Ykkösdokumentti: Pojan hauras mieli

Julkaistu torstaina 18.11.2010 20 162

Herttainen ja taiteellisesti lahjakas Evan saattoi vajota yhtäkkiä synkkiin ajatuksiin.

TV1 keskiviikkona 30.1.2013 klo 23.25 - 01.00

Yle Areenassa 14 päivää

Lapsen itsemurha on perheen pahin painajainen. Dokumenttiohjaajat Dana ja Hart Perry eivät tienneet kuvatessaan perhettään, että materiaalista tulisi 15-vuotiaana kuolleen Evan-pojan intiimi ja koskettava muisto-ohjelma.

 

Synkkiä ajatuksia ja puheita

Aina täydellisyyteen pyrkivä Evan oli vanhemmilleen haaste jo lapsena. Herttainen ja taiteellisesti lahjakas lapsi saattoi vajota yhtäkkiä synkkiin ajatuksiin, ja lastentarhan opettaja oli huolissaan pojan itsemurhapuheista.

Evanin setä oli surmannut itsensä 21-vuotiaana, ja vanhemmat pelkäsivät, että itsemurha olisi perinnöllistä. Pikkupojalla todettiin masennus viisivuotiaana, ja hänelle määrättiin masennuslääkkeitä. Silti itsemurha kiehtoi lapsen mieltä, ja hän näytti äidilleen, miten voisi halutessaan hirttäytyä makuuhuoneeseensa.

 

Vähemmän lääkkeitä

Kymmenvuotiaana Evanilla todettiin kaksisuuntainen mielialahäiriö sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt koulunsa katolle ja uhannut hypätä.

15-vuotiaana pojan olo oli jo kohentunut: hänestä oli tullut tyttöjen suosikki, ja hän sanoi muuttuneensa. Pojan toiveesta hänen lääkitystään vähennettiin, mutta sen jälkeen vanhemmat huomasivat hänen muuttuneen masentuneeksi ja poissaolevaksi.

 

Liian myöhäistä

Huolestunut äiti sopi lääkärin kanssa, että lääkitystä taas lisättäisiin, mutta oli jo liian myöhäistä. Ennen lääkärin tapaamista Evan riiteli veljensä kanssa. Illalla isä ja pikkuveli tulivat tapaamaan häntä tämän makuuhuoneeseen. Ikkuna oli auki ja tietokoneella teksti, jossa vertailtiin "kuutta syytä elää" ja "kuutta syytä kuolla". Evan oli hypännyt kohti kuolemaansa.

Dokumentti Pojan hauras mieli (Boy Interrupted) herättää pohtimaan, miksi nuorukainen, jolla oli hyvät lähtökohdat elämässään, päätti kuolla, ja voiko masentunutta lasta kohdella samalla tavoin kuin masentuneita aikuisia.

Tuotanto: HBO.

Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran marraskuussa 2010.

 

Suosittele162 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 21.11.2010

Liiankin koskettava heille, jotka tällä hetkellä pyörivät masennuksen syövereissä. En tiedä, mutta pelkään pahinta aika monen kohdalla. Me aikuiset ajattelemme tekevämme oikein ja tämäkin dokumentti oli kaiketi tarkoitettu aikuisille helpottamaan heidän omissa menetyksissään. Entä sellaisen nuoren kohdalla, joka juuri tällä hetkellä elää Evanin tuskan koko kirjon!
Uusinnan sijasta ennemmin asiantuntija paneeli, sillä nuorten keskuudessa tämä ohjelma leviää nopeasti ja laajalle eikä todellakaan ole hyväksi masentuneille.

maanantaina 22.11.2010

Samaa mieltä kuin edellinen: ei varmaankaan ole hyväksi masentuneille. Täällä yksi melko nuori ja melko masentunut henkilö, jota varsinkin ohjelman loppu ahdisti aika lailla. Onneksi psykologia kuitenkin kiinnostaa muuten, niin pystyi suhtautumaan aiheeseen toiseltakin kantilta.

maanantaina 22.11.2010

Tämä ohjelma on tehty antamaan nakökulmaa ja helpottamaan ihmisiä puhumaan ongelmistaan. Jos joku huomaa lähellään jonkun, jolla on todella paha olla ja huomaa oireiden viittaavan kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, osaa ehkä auttaa ajoissa ja ymmärtää ihmisen tuskan eikä vain latele, että kyllä se siitä ja itse voit siihen vaikuttaa.
Näitä ohjelmia pitää näyttää! Puhumattomuus ja ihmisten pumpulissa kasvattaminen vain lisäävät ongelmia.

maanantaina 22.11.2010

Ohjelma oli koskettava ja antoi vähän kuvaa siitä mitä masentuneen ihmisen mielessä tapahtuu. Tuska on ainut todellisuus, ei ole tietä ulos, ei ole valoa, ei ole toivoa, ei ole mitään. Vain tyhjyys sisällä, halu päästä pois.
Sieltä on pitkä matka ulos, eikä se tapahdu hetkessä. Joillakin on onni löytää terapeutti joka ottaa ongelman tosissaan, uskoo sinuun, tukee, ei vaadi, antaa aikaa.
Niin uskomatonta kuin se onkin, on mahdollista päästä voittajaksi ja nähdä että elämä on sittekin ainutkertainen mahdollisuus eikä taakka.
Minä kuulun niihin onnellisiin jotka löysivät apua ja joille annettiin apua. Sain aikaa rakentaa hajonneen palapelini kasaan ja voittaa.
"Tie valoon käy yön pimeän polun kautta"

tiistaina 23.11.2010

Minusta vanhempien suhtautuminen lapseensa oli sairasta. Ikäänkuin lasta varten olisi käsikirjoitettu tosiTVtragedia. Lapselle ei kyllä mielestäni saa kertoa sukulaisten tai kenenkään itsemurhista. Ei tulisi myöskään itselleni mieleen kuvata lasta, joka yrittää tehdä itsemurhaa (tai siis viimeisenä keinonaan testaa välittävätkö vanhemmat hänestä). Mutta vanhempiahan ei saa syyllistää...kaikkihan on geeneistä kiinni...siihen on ainakin helppo vedota. Lapsen vanhemmat olisivat tarvinneet hoitoa/ohjausta kasvatustyöhön. Kasvatusmallit siirtyvät sukupolvelta toiselle, molempien sisaruksilla oli ollut ongelmia eli heidän omassa kasvatuksessaan oli varmaan myös tunnehäiriöitä. Haluaisin kuulla psykoanalyyttisen koulukunnan näkemyksen tästä dokumentista. Karmaiseva kokemus. Tulivat mieleen jotkut tarut jumalille uhratuista lapsista. Vanhemmat uskoivat ikäänkuin johonkin jumalalliselle lapselle määrättyyn kohtaloon. Ja anteeksi vain vielä syyllistäminen, mutta itse en olisi kyllä asunut kerrostalossa vastaavassa tilanteessa. Olisiko vastaavan dokumentin teko Suomessakin laissa sallittua?

torstaina 31.01.2013

Minustakin on jotain hyvin outoa siinä miten lapsiin, nuoriin ja masentuneisiin yleensäkin suhtaudutaan. Vanhemmat ovat käsittämättömän avuttomia - ja heitä pitäisi kipeästi auttaa! - jos he eivät saa lapsen itsemurhapuheita ja -ajatuksia loppumaan edes kymmenessä vuodessa.

perjantaina 01.02.2013

Samaa mieltä. Emme voi tietää että pojan lähtökohdat olivat hyvät kuten johdanto sanoo. Pieni poika alussa miettii itsekseen, olenko hyvä vaiko paha. Tuollaisia sanoja ei lapsi itse voi keksiä.

tiistaina 23.11.2010

Voi luoja, että te ihmiset ette osaa erottaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä normaalista masennuksesta! Ei ole sama asia ja reaktio voi olla todella voimakas, tarvitsee paljon keinoja, jotta alkaa oikeesti uskoa tarvitsevansa elinikäsen lääkityksen ja tarkistakaa ihmeessä kaikki taustat ennenkö alatte syyttää vanhempia. Materiaalia ei ollu tarkoitettu dokumentiksi alunperin. Yksisuuntaine olet idiootti!

keskiviikkona 24.11.2010

Bipolaarihäiriö on todella perinnollisin kaikista mielenterveyden häiriöistä. Tottakai sen kanssa voi oppia elämään ja siinä mielessä jonkin sortin terapiasta voi olla hyötyäkin, mutta missään nimessä se ei ole sairaus jota tulisi ensisijaisesti hoitaa analyyttisella terapialla joka kuitenkin on tarkoitettu lähinnä neuroottistasoisten häiriöitten hoitoon. Ja pahimmillaan kaksisuuntainen valitettavasti vieläkin on aika vaikeasti hoidettava ja tuskallinen sairaus, eli kuten tästä dokkarista ymmärsimme, vaikka ympärillä oli paljon hyvää, lopputulos oli itsemurha. Tämän dokkarin todellisuus oli hyvin lähellä sitä mitä me psyykkisesti sairaita lapsia hoitavat kohtaamme :-(

perjantaina 26.11.2010

Vielä perinnöllisyydestä. Vaikka sairaus olisi perinnöllisistä perinnöllisin (sen osoittaminen ei kuitenkaan ole aina kovin yksiselitteistä) siihen vaikuttaa aina myös ympäristö, varsinkin mielen sairauksissa. En tarkoittanut, että vanhemmat olisivat toimineet tietoisesti "väärin" he eivät vaan tajunneet toimintansa vaikutuksia.

lauantaina 27.11.2010

Suurin virhe mitä vanhemmat tekivät, oli luulla, että lapsi olisi parantunut ja antaa lopettaa lääkitys. Itse lopetin ja vakuuttelin kaikki muutkin, että olen täysin kunnossa, mutta en ole. Minua erottaa Evanista että olen taipuvainen manian suuntaan, vaikka olen nähnyt myös masennuksen ja halunnut kuolla. Ei pidä kertoa totuuksia asioista, joista ei ymmärrä mitään.

lauantaina 27.11.2010

voisiko tämän ohjelman näyttää uudestaan myös muitakikertomuksia.itselläni on bipolaarisuus.......

lauantaina 27.11.2010

Poika kävi 5v. psykiatrilla ja sai lääkityksen 7v., mutta terapiaa hän ei lapsena saanut. Olisiko poikaa voitu auttaa, jos hän olisi päässyt jo lapsena tiiviiseen (2-3x/vko) psykoterapiaan?

sunnuntaina 26.12.2010

Voisiko tämän ohjelman laittaa Yle Areenaan vielä kerran kuukauden ajaksi? Jäi vaivaamaan mieltä kun loppuosa jäi näkemättä ja sitten ohjelma olikin jo poistettu.

tiistaina 25.01.2011

selvittäisiin kun toimittaisiin yhdessä

torstaina 31.01.2013

Kuten dokumentissa todettiin, että lasten bibo- ja masennus oli vielä silloin uutta. Ja mun käsittääkseni lapsi kävi terapiassa; koska sanottiin että lääke ja terapia yhdessä auttoivat lasta.

Se miksi äiti sanoi kuvanneensa mm. hirttäytymis "esitykset" johtuivat siitä, ettei häntä ja hänen puheitaan otettu vakavasti. Hyvä että kuvasi, sillä myös sen kautta he saivat apua. Varsinkin kun poika oli muissa elämänympyristöissään positiivinen ja hyvinvoivan oloinen.

Musta tuntuu, että tieto ja sen oikeanmukainen saatavuus tuohon aikaan, koitui tämän lapsen kohtaloksi. Jos lääkkeen lisäannostusta olisi ehditty lisätä, tulos olisi toivottavasti ollut toinen.

Todella surullinen tarina, silmiä avaava ja koskettava. Ei ainutkertainen, kylläkään.

torstaina 31.01.2013

Katsoin myös dokumentin ja oli muuten uusinta,on tullut noin pari vuotta sitten ekan kerran.Tosi koskettavaa katsottavaa, kun ajattelee että kuvasivat alunperin poikansa elämää ja Evan tekikin itsemurhan kuvauksen" aikana." Ja myös se ettei antanut minkäänlaista merkkiä teostaan. Valitettavasti se on useinkin niin ettei perhe ja omaiset huomaa mitään oireita ennen tekoa. Mahtaa olla syylinen olo vanhemmilla.
Omalla veljellä diagnosoitu lokakuussa kaksisuuntaiseksi ja kesti n. 4v saada taudille nimi, tosin on jo aikuinen mies. Tuosta pahasta olosta on pakko vielä sanoa,että sille ei oikeesti voi läheinen yhtään mitään. Veljenikin on täysin lamaantunut 5kk:n sairaalajaksosta,hoidoista siellä ja diagnoosista sekä siitä miten elämä on mennyt kaikin tavoin päin helvettiä. Ainoat asiat mitkä on myönteisiä tällähetkellä,että saa lääkkeitä ja kuntoutushoitoa ja kaikillle elämän mokille on syy eli sairaus kaksisuuntainen mielialahäiriö.Täytyy ainakin meidän perheen tapauksessa vielä sanoa että kyllä suomessa ainakin saa hoitoa,tosin vain sitkeydellä. Voimia kaikille omaisille ja itse sairastuneille. :)

torstaina 31.01.2013

Surullisesti koskettava dokumentti. Lapsen kaksisuuntainen mielialahäiriön hoitaminen on varmasti vaikeaa ja haasteellista jo siitä syystä, ettei lapsella itsellä ole aikuisen ihmisen keinoja ilmaista itseään, tarkastella ja analysoida itseään ja hakea apua. Jos se aikuisellekin on vaikeaa. Sivusta läheltä aikuisen kaksisuuntaista seuranneena pystyn kuvittelemaan vanhempien voimattomuuden ja tuskan sairauden varjostamassa arjessa, mille lähimmäisenä et pysty tekemään lopullisesti mitään. Voit yrittää tehdä vain parhaasi ja toivoa että lääkitys puree lähimmäisen hoidossa. Jokaista päivää varjostaa kuitenkin huoli ja tuska mahdollisesta itsemurhasta ja arjen raskassoutuisuus vaatii jaksamista. Aikuisuutta kohti kulkevan nuoren ihmisen oman pienuuden ja ehkä keskinkertaisuuden huomaaminen saattaa olla elämän pysäyttävä kriisi täydellisyyttä tavoittelevan ja omnipotenssisen teini-ikäisen mielessä. Kaksisuuntaista sairastavalla tällainen saattaa olla kohtalokasta. Herää vain kysymys minkä asian sairastava ihminen lopulta tappaa tehdessään itsemurhan. Itsensä vaiko sen sisällään tuntemansa äärettömän tyhjyyden ja merkityksettömyyden tunteen, mille ei voi tehdä mitään. Jokaisen ihmisen perustarpeita on olla merkityksellinen ja tarpeellinen. Sairauden takia asiat hämärtyvät. Asioissa ja harrastuksissa ei tarvitse olla paras kelvatakseen muiden silmissä ystäville ja vanhemmille. On vaikea kuvitella mitä dokumentin vanhempien olisi tullut tehdä toisin. Perheessä oli lämpöä, hellyyttä, välittämistä. Dokumentti kuvaa hyvin sairauden hoidon vaikeutta ja tuo esille perinnöllisyyden kysymyksen ja edes hieman lievittää sitä tuskaa, mitä muut vastaavassa tilanteessa olevat vanhemmat läpikäyvät.

torstaina 31.01.2013

Olen nähnyt tämän ohjelman ennenkin ja se kuuluu ehdottomasti suosikkeihini 2-suuntaisuudesta kertovien dokumenttien joukossa, sillä se paljastaa sairauden raadollisuuden. Monet kun pitävät meitä pelkkinä vaikeina tapauksina, jotka eivät suostu sopeutumaan yhteiskuntaan muiden joukkoon. Minulle sanottiin sairaalahoidossakin ollessani, että sinulla se on vain auktoriteettiongelma. Niinpä niin.

Todella harmi, että pojan annettiin lopettaa litium. Lääkkeitä ei saisi koskaan lopettaa kokonaan tai vähentää liikaa. Itsekin olen käynyt läpi vaiheen, jolloin luulin olevani parantunut ja tasaavia laskettiin omasta tahdostani. Silloinen lääkärini oli täysin vastuuton suostuessaan. Sairaalahan sitä jouduttiin kun ensin tuli mania ja sitten syvin koskaan kokemani depressio. Opin läksyni ja nykyään menee suht hyvin.

Tämä sairaus on vaikea. Se on niin monimutkainen ja kivulias. Kuten dokumentissa osuvasti todettiin: "Mielisairauksien syöpä." Omassa suvussa on pelottavia tapauksia; eräs vaipui hoitamattomana katatoniaan, toinen teki itsemurhan ja kolmas on koko elämänsä elänyt sekaisin kuin seinäkello. Minä olen samassa veneessä, mutta en suostu kukistumaan sairauteni vuoksi. Täällä jo joku sanoikin, että maanis-depressiivinenkin voi löytää tien onneen. Olen samaa mieltä. Voimia kaikille!

perjantaina 01.02.2013

Varsinkin tällainen ns.sekamuotoinen versio,jossa jopa päivän aikana mieli saattaa muuttua hyväntuulisesta ja iloisesta alas masennuksen ja itsemurhan partaalle on rankkaa.
Näiden ohjelmien kautta ihmiset ehkä ymmärtävät paremmin miksi niin energinen ihminen on yhtäkkiä ihan romu.Miksi joku päätyy rekka-auton alle.Miksi joku hukkuu tai putoaa parvekkeelta.Tällainen ihminen ei pelkää kuolemaa.Se on osa ajatusmailmaa,josta ei pääse irti.Itsemurha toisi helpotuksen itselle,mutta ei läheisille.
Itseäni kannattelee oma ymmärtävä perhe,vaimo ja lapset.En halua tuottaa heille sitä tuskaa ja kärsimystä,kuten ohjelmasta voi nähdä.
"Kaksi suuntaisuus" on ikävä kaveri,mutta sen kanssa voi tulla toimeenkin.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä