TV1:n ohjelmat | Kulttuuri

 

Ohjelmakortti

10 kirjaa vallasta

10 kirjaa -sarjassa puhutaan vallasta. Kymmenen tunnettua suomalaista jakaa lukukokemuksensa kirjoista, jotka paljastavat vallankäytön salaisuudet.

Valta on valloillaan silloin kun on tilanne ja sesonki päällä, mutta kesälomillaan vallanpitäjät ottavat rennosti, lukevat riippumatossa ja puhuvat mielellään lukemastaan.

Vallankäyttäjät lukevat yötä myöten ja kertovat sitten omin sanoin.

Televisionkatsojat saivat ehdottaa ohjelman valtakirjoja. Huolella valitut romaanit herättävät vallankohtaajissakin ajatuksia. Vallan myötä näkee uusin silmin niin Tuntemattoman sotilaan kuin Asterixinkin.

 

Vakava, naurettava valta

Kymmenen kirjaa vallasta -sarjassa on lukijavieraiden vuoro tunnustaa oma valtansa, tehdä kirjan kanssa löytöretki valtaan mutta myös nauraa vallalle.

Yllättävän monesta valtakirjasta löytyy jaksoissa narri, komiikkaa tai mustaa huumoria.

Joku vieraista haluaa siteerata parhaan kohdan, toinen ottaa esille tatuointinäkökulman, kolmas muistelee lämmöllä. Teemojen myötä noustaan valtaistuimelle ja tullaan rymisten alas.

 

Kolme erikoispitkää versiota Yle Areenassa

10 kirjaa vallasta -sarjan kolmesta jaksosta on koottu kolme erikoispitkää versiota. Jaksot on katsottavissa 12.7. alkaen Yle Areenassa.

Nettikatselussa ovat jaksot, joissa vieraana ovat Heidi Hautala – William Golding: Kärpästen herra, Kari Uusikylä – Georg Orwell: Eläinten vallankumous ja Raimo Sailas – Väinö Linna: Tuntematon sotilas.

 

 

10 kirjaa vallasta -sarjan jaksot:

 

31.5. Heidi Hautala

Vallankäyttäjä I (Jaana Halonen)

William Golding: Kärpästen herra (kirjaesittely)

Yle Areena: Erikoispitkä, musiikiton versio

Kansan valta, väkivalta. Koulupojista tulee verenhimoisia villejä Goldingin Kärpästen herrassa. Finnairin poikia paimentava ministeri Heidi Hautala tunnustaa Timo Harakalle ja Anna Kortelaiselle, että nauttii vallasta.

 

 

7.6. Elina Knihtilä

Vallankäyttäjä II (Esa Kauppila)

Shakespeare: Macbeth

Vallanhimo, parisuhdevalta. Miksi Shakespearen Macbeth murhaa itsensä valtaistuimelle? Elina Knihtilä kertoo Timo Harakalle ja Anna Kortelaiselle, millaista oli näytellä vallan sokaisemaa miestä keski-iän aviokriisissä.

 

 

21.6. Kari Uusikylä

Vallankäyttäjä III (Santtu Luoto)

George Orwell: Eläinten vallankumous

Yle Areena: Erikoispitkä, musiikiton versio

Vallankumous ja vallan lait. Lahjakkuusprofessori Kari Uusikylä kertoo, kuka menestyy valtataisteluissa, miksi, ja millä hinnalla. Orwellin Eläinten vallankumouksen äärellä ovat myös Timo Harakka ja Anna Kortelainen.

 

 

28.6.Irina Krohn

Vallankäyttäjä IV (Nina Degerstedt)

Goscinny ja Uderzo: Asterix ja Caesarin lahja

Idyllinen kylä pahan maailman saartamana. Mitä Asterix kertoo Suomen ja EU:n suhteesta, äänestäjien mielistelystä ja vaaliraharikoksista? Elokuvasäätiön pomo Irina Krohn Timo Harakan ja Anna Kortelaisen vieraana.

 

 

5.7. Raimo Sailas

Vallankäyttäjä V (Teemu Hokkanen)

Väinö Linna: Tuntematon sotilas

Yle Areena: Erikoispitkä, musiikiton versio

Poikkeustilan valta. Sodan ja laman kriiseissä ei katsota muodollista asemaa. Vallan ottaa se, joka osaa. Leikkauslistojen isä Raimo Sailas lukee Linnan Tuntematonta sotilasta Timo Harakan ja Anna Kortelaisen kanssa.

 

 

19.7 Olavi Uusivirta

Vallankäyttäjä VI (Pekka Kuisma)

Veikko Huovinen: Veitikka

Vallan lumo ja lume. Veikko Huoviselle Hitler oli Veitikka, joka elää iäti. Mikä Adolfissa vetosi - ja miten tyranni estetään? Moniala-artisti Olavi Uusivirta esittää Hitler-laulun Timo Harakalle ja Anna Kortelaiselle.

 

 

26.7. Maria Pettersson

Vallankäyttäjä VII (Pirkka Aunola)

Margaret Atwood: Orjatar

Taistelu ruumiista. Atwoodin Orjattaressa naiset ovat uskonnollisen vallanpalvelijoita ja synnytyskoneita. Kuinka kaukaista todellisuutta, pohtivat City-lehden vetäjä Maria Pettersson, Timo Harakka ja Anna Kortelainen.

 

 

2.8. Olli Rehn

Vallankäyttäjä VIII (Juhana Virkki)

Franz Kafka: Oikeusjuttu

Virkavalta, mielivalta. Kafkan Oikeusjutussa syytön saa syytteen tietämättä miksi ja missäoikeutta käydään. EU-komissaari kohtaa kafkamaisia tilanteita joka päivä, Olli Rehn kertoo Timo Harakalle ja Anna Kortelaiselle.

 

 

9.8. Lilli Paasikivi

Vallankäyttäjä IX (Seija Kitula)

Amélie Nothomb: Nöyrin palvelijanne

Valtataistelu työpaikalla. Firman menestys edellyttää työntekijöiden kiusaamista. Kertooko Amélie Nothombin Nöyrin palvelijanne myös oopperan johtamisesta, Timo Harakka ja Anna Kortelainen kysyvät Lilli Paasikiveltä.

 

 

16.8. Merja Ylä-Anttila

Vallankäyttäjä X (Timo Anttila)

Laila Hirvisaari: Minä, Katariina

Nainen vallassa. Laila Hirvisaaren Minä, Katariinassa 1700-luvun esifeministi hallitsee Venäjää. Onko nainenparempi johtaja kuin mies, pohtivat MTV3:n päätoimittaja Merja Ylä-Anttila, Timo Harakka ja Anna Kortelainen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sarja 10 kirjaa vallasta on päättynyt. Se esitettiin kesällä 2012.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vakiovieras

Anna Kortelainen, kirjailija

Anna Kortelainen valitsi vapaan ammatin päästäkseen pakoon vallankäyttäjiä ja nokkimisjärjestyksiä. Hän antaa valtakirjan innokkaasti joka vaaleissa ja motkottaa vaalien välivuodet.

Hiljaa mielessään hän haluaisi kunnioittaa esivaltaa, mutta miten se muka voisi onnistua? Kortelainen kursailee väitettä, että hän käyttäisi itse valtaa työssään, ja tietää vallan hyvin niin tekevänsä.

Tieto on valtaa, kummastakaan ei kannata kieltäytyä.

 

 

Isäntä

Timo Harakka, toimittaja

Timo Harakka törmäsi valtaan ensimmäistä kertaa syntymänsä hetkellä, jolloin joutui maahanmuuttajaksi tuntemattomaan ja pelottavaan ympäristöön.

Hän on itse käyttänyt valtaa mm. isänä, puolisona, työnantajana, palkinto- ja apurahalautakunnissa, mielipidevaikuttajana ja akvaarionomistajana.

Hän on ollut vallankäytön kohteena mm. isänä, puolisona, työntekijänä, ase- ja verovelvollisena, sosiaalitoimiston asiakkaana sekä Etelä-Afrikan ja Swasimaan välisen raja-aseman viisumijonossa.

Timo Harakan blogi

 

10 kirjaa vallasta Facebookissa

 

 

Suunnittelu: Timo Harakka, Anna Kortelainen, Marika Kecskeméti, Olli Laine. Tuotanto: Yle Kulttuuri.

 

 

Kesä 2011: 10 kirjaa rahasta

 

 

TV1 tiedottaa
Muualla Yle.fi:ssä