallan myötä näkee uusin silmin niin Tuntemattoman sotilaan kuin Asterixinkin.

Kymmenen kirjaa vallasta -sarjassa on lukijavieraiden vuoro tunnustaa oma valtansa, tehdä kirjan kanssa löytöretki valtaan mutta myös nauraa vallalle.
Yllättävän monesta valtakirjasta löytyy jaksoissa narri, komiikkaa tai mustaa huumoria.

 

 

10 kirjaa vallasta -sarjan jaksot:

31.5. Heidi Hautala

Yle Areena: Erikoispitkä, musiikiton versio

Kansan valta, väkivalta. Koulupojista tulee verenhimoisia villejä Goldingin Kärpästen herrassa. Finnairin poikia paimentava ministeri Heidi Hautala tunnustaa Timo Harakalle ja Anna Kortelaiselle, että nauttii vallasta.

 

7.6. Elina Knihtilä

Vallanhimo, parisuhdevalta. Miksi Shakespearen Macbeth murhaa itsensä valtaistuimelle? Elina Knihtilä kertoo Timo Harakalle ja Anna Kortelaiselle, millaista oli näytellä vallan sokaisemaa miestä keski-iän aviokriisissä.

 

21.6. Kari Uusikylä

Yle Areena: Erikoispitkä, musiikiton versio

Vallankumous ja vallan lait. Lahjakkuusprofessori Kari Uusikylä kertoo, kuka menestyy valtataisteluissa, miksi, ja millä hinnalla. Orwellin Eläinten vallankumouksen äärellä ovat myös Timo Harakka ja Anna Kortelainen.

 

28.6.Irina Krohn

Idyllinen kylä pahan maailman saartamana. Mitä Asterix kertoo Suomen ja EU:n suhteesta, äänestäjien mielistelystä ja vaaliraharikoksista? Elokuvasäätiön pomo Irina Krohn Timo Harakan ja Anna Kortelaisen vieraana.

 

5.7. Raimo Sailas

Yle Areena: Erikoispitkä, musiikiton versio

Poikkeustilan valta. Sodan ja laman kriiseissä ei katsota muodollista asemaa. Vallan ottaa se, joka osaa. Leikkauslistojen isä Raimo Sailas lukee Linnan Tuntematonta sotilasta Timo Harakan ja Anna Kortelaisen kanssa.

 

19.7 Olavi Uusivirta

Vallan lumo ja lume. Veikko Huoviselle Hitler oli Veitikka, joka elää iäti. Mikä Adolfissa vetosi - ja miten tyranni estetään? Moniala-artisti Olavi Uusivirta esittää Hitler-laulun Timo Harakalle ja Anna Kortelaiselle.

 

26.7. Maria Pettersson

Taistelu ruumiista. Atwoodin Orjattaressa naiset ovat uskonnollisen vallanpalvelijoita ja synnytyskoneita. Kuinka kaukaista todellisuutta, pohtivat City-lehden vetäjä Maria Pettersson, Timo Harakka ja Anna Kortelainen.

 

2.8. Olli Rehn

Virkavalta, mielivalta. Kafkan Oikeusjutussa syytön saa syytteen tietämättä miksi ja missäoikeutta käydään. EU-komissaari kohtaa kafkamaisia tilanteita joka päivä, Olli Rehn kertoo Timo Harakalle ja Anna Kortelaiselle.

 

9.8. Lilli Paasikivi

Valtataistelu työpaikalla. Firman menestys edellyttää työntekijöiden kiusaamista. Kertooko Amélie Nothombin Nöyrin palvelijanne myös oopperan johtamisesta, Timo Harakka ja Anna Kortelainen kysyvät Lilli Paasikiveltä.

 

16.8. Merja Ylä-Anttila

Nainen vallassa. Laila Hirvisaaren Minä, Katariinassa 1700-luvun esifeministi hallitsee Venäjää. Onko nainenparempi johtaja kuin mies, pohtivat MTV3:n päätoimittaja Merja Ylä-Anttila, Timo Harakka ja Anna Kortelainen.

 

Suosittele239 Suosittelee

Kommentit

torstaina 31.05.2012

Turhan miehen turha ohjelma

torstaina 31.05.2012

Kortelainen on TV:n ärsyttävin ihminen - pidän kirjoista mutta en tästä ohjemasta.

torstaina 31.05.2012

No, minusta Kortelainen taas on tv:n esiintyvistä keskustelijoista yksi miellyttävimmistä ja terävimmistä. Fiksusti käyttäytyvä ja keskusteleva avarakatseinen nainen. Eikä Harakassakaan ole mitään vikaa. Hyvä, mielenkiintoinen ohjelma.

perjantaina 01.06.2012

Aika köyhä alku. Ei minua kiinnosta henk.koht. löpinät, vaan analyysi kirjasta. Nyt se jäi todella pinnalliseksi.

Ei puhuttu mitään siitä, mikä suorastaan pistää silmään,. että yhteisössä ei ole yhtään aikuista. Eli siis kumottiin myytti lasten viattomuudesta.

PS. Kummallisesti tehty esittely. Otsikosa pitäisi olla kirjailija ja kirja!

torstaina 07.06.2012

Tuleehan nämä jaksot taas Areenaan myös ulkomailla näkyvinä versioina? Olisi kiva edes kuunnella!

torstaina 07.06.2012

Nettikatselua Suomessa

10 kirjaa vallasta -sarjaa voi katsella Areenassa vain Suomessa.

Päivi
verkkotoimittaja

sunnuntaina 10.06.2012

Harmi :( Viime kesän ohjelmat tulivat musiikittomina videoina ja ääniklippeinä ladattaviksi myös ulkomailla ja toivoin, että tämänvuotisetkin tulisivat.

maanantaina 11.06.2012

Kiinnostava ohjelma. Mukavaa aina kuunnella, miten muut ovat jonkin kirjan kokeneet ja mitä saaneet siitä irti. Kiitos tekijöille! Toivottavasti sarja jatkuu tulevinakin kesinä!

keskiviikkona 13.06.2012

Kaveri sanoo: "luopuisin dirkatuurista ja rupeasin demokraattiseksi hallitsijaksi" !!! Miten niin, demokraattiseksi hallitsijaksi ei vaan ruveta vaan siihen valitaan äänestyksen kautta. Se on demokratiaa, eikä se että diktaatori rupeaa hallitsijaksi. Tuohan on vääränlaista vallan käyttöä. Ei demokratiaa.

torstaina 14.06.2012

Missä on Platonin Valtio tai Machiavellin Ruhtinas tai melkeinpä mikä vaan Ciceron teoksista.

torstaina 21.06.2012

Niin ... valtataistelu ei pohjaudu siihen, että kaikki voittavat ... miksi ottaa vastuu kaikista ...

torstaina 05.07.2012

korruptoituneet ministerit joutavat vankilaan.

torstaina 05.07.2012

Tuntematon sotilas. Miten tästä kirjasta saatiin tehtyä näin huono ohjelma? Vaatii osaamista? Onneksi teos on jo laajalti tunnettu. Näillä eväillä se jäisi varaston hyllylle tai nousisi lämpönä harakoille.

Parempaa odotellessaa.!?

sunnuntaina 08.07.2012

Kesän uusintavoittoisen ohjelmiston keskellä ehdoton helmi tämä "10 kirjaa vallasta". Sitä oikein odotaa ja jopa katselee uusinnan sunnuntaisin. Uusia ja mielenkiintoisia näköaloja. Mitä iloa on aina vain pyöriä omissa sukissaan, kun voi laajentaa näkökenttäänsä. Voin vain ihmetellä, miten esim. Macbethista tai Asterixista saa sellaisia tuoreita keskusteluja. Tuntemattomasta sotilaastakin päästiin ohi "Karjalan mäntyjen" ajankohtaisiin analyyseihin.
SUURKIITOS tekijöille!

maanantaina 30.07.2012

Hieno ohjemla. Tällaisia lisää!

perjantaina 03.08.2012

Moi.
Toivon, että välittäisitte tämän viestin toimittaja Timo Harakalle.

Moro toimittaja (ja YLE),

Nää kymmenen kirjaa rahasta ja kymmenen kirjaa vallasta ovat olleet enemmän kuin hyviä.
Jään toivomaan, että sinulle (ja taustajoukollesi) löytyisi aikaa yleltä esim. viikottaiseen "missä mennään" -talous/valta -tenttiin. Meillä ei ole enää ohjelmia, joissa vallanpitäjiltä kysytään se toinenkin kysymys (ja kolmas), kun ensimmäinen etukäteen suunniteltu on jo kysytty. Se onkin mahdollista vain, jos on perehtynyt asiaan myös itse.
Minun elinaikanani (54 v.) ei ole ollut aikaa, jolloin maailma ja sen vallanpitäjät ja valtasuhteet ovat olleet vähemän tunnettuja ja enemmän pelottavia. Joku kuitenkin vetelee naruista. Myös Suomessa.
Tämä ei ole mielistelyä vaan aito toive.

Terveisin,

Kari Toiviainen
Hyvinkää
040 8675393

torstaina 09.08.2012

Aina ihmettelen, miksi puheohjelmia tehdään telkkariin, kun on olemassa radiokin, varsinkin ylellä, mutta tätä kyllä seuraan mielelläni, erityisesti vieraat on valittu hyvin. Moni ohjelman kirja, jota en ole lukenut, on alkanut kiinnostaa ja tekee myös mieli lukea uudestaan ne kirjat, jotka on lukenut. Sillä tavalla puheohjelma puolustaa paikkaansa myös telkkarissa.

tiistaina 14.08.2012

Amelie Nothcombin kirjan käsittelyn yhteydessä olisi voinut muistaa, että kyllä suomalaisillakin työpaikoilla on tapahtunut kaikenlaista, varsinkin 1990-luvun alun talouslaman aikana lamatilannetta käytettiin hyväksi työnantajien taholta siinä, että "vääränlaisen pärstäkertoimen omaavien" työtehtäviä "uudelleenjärjesteltiin".

Minäkin tiedän yhdestä suomalaisesta yrityksestä niiltä ajoilta tapauksen, että vuosikausia yritykselle hyvää työtä pienellä palkalla tehnyt jo keski-ikäinen kielenkääntäjä lomautettiin ensimmäisten joukossa, kun hän ei ollut osannut nuoleskella koskaan ylempiään. Hänen tilalleen oli palkattu toisella tehtävänimikkeellä ei niin kielitaitoinen henkilö, joka oli osaston johtajalle mieleisempi. Niinpä siinä oli käynyt niin, että se ei-niin-kielitaitoinen soitteli jatkuvasti lomautetulle kielenkääntäjälle, joka kotonaan sitten teki palkatta käännöksiä yritykselle, jotka se ei-niin-kielitaitoinen esitteli sitten omissa nimissään. Oikeasti työtoverit tiesivät, mistä käännökset tulivat, mutta siitä ei puhuttu. Johtajakin tiesi.
Taloustilanteen parannuttua jo ikääntynyt kielenkääntäjäkin pääsi takaisin firmaan töihin. Verstaan puolelle. Yritykseen palkattiin uusi nuorempi kielenkääntäjä, joka jatkuvasti kyseli neuvoja verstaan puolelta siltä entiseltä kielenkääntäjältä. Kuultuaan edeltäjänsä tapauksesta se nuorempi kielenkääntäjäkin kyllä vaihtoi aika nopeasti firmaa.

perjantaina 17.08.2012

Virkistävä ohjelma tositvhutusta kauan sitten tarpeekseen saaneille. Puhutaan kirjoista, kirjailijoista, kokemisesta, näkemyksistä... siten, että ohjelma pikemminkin virkistää kuin saa vaipumaan uneen, kuten niin monet äärimmäisen syväluotaavat asiaohjelmat, joista jaksaa olla kiinnostunut ainoastaa asiaan vihkiytynyt. Juontajat ovat teräviä ja miellyttäviä. Pidin myös viimekesäisestä sarjasta Kymmenen kirjaa rahasta.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä