Inhimillinen tekijä: Sijoitus pelasti!

Julkaistu maanantaina 03.03.2014 9 33

Toimittaja Sari Valton (takana vas.) vieraina ovat Helena Inkinen, Sirkku Hildén (edessä vas.) ja Johanna Liljeroos.

TV1 perjantaina 7.3.2014 kello 22.00 - 22.50, uusinta sunnuntaina 9.3. klo 17.10

Yle Areenassa vuoden ajan.

Inhimillisessä tekijässä kuullaan kolme tarinaa onnistuneesta lastensuojelusta. Vieraina on kolme naista, joiden mielestä ulkopuolinen puuttuminen pelasti heidän elämänsä.

 

Sirkulla kaoottinen lapsuus

Terveydenhoitaja Sirkku Hildénin lapsuus oli kaoottista: vanhemmat joivat, kotona ramppasi epämääräistä porukkaa ja väkivallan näkeminen oli arkipäivää.

Sirkku huolehti, että pikkuveljellä on vaatteet päällään ja etsi vanhempiaan baareista pyytääkseen ruokarahaa. Koulussa meni huonosti, sillä kukaan ei katsonut, tuleeko läksyt tehtyä.

Lasten laiminlyönti oli naapureiden ja myös sosiaalitoimen tiedossa, mutta tilanteelle ei tehty mitään, ennen kuin Sirkku itse lopulta meni 11-vuotiaana puhumaan huonosta olostaan koulun terveydenhoitajalle.

 

Opettajasta tuli huoltaja

Sirkun tarina muuttui täpärästi onnistuneeksi lastensuojeluksi.

”Onneksi minua uskottiin sosiaalitoimessa. Terveydenhoitaja puhui opettajille tilanteestamme ja eräs yksin asuva naisopettaja sanoi voivansa ottaa minut ja veljeni kotiinsa aina, kun meillä oli levotonta. Jälleen onneksi tämä sopi sosiaaliviranomaisille. Kun tilanne meni siihen, että meistä tehtiin lopullinen huostaanottopäätös, saimme jäädä tutuksi tulleen opettajan luo asumaan ja hänestä tuli huoltajamme.”

”Eikä meitä erotettu veljeni kanssa. Elämämme sai rauhoittua ja asettua uomiinsa. Nykyään sijaisäitini on virallinen äitini adoption kautta”, kertoo Sirkku.

 

Helena yhdessä sijaisperheessä

Opiskelija Helena Inkinen otettiin huostaan 1-vuotiaana päihdevanhemmiltaan. Ensimmäisen vuoden häntä hoidettiin perhetukikeskuksessa, mutta 2-vuotiaana hän pääsi sijaisperheeseen, josta tuli hänen pysyvä kotinsa.

Helenan tarina on siinä mielessä onnellinen, että hän on saanut elää samassa sijaisperheessä aikuisuuteen asti, eikä häntä myöskään palloteltu biologisen ja sijaisperheen välillä. Nykyään hänet on adoptoitu sijaisperheeseen.

 

Äitien yhteistyö toimi

”Sijoitukseni onnistui siksikin, että yhteistyö biologisen äitini ja sijaisäitini välillä toimi. Biologinen äitini sanoi, että voit sanoa nyt sijaisäitiä äidiksi. Sain luvan kiintyä perheeseen, jossa elin. Sain myös luvan osallistua sijaisperheen sukujuhliin, joten koen saaneeni uuden suvun sitä kautta”, Helena kertoo

”Sijaisvanhempani eivät koskaan sanoneet mitään negatiivista biologisista vanhemmistani, vaan kunnioittivat heitä. Kun biologinen äitini sittemmin raitistui, sain silti jäädä sijaisperheeseen.”

 

Häpeäleima pois sijaishuollosta

Helena toimii nykyään kokemusasiantuntijana Selviytyjät-nimisessä ryhmässä, jossa huostaan otetut nuoret auttavat kehittämään lastensuojelua.

Helena on tavannut 300 huostaan otettua nuorta Suomessa ja ulkomailla. Selviytyjät-ryhmäläisten (Pesäpuu ry:n alainen ryhmä) keräämillä tiedoilla Lapsiasiavaltuutetun toimisto on julkaissut raportin lastensuojelun kehittämisestä. Tavoitteena on ottaa nuorten kokemukset lähtökohdaksi lastensuojelutyössä.

”Haluaisin häpeäleiman sijaishuollosta pois. Vieläkin on ennakkoasenteita huostaan otettuja nuoria kohtaan. Eihän se ole lapsen syy, että hänet on aikanaan otettu huostaan. Haluaisin myös, että lasta tai nuorta kuunneltaisiin oikeasti, kun häntä koskevia päätöksiä tehdään,” sanoo Helena.

 

Yllätysraskaus pysäytti Johannan

Opiskelija Johanna Liljeroosin lapsuus oli lasinen ja levoton siitä lähtien, kun hänen vanhempansa erosivat Johannan ollessa 7-vuotias. Äidin juomaralli kiihtyi ja Johannasta tuli perheen huolehtija. Isoveli joutui huumepiireihin, pikkuveli otettiin huostaan Johannan jo lähdettyä pois kotoa.

Johanna sinnitteli aikuiseksi, opiskeli ja sai töitä, mutta kaikki ei ollut hyvin. Elämänhallinnassa oli ongelmia. Hän tunsi olonsa tyhjäksi ja joi itsekin paljon. Itsetuhoinen ja masentunut äiti huoletti. Lopulta tuli äkkipysäys: yllätysraskaus.

”Kuvittelin, että pärjään yksin vauvan kanssa, olinhan ollut aina se hoivaaja perheessä. Vauva oli kuitenkin todella itkuinen, mikä myöhemmin selittyi maitoallergialla. Tuntui, että vauva vaati minulta jotain, mitä minulla ei ollut antaa. En osannut olla äiti, en tuntenut lasta kohtaan mitään.”

”En pystynyt nukkumaan itkevän vauvan takia lainkaan. Lopulta tuntui, että teen kohta jotain vauvalle, jos en saa apua. Soitin kriisityöntekijälle, jonka tunsin sitä kautta, että pikkuveljeni oli sijoitettu hänen perheeseensä. Hän järjesti minulle apua.”

 

Tukiperhe elää rinnalla

Lastensuojelu ei ehkä toiminut tehokkaasti Johannan itsensä ollessa pieni päihdeperheen tyttö, mutta nyt Johannan vauvan kohdalla se toimi. Vain tunti puhelinsoitosta Johannan oven takana olivat sosiaalityöntekijät. Johannaa ja vauvaa varten kursittiin nopeasti kasaan Pirkanmaalla vielä uusi auttamismuoto: äiti-lapsi -sijoitus.

”Pääsimme samaan perheeseen kuin missä veljeni jo asui. Sosiaaliviranomaisilla oli hyvä näkökyky sen suhteen, että meitä ei vauvan kanssa erotettu. Sijaisperheessä sain apua ja tukea vanhemmuuteen. Sain myös puhua kerrankin rauhassa ja avoimesti siitä, mitä meillä lapsuudessa oli ollut ja miten se oli elämänhallintaani vaikuttanut”, Johanna kertoo.

Nykyään Johannan lapsi on jo eskari-ikäinen ja arki sujuu kahdestaan hyvin. Johanna opiskelee toista vuotta hallintotieteitä yliopistossa. Tukiperhe on jäänyt heidän elämäänsä: Johannan tyttö asuu yhden viikonlopun kuussa tukiperheessä ja perheen äidistä on tullut Johannalle luottoystävä.

 

Huostaanottoon aikaisemmin?

Keskustelijat toivovat, että lastensuojelu toimisi aina ensisijaisesti lapsen edun mukaan, eikä vanhempien. Sitä Sirkku on ajanut pitkässä kaupunginvaltuutetun pestissäänkin Lahdessa.

”Huostaanotot pitäisi tehdä paljon aikaisemmin kuin nyt tehdään. Minut ja pikkuvelikin olisi pitänyt ottaa huostaan aiemmin, olisimme säästyneet paljolta pahan näkemiseltä, ”hän sanoo.

”Lapselle pitäisi selittää vaikka sata kertaa, miksi tiettyjä toimenpiteitä hänen elämässään tehdään. Kun päässä myllertää, asioita ei välttämättä heti siinä tilanteessa ymmärrä, mutta niitä pitää vaan kärsivällisesti selittää. Lapsi tai nuori sitoutuu paremmin häntä koskeviin päätöksiin, jos saa olla niissä itse mukana päättämässä,” sanoo Helena.

 

Menneisyys ei määrää tulevaisuutta

Keskustelussa myös pohditaan, millaisia jälkiä levoton lapsuus jättää. Voi olla ongelmia itsetunnon kanssa ja voi olla vaikeaa oppia luottamaan uuteen ihmiseen. Kuitenkin illan vieraat kokevat, että he ovat itse vastuussa elämästään.

Uhriutumisen riski on olemassa, mutta on oivallettava, että voimavarat löytyvät itsestä. Vaikeat asiat on kohdattava ja sitten katse on siirrettävä tulevaisuuteen.

”Menneisyyteni ei määritä tulevaisuuttani. Se on pitänyt oivaltaa”, kiteyttää Johanna.

Ohjelman toimittaa Sari Valto.

 

Muualla verkossa

Inhimillinen tekijä

 

Suosittele33 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 04.03.2014

Tietenkin nämä onnistuneetkin tarinat ovat mukavia kuulla. Mutta enemmän kaipaisin keskustelua/muutosta siihen, että tehdään tarpeettomia huostaanottoja suhteellisten pienten / väliaikaisten ongelmien takia. Ja niitä tarinoita (kuten omalle lapselleni kävi), joissa huostaanotto pilaa lapsen elämän. Sijoituksen aikana ongelmat pahenivat ja tuli aivan uusia ongelmia (mm. huumekokeilut ja psyykkiset ongelmat). Otin näistä asioista puheeksi useampaan kertaan jo sijoituksen aikana, minulle vain todettiin, että se on ihan normaalia, että ensin elämä menee alaspäin. Tuo alaspäin meno kesti pari vuotta eli siihen asti, kunnes sain tappelemalla lapseni takaisin kotiin. Ikuiset arvet sijoitus lapseen jätti. Syrjäytymisen vaara todella suuri.

Valitettavasti emme ole ainoita, tunnen useita, joille on käynyt samoin :( .

tiistaina 04.03.2014

Lastensuojelu on hyvin kaksijakoinen, on sekä hyviä että huonoja kokemuksia. Tämän asian selventäminen olisi myös ehdottomasti tiedostettava. Suomessa kuitenkin yli 20 % lapsista ovat vastentahtoisesti sijoitettuja, mikä tarkoittaa lukumääräisesti n. 2000 lasta ja nuorta. Monesti ne syyt ja perustelut eivät vastaa lastensuojelulain tarkoittamia syitä ja osa huostaanotoista kumotaankin hallinto-oikeudessa. Kaikilla sijoitetuilla lapsilla ei ole päihdevanhempia vaan nykyään myös perheen köyhyys voi olla syy lapsen huostaan ottoon, mikä ei myöskään ole lastensuojelulain mukainen syy huostaan ottoon. Sijoitukset ovat erittäin vaikea purkaa vaikka huostaan oton syyt olisivatkin poistuneet, siksi moni vanhempi ei halua hyväksyä lapsensa sijoitus kodin ulkopuolelle.

tiistaina 04.03.2014

Jos huostaanotetun lapsen vanhemmilta kysyy, niin valtaosan mielestä lähes jokainen huostaanotto on aivan turha, pienestä syystä tehty ja jopa laitonkin. Hyvin harva heistä rohkenee myöntää, että lapsilla ei ole hyvä ja turvallista olla kotona. Ei osata ajatella minkälaisia jälkiä levoton lapsuus jättää, mutta osataan kyllä syytellä avun antajia sekä ihmisiä jotka ovat lapsesta huolissaan. Usein esim. nuorten huume- ja päihdekokeilut tulevat ilmi vasta sijoituksen aikana, koska nuori on onnistunut salaamaan asian vanhemmiltaan. On niin helppoa laittaa lapsen oireilut ja nuoren paha olo jne sijaisperheen tai lastensuojelun syyksi, se on paljon helpompaa kuin peiliin katsominen.

Kuinka moni nuori lähtisi vapaehtoisesti sijoitukseen? Kuinka moni nuori kertoo vanhemmilleen käyttävänsä päihteitä? Syitä huostaanottoon on yhtä monta kuin selitystäkin. Totuus on kuitenkin se, että huostaanottoon pitää aina olla painavat perusteet, se on äärimmäinen toimenpide jota ei tehdä kevyin perustein.

”Huostaanotot pitäisi tehdä paljon aikaisemmin kuin nyt tehdään. Minut ja pikkuvelikin olisi pitänyt ottaa huostaan aiemmin, olisimme säästyneet paljolta pahan näkemiseltä, ” Tämä on surullista mutta totta liian monen lapsen kohdalla.

tiistaina 04.03.2014

Nykyään ihmisillä on hirveä määrä oikeuksia, mutta niin kovin vähän velvollisuuksia. En tiedä onko siinäkään mitään ideaa, että samat lapset kiertävät eri vastaanottoperheissä vuodesta toiseen. Vanhassa tutussa perheessä ei tietenkään ole tilaa, kun uusi sijoitus tulee eteen. Sitten halutaan kokeilla vielä tätä ja tätä apua perheelle. Ei lasten kanssa pitäisi kokeilla, vaan kotiolojen tulisi olla vakaat kun lapsi kotiutetaan. Omasta mielestäni huostaanottoja tehdään todella harvoin nykyään. Meillä on ollut kuluneen kahden vuoden aikana 25 lasta, joista yhdet sisarukset on huostaanotettu...

keskiviikkona 05.03.2014

Enemmän keskustelua kaivattaisiin tästäkin kipeästä asiasta. Huostaanotto on yleensä viimeinen keino perheen kohdalla ja yleensä sitä ennen perheelle on suositeltu muitakin tukitoimia. Mielestäni näitä tukitoimia tulisi kuitenkin vielä kehittää. Täytyy muistaa, että joskus ihmisen elämässä ajaudutaan tilanteeseen, jossa normaali arki ei vain onnistu. Tämä ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, että ihminen ei voisi myöhemmin voisi saada elämäänsä järjestykseen.

Jos tällaisena vaikeana aikana olisi mahdollista saada väliaikaista tukea ja apua ja se olisi yhteiskunnallisesti hyväksytympää, oppisivat lapsetkin ongelmien selvittelystä. Varmasti kaikenlaisia ihmisiä myös sosiaalihuollossa, mutta jaksan uskoa, että valtaosa ajattelee kuitenkin aina lapsen parasta.

Lopuksi vielä ihana ja mieltä lämmittävä juttu perhetyöntekijästä, joka saa uskomaan, että systeemi toimii:
http://tarinoitaihmisesta.wordpress.com/2014/02/06/ammattina-aitiys/

perjantaina 07.03.2014

Näiden tapausten kodeissa oli päihteidenkäyttöä ja levotonta. Näin ei kuitenkaan aina ole. Varsin tavallinen normiperhe voi menettää lapsensa epäilyn huolen tai väkivallanuhan tai hyvin epäolennaisen asian takia. Joskus riittää anonyymi lastensuojeluilmoitus.
Onkin sattumaa, kuka huostaanotetaan kuka ei. Ei ole oikein, että perhe hajoitetaan, lapset riistetään juuriltaan ja juurrutetaan uuteen perheeseen/laitokseen. Lapset yhteiskunnan toimesta vieraannutetaan vanhemmistaan jyrkkine tapaamisrajoituksineen. Vanhemmat joutuvat vielä maksamaan elatustukea väkivalloin viedyistä lapsistaan. Aivan nurinkurista.
Miksei perheitä auteta ajoissa ja riittävästi? Sijaishoitoon riittää rahaa, mutta pieni taloudellinen tuki lapsiperheille on kiven takana. Yhden huostaanotetun kustannuksilla saisi 3000 tuntia kotiin annettavaa apua. Huom. myös, että 80-90% huostaanotetuista lapsista on lähtöisin köyhyysrajan alapuolella elävistä perheistä. Onko niin, että lapsiköyhyys poistetaan huostaamalla lapset parempiin olosuhteisiin? Miten siihen riittää rahaa yhteiskunnalta? Missä on inhimillisyys ja järjenkäyttö? Odotan ohjelmaa, jossa käsitellään laajemmin ls:n nykykäytäntöä.

perjantaina 07.03.2014

Tämä aihe on koskettanut minua ja perhettäni hyvin läheisesti ja koskettaa edelleen. Lapseni huostaanotettiin reilu vuosi sitten 15 vuotiaana kun kaikki muut keinot oli jo koitettu.
Tyttäreni alkoi murrosiässä oireilla todella voimakkaasti ja ajautui huonoon seuraan. Monta yötä meni valvoessa ja etsiessä häntä milloin mistäkin, välillä etsittiin myös poliisien avustuksella.
Hän karkaili, käyttäytyi uhkavaasti ja agressiivisesti. Lopulta, muutaman kiirreellisen sijoituksen jälkeen päädyttiin huostaanottoon ja se oli perheemme pelastus. En tiedä missä tyttäreni olisi tänä päivän jos ei näin olisi tehty. Nyt hän asuu perhekuntoutuskeskuksessa ja pikkuhiljaa opetellaan kotiutumista ja rakennetaan luottamusta. Minulla ei ole muuta kun hyvää sanottavaa kohdallemme osuneista sosiaalityöntekijöistä ja myös perhekuntoutuskeskuksen työntekijöistä.
He ottivat huoleni lapsestani tosissaan ja ovat kulkeneet koko prosessin ajan rinnallamme.
He tekevät tosi tärkeää työtä ja olen heille äärettömän kiitollinen.
En koskaan ikimaailmassa olisi uskonut että oma rakas tyttäreni huostaanotettaisiin mutta näin voi käydä ihan tavallisessakin perheessä. Meillä kotona ei juoda, ei riehuta eikä olla väkivaltaisia. Olemme mieheni kanssa aivan tavallisia työssäkäyviä kunnollisia ihmisiä.
Toivon että ajan kanssa saamme taas perheemme ehjäksi.

Usko,Toivo & Rakkaus

perjantaina 07.03.2014

Kyllä sossut tekevät aika mielivaltaisia päätöksiä ja kirjoittavat oikeuteen saakka perättömiä asioita jopa isovanhemmista, jotka olisivat eräässäkin tapauksessa olleet lapsille parhaat mahdolliset kasvattajat. Sossut käyttävät valtaansa väärin!!!

sunnuntaina 09.03.2014

Ei ihmisellä siinä vaiheessa, kun on alkoholisoitunut ole enää mitään
VALINTAA.
EI HÄN VALITSE PULLOA TAI PERHETTÄ TAI LAPSIA.
ALKOHOLI valitsee.

Oma isäni alkoholisoitui sodan jälkeen.
Hän oli joko hillittösti töissä, tai hillittömästi juomassa.

Yritin itse aikuisena oltuani joku 6 vuotta raittiina tarjota hänelle raitista vaihtoehtoa, junailin jopa hänet AA-kokoukseen, mutta sillä ei ollut mitään vaikutusta.

Vähän ennen kuolemaansa, kun yritin vielä tavoittaa häntä keskustelun tasolla (hän oli eläkkeellä ja koko ajan humalassa) hän jossain vaiheessa tokoisi: "On se hyvä, että sinä et juo, mutta minä en pysty."
Hän oli tuolloin jo seitsemiissä kymmenissä iältaan.

Jokunen aika tämän jälkeen hän tappoi itsensä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä