Inhimillinen tekijä: Vaiettu väsymys

Julkaistu maanantaina 25.02.2013 16 112

Maija Haavisto (vas.), Anne Flinkkilä, Olli Polo ja Henna Vuokila-Eronen keskustelevat vähemmän tunnetusta väsymystaudista.

TV1 perjantaina 1.3. klo 22.00 - 22.50

Yle Areenassa vuoden ajan.

Maija Haavisto oli 16-vuotias lukiolainen, kun epämääräinen kuumeilu alkoi viedä voimia. Uupumus paheni ja alkoi haitata jokapäiväistä elämää.

Maija ei mennyt lääkäriin, ihmetteli vain ja laittoi kaiken hankalan perhetilanteen syyksi. Kunto kuitenkin huononi koko ajan ja Maija sai kuulla olevansa laiska ja saamaton. Maija tiesi olevansa sairas, mutta kukaan ei uskonut.

Maija haki vuosien ajan tietoa ja tuli siihen tulokseen, että hän sairastaa kroonista väsymysoireyhtymää, huonosti tunnettua ja tunnustettua sairautta.

Viisi vuotta sitten diagnoosi tuli – Maijan oma arvio oli oikea.

 

Krooninen väsymysoireyhtymä

Henna Vuokila-Eronen sairasti keuhkokuumeen, josta toipuminen oli hidasta. Hän palasi kuitenkin työelämään ja alkoi myös opiskella.

Sitten tuli raju käänne: kahden flunssan seurauksena Henna alkoi saada voimakkaita uupumiskohtauksia, muisti alkoi pätkiä ja koko olemus muuttui hitaammaksi.

Henna ei ehtinyt pahasti säikähtää, koska sai valistuneen omalääkärin avulla nopeasti diagnoosin: kysymys on kroonisesta väsymysoireyhtymästä, CFS-lyhenteellä myös tunnetusta sairaudesta.

 

Puhuminenkin on raskasta

Millaista uupumus sitten on? Maija ja Henna kuvaavat sitä pahimmillaan sellaiseksi tilaksi, että ei jaksaisi edes hengittää. Nukkumalla se ei mene ohi.

Pienestäkin rasituksesta palautuminen kestää, ja juuri muistiin ja sanoihin liittyvät ongelmat ovat tavallisia.

Pahimmillaan sairaus invalidisoi sekä fyysisesti että henkisesti. Henna sanoo, että ohjelmassakin puhuminen on raskasta, mutta hän haluaa silti tehdä sen, koska kokee että voisi auttaa myös muita.

 

Ei mitenkään harvinainen

Krooninen väsymysoireyhtymä on huonosti tunnettu, mutta ei mitenkään harvinainen sairaus. Keuhkolääkäri, unitutkija Olli Polo on tavannut toistasataa potilasta ja sanoo, että lääkäreilläkin on paljon oppimista tästä sairaudesta.

Hänen mukaansa ongelma on se, että sairautta ei voi todeta millään kokeella, on luotettava potilaan omaan kertomukseen. Se on monelle lääkärille vaikeata.

Usein potilaat tulevat Polon vastaanotolle paksu mappi mukanaan: kalliita tutkimuksia on tehty, mutta mitään ei ole löytynyt.

Olli Polon mukaan kroonisen väsymysoireyhtymän syytä ei tiedetä, mutta usein sairaus puhkeaa infektion seurauksena, usein sitä edeltää kova stressi ja suorittaminen.

Nuoret aikuiset ovat tyypillinen ryhmä. 80-luvulla puhuttiin juppiflunssasta, kun nuoret pörssimeklarit kaatuivat oudon taudin kourissa.

 

Moni palaa työelämään

Parannuskeinoa krooniseen väsymysoireyhtymään ei ole, mutta toimintakykyä ja elämänlaatua voidaan parantaa. Moni pystyy palaamaan työelämään.

Sekä Maijalle että Hennalle on ollut paljon apua pienistä annoksista naltreksonia. Maija sanookin suoraan, että ilman naltreksonia hän ei olisi puhumassa asiasta, olisiko elossakaan.

Hennan kunto vaihtelee paljon ja hän sanoo, että ilman puolisonsa tukea hän ei pärjäisi.

Maija sanoo, että sairaus on kaikesta huolimatta tuonut myös hyvää eli uuden ammatin. Tietokirjoja ja romaaneja on syntynyt, aiheena nimenomaan krooninen väsymysoireyhtymä.

Vaikka arki uuvuttaa, kirjoittaminen on niin selkäytimessä, että se sujuu. Joskus toki sanat katoavat, mutta ne tulevat takaisin.

Maijaa, Hennaa ja Ollia haastattelee Anne Flinkkilä.

 

Muualla netissä:

Inhimillinen tekijä

 

Suosittele112 Suosittelee

Kommentit

lauantaina 02.03.2013

Kiitos kovasti tästä ohjelmasta. Tiedon jakaminen on tärkeää, jotta tästä sairaudesta kärsiviä ei laitettaisi enää Ö-mappi kategoriaan, luulosairaiksi. Mahtavaa, että Henna ja Maija jaksoivat tulla esille, vaikka se varmasti vie voimia. Ja kiitos myös lääkärille, jolla nöyrä asenne "tuntemattoman" edessä. Voimia kaikille, joita tämä aihe koskettaa!

keskiviikkona 06.03.2013

Voisiko johtua HOMEESTA ! onko tutkittu
lukekaa tarina www.homepakolaiset.fi
Olin perusterve, liikuntaa harrastava 19 -vuotias nuorukainen kun aloitin ammattikorkeakouluopintoni Jyväskylässä 27.8.2012. Ensimmäiset viikot sujuivat ilman ongelmia - tutustuttiin luokkatovereihin tutoreiden johdolla ja vähitellen siirryttiin opintojen pariin. Minua kiinnosti kielten opiskelu, joten ilmoittauduin ranskan kielen peruskurssille, joka järjestettiin jo etukäteen tiedetyssä nk. "homesiivessä". Menin kuitenkin tunnille, enhän minä silloin ajatellut että se minulle mitään aiheuttaisi. Olin kuitenkin väärässä.

Noin viidentoista minuutin jälkeen viittasin opettajalleni - en saanut happea, silmät kuivuivat sekä ärtyivät, päässä heitti ja olo muuttui oudoksi. Sanoin, että minun on pakko päästä pois luokasta, että tarvitsen happea. Toinen tyttö teki samoin, hänellä oli astmalääkkeet. Ulkona olo helpottui, kotona otin antihistamiinia jota käytinkin seuraavat pari päivää. Silmäoireetkin katosivat. Palasin normaaliin päivärytmiin, mutta pian tajusin että jokin oli vinossa - jokin oli muuttunut. Eräänä aamuna heräsin järkyttäviin huimaus-, pahoinvointi-, vilunväre-, hikoilu-, päänsärky- ja nivelkipuoireisiin. Silloin en niitä vielä sisäilmaan osannut yhdistää, ajattelin että ehkä minulla oli flunssa. Lähdin aamulla kouluun. Muistan päivitykseni facebookiin, kun kummastelin että mikä ihme mua vaivaa. Olo oli ihan kauhea, hyvä kun pystyssä pysyi, oksetti.

Otin yhteyttä opiskelijaterveydenhuoltoon ja kävin siellä yleislääkärillä. Multa otettiin verikokeita, toteutettiin tutkimuksia - mitään ei löytynyt. Sain buranapaketin käteeni, muutaman päivän sairaslomaa ja lepoa - lääkäri sanoi, että eiköhän se siitä. No ei se siitä. Sairasloman jälkeen palasin kouluun oireiden ollessa yhä osa arkipäivääni. Opinnot etenivät miten etenivät - sairaslomia sairaslomien perään, joskus en edes viitsinyt kyseisiä lappuja hakea - olinhan jo opiskelijaterveydenhuollon vakioasiakas.. harmi ettei siellä jaeta alennuksiin oikeuttavia bonuspisteitä. Sitten tehtiin ensimmäinen löydös: TSH -hormoni, jota aivolisäke erittää kilpirauhasta varten oli 9,11, kun yläraja on 4,2. Yleensä terveillä se on kuitenkin 0,3 - 0,5 luokkaa. Se oli siis selvästi koholla, mutta T4V ja T3V olivat normaalit. Tilannetta jäätiin seuraamaan. Lääkäri epäili huimausoireiden syyksi niska-hartiaseudun jumeja ja asentohuimausta. Kun yhtä oiretta hoidettiin, tuli perään toinen uusi. Olin kuin oirekierteessä, lääkärit pyörittelivät silmiään - testitulokset toisensa perään negatiivisia, mutta poika valittaa? Onko hän stressaantunut? Hullu? Mieleltään hieman vajaa? Sitä miettivät useat lääkärit, kun katson potilasrekisteritietojani jotka sain terveysasemalta pyynnöstä. Sain niskaan useaan otteeseen kortisonipiikkejä ja olin buranakierteessä. Mikään ei kuitenkaan auttanut. Sitten tuli lisää oireita: migreeniä ja käden puutumis- ja lihaskipuja, käden tärinäoireita, näköhäiriöitä, epileptisiä oireita. TSHta mittailtiin, se oli yhä koholla - mutta kilpirauhaslääkitystä ei aloitettu, koska lääkärien mielestä oireet eivät sopineet kilpirauhasen vajaatoimintaan. Kävin psykiatrilla, joka totesi stressiperäiseksi. Lääkäri myös kyseli lapsuuden traumoista.. mitä h.... ttiä? mä ajattelin.

Omasta aloitteestani jäin pois koulusta. Oireet helpottuivat hieman ja mikä huvittavinta: myös TSH lähti laskuun. Siinä vaiheessa opiskelijaterveydenhuollossakin havahduttiin. Sain lähetteen yksityiselle erikoislääkärille Mehiläiseen - kävin sisätautien erikoislääkärillä, joka otatti varmuuden vuoksi pään- ja kaularangan magneetin. Mitään ei löytynyt, määrättiin fysioterapiaa. Omasta aloitteesta varasin ajan allergologian erikoislääkärille, joka otatti IgG -vasta-aineet. Koholla, 340. Eli kolminkertaiset. Otettiin myös yleisimpien homeiden verikokeet, ne oli negatiiviset. Koulussa oireilivat myös henkilökuntaa ja muita opiskelijoita, joten teetettiin sisäilmatutkimukset - TADAA, homettahan sieltä löytyi! Hain sairaspäivärahaa kuudella A-lausunnolla, B-lausunnolla, verikokeilla, erikoislääkärien lausunnoilla - KELA hylkäsi silti kaikki. En kuulema ole kyvytön tekemään nykyistä työtäni, eli opiskelemaan vaikka en rakennuksessa pysty olemaan.

Nykyään tilanteeni on niin huono, että oireilen kaikkialla voimakkaasti - kaupassa, kotona, julkisissa rakennuksissa, kouluissa, virastoissa. Siis aivan kaikkialla. Kävin tutustumassa Seinäjoen ammattikorkeakouluun, sillä Next Step! messuilla kuulin heidän ständillään, että heillä olisi aivan tuliterä pääkampus - Frami. Kuukausi sitten rakennettu, 18 miljoonan euron rakennus sairaalatason ilmastoinnilla. Hitsi, täähän kuulosti liian hyvältä ollakseen totta - jep, niinhän se kuulosti. Kävin eilen SeAMKlla ja koulu oli upea sekä ihmiset mukavia - erittäin moderni, ilman tunsi kiertävän. Mutta noin parin tunnin oleskelun jälkeen sain jälleen rajuja oireita. Vilunväreitä jotka alkoivat yläkehosta ja etenivät alas, huimausta, pahoinvointia ja päänsärkyä. Miten tää on mahdollista?

Haluaisin kuitenkin opintoni tehdä loppuun. Pitääkö minun vain purra hammasta ja voida päivä päivältä huonommin? Kannattaisiko minun kokeilla hengityssuojainta? Pelkään vain että vaikka saisin opintoni 3,5 vuodessa valmiiksi, olenko sen jälkeen niin sairas, etten voi olla enää missään? En haluaisi tästä enää huonommaksi muuttua. Oireilen myös julkisissa liikennevälineissä. Käytin tätä kirjoittaessani läppäriäni, jolla kirjoitin myös eilen paluumatkallani junassa. Minua huippaa kokoajan. Onko koneeni imenyt itiöitä? Olen 19, pian 20-vuotta täyttävä nuori. Elämäni on raunioina. Lyhyessä ajassa kaikki meni vessasta alas. Mitä teen? Mielellään puhuisin kohtalokavereiden kanssa, turhauttaa olla yksin. Ystävät eivät usko, lääkärit pyörittelevät silmiään, jopa oma perhe kääntää selkänsä - kuvittelen kuulema kaiken.

Joni, 19v, Jyväskylä

torstaina 07.03.2013

Hei Joni (jos tuo on siis sinun oma tarinasi). Onpa kurja tarina. Inhimillisessä tekijässähän käsiteltiin hiljattain myös homeongelmia. CFS:n voi tosiaan sekoittaa homealtistuksen aiheuttamiin oireisiin. CFS-verkossakin on tullut vastaan tällaisia tapauksia. Joissain tapauksissa kaikki oireet ovat parantuneet, kun hometalosta on päästy pois. Joillain taas home tuntuu laukaisseen CFS:n, eivätkä oireet juuri helpota, vaikka altistus poistetaan.

Itselläni ei ole ollut oireissa mitään eroa eri taloissa asuessa tai oleskellessa. Edellisessä asunnossani vieraili usean tunnin ajan eräs hyvin homeallerginen kaverini eikä saanut siellä mitään oireita. En siis usko, että home liittyisi oireisiini, vaikkakaan ei se toki mahdotonta ole.

Käsittelen homeongelmia myös Hankala potilas vai hankala sairaus -kirjassani.

lauantaina 02.03.2013

Onko S-Korsol arvoja tutkittu tarkasti tämän oireyhtymän kohdalla?.Kuulostaa jotenkin,että lisämunuaisen kuorikerros ei toimi kunnolla ( tai aivolisäke) tutkia pitäisi myös kilpirauhasarvot.

lauantaina 02.03.2013

Hei Anonyymi. Olet oikeassa siinä, että lisämunuaisen ja kilpirauhasen vajaatoiminta voivat aiheuttaa melko samanlaisia oireita kuin CFS. Asiaa mutkistaa entisestään se, että ne ovat myös hyvin yleisiä CFS:ssä! Arviolta jopa puolet CFS:ää sairastavista naisista kärsii kilpirauhasongelmista ja lieviä lisämunuaisongelmiakin on tutkimuksissa löytynyt hyvin monilta. Myös esimerkiksi kasvuhormonin puutos on yleistä.

Itse kärsin CFS:n komplikaationa varsin vaikeasta aivolisäkkeen (ja siten myös lisämunuaisen) ja kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Ne alkoivat kuitenkin hyvin äkillisesti vasta kun olin sairastanut CFS:ää jo 8-9 vuotta.

Aina kun CFS on julkisuudessa, kysellään, että voisiko se kuitenkin olla vain kilpirauhasen vajaatoimintaa (tai borrelioosia tai jotain muuta). Valitettavasti ei ole. Epäilemättä kuitenkin on ihmisiä, jotka saavat CFS-diagnoosin, vaikka kyseessä olisikin vain kilpirauhasen vajaatoiminta, koska se Suomessa diagnosoidaan usein niin huonosti.

CFS:n erottaa useimmista muista sairauksista yleensä voimakkaasti heikentynyt rasituksen sietokyky (ylirasitus voi heikentää oloa jopa viikoiksi ja kunto voi romahtaa jopa vuorokauden viiveellä) ja tyypillisesti (joskaan ei aivan aina) äkillinen infektioalku. Myös kuume, imusolmuketurvotus ja muut immuunijärjestelmän oireet, joita harvassa pitkäaikaissairaudessa esiintyy, ovat yleisiä.

lauantaina 02.03.2013

Ohjelma sai miettimään, että ovatko saamani diagnoosit, sittenkään riittävät. Ensin tarjottiin DLE/SLE:tä, oireitten jatkuessa ja muuttuessa vaikeammiksi, uusi koepala ja uusi diagnoosi: Dermatomyosiitti. Kipuoireyhtymä oli diagnosoitu jo aiemmin. Psyykkiseen kuormittavuuteen vetoamalla, kai sitten lopulta, monen hylkäämisen jälkeen, sain sen köyhyyttä jatkavan sairaseläkkeen, joka ei riitä, edes välttämättömimpään sairauksien kanssa eläessä. Tuista taisteleminen ja sos.viraston vakuuttaminen, eivät sairauksien kanssa onnistu.
Ihmettelen lääkäreitten asennetta, että potilaita epäillään (riittämättömien) tukien väärinkäyttämisestä. Itsellekin sitä vihjailtiin. Sellainen on todella raskasta sairaalle.Tämä on yksi asia.
Toinen on se, että kun immuunijärjestelmä, syystä tai toisesta, "kaatuu", niin voisiko löytyä jotain yhteistä nimittäjää, eikä montaa eri diagnoosia, jotka ovat kovin samankaltaisia ? Itselläni nämä oireet alkoivat punkin puremasta, nuoruusiän kynnyksellä. Borrelioosia ei ole todettu tutkimuksissa, mutta kyllä kaikki siitä hetkestä muuttui, kun löysin sen verta imeneen punkin selästäni, ihottumineen ja oireineen, joihin en saanut edes antibioottikuuria. Eli monta eri iskua immuunijärjestelmään, jossa kai autoimmuunireuman alttius. Siihen kun lisätään perheväkivalta ja suvun hylkääminen, niin yksinäisyys, turvattomuus ja pärjääminen, joka on enää pelkkää sattumaa, ei voi elää, kuin hetken kerrallaan. Monet CFS:n oireista ovat minulla, joten voisiko olla, että sairastan päällekkäin, montaa eri autoimmuunisairautta ? Mistä saisin oikeasti apua ?
Kiitos ohjelmasta, paljon olisi kysymyksiä.

sunnuntaina 03.03.2013

Hei Autoimmuunipotilas. Jos oireesi alkoivat punkin puremasta, kyllä todennäköisesti taustalla on borrelioosi tai muu punkilta saatu infektio. Suomessa tehtävät borrelioositestit ovat valitettavan epäluotettavia, koska ne nojaavat vasta-aineisiin. Jos immuunijärjestelmä toimii huonosti tai borreliaspirokeetta piileskelee riittävän hyvin, ei vasta-aineitakaan löydy. Jotkut ovat joutuneet menemään ulkomaille asti saadakseen kunnon testit ja diagnoosin. Itsekin tein testit Saksassa (koska hollantilainen lääkärini epäili minulla vahvasti borrelioosia), mutta minulla ei borreliaa löytynyt.

HYKSin infektiopolilla osataan kohtuullisen hyvin tutkia ja hoitaa borrelioosia (vaikka ei heilläkään mitään kunnollisia testejä ole käytössä, mutta voisit saada empiirisesti antibiootteja) - muiden sairaanhoitopiirien tilannetta en tunne. Suomen Borrelioosiyhdistyksellä on foorumi, josta voi kysellä.

Punkeilta voi tosin saada myös muita infektioita, kuten mykoplasman, joka aiheuttaa usein CFS-tyyppistä oireistoa. Se on yhdistetty nivelreumaan ensimmäisen kerran jo 1900-luvun alkupuoliskolla, 30- tai 40-luvulla, mutta yhteys on edelleen kiistanalainen... Valitettavasti mykoplasmatestitkin ovat usein epäluotettavia. Myös myosiitit on joskus yhdistetty mykoplasmaan ja jotain väitteitä löytyy myös yhteydestä SLE:hen.

Monella "punkkipotilaalla" on useita eri kroonisia infektioita, mikä tekee asian selvittämisestä ja hoitamisesta hankalaa. Mykoplasmaan ja borrelioosiin tehoavat usein samat antibiootit, jotkut punkki-infektiot taas ovat alkueläimiä. Jos autoimmuunisairaudet ovat vaivanneet vuosia, en tiedä saako niitä enää parantumaan antibiooteilla, vaikka laukaisijana olisikin ollut infektio. CFS:n hoidossa käytetty pieniannoksinen naltreksoni tehoaa kyllä erinomaisesti myös autoimmuunisairauksiin.

sunnuntaina 03.03.2013

Maija hei, kiitti vastauksesta. Koetan löytää s-postiosoitteesi, että voin kirjoittaa sinulle suoraan. Olen samaa mieltä tuosta punkkiasiasta. Tays:issa sanottiin, ettei borrelioosia ole, koska ei näy testeissä. Dermatomyosiitti ainakin on ja kaikki CFS-oireet, paitsi ehkä kuume, löytyy. Antibiootteja olen syönyt pienen kuorma-autollisen verran, sitten pureman, joten ehkä kaikki mahdollinen, mitä borrelioosiin on tehtävissä, olisi jo tehty, ellei luonnonlääkkeistä jotain löytyisi, mutta siihen tarvitaan energiaa ja rahaa, että pystyy syömään superfoodeja.
Olen jo 50 v, ja olin teini, kun punkki puri, joten kyllä se on jo tehnyt minussa tehtävänsä. Se tyyppi jää kyllä mieleen =)

Naltreksonia en ole vielä kokeillut, mutta kun lääkäriin asti pääsen, otan puheeksi. Olisi vielä tehnyt mieli sanoa tuosta, lääkäreitten taloudellisesta valinnasta, ketä hoidetaan ja ketä pidetään huijarina. Milloin lääkäreistä tuli rahakirstunvartijoita ja valitaanko hoidettaviksi "fiksuja" ja rahakkaita ihmisiä, joita on kiva hoitaa ja joitten vanhemmat, ovat kenties samassa golf-klubissa jäseninä. Heikot, köyhät ja syrjäytetyt, sukujensa hylkäämät, tai köyhistä suvuista olevat, painetaan helposti alemmaksi. Väitän, että juuri niin on. Silti valtion varoilla tuetaan lääkebisnestä valtavilla summilla, eivätkö ihmiset olisi kuitenkin tärkeimmät ? Parhaan mahdollisen hoidon, pitäisi kuulua ihan jokaiselle sairaalle, ilman taloudellista, tai mitään muutakaan eriarvoistamista. Tosi tärkeää, että otit asian puheeksi, kiitos.

Minullekin vihjailtiin, että luovuta, ei kannata hakea eläkettä, kun se on niin vaikea saada. Ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin jatkaa, kun on vakavasti sairaana ja rahaton. Ei sitä köyhyyttä pitäisi joutua häpeilemään terveydenhoidossa, kyllä sen pitäisi olla ennemminkin syy vauhdittaa tutkimuksia. Minusta joillakin lääkäreillä on kyllä väärä asenne, tuskin kukaan päätyy terveenä Reumapoliklinikalle, kyllä siinä on jo vakavat sairaudet kyseessä, kun sinne asti tulee, ei kukaan huvikseen lähde käymään niitä raskaita prosesseja läpi. Sellainen epäily horjuttaa vaan potilaan viimeistäkin elämänhalua ja jaksamista. Sain kyllä myös hyvää hoitoa ja kaikki lääkärit eivät ole rahalla arvottajia, sanotaan nyt vielä tämäkin tässä, ettei ala se kiittämättömyys-virsi.

Mutta hei, koska tämä kirjoittaminen näköjään jatkuisi loputtomiin, niin toivon, että tuosta eriarvoisuudesta terveydenhoidossa, keskusteltaisiin lisää. Etsin Maija sinun s-postiosoitettasi, kävin sivuillasikin, mutten muka vielä löytänyt, mutta tulihan tätä tässä. Parasta jatkoa kaikille, erityisesti köyhille ja sairaille, sekä heidän auttajilleen.

sunnuntaina 03.03.2013

Olen vahvasti eri mieltä tuosta hyväosaisten suosimisesta terveydenhuollossa. Vaikka mille "huippuspesialistille" menisit rahasalkku kainalossasi, eipä siitä paljon hyötyä ole jos sairastat näitä tiettyjä sairauksia. Kyse on siitä, että lääkäreiden osaaminen täällä suomessa ei yksinkertaisesti riitä. Täällä on vain kourallinen sellaisia lääkäreitä, jotka oikeasti ymmärtävät CFS:n ja borrelioosin kaltaisten tautien päälle. Toki rahalla/suhteilla saa paljon hienoja tutkimuksia, mutta mitä hyötyä niistäkään on jos tulokset eivät kerro lääkärille kuitenkaan yhtään mitään kun he eivät edes usko ko. sairauksien olemassaoloon? Ja sitä uskomista ei rahalla saa. Kyse ei siis ole ainakaan tässä suhteessa rahasta, vaan siitä, että elämme täällä Suomessa aivan uskomattomassa takapajulassa mitä terveydenhuoltoon tulee. Lääkärit on jo lääkiksessä ollessaan aivopesty ajattelemaan asioista tietyllä tavalla, ja suomalaisina auktoriteettiuskovaisina siinä ei itsenäiselle ajattelulle opiskeluvaiheessa paljon tilaa jää. Valmistuneena lääkärinä joudut nopeasti koko lääkäriyhteisön hylkäämäksi jos omia latujasi liian leveästi lähdet hiitelemään. Vain muutamat oman tiensä kulkijat ovat sen täällä uskaltaneet tehdä, eikä takuulla ole heillä helppoa.

Meno on aivan toista jossakin keski-euroopassa, kuten Saksassa. Eikä siellä hoitoa saadakseen tarvitse olla mikään miljonääri. Kyse ei siis ole rahasta/suhteista, vaan mentaliteettierosta. Koko tämä meidän tunkkainen systeemimme kaipaa kunnon ravistelua. Toivottavasti nämä uuden sukupolven "superfood-lääkärit" ovat kyllin rohkeita seisomaan siellä eturintamassa vaikka turpaan tuleekin.

sunnuntaina 03.03.2013

Keski-Eurooppako potilaitten taivas, epäilen. Hyväosaiset usein juuri älähtävät, kun köyhyydestä puhutaan. Edelleen pidän kiinni omasta kokemuksestani ja näkemästäni, että jos olisin yhtään vähemmän taistelutahtoinen, minulle olisi käynyt juuri kuten koetan kirjoituksessani kertoa. Kyllä rahalla on iso merkitys terveydenhoidossa ja varsinkin, kun on menty yksityistämään, ennen julkisina, hyvin toimineita palveluja.

Lääkäritkin ovat vain ihmisiä ja heidän on helpompi suosia, itsensä kaltaisista olosuhteista tulevia potilaita, kuin ymmärtää ja hoitaa köyhiä, moniongelmaisia sairaita. Silloin helposti lähdetään karsimaan. Kyllä lääketieteessäkin on varmasti meneillään, se sama "Glamour"-ilmiö, kuin muussakin tieteessä. Tutkimustuloksia on helpompi esitellä, kun potilas on hyväosainen ja pitkälle koulutettu, se lisää tutkimustenkin uskottavuutta, kollegoiden silmissä, luulisin. Lääkärit luovat uria, joiden pitää olla loistokkaita.

Eivätkä "superfoodit" ole mikään ratkaisu mihinkään, jos ihmisillä ei ole edes perusturva kunnossa. Niin ruusunpunaisessa maailmassa emme kyllä elä, etteikö rahalla ja suhteilla saisi parempaa hoitoa, potilasta kuunneltaisi ja otettaisi vakavemmin. Köyhiä vähätellään ja poljetaan yhteiskunnassa, jo lähtökohtaisesti. Sairas ja köyhä on surkimus, jota ei kannatakaan hoitaa, tulee yht.kunnallekin kalliiksi jne. vaikka se lääkebisnes se vasta kalliiksi taitaa tullakin. Rahakas potilas jaksaa ja pystyy paremmin pitämään puoliaan.

Lääkäreitä ja nykyistä potilaitten valintaa kritisoidessani, en halunnut alkaa mainostamaan äveriäitä luontaiskauppiaita, joille superfood on iso bisnes ja sen autuaaksi tekevää voimaa, korostetaan joka käänteessä. Sitä en tarkoittanut. Kyllä perusterveydenhoidossa on paljon ihan hyvääkin jäljellä, mutta kansan kahtiajako näkyy kyllä siellä ja yliopistosairaaloissa jo tosi paljon. Karuinta se on, jos ja kun, hoidettavia potilaita valitaan taloudellisen tms aseman perusteella. Sairaista vain vahvimmat, ne joilla on talous ja asema kunnossa, jaksavat taistella, heikoimmista vain jotkut ja nekin enää empatiakykyisten lääkäreitten armosta. Köyhät ovat lähtökohtaisesti heikommilla, tämän sanominen on se, mikä varakkaita suututtaa.

Eihän tätä kai olisi saanut sanoa, mutta tulipas sanottua. Saat olla "vahvasti eri mieltä", se ei muuta, tai poista minun kokemustani ja näkemystäni. Tunnen itseni lisäksi paljon vähävaraisia ihmisiä, joilta kuulen jatkuvasti samansuuntaisia kokemuksia. Joten en ole siinä mielessä yksin, kun sanon, että potilaitten valintaa tapahtuu koko ajan. Eiköhän sen lääkäreitten "mentaliteetin" sanele aika pitkälle lääkefirmojen määräykset, siihen ei kohta varattomien potilaitten hoito, taida kuulua. Mistä muusta kertoisi se, että lääkäri epäilee potilaita "tukien" hakijoiksi, eikä keskity vaan sairaudenhoitoon ja diagnoosin tekemiseen ? Toivottavasti se "ravistelu" mistä kirjoitat, tarkoittaa enemmän perusturvaa ja parempaa hoitoa köyhille ja sairaille. Ettei kenenkään tarvitse terveydenhoidossa, kuulla luovuttamiskehoituksia.

sunnuntaina 03.03.2013

Tavallaan olen samaa mieltä ja eri mieltä kummankin kanssa. Keski-Euroopan tilanne on paljon parempi. Olen useammassakin haastattelussa (tässä en tainnut) sanonut, että Hollannissa lääkäriä pidetään puoskarina, jos tämä vaikkapa määrää uupuneelle ihmiselle masennuslääkkeet tutkimatta vaivan syytä, mikä Suomessa on ihan normaali käytäntö. Täällä on myös paljon enemmän lääkäreitä, jotka tuntevat ravitsemusta, ravintolisiä, hormoneita jne.

Silti minulla on ollut kummassakin maassa sama ongelma: joitain hoitoja en saa, koska minulla ei ole rahaa (kasvuhormoni ja antiherpesviraalit), immunoglobuliinia en Suomessa saanut, koska Kela ei halunnut maksaa sitä, ja täällä sitä ei ilmeisesti juuri käytetä. Tiedän useamman suomalaisen, jotka ovat maksaneet viisinumeroisia summia (omat säästöt, vanhempien säästöt, auton myynti, pankkilaina jne) saadakseen noita viruslääkkeitä, koska Suomessa ainakin yksi lääkäri niitä kirjoittaa.

Monien sairauksien hoidossa ei ole sinänsä ratkaisevaa, meneekö julkiselle vai yksityiselle. Kummassakin voi olla vastassa erittäin tympeä ihminen, usein suorastaan k-pää. Tärkeämpää on päätyä hyvälle lääkärille, mikä tietysti usein käytännössä tarkoittaa yksityistä lääkäriä, kuten Olli Polo. Monella tutulla ei ole varaa mennä yksityiselle. :-/

Jos rahaa on tarpeeksi, silloin voi myös lähteä ulkomaille hoitoon, kuten useampi tuttuni on tehnyt. Yksi on tullut tänne Hollantiin, yksi on käynyt kai useammassakin eri maassa, yksi on Yhdysvalloissa saamassa CFS:ään tuhansia euroja kuussa maksavaa kokeellista Ampligen-lääkettä.

Onhan siinä selvää eriarvoisuutta.

torstaina 07.03.2013

Kiitos hyvästä ohjelmasta. Toivottavasti ruvetaan ymmärtämään ettei potilaat ovat "vaan väsyneitä". Potilailla jolla on vaikea CFS/ME eläävät helvetissä esim eivät pääse sängystä ylös ollenkaan eikä jaksaa tavata ihmisiä pidempi kun tunnin päivässä vaikka ovat omassa sängyssä ja sen jälkeen kärsivät uupumuudesta (tärisevät, ei voi käyttää käsiä tai jalkoja yhtään etc) monia päiviä. On vaikea ymmärtää kuinka sairas ja uupunut potilas voi olla kun heitä näkee aina kun he ovat parhaimillaan ja ovat levänneet että jaksaisivat tavata. Olin yllättynyt että Olli Polo sanoi ettei tähän sairauteen kuolee. Ehkä hänellä ei ole ollut potilaita jotka ovat kuolleet ME'en mutta maailmassa niitä kyllä on, vaikka toki ja onneksi tämä on vaan pieni prosentti. Potilailla jolla on vaikea ME on isompi riski kuolla ME'n seuraksesta.

Kiitos Maijalle ja Hennalle kun jaksoivat tehdä tätä ohjelmaa. Toivottavasti Henna ei uupunut pahemmin, näytti olevan hyvin "väsyneenä" monesti ohjelman aikana. On myös positiivista että löytyy lääkäri joka ottaa potilaat tosisssaan. Olisi hyvää jos niitä olisi enemmän Suomeessa. Ei kukaan haluaa elää MEn kanssa ja kysessä on vakava sairaus. Toivottavasti joku päivä vastauksia ja hoitoja löytyy.

tiistaina 12.03.2013

Eihän Polo sitä tiedä, vaikka joku hänen potilaansa olisikin tähän sairauteen kuollut. Hän oli myös yllättynyt siitä, miten huonoon kuntoon Henna meni ohjelman kuvauksista, ei saanut kunnolla henkeäkään niiden jälkeen. Vastaanotolla kun ei näe sitä romahdusta, joka tulee vasta, kun potilas on jo kotona. Onneksi Henna käsittääkseni muutamassa päivässä toipui. Varmaan se lisähappikin auttoi asiaa.

lauantaina 04.05.2013

Jonille tiedoksi, että sinulla on hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta. Hakeudu äkkiä sellaiselle lääkärille, joka aloittaa sinulle välittömästi lääkityksen. Minulla itselläni oli 10 vuoden ajan hoitamaton vajaatoiminta, eikä lääkettä aloitettu lääkärin epäröinnin vuoksi. Nyt kärsin kaikenlaisista jälkiseurauksista, enkä parane enää koskaan. Olen vasta 36-vuotias. Kannattaa etsiä tietoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta vertaistukifoorumilta.

tiistaina 21.01.2014

hei kaikki

Kävin juurikin Olli Polon vastaanotolla.miten miellyttävä ja kuunteleva lääkäri.

Nyt on menossa Taysiin lähete jatutkimuksia.

Onkohan tässä tutkimuksissa se selkäydinpunktio?Tekeekö se kipeää

Pelkään kaikkea tuollaista

Tuttua on se,että jos olen kaupungilla pari kauppaa kiertänyt täytyy päästä kotio nukkumaan.
Seurv.päivänä on yhä väsynyt.
Jaloissa tuntuu niinkuibn voimattomuutta reisissä.
Ylipainoa(joskin aloitin elämäntaparemontin)jne jne

Kiitos Maijalle ja Hennalle ja Ollille :I

keskiviikkona 07.05.2014

Anonyymiltä kyselisin, että mitä pitkäaikainen hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa? Itselläni todettiin murrosiässä kilp. vajaatoiminta, jopa luustoikäni oli ikäistäni nuoremman tasolla. Silti lääkitystä ei aloitettu ennen kuin lähes 20 vuotta myöhemmin. Arvoni ovat periaatteessa nyt viitearvojen sisällä, mutta kaikenlaisia oireita, mm. sairaalloista väsymystä on, eivätkä ne helpota.

Kyselijä

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä