Mittaa viinasta

Julkaistu tiistaina 19.01.2010 2 156

TV1 nostaa alkoholin käytön vahvasti esiin vuoden 2010 faktaohjelmistossaan. Keväällä, kesällä ja syksyllä on oma sarjansa, joissa aiheeseen paneudutaan eri tulokulmista.

Ensin on sarja Lupaus, jossa tavalliset suomalaiset yrittävät olla juomatta viisi viikkoa.

Kesällä on keskusteluohjelma Kuningas alkoholi, jossa puhetta johtaa kirjallaan ”Selvästi juovuksissa” säväyttänyt lääkäri Juhani Seppänen.

Syksyllä on vuorossa tosi-tv -sarja Katkolla, jossa päähenkilöt yrittävät päästä eroon vuosia jatkuneesta juomakierteestä

 

Miksi näin valtava satsaus?

Alkoholi on meille suomalaisille suurempi ongelma kuin suostumme itsellemme myöntämään.

Vaikka kuinka puhumme ”eurooppalaisista juomatavoista”, asiat näyttävät menevän vain huonompaan suuntaan.

Naisten juominen lisääntyy koko ajan ja esimerkiksi maksakirroosia esiintyy yhä nuoremmilla.

Missään muualla ei näe niin paljon lapsia humalassa kaduilla kuin Suomessa.

Perjantai-illan lennot Helsinkiin Euroopan muista kaupungeista ovat ainutlaatuisia. Pienen lounaan kanssa ja sen jälkeen nautitaan viiniä ja olutta pullo- ja tölkkikaupalla.

Juominen yhdistää Suomessa kaikki kansankerrokset ja tuloluokat. Jutut lähes sammuneista vuorineuvoksistakin ovat varsin suomalainen tarina.

Meillä pidetään henkilöä, joka ei juo jotenkin omituisena ja hänellä on parasta olla asialle hyvä selitys. Kerran juopoksi leimatun kohtalo on puolestaan olla juoppo lopun ikäänsä, vaikka alkoholista olisikin päässyt eroon.

 

Aika on kypsä

Sanotaan, että alkoholin kulutus on Suomessa samanlainen ilmiö kuin kirjojen lukeminen. 10 prosenttia kuluttaa 90 prosenttia kaikesta käytöstä, käyttö on siis hyvin keskittynyttä.

Juomisessa haitat korostuvat tietysti 10 prosentille, mutta ei vain sille. Etenkin iän karttuessa jo suurkulutusta selvästi vähempi juominen pilaa yöunet ja vie tarmon yllättävän helposti.

Me halumme nostaa asian kunnolla keskusteluun. Aika on kypsä. Esimerkiksi Juhani Seppäsen kirjan ”Selvästi juovuksissa” saama vastaanotto kertoo tästä.

Monet muusikot ovat ottaneet nollalinjan kulkien näin vastavirtaan rock-klisettä ”viinaa, huumeita ja naisia”. Samoin monet kirjailijat ovat avoimesti tilittäneet juomistaan.

Moni miettii muutoinkin elämäntapamme peruskysymyksiä – suhdetta ympäristöön, kulutukseen ja tehotalouteen. Alkoholiasia voisi kulkea hyvin käsi kädessä tämäntyyppisen uudelleenarvioinnin kanssa.

 

Aika puhua suoraan

Emme halua poliiseiksi tai moralisteiksi alkoholiasiassa. Jokainen päättäköön tietysti itse elämästään ja elämäntavoistaan.

Ja eihän meillä liiasta elämännautinnosta noin yleisesti voi puhua! Itse asiassa liika holhous voi johtaa juuri päinvastaiseen lopputulokseen.

Suomen kansa näyttää rakastavan niitä, jotka julkisella juomisella ja sekoiluillaan ”asettuvat systeemiä vastaan”. Jostain kumman syystä juominen on meillä nähty positiiviseksi kapinoinniksi.

Sanotaan, ettei suomalainen uskalla eikä osaa puhua tunteistaan. Ei varsinkaan selvin päin.

Katsotaan, osaisimmeko puhua viinasta suoraan ja hyssyttelemättä. Minusta kannattaa ainakin yrittää.

 

Ari Ylä-Anttila
Ohjelmapäällikkö
YLE TV1 Fakta

 

 

Lupaus-ohjelma

Olotila: Onko viinankäyttösi hanskassa?

Facebook (vaatii rekisteröitymisen) Kuningas Alkoholi -ryhmä

Aikaisempia Tästä puhutaan -kirjoituksia

 

Suosittele156 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 22.01.2010

Kiitos kirjoituksesta. On tärkeää, että tänä päivänä avataan asiallinen keskustelu suomalaisten alkoholin käytöstä. Matti Nykänen ja kumppanit ovat niin surullinen näky, ettei kukaan perheen äiti halua tunnustaa sen ihanuutta. Suomalainen nainen on ollut kasvattaja ja sen tehtävänä on ollut pitää perhe aisoissa kautta aikojen.
Tuullessani Kainuuseen nuorena naisena ja tänne jäädessäni pääsin näkemään kostamuksen rakentamisen jälkihoidon. Vielä tänäänkin se vaikuttaa Suomussalmella. Jonkinlainen tunteiden hukuttaminen viinaan on ollut tapa kohdata erilaista. Eurooppalainen kulttuuri on erilainen suomalaiseen ja ruotsalaiseen verrattuna. Viini kuuluu ruokakulttuuriin samalla tavoin kuin maito meillä. Eikä viiniä juoda humalahakuisesti tunteita peittämisen tarkoituksena. Viini tuo rouan aromin esille. Siinä on suomalaisella oppimisen paikka.

sunnuntaina 24.01.2010

Olen tässä vitsinä yrittänyt heittää, kun jossain lehdessä (Hesari?)
on vinguttu sitä, että vanhat eläkkeellä olevat naiset juovat!Toisaalta on ollut hätä siitä, kun ikärakenne muuttuu: Pyramidi kääntyy kärjelleen. Naiset tunnetusti elävät pidempään, joten eikös olisi kansantaloudellisesti hyvä, että vanhat naiset kuolevat eivätkä jää nuorten elätettäviksi. Nuoret kuulemma joutuvat maksamaan meidän vanhojen eläkkeet. Sitä ei kyllä kirjanpitäjän aivoni ymmärrä, kun aloitin työelämäni 1956 ja v.sta 1962 lähtien on minusta työläkemaksun maksanut työnantaja. Siihen asti kun ryhdyin sitä itse yrittäjänä maksamaan. 10.000 mksta kertyi eläkettä 1.500 mk.Loppu meni vakuutusyhtiön hallintokuluihin. 41v. on eläkettäni maksanut joku. Jossain niiden rahojen täytyy olla hyvin sijoitettuna korkoa kasvamassa.Eikö sekään ole hyvä, että vanhat ihmiset kuolevat pois eikä nuorten tarvitse maksaa meidän eläkkeitä?? Eikö mikään ole hyvä?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä