Historiaa: Hyvästi toverit!

Julkaistu perjantaina 11.11.2011 19 232

Miksi Neuvostoliiton ja sen liittolaismaiden romahdusta ei voitu nähdä edeltä käsin?

TV1 keskiviikkoisin 16.11. – 21.12. klo 19.00 – 19.55

YLE Areenassa 30 päivää

Vuonna 1975 Euroopan kommunistiblokki, Neuvostoliitto ja sen liittolaismaat, oli laajimmillaan.

Kylmä sota oli täydessä käynnissä, mutta kilpakumppani Yhdysvallat oli kärsinyt tappion Vietnamin sodassa, ja Watergate tahrasi maan johdon mainetta.

Kun Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon oli ryvettynyt Watergate-skandaalissa ja joutunut eroamaan vuonna 1974, nousi Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Leonid Brežnev maailman vaikutusvaltaisimman miehen asemaan.

Kuusiosaisessa sarjassa Hyvästi toverit! (Farewell Comrades) tarkastellaan niitä ilmiöitä ja tapahtumia, jotka kommunistivallan hajoamista jouduttivat. Miksi romahdusta ei voitu nähdä edeltä käsin?

 

16.11. Hauras tasapaino 1979-1980

Etykin kolmanneksi vaiheeksi kutsuttu huippukokous järjestettiin Helsingin Finlandia-talossa heinä- ja elokuun vaihteessa vuonna 1975.

Kokoukseen saapui itsevarma Leonid Brežnev, joka tuntui maailman mahtavimmalta mieheltä. Kuitenkin jo 16 vuoden kuluttua kommunistivalta oli murtunut.

Dokumentin keskiössä ovat isä Andrei Nekrasov ja tytär Tatjana Nekrasov (kuvassa), jotka kertovat lähihistoriasta omasta näkökulmastaan.

Mukana on myös tavallisten ihmisten kertomuksia siitä, miltä Tshekkoslovakian miehitys vaikutti neuvostoliittolaisista, miten kaupankäynti sujui, kun kaikkea oli niukalti ja millaisia tarinoita yksinvaltaisista diktaattoreista liikkui kansan parissa.

Toisaalta ihmeteltiin, miten valtio, joka on lähettänyt ihmisiä kuuhun, ei pysty hoitamaan omaa talouttaan. Toisaalta ihmisille kuitenkin taattiin jonkinlainen tulotaso ja terveydenhuolto.

 

23.11. Sairauden oireet 1980-1985

Neuvostoliitossa talouskasvu pysähtyi, sotilasmenot kasvoivat ja kolme puoluejohtajaa kuoli viiden vuoden aikana.

Myös liittolaismaissa, eritoten Puolassa, vanha johto joutui tiukille. Elokuussa 1980 sähköasentaja Lech Wałęsa (kuvassa oik.) johti Gdañskin telakan lakkoa, joka johti lakkoaaltoon eri puolilla maata.

Vuoden 1980 kesäolympialaiset pidettiin Moskovassa, mutta kisoja boikotoivat monet merkittävät urheilumaat. Kaupunki pesi kasvojaan siirtämällä prostituoidut ja kerjäläiset pois kisayleisön silmistä.

 

30.11. Gorbatshovin etsikkoaika 1985-1988

Mihail Gorbatshovista tuli vuonna 1985 puoluejohtaja ja hänen uudistuspolitiikkansa herätti lännessä ja myös itäblokin älymystöpiireissä toiveita. Jännitteet kuitenkin kasvoivat.

 

7.12. Kaaos 1988-1989

Neuvostoliiton tapahtumat heijastuivat voimakkaina sen liittolaismaihin. Bratislavassa ja Budapestissä pidettiin laittomia mielenosoituksia ja DDR:n pakolaiset tulvivat Prahan lähetystöön.

 

14.12. Vauhti kiihtyy 1989

Puolan ja Unkarin tapahtumat panivat liikkeelle valtavan dominoefektin ja neuvostoimperiumi oli hajoamisen partaalla. Marraskuussa 1989 Prahassa juhlittiin kommunistihallinnon eroa.

 

21.12. Neuvostoliiton loppu 1990-1991

Neuvostotasavallat alkoivat liittolaismaiden tapaan vaatia itsenäisyyttä. Neuvostoliiton loppu koitti vuonna 1991 ja Venäjän ensimmäiseksi presidentiksi valittiin Boris Jeltsin.

 

Tuotanto: Artline Films/gebrueder beetz filmproduktions/Arte/ZDF/YLE. Ranska

 

Suosittele232 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 16.11.2011

Jes, mutta ainoa älykäs syy (paitsi syys) tämän aiheen käsittelyyn olisi se, että miksi juuri nyt lopulta kommunismi tulee voittamaan kapitalismin - ja kapitalismin omalla asella eli valuutalla!

Maailmantalous pitäisi olla silmäkulmassa kun EU:ssa ja varsinkin Suomen takaperällä lasketaan omia markkoja. Puolet niistä on tulleet juuri EU:sta tai Venäjältä. Jos itäblokki jonkin takia hävisi niin sen, että se osasi tunnistaa vain ja ainoastaan tuntuvat materiat eli ne jotka olivat laskettavissa: lapiomies teki työtä, mutta opettaja ei.

Olemme suunnilleen päässeet samalle tasolle ajattelussa kokomuslaisen hallituspohjan ja sos-dem. byrokratian kourissa, joten eipä ihmetytä.

Mutta onneksi mualima pelastuu, kun kiinalaiskommunisti antaa tukea ja ostaa loput.

Ja sen pituinen tämä globaalisaga olikin. Kansan tai kansaintalous vaatii kulttuuria ja opetusta sekä hoivaa, muutoin taloutta ei kukaan pyöritä, mutta tämä on liian kauaskantoista kapitalistille ja taasen itsestään selvää kommareille. Miksi kukaan ei suoraan sanonut tekevänsä tämän? Siksi, kun kaikilla on kiire toteuttaa heidän unelmaansa eikä paljo kiinnosta muutenkaan,

Terkkuja kaikille kavereille!

keskiviikkona 16.11.2011

Ensimmäiselle kirjoittajalle....

Vai, että tulee kommunismi lopulta voittamaan kapitalismin? Haluat siis epädemokraattisen järjestelmän, jossa pieni itseään muita parempana pitävä kommunnistielittii kahmii kaiken vallan ja etuudet itselleen ja tukahduttaa vastarinnan murhin, vangitsimisin ja kidutuksin? Haluat siis järjestelmän, jossa talous on tehotonta eikä palkitse rehellistä ahkeruutta, ja jossa yrittäjyys on kiellettyä?

Onnea vaan haaveisiisi. Markkinatalous ei ole täydellinen, mutta eipä taida olla näköpiirissä tilannetta, jossa enemmistö ihmistä haluaisi siirtyä sosialismiin, mikäli sillä tarkoitetaan valtion omistusta ja tulojen täydellistä tasaamista. Vielä harvempi haluaa kommunismia, eli järjestelmää, jossa kaikki tämä toteutetaan väkivalloin, viepäpä sillä erolla, että tulonjako ei ole tasainen vaan kommunistieliitti elää muita paremmin.

keskiviikkona 16.11.2011

Lepinkäinen voisi perehtyä kommunismin ja sosialismin käsitteistöön ennenkuin tulee mussuttamaan suureen ääneen foorumeille. Äly hoi älä jätä!

keskiviikkona 16.11.2011

Mitä hyvää tämä markkinatalous on meille tuonut, kysyn vaan. Nyt kansat syöksyvät ties minkälaisiin syövereihin, ja eräiden taskut pullistelevat seteleitä. Missä missä riskinottajan vastuu? Ai mikä markkinatalous?

keskiviikkona 16.11.2011

Lepinkäinen, kommunismi ja sosialismi olisivat oikein toteutuessaan täysin demokraattisia ja oikeudenmukaisia kaikille. Valitettavasti Mao, Stalin ja Pohjois-Korean johtajat ovat käyttäneet hienoa aatetta väärin!

torstaina 17.11.2011

Ihminen on ihminen, vaikka voissa paistaisi. Uskon väitteeseen, että jos tänään maailman
varallisuus jaettaisiin meidän maapallolla elävien kesken, niin kuukauden kuluttua maapallolla
eläisi upporikkaita ja rutiköyhiä. Aika ja kulttuurit muuttuvat, mikään pysyvä ismi ei rakenna
maapallolle paratiisia.
Yleissivistys, koulutus, terveydenhuolto rakentavat parempaa maailmaa. Omien etujen ja rajojen
turvaaminen ovat joskus historian lehdille hukkuvia arvoja... mutta sitäpä saadaan odottaa vielä vuosisatoja.

torstaina 17.11.2011

Yhtäkään neuvostoliittolaista en ole tuntenut, mutta tallessa on ainakin musiikkia 70- ja 80-luvuilta. Erään tuulesta temmatun jutun mukaan Reaganin eläessä hän ja Gorbatshov toimivat yhdessä ja kävivät jopa elokuvissa.

perjantaina 18.11.2011

Sinänsä hieno dokumentti, odotan mielenkiinnolla, millaisia tulevat olemaan seuraavat osat.

Minusta yhteiskuntajärjestelmien elinkelpoisuus ei niinkään määrity sillä, missä määrin sosialistisia tai kapitalistisia ne ovat, tai oikeammin, sanotaan olevan. Varsinaisesti yhteiskunnat ovat erilaisia siinsä suhteessa, missä määrin demokraattisia ne ovat. Enkä tässäkään tarkoita nimellistä demokratiaa eli vain sitä, että kaikilla on yhtäläinen äänioikeus, vaan todellista, eli missä määrin ihmiset ovat tasa-arvoisia myös taloudellisesti. Taloudellinen eriarvoisuus poikii sitten koko joukon vaikeuksia: rikollisuus (Usa ja Venäjä murhien ja vankimäärän kärkijoukossa), toivottomuus (sosiaalisen nousun mahdollisuus em. maissa heikko), huono tuottavuus (taas nuo em. maat, kun kouluttautumismahdollisuudet riippuvat lähinnä vanhempien asemasta ja varallisuudesta, ei osaamispotentiaalia pystytä hyödyntämään).

Tulonjaon pitää tietenkin olla uutteruutta kannustavaa, mutta tuskinpa voidaan pitää oikeutettuna joidenkin monituhatkertaisia tuloja normaaliin työntekijään verrattuna. Enpä usko, että vaikkapa Björn Wahlroos hyödyttää Suomea nykyisten tulojensa edestä (kun pääasiallinen ansio on syntyminen Wahlroosin sukuun) sen paremmin kuin Mikael Liliuskaan kymppämiljoonien Fortum-optioiden ja potkurahojen edestä.

torstaina 24.11.2011

Kommunismi oli tuomittu tuhoon alusta asti. Se alkoi ihmisteurastuksista. Tsariperheen teurastus Leninin käskystä, talonpoikien ja pappien teurastukset hänen käskystä, kasakkojen teurastus Trotskin käskystä, Stalinin joukkoteurastukset. Hyvät "herrat-toverit" mistä "hyvästä" kommunismista te uskallatte puhua? Oletteko kuuroja tai ette näe mitään? Ei natsit eikä internatsit unohtaneet koskaan ryöstää omat uhrit. Mun vaari asui 6 km rajalta Venäjän puolella. Hänen talo oli ryöstetty tyhjään. Siellä oli 5 kylää, noin 400 taloa. Yhdestäkän talosta ei jäänyt jälkeäkän.
" Hyvänaamainen" kommunismi se on pilkkaus.
Terveisin Viktor Jauhonen, entinen neukku!

sunnuntaina 27.11.2011

Mikä on tämän ohjelman tunnusmusiikkikappaleen nimi? Olisin kiitollinen vastauksesta.

Ystävällisin terveisin
Hyvän musiikin ystävä

maanantaina 28.11.2011

Mikä on hyvästi toverit sarjan tunnussävel?

keskiviikkona 30.11.2011

Muuten hieno sarja, mutta toisessa jaksossa oli eräs paha moka, "missä olit jouluna 1979? todennäköisesti et, joulu uli normaali päivä." Venäläiset eivät ikinä juhlineet joulua joulukuun lopussa ja muutenkin ortodoksinen joulu on puhtaasti uskonnollinen tapahtuma, jonka vietetään kirkossa rukoillen, tai sytytetään kynttilä kotona. Ja toisin kuin länsimaissa, joulupukkia ei sekoitettu kuvioon.

torstaina 01.12.2011

"Original score:
Nils Kacirek & Jan-Peter Pflug
Main title music by Andrei Nekrasov"

Tuota lopputeksteissä ollutta pidemmälle en päässyt, vaikka etsin sarjan nimen eri käännöksillä. Melankolinen vihellyssävelmä olisi siis itse ohjaajan:

wikipedia.org/wiki/Andrei_Nekrasov

keskiviikkona 14.12.2011

Vanha sanonta kuuluu: kapitalismi on haudan partaalla, mutta kommunismi on askeleen edellä.

keskiviikkona 21.12.2011

Osan 6/6 jälkeen jäi tunnussävelmä niin pahasti soimaan mieleen, että ihan häiritsee. Taidan videoida joulupäivänä uusinnasta tuon lopun, jolloin saaan sanaoituksen mukaan.

Dokumentti jätti kaihoisan tunnelman. Nekrasovilla samat tunteet, jotka halusi tyttärelleen kertoa?

sunnuntaina 25.12.2011

Viimeisessä jaksossa ohjaaja esitti kappaleensa itse ja tämän myötä sen nimikin saatiin tietoon:

"Nepovtorimaya Era" (A. Nekrasov)
© Andrei Nekrasov

tiistaina 27.12.2011

Onko tämä 'Nepovtorimaya Era' sama sävel, kuin 6/6 -osan lopputeksteissä? On kyllä kaunis melodia.

keskiviikkona 28.12.2011

Kyllä. Jokaisessa jaksossa on eri instrumenteille sovitus ja jakson alussa aina sama vihellettynä.

perjantaina 20.01.2012

Tässä tuo sävellys

http://www.youtube.com/watch?v=mRNMwj0Zk44

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä