You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

Inhimillinen tekijä: Sairaaksi lääkkeistä

Julkaistu maanantaina 23.04.2012 9 203

Toimittaja Sari Valto (oik. ylhäällä) keskustelee vieraidensa kanssa lääkkeistä. Vieraana ovat Klara Ekstam (vas. ylhäällä), Susanna Roine ja Alli Puirava.

TV1 perjantaina 27.4. klo 22.00 - 22.50

Yle Areenassa 30 päivää

Lääkkeet saattavat tehdä ihmisestä entistä sairaamman. Ahdistukseen tai unettomuuteen otettu rauhoittava lääke voi aiheuttaa pitkäkestoisen riippuvuuden ja lisätä ahdistusta.

Lääkkeiden sivuoireita aletaan herkästi lääkitä toisella lääkkeellä.

Lääkkeiden yhteisvaikutuksia ei aina tunneta ja uusiin oireisiin määrätään aina uusia lääkkeitä.

 

Teho laimeni nopeasti

Näyttelijä Susanna Roine eli 12 vuotta koukussa uni- ja rauhoittaviin lääkkeisiin.

Hänelle kirjoitettiin ensimmäinen bentsodiatsepiiniresepti 17 vuotta sitten, kun kaksosvauvat sekoittivat uniongelmista kärsineen Susannan unet täydellisesti.

Bentsodiatsepiineistä tuli Susannalle hyvä olo; mitkään murheet eivät haitanneet. Hän alkoi käyttää lääkkeitä myös päiväsaikaan, ei pelkästään nukkumiseen.

Lääkkeiden teho alkoi nopeasti laimentua. Annosta oli nostettava ja lopulta kierre oli valmis.

Lääkkeiden tuoma hyvä olo alkoi vaihtua välinpitämättömyydeksi. Susanna tiesi, että on jäänyt koukkuun. Ajatus elämästä ilman rauhoittavaa lääkettä oli niin ahdistava, ettei hän kyennyt katkaisemaan käyttöä.

 

Mistä seuraava resepti?

”Kävin uusimassa reseptejä vuoron perään kolmella eri lääkärillä. Sain yleensä aina kerralla sata tablettia. Elämä alkoi pyöriä sen ympärillä, kauanko lääkkeet riittävät ja mistä saan seuraavan reseptin. Välillä olin ihan zombie lääkkeiden takia ja menetin hienoja työtilaisuuksia”, Susanna kertoo.

Nykyään Susannalla on voimassa apteekkisopimus: hänelle saa määrätä lääkkeitä vain yksi lääkäri ja tämä ei kirjoita rauhoittavia lääkkeitä. Apteekeissa tiedetään tämä, joten toisen lääkärin reseptillä on turha mennä luukulle.

Susanna ei syytä lääkäreitä menettämistään vuosista, mutta on miettinyt sitä aivan ensimmäistä reseptiä: olisiko kierteen voinut välttää, jos reseptin kirjoittamisessa olisi oltu kriittisempiä?

 

Miksei kukaan kysy?

Lääkehuollon lehtori Airi Puirava ihmettelee, miten lääkärit voivat vuositolkulla kirjoittaa potilaalle rauhoittavia lääkkeitä kyselemättä tarkemmin tämän tilanteesta.

Puirava tietää, että vieroituspaikkoja on Suomessa aivan liian vähän. Lääkäri saattaa olla neuvoton sen suhteen, mihin ohjaisi potilaan.

Bentsodiatsepiineilla on myös hengenvaarallisia vieroitusoireita ja reseptin uusimatta jättäminen voi altistaa potilaan näille.

Tällä hetkellä Valvira on rajoittanut noin 80 lääkärin oikeutta kirjoittaa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä johtuen siitä, että he ovat jääneet kiinni väärinkäyttöön soveltuvien reseptien tehtailusta.

Alli Puirava kouluttaa terveydenhuollossa työskenteleviä ihmisiä ja on sitä mieltä, että koulutettavaa riittää. Suomi on hänen mielestään lääkkeidenkäytössä takapajula.

 

Parkinson-lääkkeestä peliriippuvuus

Parkinson-lääke ajoi Klara Ekstamin vuosien peliriippuvuuteen. Hän pelasi lähes koko omaisuutensa kasinoilla ja täyspoteilla kiertäen öisinkin pelaamassa ymmärtämättä mistä pelihimo oikein johtui.

Lääke alkoi jossain vaiheessa lisätä hänen Parkinson-oireitaan ja Klara päätti kokeilla sen lopettamista. Lopettaminen aiheutti yllättävän asian: tarve pelata katosi täysin.

Klara ymmärsi sillä hetkellä lääkkeen ja pelihimon yhteyden. Hän alkoi ottaa asiasta selvää ja sai tietää, että Parkinson-lääke todellakin voi aiheuttaa peliriippuvuutta.

Parkinsonin taudissa aivojen dopamiinituotanto on heikentynyt ja lääkkeen avulla sitä stimuloidaan. Dopamiini vaikuttaa ihmisen käyttäytymiseen ja tunne-elämän säätelyyn.

Lääketehdaskin myönsi tämän ja haittavaikutus lisättiin vuosien prosessin jälkeen tuotteen pakkausselosteeseen. Lääkärit eivät yhteyttä olleet huomanneet. Vasta jälkikäteen eräs neurologi kertoi lukeneensa jo parikymmentä vuotta sitten artikkelin asiasta.

 

Haitoista puhuttava avoimemmin

Alli Puirava sanoo, että lääkkeiden haittavaikutuksista on vasta viime vuosina uskallettu alkaa puhua. Hän toivoo kuitenkin lisää avoimuutta keskusteluun.

Puiravan mielestä lääkkeiden pitkää haittavaikutuslistaa olisi järkeistettävä niin, että olennaiset sivuoireet todella opittaisiin tunnistamaan.

Klara Ekstam toivoo, että lääkärit kuuntelisivat potilaitaan paremmin ja että potilaat myös osaisivat kertoa, miltä heistä tuntuu.

Klara oli aluksi vihainen, kun sai tietää, että lääke oli aiheuttanut hänelle mittavia henkisiä ja taloudellisia ongelmia. Hän sai Lääkevahinkovakuutuspoolilta asiasta vahvistuksen ja pienen rahakorvauksen.

”Psyykkisesti oli iso juttu, että asia myönnettiin. Oli terapeuttista nähdä paperi ja tietää, että minua uskottiin.”

 

 

Airi Puirava: ”Suomessa käytetään liikaa lääkkeitä”

Lääkehuollon lehtori Airi Puiravan mielestä Suomessa käytetään liikaa lääkkeitä.

”Tarvitsisimme tiukempaa viranomaisohjausta asiassa. En puhu lääkkeitä vastaan sinänsä, mutta niitä pitäisi osata käyttää oikein.”

Puirava törmää jatkuvasti työssään monilääkityssotkuihin.

”Kohdalleni osunut ennätys on viisikymppinen nainen, jolle kotihoitoon kannettiin päivittäin 43 tabletin arsenaali lääkkeitä.”

”Kun tutkin lääkelistaa, huomasin, että siellä on samaan vaivaan määrätty monta eri lääkettä.”

 

Psykoosilääkkeitä vanhuksille

Vanhustenhuollossa Suomessa löytyy esimerkkejä paikoista, joissa vanhukset on käytännössä huumattu rauhoittavilla ja unilääkkeillä.

”Psykoosilääkkeitä käytetään vanhusten ns. käytöshäiriöihin. Kiukkuinen käytös saattaa johtua jonkun lääkkeen aiheuttamasta sivuoireesta, eikä mistään psykoosista”, Puirava tähdentää.

”Kun lääkkeitä on asteittain yhteistyössä lääkärin kanssa vähennetty, potilaat ovat alkaneet virota taas eloon ja omaisten iloksi pystyvät taas kommunikoimaan,” Alli Puirava kertoo.

 

Muualla netissä:

Inhimillinen tekijä

 

Suosittele203 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 24.04.2012

ASIALLISTA TEKSTIÄ-

Rauhoittavia ja muitakin lääkkeitä saa aivan liian helposti !

Asioita ja ongelmia voi ratkaista myös LUONNOLLISEMMIN

perjantaina 27.04.2012

Kukahan on pelkkä psyykelääkkeiden väärinkäyttäjiä,olisikohan mukana useimmiten myös alkoholismi. Yleensäkin hoitoon hakeutuu sekaläyttäjiä harvemmin pelkkiä lääkkeiden käyttäjiä.

perjantaina 27.04.2012

Jaksohoidossakin annetaan hoidettavalle rauhoittavaa, koska "hoidettava
ei ole ollut yhteistyöhaluinen". Ei ole oikein, että hoidettava lääkitään pökkelöksi ja miltei puhumattomaksi vain sen vuoksi, että ei ole tehnyt hoitoansa hoitajille helpoksi ja vaivattomaksi. Enemmän pitää kiinnittää huomiota taitavaan ja kiireettömään hoitotyöskentelyyn, jossa otetaan huomioon hoidettava.

lauantaina 28.04.2012

On outoa, että ohjelmaan otetaan henkilö, joka on juossut monella lääkärillä, mutta ei omien sanojensa mukaan sentään ole ostanut kadulta. Mielestäni hänellä oli muitakin ongelmia kuin lääkkeet: avioero, keskoslapset ym.
Kun sama lääkäri hoitaa ja määrää lääkkeet, hän varmistaa aina, että lääkkeen tarve on aito.Samoin on hyvä asioida mahdollisuuksien mukaan samassa apteekissa, sillä ainakin minulla on farmaseuteista hyviä kokemuksia.
Kolmantena varmistuksena on Kela, sillä sielläkin seurataan lääkekustannuksia.
Luontaistuotteet ja "tohtori Toloset" ovat sitten oman ohjelman arvoisia, sillä niitä lääkkeitä ei seuraa kukaan ja niillä on moni sairas itsensä köyhdyttänyt.
Vanha ihminen kärsii monenlaisista kivuista ja yöllä veri kiertää huonosti. Joka paikkaa särkee ja juilii. Pieni bentsodiapam- annos voi tuoda armahduksen ja laukaista lihasjännityksen. Miksi nämä Puirevat taistelevat niin kiihkoisesti vanhuksien lääkitystä vastaan?
Jokainen tulee vanhaksi, jos elää saa ja silloin toiset kaipaavat pientä unilääkettä, toiset ovat saaneet hyvät unenlahjat, kolmansilla ei ole mitään kipuja ja he vain ottavat kuulolaitteet pois ja sanovat, että nyt minä nukun.
Inhimillinen tekijä on mielestäni hyvä ohjelma, mutta tämä jakso oli jotenkin tarkoitushakuinen..

sunnuntaina 22.09.2013

> Kolmantena varmistuksena on Kela, sillä sielläkin seurataan lääkekustannuksia.....

Millä tavalla siellä seurataan lääkekustannuksia?
Paljon on ihmisiä, etenkin vanhuksia ja mielenterveyspotilaita, joille syötetään aivan älyttömät määrät kaikenlaisia pillereitä. Pillerien määrä on semmoinen, että jo niistä potilaat tulevat aivan toistaitoisiksi, jopa sairastuvat. Jos kelassa todellakin seurataan lääkekustannuksia, niin pitäisi jo hälytyskellojenkin soida!

sunnuntaina 29.04.2012

Ihan turha väittää että lääkäri muka tarkistaa että lääkkeen tarve on aito! P-puhetta! Vähän valitat niin reseptin saisit käteen, omakohtainen kokemus, en kylläkään ottanut reseptiä tarvitsin vaan muutaman päivän sairasloman. Ja lähipiiristä: Nuorelle määrätään lääkettä sosiaaliseen ahdistukseen koska ei halua olla väkijoukossa -> aiheuttaa unettomuutta -> määrätään unilääkettä! Ja sitten täällä väitetään että homma on hallussa!!!!

sunnuntaina 29.04.2012

Kela hylkäsi sairaslomani syynä etten käyttänyt buranaa säännöllisesti , mangeettikuvassa välilevyn ja nikaman kuluman? aiheuttama hermokipu joka tulee VAIN sillon kun tekee ennalta arvaamattoman liikkeen ,jollon tuntuu kuin jalka lähee sialtaan. mutta olen opetellut laittamaan paikalle jollon kipu loppuu heti. KUN KELALTA SOITTIVAT JA KYSYIVÄT MIKSEN KÄYTÄ BURANAA sanoin ettei se auttanut pitämmään välilevyä paikallaan . vaan liikahtaa irti milloin sattuu monesti päivässä . eli en saa sairauspäivärahaa ,vaan työttömyys korvausta kelalta. vaikka sairaslomaa edelleen jäljellä. en voi siis mennä töihinkään.

sunnuntaina 29.04.2012

Eivät lähes tulkoon kaikki ole väärinkäyttäjiä, tässä alkaa tuntea syyllisyyttä
että tarvitsee mm. voimakkaan kipulääkkeen, joka auttaa kerran otettuna
paremmin, kuin esim. Panadol tai Burana , joita joutuu syömään
isoja annoksia paivässä ilman ,että ne minun kipuihin toisivat avun, toki niistäkin on apua joillekkin.
Ja minusta on parempi ottaa esim. Opamox, ahdistukseen tarvittaessa, kuin syödä
vuosia jotakin masennuslääkettä, ei tehonnut,useampaakin valmisteta kokeiltiin ja siinä vasta
oli mennä hermot ja alkoi ahdistaa.

sunnuntaina 30.12.2012

LÄÄKÄREILLÄ PITÄISI OLLA VASTUU.
On olemassa ihan kaheleita lääkäreitä, joilla ei ole muuta tendenssiä kuin vallankäyttö.
Harmi, etteivät muut viranomaiset tunnista heitä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä