Avec Tastula: Huipulle hinnalla millä hyvänsä?

Julkaistu maanantaina 16.12.2013 3 8

Maarit Tastula kohtaa uudessa sarjassa ihmisiä heidän arjessaan.

TV1 perjantaina 20.12.2013 klo 21.00 - 21.45, uusinta sunnuntaisin klo 17.10 - 17.55

Yle Areenassa 30 päivää

Onko kilpailu lapsille luontaista? Missä kulkee hyvän ja huonon kilpailun raja lasten harrastuksissa?

Toimittaja Maarit Tastulan uuden neliosaisen Avec Tastula -ohjelmasarjan ensimmäisessä osassa sukelletaan lasten kilpailun maailmaan.

 

Taistelija vai luuseri?

Pienetkin lapset joutuvat varhain kohtaamaan kilpailun realiteetit.

Huippu-urheilun ja lasten laulukilpailujen maailmaan kuuluu jatkuva arviointi, pudotuspeli, kyynärpäätaktiikka ja pelko, että hyvästä suorituksesta huolimatta Elastisen tuoli ei ehkä sittenkään käänny.

Kasvaako näistä lapsista määrätietoisia taistelijoita vai murskautuuko lapsen itsetunto jo matkalla huipulle?

 

Perheen kolme koota

Virtasten perhe Tampereelta on superharrastava perhe.

11-vuotiaat lapset Ilari ja Iina ovat nuoresta iästään huolimatta jo kilpailun ammattilaisia. Ilari pelaa jääkiekkoa ja kilpailee yleisurheilussa, Iina osallistuu laulukilpailuihin, soittaa pianoa, ratsastaa ja käy musiikkiteatterin treeneissä.

Virtasten kalenteri on jo alkusyksystä täynnä lasten harrastuksia. Oma vapaa-aika uhrataan lasten kuljetuksille. Kyse on kolmen koon strategiasta: kuljeta, kannusta ja kustanna.

 

Kenen haaveita?

Voiko enää puhua harrastuksesta, jos treenejä on vähintään viisi kertaa viikossa?

Moni urheiluseura sanookin jo suoraan, että tarkoitus ei ole harrastaa liikuntaa, vaan valmentautua huippu-urheilijaksi. Tietävätkö vanhemmat, mistä he haaveilevat, kun toivovat lapsilleen uraa huipulla?

 

"Parhaimpia vuosia"

Ohjelmassa seurataan uimari Matti Mattssonin treenejä ja tavataan ex-alppihiihtäjä Sanni Leinonen ja hänen isänsä Esa Leinonen, jotka kertovat, mihin Sannin urheilu-ura loppui – ennen aikojaan, kuten moni yhä ajattelee.

Esa Leinonen, neljä lasta huipulle kuljettanut, kannustanut ja kustantanut isä, toteaa: "Ne olivat elämäni parhaimpia vuosia, ei siitä pääse mihinkään."

Tuotanto: Yle Asia

 

Suosittele8 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

tiistaina 17.12.2013

Tämähän näkyy myös lasten koulunkäynnissä. Viikonloppujen jälkeen ollaan aivan poikki ja läksyt tekemättä. Ja usein syynä juuri "harrastusten" vaatimat kilpailut ja treenit. On ihmeellistä, että ensinnäkin vanhemmilta puuttuu täysin omien lastensa kohdalta terve suojeluvaisto. Ja toisaalta, että asiantuntijat ovat aiheesta näinkin hiljaa. Joitain kommentteja on tullut, joissa muistaakseni tämä lastenpsykiatri tms. Cacciatore oli huolissaan lasten vähentyneestä vapaa-ajasta. Siis oikeasta vapaa-ajasta. Eihän tuollaiset treeni- ja kilpailuaikataulut kuulu kuin ammattilaisille. Aikaa tarvittaisiin kuitenkin vapaaseen leikkimiseen, kavereiden kanssa seurusteluun, perheen yhdessäoloon (ilman jatkuvaia suorituspaineita ja aikatauluja) ja läksyjen tekoon. Siihen ei tunnu näillä kunnianhimoisilla vanhemmilla riittävän mielenkiintoa, kun eletään omia menetettyjä unelmiaan lastensa kautta. Ei tule seuraamaan muuten hyvää jälkeä, sanokaa mun sanoneen.

lauantaina 21.12.2013

Kiitos ohjelmasta. Tosin hiukan monipuolisempaa otetta olisin toivonut - tätä asiaa kun itsekin olen paljon miettinyt. Mielestäni tilanne ei ole lainkaan noin mustavalkoinen. Oli hiukan ärsyttävääkin asettaa alun ja lopun pikkulasten leikki-ikään kuin vastakohdaksi muulle ohjelmalle. Mietitäänpä nykyajan teiniä. On neljänlaisia tilanteita: 1) ei harrastuksia ja liikaa aikaa somelle & kaikenlaiselle tyhmälle, 2) ei harrastuksia, mutta vahva sisäinen palo johonkin, 3) aktiivinen harrastus, joka ei ole ns. sm-tasolle tähtäävää, ja 4) todella kovaa harrastavat, joista osa nauttii täysillä ja osalle kohta 3 sopisi paremmin. KAIKKI nämä ovat olleet leikkiviä lapsia ritaripuvuissaan, kuten alun ja lopun filmipätkissä. Kyse onkin siitä, mitä tapahtuu sen jälkeen.

On ihan totta, että kohdan 4 nuorilla, osalla, on liikaakin paineta. Suurin ongelma ovat kuitenkin kohdan 1 lapset. Heitä on eniten. Heillä on ikäänkuin liikaa aikaa ja heitä näkee perjantai-iltaisin kaupungilla pyörimässä.

Ymmärrän, että sävyjen ja näkökulmien esittely on hankalaa, kun haluaa jonkun pääviestin tuoda läpi. Olisi todella mukavaa kuitenkin, jos moista yritettäisiin. Tastulan aiemmissa ohjelmissa tämä "pinnan alle meno" on juuri ollut se rikkaus ja olisi upeaa saada sitä tähän formaattiin myös.

lauantaina 21.12.2013

Mielenkiintoinen aihe ohjelmassa, kiitos siitä! Harrastuksien antama jonkinlainen esiintymiskokemus tai joukkuetoiminta yleensä luovat lapsuudesta asti pohjaa aidolle hyvälle terveelle itsetunnolle.
Tekipä lapsi myöhemmin elämässään mitä hyvänsä, niin usko itseensä ja omiin siipiinsä on kaiken a ja o elämänkannustimina. Tämän on ainakin jo omassa lapsuudessani saanut kokea eri harrastusten myötä. Samoin oma jälkipolvi on saanut vastaavat peruseväät itselleen. Siksi myös ehkä odotinkin ohjelmasta enemmän varsinkin tuon kilpailuvietin ja sen toteuttamisen osalta perusteluita. En toivoisi asenteellisia sukupuolikliseisiä määrittelyjä tasa-arvoittavassa nykyelämässä taikka vain rahalla mitattavissa olevia arvoja. Kyllä kaikkiin harrastuksiin panostaminen totta kai vie täysillä mukanaan tai sitten lopahtaa, mutta kuitenkin on saanut mahdollisuuksia osallistua elämässä eri ikäkausina erilaisiin tapahtumiin. Totta kai kaikella on oma hintansa ja omat mittarinsa, kaikkea ei kuitenkaan voi nähdä pelkillä silmillä, vaan tulokset voivat kantaa vuosikymmenien päähän, jolloin vasta voi nähdä/mitata kokonaisuuden.Vanhemmat myöskin joutuvat kasvamaan jälkipolvensa myötä, Annettua aikaa ei saa enää takaisin. Se on käytettävä tässä ja nyt. Parhaaksi katsomalla tavalla. Huominen voi olla ainakin paremmin. Mene ja tiedä. Elä ja opi.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä